Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024

Ο ΜΟΝΤΕΡΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ Τροφή για σκέψη, του Καθολικού

Μέρος πρωτο: Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024

Μέρος δεύτερο
 
Οι απαρχές του μοντερνισμού

Με τη Γαλλική Επανάσταση ξεκίνησε εκείνη η εξέγερση ενάντια στην καθιερωμένη εξουσία που, τον επόμενο αιώνα, θα μολύνει και το θρησκευτικό περιβάλλον, ιδιαίτερα την Καθολική Εκκλησία. Αυτή η εξέγερση, στο καθολικό πλαίσιο, θα δώσει ζωή στο κίνημα που έχει οριστεί ως «μοντερνισμός», όρος που υποδηλώνει την απόρριψη της Παράδοσης και του Δισχιλιετούς Magistero της Εκκλησίας του Χριστού. Στην πραγματικότητα, μια τέτοια άρνηση είχε ήδη συμβεί τουλάχιστον δύο φορές, με καταστροφικές συνέπειες: το 1054 με το ανατολικό σχίσμα, που είχε γεννήσει τις Ορθόδοξες Εκκλησίες[ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΣΕ ΤΗΝ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ] (πλήθος εθνικών εκκλησιών) και το 1517 με τη λουθηρανική μεταρρύθμιση ( στη συνέχεια ακολούθησαν εκείνα του Καλβίνου και του Ζβίνγκλι ), που είχαν οδηγήσει στον προτεσταντισμό (ο οποίος αργότερα έγινε μια μυριάδα προτεσταντικών αιρέσεων).

Η επανάσταση των Ιακωβίνων μετατοπίζει την έμφαση από την υπερβατικότητα στην εμμένεια(ΚΑΤΑΡΓΩΝΤΑΣ ΤΟ ΑΚΤΙΣΤΟ, ΤΗΝ ΑΙΔΙΟ ΤΡΙΑΔΑ, ΟΔΗΓΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΤΑΥΤΙΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΙΔΙΟΥ ΤΡΙΑΔΟΣ Η ΟΠΟΙΑ ΣΑΝ ΑΓΑΠΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ.]. Ο Διαφωτισμός προηγείται και προετοιμάζει τον θετικισμό, τη λατρεία της παντοδυναμίας της επιστήμης, των « υπέροχες και προοδευτικές μοίρες ».

Μαζί με την εμμένεια, ένα άλλο χαρακτηριστικό της Γαλλικής Επανάστασης, που αργότερα θα γίνει επίσης τυπικό του Καθολικού μοντερνισμού, είναι ο ανθρωποκεντρισμός, δηλαδή η επιθυμία να τοποθετηθεί ο άνθρωπος στο κέντρο του σύμπαντος, στη θέση που ανήκει στον Θεό. Πώς μπορούμε νά μήν θυμηθούμε εδώ τη διάσημη πλέον φράση που προφέρθηκε από τον Παύλο ΣΤ' στον ΟΗΕ το 1965: " Και εμείς έχουμε τη λατρεία του ανθρώπου ";

Αυτές οι δύο ιδιαιτερότητες θα γίνουν τότε δύο πραγματικοί ακρογωνιαίοι λίθοι του μοντερνισμού, ο οποίος, ωστόσο, όπως αναφέρθηκε στη γενική εισαγωγή, υποστηρίζεται από τέσσερις πυλώνες, που αντιπροσωπεύονται αντίστοιχα από τον Προτεσταντισμό, τον κομμουνισμό, τον Οικουμενισμό και τον Τεκτονισμό.

Τούτου λεχθέντος, μπορούμε επομένως να τοποθετήσουμε τον Διαφωτισμό και τη Γαλλική Επανάσταση στην αρχή του μοντερνισμού, μια αληθινή εξέγερση ενάντια στην Αποκάλυψη, τα δόγματά της, την αρχοντική εξουσία, την αφοσίωση στη Μαντόνα και τους Αγίους, στο Magisterium και σε όλη την Παράδοση της προηγούμενης Καθολική Εκκλησία.

Από καθολικής σκοπιάς, ωστόσο, μπορούμε να προωθήσουμε την υπόθεση ότι η Γαλλική Επανάσταση ήταν μια τιμωρία από τον Παράδεισο για τη «μεγάλη άρνηση» του Λουδοβίκου που γεννήθηκε μετά από 23 χρόνια αναμονής από την πλευρά του Λουδοβίκου ΙΓ' και της Άννας της Αυστρίας που, έχοντας από καιρό εκλιπαρήσει τη χάρη της Παναγίας, από ευγνωμοσύνη πρόσθεσε το όνομα Deodato (Θεόδοτος ). Η μεγάλη άρνηση του Βασιλιά Ήλιου, του πιο ισχυρού μονάρχη της εποχής του, συνίστατο στην άρνηση να αφιερώσει τη Γαλλία στό Sacro Cuore του Ιησού, ένα αίτημα που του έστειλε ο Κύριός μας μέσω της Αγίας Μαρίας Μαργαρίτας Αλακόκ . Όπως θα θυμούνται όσοι είναι εξοικειωμένοι με τις υποθέσεις της Φατίμα, η αδελφή Λουσία αποκάλυψε ότι ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός, σε μια εσωτερική ομιλία, της είπε ότι οι Πάπες που αρνήθηκαν να αφιερώσουν τη Ρωσία στην Άμωμη Καρδιά της Μητέρας Του θα αντιμετωπίσουν την ίδια τιμωρία που αντιμετώπισαν οι βασιλιάδες της Γαλλίας (προφανώς αναφερόταν στη δολοφονία του Λουδοβίκου XVI και Μαρία Αντουανέτα από επαναστάτες).[ΤΟ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ ΣΕ ΔΡΑΣΗ]

Στον θεϊκό λόγο προς την αδελφή Λουκία , που έλαβε χώρα στο Rianjo της Ισπανίας, το 1931, στην πραγματικότητα, ο Κύριός μας δήλωσε: « Αφήστε τους λειτουργούς μου να γνωρίζουν, αφού ακολουθούν το παράδειγμα του Βασιλιά της Γαλλίας στο να μην ικανοποιούν τα αιτήματά Μου, ότι θα τόν ακολουθήσουν στην ατυχία. Ποτέ δεν είναι αργά να στραφούν στον Ιησού και τη Μαρία ». Ο Ιησούς έκανε ρητή αναφορά στα αιτήματα της Ιερής Καρδιάς που κοινοποιήθηκαν στον Βασιλιά της Γαλλίας μέσω της Αγίας Μαργαρίτας Μαρίας Αλακόκ , στις 17 Ιουνίου 1689. Ως αποτέλεσμα της άρνησης του Βασιλιά Λουδοβίκου XIV να αφιερώσει τη Γαλλία στην Ιερή Καρδιά του Ιησού, καθώς και Οι επακόλουθες αρνήσεις του ανιψιού του Λουδοβίκου XV και του δισέγγονου του Λουδοβίκου XVI, η προτεσταντική και μασονική αντιεκκλησία κατάφεραν να εξαπολύσουν με επιτυχία τη Γαλλική Επανάσταση. Στις 17 Ιουνίου 1789 (Γιορτή της Ιερής Καρδιάς), ακριβώς στην εκατοστή επέτειο κατά την οποία η Αγία Μαργαρίτα Μαρία είχε γράψει τα μεγάλα σχέδια του Ουρανού για τον Βασιλιά, η Τρίτη Εστία επαναστάτησε και αυτοανακηρύχτηκε Εθνοσυνέλευση.
Στις 21 Ιανουαρίου 1793, η Γαλλία, αχάριστη και επαναστατημένη απέναντι στον Θεό της, τόλμησε να αποκεφαλίσει τον πιο χριστιανό βασιλιά της. Στο Rianjo, ο Ιησούς μας προειδοποίησε ότι αυτό το σκοτεινό κεφάλαιο της Ιστορίας θα επαναληφθεί, και αυτή τη φορά θα είναι οι λειτουργοί της Εκκλησίας Του (οι επίσκοποι, και ίσως ακόμη και ο ίδιος ο Πάπας) που θα είναι τα αβοήθητα θύματά του: επίλογος του μοντερνισμού, αυτή η τραγωδία? Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε, μπορούμε μόνο να περιμένουμε με σιγουριά τον θρίαμβο της Αμόλυντης Καρδιάς της Υπεραγίας Μαρίας, στην οποία ο Κύριός μας εμπιστεύτηκε το έργο να συντρίψει το κεφάλι του κολασμένου φιδιού.

Η αναζήτηση των ριζών του μοντερνισμού, κατά τη γνώμη μας, δεν μπορεί να σταματήσει μόνο στη Γαλλική Επανάσταση. πρέπει να έχουμε κατά νου και άλλα γεγονότα και, ακριβώς, την αστική επανάσταση του Λουί Φιλίπ το 1830 (το έτος της εμφάνισης της Παναγίας στην Αγία Αικατερίνη Λαμπουρέ , στη rue du Bac, στο Παρίσι), την εκκολαπτόμενη μαρξιστική σκέψη ( Μαρξ και Χένγκελς, ιστορικός υλισμός και διαλεκτικός υλισμός, μανιφέστο του κομμουνιστικού κόμματος, κ.λπ.), το ιταλικό Risorgimento, μασονικό και αντικαθολικό (και φιλοπροτεστάντικο, δεδομένης της σημαντικής συμβολής της μοναρχίας και του αγγλικού μασονισμού). Αυτό το τελευταίο φαινόμενο έχει μεγάλη σημασία, κατά τη γνώμη μας, για τη διάδοση του αντικαθολικού, αντινομιμιστικού και αντιπαπικού πνεύματος μεταξύ της ιταλικής και ευρωπαϊκής πνευματικής ελίτ. από την άποψη αυτή, δείτε το άρθρο μας σχετικά με τις συγγένειες μεταξύ του Risorgimento και του Καθολικού μοντερνισμού.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες, συλλογικά θεωρημένοι ότι αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, οδήγησαν στη γέννηση μιάς έντονης μισαλλοδοξίας για την Καθολική Παράδοση και για το ορθό δόγμα, καθώς και για τον παπισμό, που στη συνέχεια οδήγησε σε ένα κίνημα θεολογικής, θρησκευτικής και πνευματικής σκέψης, που ονομάστηκε μοντερνισμός, αφού ζητούσε το άνοιγμα της Εκκλησίας στήν νεωτερικότητα, στήν επιστημονική πρόοδο, τήν « θαυμάσια και προοδευτική μοίρα » της ανθρωπότητας.

Για να αντιμετωπίσει αυτήν την επανάσταση στην καθολική σκέψη, ο Πίος Θ' κατέφευγε το 1854 στη διακήρυξη του δόγματος της Άμωμου Σύλληψης (αργότερα επιβεβαιώθηκε από την εμφάνιση της Παναγίας στη Λούρδη το 1858) και αυτό του παπικού αλάθητου, που διακηρύχθηκε κατά τη διάρκεια τής πολύ σύντομης πρώτης Βατικάνειας Συνόδου. (που διεκόπη από την εισβολή της Σαβοΐας στις 20 Σεπτεμβρίου 1870). Δυστυχώς παρά
τήν νίκη του Αγίου Πίου πολλοί, πάρα πολλοί επίσκοποι είχαν ήδη περάσει στην άλλη πλευρά (της Στύγας...), ακόμα κι αν δεν το διαδήλωσαν ανοιχτά. Στην πραγματικότητα, ο Angelo Roncalli , φίλος και μαθητής του Enrico Buonaiuti (και γι' αυτόν τον λόγο αποβλήθηκε από τη διδασκαλία) είπε, μόλις έγινε Πάπας, ότι κατά τη γνώμη του ο Buonaiuti θα έπρεπε να ήταν πιο συνετός, επειδή δεν είχε ωριμάσει ακόμη (να επιβάλει τίς αιρέσεις προς όλη την Εκκλησία). Επομένως δεν καταδίκασε τη μοντερνιστική αίρεση, αλλά θεωρούσε ασύνετο τον νεαρό φίλο του. Πολύ πιο σκληρή κρίση που εκφράστηκε για τον Πάπα Σάρτο : "μα τι άγιος!" είπε στην πραγματικότητα με θυμωμένη φωνή (πηδώντας στην καρέκλα και χτυπώντας τη γροθιά του στο τραπέζι) απαντώντας σε ερώτηση του Indro Montanelli , το 1960, στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε ένας ποντίφικας σε έναν άθεο δημοσιογράφο.
Η φωτιά άρχισε να σιγοκαίει κάτω από τις στάχτες, όλο και πιο έντονα, ώσπου έφτασε στη φωτιά της Β' Συνόδου του Βατικανού, που προηγήθηκε και ετοίμασε το πραξικόπημα του κονκλάβιου του 1958, με τήν δεξιοτεχνία καί τούς ελιγμούς και τήν σκηνοθεσία εκτός οθόνης από τον κ. κ . Ο Μοντίνι. Κατά τη διάρκεια της Συνόδου υπήρξε ανατροπή του ορθού δόγματος, με την επιβολή σε ολόκληρη την Εκκλησία των αιρετικών εγγράφων που συνέταξε μια μειοψηφία τόσο άγρια ​​όσο και αδίστακτη, κάτι που κατέστη δυνατό χάρη στην υποστήριξη του Παύλου VI .
Τα αιτήματα των παραδοσιακών παρακωλύθηκαν και μποϊκοτάρονταν, όπως στην περίπτωση του αιτήματος που υποβλήθηκε από περισσότερους από 500 Πατέρες τής Συνόδου (από τους 2500) προκειμένου να καταδικαστεί ο αθεϊστικός και δολοφονικός κομμουνισμός (αίτημα που κάλυπτε ο Παύλος VI και τέθηκε). έξω όταν δεν υπήρχε περισσότερος χρόνος για να το συζητήσουμε). σαμποτάρισαν το μικρόφωνο του καρδινάλιου Ottaviani για να τον εμποδίσουν να μιλήσει. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του εγγράφου για τη θρησκευτική ελευθερία από τον Καρδινάλιο Φρινγκς (ο οποίος είχε τον Τζόζεφ Ράτσινγκερ ως ειδικό), ο Οταβιάνι εθεάθη να κλαίει με καυτά δάκρυα. Στη συνέχεια, ο υπέρμαχος της Καθολικής Παράδοσης σημείωσε στο ημερολόγιό του «... το Συμβούλιο, κάτι περισσότερο από μια νέα αυγή για την ανθρωπότητα, [είναι] μια μακρά νύχτα για την Εκκλησία... Προσεύχομαι στον Θεό να με αφήσει να πεθάνω πριν από το τέλος αυτού τού Συμβουλίου, άρα τουλάχιστον πεθαίνω Καθολικός », προσδοκώντας έτσι την αρνητική κρίση που εξέφρασε και ο ίδιος ο Μοντίνι λίγα χρόνια αργότερα (η περίφημη φράση για τον καπνό του Σατανά που μπαίνει στο Βατικανό). Από αυτή την άποψη, λέγεται επίσης ότι ο Roncalli, λίγο πριν από το θάνατό του (πιθανώς συνειδητοποιώντας την κακή τροπή που έπαιρνε το Συμβούλιο), είχε κραυγή συναγερμού «σταματήστε το συμβούλιο!», η οποία ωστόσο παρέμεινε απαρατήρητη. Ο ίδιος ο Ratzinger, στα νιάτα του, οπαδός της « Nouvelle Theologie » και μοντερνιστής ειδικός του Cardinal Frings, έγραψε πριν από χρόνια, σχετικά με το « Gaudium et Spes (συνοδικό έγγραφο για τις σχέσεις μεταξύ Εκκλησίας και Κράτους)» Ας είμαστε ευτυχείς λέγοντας ότι Το κείμενο χρησιμεύει ως Αντι-Συλλάβο και ως εκ τούτου αντιπροσωπεύει, από την πλευρά της Εκκλησίας, μια προσπάθεια επίσημης συμφιλίωσης με τη νέα εποχή που εγκαινιάστηκε το 1789... », δείχνοντας έτσι ότι εξακολουθεί να διαθέτει ένα εμφανές μοντερνιστικό πνεύμα.


                                    

                                             Notre-Dame de La Salette, restaurez la Sainte Église
                                 (Η Παναγία της La Salette, αναστηλώθηκε από την Ιερά Εκκλησία)


ΠΕΝΙΧΡΑ ΣΤΗΡΙΓΜΑΤΑ ΜΙΑΣ ΠΙΣΤΗΣ ΠΕΡΙΠΕΠΛΕΓΜΕΝΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕ ΑΔΥΝΑΜΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΟΠΩΣ ΜΕ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΟΥ ΠΙΛΑΤΟΥ.
Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΤΑΚΤΗΘΗΚΕ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΘΑΥΜΑΣΜΟΥ ΠΟΥ ΕΝΕΠΝΕΥΣΕ Η ΝΕΑ ΦΥΣΙΚΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου