Πέμπτη 30 Μαΐου 2024

Η ΤΥΡΑΝΝΙΑ ΤΩΝ ΑΠΑΞΙΩΝ (ΥΠΟΤΙΜΗΣΕΩΝ)

                                                      LA TIRANNIA DEI DISVALORI

του Roberto PECCHIOLI


«Οι αξίες δεν υπάρχουν πλέον, κυρία μου». Μοιάζει σαν κλισέ, ένας διάλογος σέ βαγόνια τραίνου, η περιστασιακή, φυλαγμένη φλυαρία αυτού και του άλλου ανάμεσα σε περιστασιακές γνωριμίες. Λοιπόν, αυτό δεν είναι αλήθεια: υπάρχουν πάρα πολλές αξίες. Λείπουν οι αρχές, δηλαδή τα θεμέλια στα οποία στηρίζεται η αξία που αποδίδεται. Ο Μαξ Βέμπερ, ένας Γερμανός κοινωνιολόγος που έζησε μεταξύ του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα, ήταν ο πρώτος που ανακάλυψε ένα χαρακτηριστικό των προηγμένων κοινωνιών, τον «πολυθεϊσμό των αξιών», το γεγονός ότι κανένα κοινό θεμέλιο δεν υποστήριζε πολλαπλές κοινότητες ξένων, που ενωμένες μόνο με το να ανήκουν στην ίδια εποχή και να συνυπάρχουν (σχεδόν πάντα συγκρουσιακά) στην ίδια επικράτεια. Τα νέα αιτήματα γίνονται έντονα αισθητά μέσα σε παραδόσεις που δεν μπορούν να τα χωρέσουν χωρίς να αυτοκαταστρέφονται, έγραψε ο Βαυαρός κοινωνιολόγος πριν από έναν αιώνα. Το ταξίδι ολοκληρώθηκε και ο πολυθεϊσμός των αξιών που αποσυνθέτει τις κοινότητες έχει γίνει το κοινό πανόραμα των κοινωνιών μας.

Μισό αιώνα μετά τον Βέμπερ, το ερώτημα αντιμετωπίστηκε, με τη στάση ενός νομικού και την υψηλή διάθεση ενός φιλοσόφου, από τον Carl Schmitt, συγγραφέα του The Tyranny of Values. Ο τίτλος θυμίζει μια διαίσθηση του Nicolai Hartmann (1882-1950). Η έκφραση αφορούσε την τάση κάθε αξίας να καθιερωθεί ως άρχοντας (τύραννος), καθορίζοντας τις άλλες αξίες και τον τρόπο με τον οποίο αυτές, με τη σειρά τους, προκαλούν τις επιλογές των ατόμων. Η «αξία», σε αντίθεση με την «αρχή», είναι όχημα εχθρότητας, αφού παράγει μια ηθικοποίηση γεμάτη κινδύνους, η οποία ξεχειλίζει από την κοινωνική και οικονομική σφαίρα στη νομική - προνομιακή περιοχή της ανάλυσης του Schimitt - δημιουργώντας μια «συνταγματοποίηση» αξιών για τις οποίες η νομολογία από διαμεσολαβητικό εργαλείο μετατρέπεται σε μηχανή ποινικοποίησης και αφανισμού.

Προφητικός συλλογισμός την εποχή του ορδοφιλελευθερισμού και της νομιμοποίησης νέων δικαιωμάτων που απορρέουν από την μετεκτίμηση όλων των αξιών (Φ. Νίτσε). Το να μιλάς και να σκέφτεσαι με όρους αξιών[ή κανόνων] σύμφωνα με τον Schmitt οδηγεί σε μια «αιώνια σύγκρουση των αξιών και των διαιρέσεων του κόσμου, σε ένα διαρκές bellum omnium contra omnes, στον πόλεμο όλων εναντίον όλων». Στην πραγματικότητα, η αξία δεν είναι ποτέ αντικειμενική. «η αξία δεν είναι, αλλά ισχύει» και «ανοιχτά φιλοδοξεί να τεθεί σε εφαρμογή». Πρόκειται για ένα ύπουλο σκέλος του υποκειμενισμού, που «θέτει» αξίες, ισχυριζόμενος ότι τους παρέχει μια αντικειμενική βάση, κρύβοντας το υποκειμενιστικό πλαίσιο μέσα στο οποίο προκύπτουν.

Η λογική τής αξίας είναι ότι - ακριβώς «επειδή πρέπει να διεκδικηθεί» - επιβεβαιώνεται υποτιμώντας άλλες αξίες. Οι απόψεις είναι μια άπειρη πολλαπλότητα αξιολογικών θέσεων. (Βέμπερ). Η οπτική γωνία γίνεται σημείο επίθεσης που αποκαλύπτει την πιθανή επιθετικότητα που ενυπάρχει σε κάθε θέση αξιών, για τον Schmitt. Αυτό συμβαίνει γιατί απαιτεί την υποτίμηση της αξίας που απορρίπτεται ως μη αξία, συνδεδεμένη με τη λογική της αξιολόγησης. "Η υψηλότερη αξία έχει το δικαίωμα και το καθήκον να υποτάσσει τη χαμηλότερη αξία στον εαυτό της, και η αξία αυτή καθαυτή ορθώς εκμηδενίζει τη μη αξία καθαυτή. Είναι όλα ξεκάθαρα και απλά, βασισμένα στην ιδιαιτερότητα της αποτίμησης. Αυτό ακριβώς σ' αυτό βρίσκεται η τυραννία των αξιών».

Στο νομικοπολιτικό έδαφος, η έφεση στις αξίες - για παράδειγμα η κατηγορία του δίκαιου πολέμου - δείχνει τις τυραννικές επιπτώσεις της. «Κάθε εκτίμηση προς τον εχθρό εξαφανίζεται, πράγματι γίνεται μη αξία μόλις η μάχη εναντίον του εχθρού γίνεται μάχη για υπέρτατες αξίες. Η μη αξία δεν απολαμβάνει κανένα δικαίωμα έναντι της αξίας και όταν πρόκειται για την επιβολή τής υπέρτατης αξίας, κανένα τίμημα δεν είναι πολύ υψηλό «Λόγια του νομικού που απέδειξε το μεγαλείο του ευρωπαϊκού δημοσίου δικαίου που διαμορφώθηκαν μετά την Ειρήνη της Βεστφαλίας (1648) που έκλεισε την αιωνόβια υπόθεση των θρησκευτικών πολέμων.

Η έκκληση σε ηθικούς λόγους και ο ισχυρισμός τους για καθολικότητα μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες. Όποιος οπλίζεται με γενναιότητα μπορεί να μετατραπεί σε δολοφόνο. σχεδόν πάντα εμψυχώνεται από περιφρόνηση για τις αξίες των άλλων. Ας σκεφτούμε την αμερικανική νεοσυντηρητική λογική, η οποία κρύβει τη θέληση για εξουσία με την ηθική του «αγώνα του καλού ενάντια στον άξονα του κακού», συνέπεια της οποίας θεωρούνται οι πόλεμοι ως εργαλεία για την επιβεβαίωση των «αξιών» με το τίμημα του αφανισμού. αυτών των άλλων. Ανατριχιαστικές σκέψεις αν παρατηρήσουμε τις «αξίες» που κυριαρχούν σήμερα στη γωνιά μας του κόσμου, οι οποίες είναι εύκολο να χαρακτηριστούν ως υποτιμήσεις.

Η ελευθερία νοείται ως η απουσία περιορισμών (ελευθερία «από», όχι «για»), το υποκείμενο είναι το μόνο κυρίαρχο, τα δικαιώματα υπερισχύουν των υποχρεώσεων, τα χρήματα, η επιτυχία, η ευχαρίστηση είναι οι αξίες αναφοράς. Η ζωή - την οποία ο Χριστιανισμός θεωρούσε άυλη - έγινε ξανά διαθέσιμη[ψηλαφείται], όπως έγινε πριν από χιλιάδες χρόνια, όταν ο pater familias είχε τη δύναμη της ζωής και του θανάτου, αποφάσιζε τη γέννηση και τη θανάτωση παιδιών και εγγονιών, όπου θυσιάζονταν οι αδύναμοι. στην οποία η δουλεία -η αναγωγή του ανθρώπου σε πράγμα, περιουσιακό στοιχείο που ανήκει στον αφέντη- ασκούνταν παντού. Στον σημερινό κόσμο όλα είναι δυνατά, παραδεκτά και επιτρεπτά, αρκεί να γίνει αντικείμενο αγοραπωλησίας. Το χρήμα είναι το μέτρο όλων των πραγμάτων, κάθε θεός διώχνεται από τον Όλυμπο,  ο οποίος μεταμορφώνεται σε έρημο.

Στον ορίζοντα των αρχαίων, παρά τη σκληρότητα της ζωής, παρέμενε ο Θεός -αν και μειώθηκε στον πληθυντικό- και μια σαφής ιδέα για την ύπαρξη του καλού και του κακού, που συμβολίζεται από τους μύθους του Προμηθέα (η απελευθέρωση όλων των δυνάμεων) και η Πανδώρα (το δοχείο που περιέχει αρετές και κακίες)
. Στη βάση υπήρχε η ιδέα της πτώσης της ανθρώπινης κατάστασης από μια ευτυχισμένη τελειότητα - τη χρυσή εποχή ή την Εδέμ - από την οποία ο άνθρωπος έχει αποστασιοποιηθεί επειδή δεν ακολούθησε την αρετή, αλλά τις κακίες. Οι σημερινές αξίες είναι αντίθετες, σύμβολο της οποίας είναι η λατρεία της προόδου: το σήμερα είναι πάντα καλύτερο από το χθες. Η κύρια αξία, η καθολική μηχανή, είναι η κατοχή υλικών αγαθών. Μόνο εγώ έχω αξία, ενώ η διάσταση της κοινότητας είναι απαξιωμένη. οι δεσμοί διαλύονται και το υποκείμενο -έχοντας γίνει άτομο- περιπλανιέται όχι ως περιπλανώμενος της ύπαρξης, αλλά ως νομάδα που παίρνει ό,τι βρει χωρίς κανένα άλλο σεβασμό εκτός από την άμεση ικανοποίηση. Απαξίες που μετατρέπονται σε νόμους, επιταγές, διώχνοντας, όπως είχε προβλέψει ο Schmitt, αρχές και πάνω από όλα ανταγωνιστικές ή αντίθετες αξίες.

Ο ελληνικός μύθος είχε εξιδανικεύσει τα μεγάλα θέματα της ανθρώπινης ύπαρξης. Οι θεότητές του -τόσο ανθρώπινες- ενσάρκωναν τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία της ανθρωπότητας και τον αγώνα τους, που επανήλθε στην ενότητα στην πατρική μορφή του Δία, αντιπροσώπευαν μια σύνθετη, πολύπλοκη αρμονία. Το μεγαλύτερο κακό ήταν η απουσία ορίων (υβρισμός, αλαζονεία, θρασύτης), στα οποία προτιμούνταν ο έλεγχος και η σύνεση (φρόνηση και σοφροσύνη). Ήταν και οι δύο θεοί Απόλλων (τάξη, αρμονία, ομορφιά) και Διόνυσος (χάος, μέθη), αλλά το ελληνικό πνεύμα σίγουρα προτιμούσε τον πρώτο, περιορίζοντας τον Διόνυσο σε συγκεκριμένες στιγμές, παρενθέσεις που συνδέονταν με την απελευθέρωση των ενστίκτων. Σήμερα ο Διόνυσος είναι η νέα κανονικότητα: η υπέρβαση, η έξαρση, το ένστικτο έχουν αξία. Η τάξη και η ισορροπία γίνονται αρνητικές αξίες που πρέπει να κοροϊδεύονται και να διαγράφονται.

Οι κυρίαρχες αξίες είναι εμπορικές: ο Δίας εκδιώκεται από τον Όλυμπο υπέρ του γιου του Ερμή (Ερμής, από το merx, εμπορεύματα, για τους Ρωμαίους) θεού του εμπορίου και του κέρδους. Υποταγμένη στον Ερμή, απομονωμένη στή γωνία είναι η Αθηνά, θεά της σοφίας και της τέχνης. Σε τι «χρησιμεύουν»; Όσο για τη σοφία, η αχρηστία της πιστοποιείται από την ύπαρξη τεχνητών συστημάτων στα οποία τα πάντα απέχουν μόλις ένα κλικ. Ένας άλλος θεός που επιστρέφει είναι ο Πρωτέας, συνεχής μετάλλαξη, μεταμόρφωση, προστάτης της «υγρής» κοινωνίας και της «ρευστής» ανθρωπότητας με ανύπαρκτη ή μεταβαλλόμενη ταυτότητα. Συναρπαστικός ο μύθος του Νάρκισσου, του πανέμορφου νεαρού ερωτευμένου με τον εαυτό του ή μάλλον με τη δική του καθρεφτισμένη εικόνα, που πνίγηκε στη λίμνη στην οποία καθρεφτιζόταν. Υποβλητικές αφηγήσεις που γίνονται εφιάλτες αν το συμβολικό τους νόημα ανυψωθεί σε «αξία». Εμφάνιση, χάος, συνεχής μετάλλαξη, ένστικτο: το μαγεμένο βουνό του πολυθεϊσμού των αξιών που έγιναν δικαιώματα.

Γιατί να επιμείνεις, γιατί να ασκείς τις «βασικές» αρετές, δηλαδή τους ακρογωνιαίους λίθους μιας ζωής προσανατολισμένης στην καλοσύνη, τη σοφία, τη δικαιοσύνη, το σθένος και την εγκράτεια; Καθεμία από αυτές αντιστρέφεται: η σοφία είναι άχρηστη, υπονομεύεται από μια στενή οργανική εξειδίκευση. Η δικαιοσύνη είναι αυτή του ανταγωνιστή του Σωκράτη, του Θρασύμαχου, το πλεονέκτημα του ισχυρότερου. Το σθένος, η ικανότητα να αντιμετωπίζεις γεγονότα, να κάνεις ό,τι πρέπει να γίνει από καθήκον και ευθύνη, διώχνεται με φρίκη. η εγκράτεια καλύπτεται από γελοιοποίηση. Κάνε ό,τι θέλεις, όπως στο Thelème του Rabelais, και κάνε το αμέσως, τη χυδαιοποίηση του carpe diem του Οράτιου. Όλα αυτά δηλώνουν ότι ζούμε στην τυραννία των απαξιών, του πιθήκου και της ανατροπής των αξιών. Συντελείται ένας περίεργος αθεϊστικός πολυθεϊσμός, στον οποίο ο καθένας είναι -ή θα ήθελε να είναι- ένας νόμος για τον εαυτό του.

Η ρευστή κοινωνία είναι σχετικιστική, δεν πιστεύει σε καμία αληθινή αρχή. Η απουσία αλήθειας γίνεται «αξία» όσο καταστροφική κι αν είναι. Ο μηδενισμός είναι επίσης, η πεποίθηση ότι τίποτα δεν έχει νόημα: η αξία της ματαιοδοξίας κάθε αξίας. Καθαρή τυραννία, σε σημείο μίσους προς τον εαυτό που διαπερνά τη Δύση. Σύμφωνα με τη Γαλλίδα φιλόσοφο Σαντάλ Ντελσόλ, αυτή είναι μια επιστροφή - ασυνείδητη; - στον παγανισμό. «Οικολόγος, ειδωλολάτρης, σχετικιστής, μεταχριστιανικός: όλες οι ταυτότητες σε χάος χωρίς ακόμη νικητή». Ο μηδενισμός είναι η ειδικά δυτική επιθυμία «να ξεπεραστούν και να βεβηλωθούν τα όρια, η καταστροφή των προηγούμενων αναφορών». Σύμφωνα με τήν Ντελσόλ, η αποδόμηση είναι παρούσα στον δυτικό κόσμο από τους Έλληνες κυνικούς φιλοσόφους όπως ο Διογένης και τους σκεπτικιστές. Ο Γκαίτε γράφει στον Φάουστ «ό,τι υπάρχει αξίζει να καταστραφεί». Οι Σημειώσεις του Ντοστογιέφσκι από το Underground αντιπροσωπεύουν «την ομολογία μιας κοινωνίας βεβήλωσης όλων των αξιών», το μυθιστόρημα στο οποίο παρατηρείται η «καταστροφή της πίστης στους γενικούς νόμους», με την προϋπόθεση ότι «δεν υπάρχει τίποτα ιερό».

Ο μηδενισμός είναι η αποκήρυξη των θεμελιωδών αρχών ενός πολιτισμού και γεννά τον ατομικισμό, αφού «όπου καταστρέφονται όλες οι αναφορές, μένει μόνο το άτομο και ο εαυτός του». Η τυραννία των υποτιμήσεων μας κάνει να φιλοδοξούμε να καταργήσουμε τα πάντα, νομίζοντας ότι όλα είναι δυνατά, ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη ανθρώπινη φύση την οποία να τηρούμε. όλα θα είναι όπως τα θέλουμε, ξεκινώντας από τον καθένα μας. Αυτή η επιθυμητή υπέρβαση των ορίων, ξεκινώντας από την ανθρώπινη φύση, παρουσιάζεται ως διαδικασία απελευθέρωσης», άρα αξία. Η έκκληση της Ντελσόλ είναι να αποκαταστήσει «αυτό που είναι εγγενώς ανθρώπινο»: η διάκριση του φύλου, της γονιμότητας, της ζωής και του θανάτου - που δηλώνεται ως αξία με το όνομα «κύηση για τους άλλους» - είναι για αυτήν «περισσότερο παγανιστική παρά μηδενιστική». Το ίδιο ισχύει και για τη νομοθεσία για τις αμβλώσεις: «επιστροφή στον παγανισμό, αφού η βρεφοκτονία υπήρχε πάντα παντού, εκτός από τους Εβραίους και τους Χριστιανούς»
Ο γάμος ομοφυλοφίλων είναι μηδενιστικός, καθώς χρησιμοποιεί τη λέξη "γάμος" ​​για να εισάγει μια ουσιαστική αλλαγή στον ανθρωπολογικό ορισμό.

Πρόκειται για σύγχρονες «αξίες», κοινό χαρακτηριστικό των οποίων είναι η έμφαση στην υποκειμενική συναίνεση σε κάθε πρακτική, συμπεριφορά και κατάσταση. Το αποτέλεσμα είναι η κατάργηση των ανταγωνιστικών αξιών: της τυραννίας. Η επιστροφή των πριγκίπων δεν είναι στον ορίζοντα, ωστόσο είναι απαραίτητο να ενεργήσουμε σαν τον ιππότη της πίστης του Κίρκεγκωρ: παραιτημένος, αλλά εξίσου ικανός να προχωρήσει χωρίς σταματημό.

 https://www.nuovogiornalenazionale.com/index.php/italia/opinioni/17900-la-tirannia-dei-disvalori.html

ΕΝΑ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ ΑΡΜΟΝΙΑΣ ΓΡΑΦΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου