Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

Διαδικτυακή στρογγυλή τράπεζα : ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ;


Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 10 Ιουνίου η στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Υπάρχει φυσική θεολογία στην Ορθοδοξία;», στα πλαίσια του κύκλου διαδικτυακών εκδηλώσεων «Καιρός του ποιήσαι» της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου. Ομιλητές ήταν ο Δρ. David Bradshaw (Καθηγητής Φιλοσοφίας, Τμήμα Φιλοσοφίας, Πανεπιστημίου Κεντάκυ, Η.Π.Α.) και ο π. Christopher Knight (Ανώτερος Ερευνητικός Εταίρος και Αναπληρωτής Καθηγητής, Ινστιτούτο Ορθόδοξων Χριστιανικών Σπουδών, Κέιμπριτζ, Ηνωμένο Βασίλειο), ενώ ο συντονισμός έγινε από την Δρ. Elizabeth Theokritoff (Ανώτερη Ερευνητική Εταίρο και Καθηγήτρια, Ινστιτούτο Ορθόδοξων Χριστιανικών Σπουδών, Κέιμπριτζ, Ηνωμένο Βασίλειο). Η ομιλία αυτή διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ορθόδοξων Χριστιανικών Σπουδών (IOCS) του Κέιμπριτζ.

Μιλώντας πρώτος, ο David Bradshaw ξεκίνησε με μια αναφορά στη ζωή και τα λόγια του Σωκράτη και τη διπλή πίστη που τον χαρακτήριζε, τόσο προς τον θεό που τον οδηγούσε να ζήσει τη ζωή του με έναν συγκεκριμένο τρόπο, όσο και προς τη λογική ως υπέρτατη αξία που θα έπρεπε να αποτελεί βασική αρχή της ανθρώπινης ζωής. Μια τρίτη πτυχή της πίστης του Σωκράτη ήταν η πίστη στην καλοσύνη ως ιδιότητα της πραγματικότητας. Έπειτα, προχώρησε στους Πατέρες της Εκκλησίας και στις διδασκαλίες τους ότι ο ίδιος ο Θεός, αν και είναι πάνω απ’ όλα, βρίσκεται επίσης μέσα μας, έτσι ώστε και εμείς οι ίδιοι μπορούμε να εντοπίσουμε την αρχή Του· μια ιδέα που συναντάται τόσο στις παρακαταθήκες του Μωυσή όσο και στα Ευαγγέλια. Η γνώση της ύπαρξης του Θεού είναι εγγενής μέσα μας από τη φύση. Η πίστη είναι καρπός της διάθεσης της ψυχής, σε αντίθεση με τη διαλεκτική λογική που προέρχεται από την ικανότητα του ανθρώπου που την επινοεί. Οι Πατέρες της Εκκλησίας, αν και έκαναν διάκριση μεταξύ πίστης και λογικής, έτειναν να τις θεωρούν ως στοιχεία που υποστήριζαν το ένα το άλλο και πολλές φορές εμπλέκονταν μεταξύ τους.

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο π. Christopher Knight ξεκίνησε με τους ορισμούς της φυσικής θεολογίας, τονίζοντας την έλλειψη κοινής γραμμής μεταξύ των μελετητών του θέματος αυτού και τονίζοντας τον ρόλο της διαίσθησης ως νοητικής ικανότητας στο πεδίο της Ορθόδοξης θεολογίας. Απορρίπτοντας τις προσπάθειες θεμελίωσης «πάνω σε υποθέσεις που ούτε αποτελούν ούτε προϋποθέτουν θρησκευτικές πεποιθήσεις», σημείωσε ότι η πίστη ξεκινά ως έμφυτος προσανατολισμός προς το καλό και ο λόγος, που εξαρτάται από την πίστη, αποτελεί προσπάθεια να έρθει αυτός ο έμφυτος προσανατολισμός στην πλήρη συνειδητοποίησή του. Τόνισε ότι, ειδικά στην ησυχαστική παράδοση, υπάρχει μια «νοητική» αντίληψη που προκύπτει από την πλήρη χρήση της διαισθητικής ικανότητας του νου, μιας ικανότητας που είναι αρκετά διαφορετική από την ικανότητα των λογικών αιτιολογήσεων.

Η βιντεοσκόπηση της εκδήλωσης είναι διαθέσιμη στο κανάλι της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών στο YouTube, στα αγγλικά και στα ελληνικά .

Η επόμενη εκδήλωση του κύκλου διαδικτυακών διαλέξεων «Καιρός του ποιήσαι», που θα είναι και η τελευταία του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024, ώρα Ελλάδας 8:00 μ.μ., με ομιλητή τον Γεώργιο Βλαντή, MTh, Διευθυντή του Συμβουλίου των Χριστιανικών Εκκλησιών της Βαυαρίας και επιστημονικού συνεργάτη της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου. Το θέμα της διάλεξης θα είναι «Η ενότητα της ανθρωπότητας και η ενότητα των χριστιανών».

 
O ΠΡΩΤΟΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΡΕΥΝΗΣΕ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΗΡΞΕ Ο ΠΑΒΛΩΦ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ ΤΟΥ. ΜΕ ΤΟ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΜΑΣ, ΣΗΜΕΡΑ, ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΤΡΕΧΟΝΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΝ ΑΝΕΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ. 
ΟΙ ΠΕΡΙΣΠΟΥΔΑΣΤΟΙ ΠΑΝ/ΚΟΙ ΜΑΣ ΘΥΜΙΣΑΝ ΛΟΙΠΟΝ ΤΗΝ ΣΚΥΛΙΣΙΑ ΖΩΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΠΙΣΤΕΩΣ ΤΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ ΜΑΣ, ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΤΕΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΞΕΧΝΟΥΜΕ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΑΡΝΟΥΜΕΝΟΙ ΤΗΝ ΝΕΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ. ΚΑΚΩΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου