Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024

Η νέα ποιμαντική φροντίδα του Φραγκίσκου, μέρος δεύτερο. από τον Don Jean-Michel Gleize, SSPX

 

 Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024
Ο Πάπας Φραγκίσκος στη διαθρησκευτική συνάντηση
στο Καθολικό Κολλέγιο της Σιγκαπούρης
 
 
1 . Οι – σκανδαλώδεις – δηλώσεις του Πάπα Φραγκίσκου την περασμένη 13η Σεπτεμβρίου 2024 (1 ), μπορούν να γίνει κατανοητές ως μια λεπτή μορφή αδιαφορίας, εάν κατανοηθούν υπό το φως της Β' Συνόδου του Βατικανού.
Το Σύνταγμα Lumen Gentium για την Εκκλησία, που ολοκληρώθηκε με το Διάταγμα Unitatis Redintegratio για τον οικουμενισμό και τη Διακήρυξη Nostra Aetate για τις μη χριστιανικές θρησκείες, απορρίπτει την ίδια την αρχή του θρησκευτικού πλουραλισμού, δηλαδή την ιδέα ότι όλες οι θρησκείες είναι ίσης αξιοπρέπειας, αλήθειας και αποτελεσματικότητας στο θέμα της σωτηρίας.
Οι διδασκαλίες του Βατικανού Β' παραδέχονται τη σωτηριολογική αξία όλων των θρησκειών, υπό την προϋπόθεση ότι γίνεται κατανοητή με διαφοροποιημένο τρόπο, σε σχέση με την πρωτοκαθεδρία της Εκκλησίας του Χριστού, που υπάρχει στην Καθολική Εκκλησία.

2. Από την άλλη πλευρά, η ιδέα του θρησκευτικού πλουραλισμού κατανοητή με τη στενή έννοια αποτέλεσε το αντικείμενο μιας κριτικής αξιολόγησης από την Congregation for the Doctrine of the Faith, που διευθύνθηκε τότε από τον Καρδινάλιο Joseph Ratzinger, σε μια ειδοποίηση που δημοσιεύτηκε στο L' Osservatore Romano της 26ης Φεβρουαρίου 2001. Στη συνέχεια, η Αγία Έδρα εμπνεύστηκε από τη δημοσίευση του βιβλίου του Ιησουίτη πατέρα Jacques Dupuis, Towards a Christian theology of θρησκευτικού πλουραλισμού , που κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία το 1997, για να αντιδράσει και να υποδείξει το αληθινό νόημα των κειμένων του Συμβουλίου που πιστεύεται ότι επέτρεπε τον θρησκευτικό διάλογο (2 ).
Η Καθολική θρησκεία, και μόνο αυτή,
αντιπροσωπεύει την πληρότητα, ή την τέλεια κατάσταση, της οικονομίας της σωτηρίας, ενώ οι μη χριστιανικές θρησκείες και οι μη καθολικές χριστιανικές ομολογίες αντιπροσωπεύουν μόνο μια μερική κατάσταση, σε διαφορετικούς βαθμούς, ακόμη και αν είναι αληθινή.

Με άλλα λόγια, και για να πάρουμε το παράδειγμα που χρησιμοποίησε ο Πάπας Φραγκίσκος στη συνάντησή του με τους νέους της Σιγκαπούρης,
η καθολική θρησκεία, και μόνο αυτή, αντιπροσωπεύει την πληρέστερη γλώσσα για να φτάσει κανείς στον Θεό, ενώ άλλες θρησκείες δεν έχουν την ίδια ακρίβεια . Αλλά το γεγονός παραμένει ότι, σύμφωνα με τον Πάπα Φραγκίσκο, όλες οι θρησκείες είναι μονοπάτια που οδηγούν στον Θεό, ακόμη κι αν μετριαστούν, ο θρησκευτικός πλουραλισμός παραμένει αυτό που είναι: μια νέα μορφή του ίδιου λάθους ή μια παραλλαγή.

3. Η σκέψη του Φραγκίσκου αντιστοιχεί σε αυτή την παραλλαγή, σε συνέχεια με το Βατικανό Β';
Η συνέχιση της δήλωσής του, πρέπει να πούμε, θα καθιστούσε δυνατή την αμφιβολία.
«Μα ο Θεός μου είναι πιο σημαντικός από τον δικό σου!», «Είναι αλήθεια; Υπάρχει μόνο ένας Θεός και εμείς, οι θρησκείες μας είμαστε γλώσσες, δρόμοι προς τον Θεό».
Εάν καμία θρησκεία δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι οδηγεί στον Θεό πιο σημαντική από τις άλλες, πού είναι ο μετριασμός του πλουραλισμού; Και πού είναι η συνέχεια;

4. Πολύ σωστά, την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου, ο βασιλεύων Ανώτατος Ποντίφικας επέστρεψε στις δηλώσεις του στη Σιγκαπούρη, για να διευκρινίσει τη σημασία τους.
Μάλιστα, ο Πάπας Φραγκίσκος δήλωσε σε μια οικουμενική ομάδα νέων ότι η διαφορετικότητα των θρησκευτικών τους ταυτοτήτων «είναι δώρο Θεού». Στο μήνυμά του που κυκλοφόρησε στις 17 Σεπτεμβρίου, απευθύνθηκε στους νέους που συγκεντρώθηκαν στα Τίρανα για τη συνάντηση "Med14" που είχε ως θέμα " Προσκυνητές της ελπίδας, οικοδόμοι της ειρήνης ". Απευθυνόμενος στη συνέλευση, ο Φραγκίσκος δήλωσε: «Ο Θεός αγαπά κάθε άνθρωπο, δέν κάνει διαφορές μεταξύ μας». Στό Κάλεσμα για την ανάπτυξη της «ενότητας», ο Φραγκίσκος περιέγραψε την ποικιλομορφία της θρησκευτικής προέλευσης των συμμετεχόντων ως «δώρο από τον Θεό». Και πρόσθεσε: «Σας προσκαλώ να μάθετε να διακρίνετε τα σημεία των καιρών μαζί. Κοιτάξτε τη διαφορά στις παραδόσεις σας ως πλούτο, ο πλούτος που επιθυμεί ο Θεός δεν είναι ομοιομορφία, και η ποικιλομορφία των πολιτιστικών και θρησκευτικών σας ταυτοτήτων είναι ένα δώρο από τον Θεό. Είθε η αμοιβαία εκτίμηση να μεγαλώσει ανάμεσά σας, σύμφωνα με τη μαρτυρία των προγόνων σας».

5. Τι άλλο να πω; Εάν η ενότητα δεν είναι ομοιομορφία, και εάν πρέπει να επιτευχθεί στην πολυμορφία, δεν θα πρέπει να μετριαστεί ο μεμονωμένος πλουραλισμός;
Και η συνέχεια με το Βατικανό II γίνεται όλο και πιο προβληματική.

6. Μετριασμένος ή όχι, ο θρησκευτικός πλουραλισμός -ή αδιαφορία- σε κάθε περίπτωση αντιπροσωπεύει μια αίρεση αντίθετη με τις αποκαλυπτόμενες θείες διδασκαλίες, όπως αυτές έχουν συνεχώς προταθεί για τη σύμφωνη γνώμη της πίστης μας από το Ματζιστέριο της Εκκλησίας. Αυτό επιβεβαιώνει συνεχώς την αναγκαιότητα της Εκκλησίας για σωτηρία, χρησιμοποιώντας μια πολύ ακριβή έκφραση που καθιστά σαφές ότι αυτή η αναγκαιότητα είναι απόλυτη: έξω από την Εκκλησία, δηλαδή για την αποτελεσματικότητα μιας μη Καθολικής θρησκείας, τίποτα δεν μπορεί να σωθεί. Αυτό ήταν το Επάγγελμα της Πίστεως που επιβλήθηκε στους Βαλδένσιους υπό τον Πάπα Ιννοκέντιο Γ', το 1208 (DS 792). Αυτό ήταν το Επάγγελμα της Πίστεως της Τέταρτης Συνόδου του Λατερανού το 1215 (DS 802).
Αυτή είναι η διδασκαλία του Bull Unam Sanctam του Πάπα Βονιφάτιο VIII, το 1302. αυτή της Επιστολής που έστειλε ο Πάπας Κλήμης ΣΤ' στον Καθολικό των Αρμενίων Μεχιτάρ το 1351 (1051). αυτό του Διατάγματος για τους Ιακωβίτες, στον ΤαύροCantate Domino από τον Πάπα Ευγένιο Δ', το 1442 (DS 1351). Αυτή είναι η αλήθεια που θυμάται ο Πάπας Πίος Θ΄ στην προσφώνηση Singulari quadam το 1854 (1647), στην Εγκύκλιο Quanta conficiamur maerore το 1863 (όπου ο Πάπας λέει ότι αυτή η αλήθεια είναι δόγμα και από τις πιο γνωστές) και τέλος στο Syllabus το 1864 , με τη μορφή δύο καταδικασμένων προτάσεων: n° 16 (DS 2916) και n° 17 (DS 2917). Ο Πάπας Λέων XIII επίσης υπενθυμίζει αυτήν την αλήθεια στην Encyclical Satis cognitum το 1896 (DS 3304) και ο Πάπας Πίος XII την ανακαλεί επίσης τρεις φορές: στην Εγκυκλική Mystici corporis το 1943 (DS 3821), στην Επιστολή του Ιερού Γραφείου που απευθύνθηκε το 1949 στον Monsignor Cushing, αρχιεπίσκοπο της Βοστώνης (DS 3868) και στην Encyclical Humani generis , το 1950 (DS 3891).
Φυσικά, οι ψυχές καλής θέλησης που παραμένουν σε ανίκητη άγνοια μπορούν να λάβουν σωτήρια χάρη, όπου κι αν βρίσκονται, αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε με εντελώς διαφορετικό πράγμα.
Η χάρη της σωτηρίας λαμβάνεται πάντα μέσω της Εκκλησίας. Και παρόλο που κάποιοι σώζονται σε άλλη θρησκεία εκτός από την Καθολική θρησκεία, κανείς δεν σώζεται μέσω μιας άλλης θρησκείας εκτός από την Καθολική. Που σημαίνει ότι, με εξαίρεση την Καθολική θρησκεία, καμία άλλη θρησκεία δεν μπορεί να αντιπροσωπεύει ένα μονοπάτι ή μια γλώσσα που οδηγεί στον Θεό.

7. Όλα αυτά είναι ξεκάθαρα και εμφανή. Σε τέτοιο βαθμό που, την ημέρα της χάριτος, 16 Σεπτεμβρίου 2024, ο Καρδινάλιος Μπερκ, σε ένα μήνυμα «Χ» πιστεύει ότι φαίνεται ότι βρισκόμαστε «στον έσχατο καιρό» (3 ).
Θα ήταν λοιπόν ο Φραγκίσκος ο Αντίχριστος;
Πέρα από κατανοητές αντιδράσεις όπως αυτή, ομολογούμε την αμηχανία μας. Μέχρι σήμερα μάλιστα η Εταιρεία του Αγίου Πίου Αυτό είναι ουσιαστικά το επιχείρημα που ανέπτυξαν και υπογράμμισαν τους τελευταίους μήνες οι απολογητές του περιβάλλοντος της Ecclesia Dei, που ενθαρρύνονται από συντηρητικούς ιεράρχες του διαμετρήματος του καρδινάλιου Burke, και στο οποίο θα επανέλθουμε: ο Matteo Lavagna, για παράδειγμα, στο κανάλι του στο Youtube (4 ), ή Don Hilaire Vernier στον ιστότοπο της Αδελφότητας του Αγίου Πέτρου (5 ). Πώς θα συμπεριφερθούν τώρα μπροστά σε αυτές τις πρόσφατες δηλώσεις του Πάπα Φραγκίσκου; Αν βεβαιώνουν – ως Εταιρεία του Αγίου Πίου Και αν αντ' αυτού επιβεβαιώσουν ότι δεν είναι, πώς μπορούν να μην επιβεβαιώσουν ότι οι διδασκαλίες του Ιννοκέντιου Γ', του Βονιφάτου Η', του Κλήμη ΣΤ', του Ευγένιου Δ', του Πίου Θ', του Λέοντα ΙΓ' και του Πίου ΧΙΙ είναι σοβαρά εσφαλμένες; Και επομένως, δεν θα αρνούνταν ακόμη, έστω και με διαφορετικό τρόπο, το αψεγάδιαστο της Εκκλησίας; Χωρίς αμφιβολία, αυτό θα πρέπει να τό σκεφτούν σοβαρά οι θεολόγοι του περιβάλλοντος της Ecclesia Dei.

8. Από την πλευρά της η Εταιρεία του Αγίου Πίου6 )
συμμορφωνόταν πάντα με τη Διακήρυξη της 21ης ​​Νοεμβρίου 1974, στην οποία ο Μονσινιόρ Λεφέβρ καθόρισε θεμελιώδεις διακρίσεις που κληρονομήθηκαν από την Παράδοση της Εκκλησίας
Η Εκκλησία δεν είναι ο Πάπας Η τελειότης της ορατής κοινωνίας που ίδρυσε ο Ιησούς Χριστός είναι αυτή του τριπλού δεσμού τής επαγγελίας της πίστης, της λατρείας και της υποταγής στην κυβέρνηση των θεϊκών θεσμών. Οι πράξεις αυτών των Ποιμένων είναι ένα άλλο πράγμα, μερικές από τις οποίες μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στη συνείδηση ​​των Καθολικών, χωρίς η Εκκλησία να πάψει να παραμένει αυτό που πρέπει να είναι στην ενότητα αυτού του τριπλού δεσμού που την ορίζει ως τέτοια (7 ).
Η ιστορία το μαρτυρεί αυτό. Και η ζωντάνια της Καθολικής Παράδοσης, στις σημερινές της μορφές, επιβεβαιώνει το αψεγάδιαστο αυτού του τριπλού δεσμού. Η μονιμότητα της αληθινής Καθολικής Λειτουργίας, που τελείται σύμφωνα με την ιεροτελεστία του Αγίου Πίου Ε', παρά τις επικρίσεις των κηδεμόνων της Traditionis , είναι μια από τις πιο ευαίσθητες εκφράσεις αυτής της τέλειας  Εκκλησίας.

9. Ο Επίτιμος Αρχιεπίσκοπος της Φιλαδέλφειας, ο Καπουτσίνος Charles Chaput, δήλωσε ότι τα σχόλια του Πάπα Φραγκίσκου για τον θρησκευτικό πλουραλισμό είναι «εξαιρετικά λανθασμένα» και «μηδενίζουν τήν μαρτυρία του νοήματός τους» (8 ). Ποιος, από τους Καθολικούς του περιβάλλοντος της Ecclesia Dei, θα τολμούσε να κατηγορήσει αυτόν τον άγιο άνθρωπο ότι αρνείται το αψεγάδιαστο της Εκκλησίας; Ας χαρούμε, είπε τότε ο Μονσινιόρ Λεφέβρ, βλέποντας καλούς ιερείς και καλούς επισκόπους που στέκονται όρθιοι και αποφασίζουν να αντισταθούν στα λάθη για τη σωτηρία των ψυχών.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

1 - «The neo pastorale of Francesco» http://www.unavox.it/ArtDiversi/DIV6158_Don-Gleize
_La_neo_pastorale_di_Francesco.html
2 – Δείτε το άρθρο «The sign of contradiction» στο τεύχος Μαΐου 2024 της Courrier de Rome .
3 https://www.lifesitenews.com/news/cardinal-burke-are-these-the-last-times-it-certainly-seems-that-way/?utm_source=featured-news&utm_campaign=usa
4 https://www.youtube.com/watch?v=muhZ0qLfiQA
5 https://claves.org/peut-on-etre-sedevacantiste-sans-le-dire/ . https://claves.org/peut-on-etre-prudentielllement-ecclesiovacantiste 2–2/
6 – Δείτε το άρθρο «21 Νοεμβρίου 1974–2024» στο τεύχος Σεπτεμβρίου 2024 της Courrier de Rome .
7 - Δείτε το άρθρο «Η Εκκλησία είναι άψογη» στο τεύχος Σεπτεμβρίου 2024 της Courrier de Rome .
8 https://www.lifesitenews.com/news/archbishop-chaput-slams-popes-extraordinarily-flawed-comment-that-every-religion-is-a-path-to-god/?utm_source=most_recent&utm_campaign=usa

 https://www-unavox-it.translate.goog/ArtDiversi/DIV6166_Don-Gleize_La_neo_pastorale_di_Francesco_seconda.html?_x_tr_sl=it&_x_tr_tl=el&_x_tr_hl=el&_x_tr_pto=wapp&_x_tr_sch=http

 ΟΠΩΣ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΤΟΥ ΗΣΥΧΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΡ. ΠΑΛΑΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΥΚΑΝΘΡΩΠΟ ΖΗΖΙΟΥΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΡΙΑΜΒΕΥΤΙΚΗ ΤΟΥ ΑΠΟΔΟΧΗ ΑΠΟ ΤΑ ΧΡΥΣΕΛΕΦΑΝΤΙΝΑ ΑΓΑΛΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΔΑΦΟΣ ΝΑ ΣΤΑΘΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΙΡΕΣΕΙ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟ. Η ΠΡΟΣΚΟΛΛΗΣΗ ΣΤΟΝ ΔΥΣΤΥΧΟ ΤΟΝ ΚΑΝΤΙΩΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΑΦΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου