Τρίτη 16 Ιουλίου 2024

Μάζης Ι. - Γρίβας Κ.: ΠΟΛΕΜΟΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ - ΡΩΣΙΑΣ. Εκτραχύνεται η κατάσταση - Οδηγούμαστε σε ...

Για τις πρόσφατες εξελίξεις μετά τις ανακοινώσεις του Άντονι Μπλίνκεν για τα F-16 και του Τζο Μπάιντεν σχετικά με την αποστολή εξοπλιστικού υλικού στην Ουκρανία μίλησαν οι καθηγητές Ιωάννης Μάζης και Κωνσταντίνος Γρίβας. 

Ο κ. Μάζης εκφράζει τον φόβο του για την επιδείνωση της κατάστασης και τις πιθανές συνέπειες μέχρι τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου. Αναφέρει ότι οι τραγικές επιδόσεις του Μπάιντεν στο πρόσφατο ντιμπέιτ με τον Τραμπ και η πίεση από την αμερικανική δημοκρατική πλευρά τον ωθούν να μην αποχωρήσει από την Ουκρανία. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κλιμάκωση της σύγκρουσης, κάτι το οποίο ο καθηγητής θεωρεί επικίνδυνο. Εκφράζει επίσης ανησυχία για τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων από κάποια από τις εμπλεκόμενες πλευρές, αν αισθανθεί ότι χάνει τον πόλεμο. Ο κ. Μάζης επισημαίνει ότι η ρωσική πλευρά έχει ήδη κάνει ασκήσεις με τακτικά πυρηνικά όπλα, κάτι που δείχνει την επικινδυνότητα της κατάστασης.

 Τα F-16 που θα σταλούν στην Ουκρανία δεν θεωρούνται από τον κ. Γρίβα ως στρατιωτικά σημαντικά, καθώς άλλα συστήματα όπως το πυροβολικό και τα μη επανδρωμένα αεροχήματα έχουν αποδειχθεί πιο αποτελεσματικά. Παράλληλα, η πολιτική πίεση για συνέχιση του πολέμου αυξάνει την πιθανότητα κλιμάκωσης. Ο καθηγητής τονίζει ότι η συνέχιση της σύγκρουσης μπορεί να οδηγήσει σε πυρηνική κλιμάκωση, κάτι που δεν θα έχει νικητές και νικημένους. Η κατάσταση είναι πολύ πιο επικίνδυνη από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου λόγω των ηγεσιών που δείχνουν παρανοϊκά πολεμοκάπηλες τάσεις. Τέλος, αναφέρεται ότι η Ελλάδα δεν θα είναι ανάμεσα στις χώρες που θα στείλουν F-16 στην Ουκρανία, καθώς αυτό θεωρείται εκτός πραγματικότητας και δεν υπάρχει παραμικρή πιθανότητα να συμβεί. 

https://www.youtube.com/watch?v=xaQLtz1s7_c

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου