Στην αρχή δεν υπάρχει το άτομο αλλά ο Πλάτωνας. Δεν είναι φιλόσοφος, ιδεαλιστής και μεταφυσικός που το λέει αυτό.
Στην αρχή δεν υπάρχει το άτομο αλλά ο Πλάτωνας. Δεν είναι φιλόσοφος, ιδεαλιστής και μεταφυσικός που το λέει αυτό. Αλλά ένας φυσικός, ή μάλλον ο φυσικός που ξεκίνησε την πιο ριζοσπαστική επιστημονική επανάσταση όλων των εποχών: την κβαντική φυσική. Helgoland
είναι ο τίτλος ενός κειμένου που δημοσιεύτηκε πρόσφατα (Adelphi,
σελ.223) (LC) του φυσικού Carlo Rovelli και αφηγείται με συναρπαστικό
τρόπο τη γέννηση και την ανάπτυξη τής κβαντικής θεωρίας. Ο Ροβέλι δεν
είναι εκλαϊκευτής αλλά επιστημονικός αφηγητής, καθαρός φυσικός στο
επάγγελμα, γράφει μπεστ σέλερ και μεταφράζει επιστημονικές ανακαλύψεις
και πραγματείες σε μοδάτους, μυθικούς αλλά αυστηρούς μύθους. Οι
φυσικοί, και ειδικότερα οι αστροφυσικοί, είναι τα νέα αστέρια –και ποτέ
ο ορισμός των αστεριών δεν ήταν πιο επίκαιρος– στο στερέωμα της γνώσης. Έχουν πάρει τη θέση των θεολόγων, των φιλοσόφων, των ιδεολόγων. Αλλά αν ξύσεις κάτω από τη φυσική, επανεμφανίζεται ο Πλάτωνας, η φιλοσοφία, η σκέψη της προέλευσης.
Δεν
είναι ο Rovelli που μας λέει για τη συνάντηση του Heisenberg με τον
Πλάτωνα, αλλά ένας Ρουμάνος εξόριστος άνθρωπος των γραμμάτων, ο Vintila Horia , συγγραφέας μυθιστορημάτων όπως ο Θεός γεννήθηκε στην εξορία,
ο οποίος πέθανε το '92 (LC) . Σε ένα βιβλίο του 1971, Journey to the
Centers of the Earth (επιμ. Mediterranee), ο Horia έκανε διάλογο με τον
Heisenberg. Κάποτε μου μίλησε για αυτό στο δείπνο και, παρόλο που ήταν
πλέον μεγάλος, ήταν ενθουσιώδης σαν παιδί, τα
μάτια του έλαμψαν όταν μίλησε για τον Χάιζενμπεργκ και την Αρχή της
Αβεβαιότητας, (VF )γιατί είδε τις μεταφυσικές προεκτάσεις, στη σκέψη,
στις κοσμοθεωρίες και στο ιερό. Και ταυτόχρονα η ήττα του υλισμού, του ντετερμινισμού και των παραγώγων τους.
Οι προοπτικές που ανοίγει η κβαντική φυσική είναι άπειρες, έγραψε ο
Horia στον απόηχο του Heisenberg. Και διαβάζοντας τώρα το βιβλίο του
Rovelli υπάρχει υποβλητική επιβεβαίωση αυτού.
Δεν θα προσπαθήσω
καν να συνοψίσω το λαμπρό και υπαινικτικό κείμενο του Rovelli, και αν
εμβαθύνω στα βάθη της φυσικής, σίγουρα θα χανόμουν στα βάθη της,
δεδομένης της εγκυκλοπαιδικής άγνοιας επί του θέματος. Αλλά θα
προσπαθήσω, αναλαμβάνοντας κάθε ευθύνη και ανακουφίζοντας τον συγγραφέα,
να μεταφράσω τον πυρήνα αυτών των παρατηρήσεων σε ιδέες για ένα όραμα
του κόσμου.
Ο Ροβέλι δεν παραχωρεί τίποτα στη φιλοσοφία, στη θεολογία, στο πνεύμα, ακόμα κι αν η τελευταία λέξη της γραφής του είναι το Μυστήριο, με κεφαλαίο Μ. Το ίδιο που κλείνει το πρώτο κεφάλαιο. Στην αρχή είναι το Μυστήριο, στο τέλος είναι το Μυστήριο. Στη μέση είναι η έρευνα, η φυσική, η μελέτη των πώς, χωρίς τα γιατί. Η ίδια η κβαντική θεωρία θεωρείται από τον ίδιο ως «η ψευδαίσθηση που βρίσκεται καλύτερα σε αρμονία με τον κόσμο».
Πριν από τον Χάιζενμπεργκ και τον Νιλς Μπορ, υπήρχε ο Αϊνστάιν. Για χρόνια, η θεωρία του για τη γενική σχετικότητα συνδέθηκε εσφαλμένα με τον γενικό σχετικισμό της εποχής. Στην πραγματικότητα, η σχετικότητα είναι το αντίθετο της μεταβλητότητας, της υποκειμενικότητας και του υποκειμενισμού στον οποίο οδηγεί ο σχετικισμός: η θεωρία της σχετικότητας αντίθετα θέτει αναλλοίωτες, καθιερώνει σχέσεις μεταξύ χώρου και χρόνου, των οποίων βλέπει την καμπυλότητα. Η σχετικότητα δεν σχετικοποιεί τα πάντα, αλλά τα τοποθετεί σε μια καθολική σχέση, τα υφαίνει σε ένα ρευστό δίκτυο συνδέσεων. Για τον Rovelli η ανακάλυψη των κβάντων οδηγεί σε «σχεσιακή σκέψη». Τι αλλάζει για το μυαλό μας, για τη ζωή μας; Όλα, πολλά, λίγα, τίποτα δεν μπορούν να απαντηθούν. Αλλά ο κόσμος αποδεικνύεται σύμφωνος, συμμετρικός. είναι τάξη και ομορφιά, θα έλεγε ο Μπωντλαίρ, είναι μαγική αρμονία, θαύμα. Η έκπληξη του να βρεθούμε χωρίς τον εαυτό μας μέσα σε ένα παγκόσμιο παραμύθι που ονομάζεται πραγματικότητα.
«L’IO NON ESISTE MA VIVE DI RELAZIONI» - Inchiostronero (www-inchiostronero-it.translate.goog)
Σημείωση:(1) Ο Βέρνερ Καρλ Χάιζενμπεργκ (Würzburg, 5 Δεκεμβρίου 1901 – Μόναχο, 1 Φεβρουαρίου 1976) ήταν Γερμανός φυσικός. Βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 1932, ήταν ένας από τους ιδρυτές της κβαντικής μηχανικής, εισάγοντας ιδιαίτερα τη διάσημη αρχή της αβεβαιότητας. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ηγήθηκε του γερμανικού στρατιωτικού πυρηνικού προγράμματος. Η πυρηνική σχάση ανακαλύφθηκε στη Γερμανία το 1939. Ο Χάιζενμπεργκ παρέμεινε στη Γερμανία κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, εργαζόμενος για λογαριασμό του ναζιστικού καθεστώτος και επικεφαλής του γερμανικού στρατιωτικού πυρηνικού προγράμματος. Αποκάλυψε την ύπαρξη του προγράμματος στον Μπορ κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας στην Κοπεγχάγη τον Σεπτέμβριο του 1941. Μετά τη συνάντηση η μακρόχρονη φιλία τους έληξε απότομα. Αργότερα ο Bohr εντάχθηκε στο Manhattan Project. Υπήρξαν εικασίες ότι ο Heisenberg είχε ηθικούς ενδοιασμούς και είχε προσπαθήσει να επιβραδύνει το έργο. Ο ίδιος ο Heisenberg προσπάθησε να υποστηρίξει αυτή τη θέση. Το βιβλίο του Thomas Power, Heisenberg's War, υιοθετεί αυτήν την ερμηνεία.
(2) Κβαντική εμπλοκή, ή κβαντική συσχέτιση, είναι ένα κβαντικό φαινόμενο, χωρίς κλασικό ανάλογο, όπου σε ορισμένες συνθήκες δύο ή περισσότερα φυσικά συστήματα αντιπροσωπεύουν υποσυστήματα ενός μεγαλύτερου συστήματος, του οποίου η κβαντική κατάσταση δεν μπορεί να περιγραφεί μεμονωμένα, αλλά μόνο ως υπέρθεση πολλαπλών καταστάσεων. Από αυτό προκύπτει ότι η μέτρηση ενός παρατηρήσιμου ενός συστήματος (υποσυστήματος) καθορίζει ταυτόχρονα την τιμή για τα άλλα. Εφόσον είναι δυνατό από πειραματική άποψη αυτά τα συστήματα (υποσυστήματα) να είναι χωρικά διαχωρισμένα, η εμπλοκή συνεπάγεται με αντιδιαισθητικό τρόπο την παρουσία μακρινών συσχετισμών, θεωρητικά χωρίς κανένα όριο, μεταξύ των φυσικών τους μεγεθών, που καθορίζουν τον μη τοπικό χαρακτήρα του θεωρία. Ο όρος εμπλοκή (κυριολεκτικά, στα αγγλικά, "tangle",εισήχθη από τον Erwin Schrödinger σε μια ανασκόπηση του διάσημου άρθρου για το παράδοξο EPR, το οποίο το 1935 αποκάλυψε το φαινόμενο σε θεωρητικό επίπεδο.
(3) Πλωτίνος(Λικόπολη, 203/205 – Καμπανία, 270) ήταν αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος. Θεωρούμενος ένας από τους σημαντικότερους φιλοσόφους της αρχαιότητας, κληρονόμος του Πλάτωνα και πατέρας του Νεοπλατωνισμού, οι βιογραφικές πληροφορίες για τον Πλωτίνο προέρχονται κυρίως από τον Βίο του Πλωτίνου, που συνέθεσε ο Πορφύριος ως πρόλογος των Εννεάδων, τα μόνα γραπτά του Πλωτίνου, τα οποία ενέπνευσαν για αιώνες «ειδωλολάτρες» θεολόγους, μυστικιστές και μεταφυσικούς, χριστιανούς, εβραίους, μουσουλμάνους και γνωστικούς. Το δόγμα του Πλωτίνου προκύπτει από την παρατήρηση ότι η ενότητα είναι απαραίτητη για τη ζωή. Ενώ ο τεχνίτης χτίζει το ένα ξεκινώντας από τα πολλά, δηλαδή συναρμολογώντας πολλαπλά μέρη μαζί, η φύση φαίνεται να λειτουργεί προς την αντίθετη κατεύθυνση: από μια απλή αρχή δημιουργεί το πολλαπλάσιο. Για παράδειγμα, μια ενιαία αρχή ή λόγος φαίνεται να λειτουργεί στον ατομικό Σωκράτη, η οποία με την άρθρωση καθορίζει την εμφάνισή του, όπως το πρόσωπο, ή η μουντωμένη μύτη? Αυτό δεν διαμορφώνεται από έναν γλύπτη, αλλά αναπτύσσεται από μόνο του, χάρη σε μια εσωτερική δύναμη που είναι η ίδια που κάνει τον Σωκράτη να ζει. Ο Πλωτίνος αποκαλεί την ψυχή του κόσμου τη ζωτική αρχή από την οποία διαμορφώνονται τα φυτά, τα ζώα και οι άνθρωποι. Από αυτή την καθολική αρχή είναι δυνατό να κατανοήσουμε τους κατώτερους βαθμούς της φύσης και όχι το αντίστροφο. Η ζωή, σύμφωνα με τον Πλωτίνο, δεν λειτουργεί συναρμολογώντας μεμονωμένα στοιχεία μέχρι να φτάσει στους πιο προηγμένους και ευφυείς οργανισμούς, αλλά αντίθετα, η νοημοσύνη πρέπει ήδη να υπάρχει μέσα της. και στά ανθρώπινα όντα. Από αυτή την καθολική αρχή είναι δυνατό να κατανοήσουμε τους κατώτερους βαθμούς της φύσης και όχι το αντίστροφο.
(4) Ο Paul Adrien Maurice Dirac (Μπρίστολ, 8 Αυγούστου 1902 – Ταλαχάσι, 20 Οκτωβρίου 1984) ήταν Βρετανός φυσικός. Βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 1933 (μαζί με τον Erwin Schrödinger) για την «ανακάλυψη νέων παραγωγικών μορφών ατομικής θεωρίας », συνέβαλε θεμελιωδώς στην ανάπτυξη της κβαντικής μηχανικής και της κβαντικής θεωρίας πεδίου, διατυπώνοντας, μεταξύ άλλων, την ομώνυμη εξίσωση και προβλέποντας την ύπαρξη αντιύλης. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους φυσικούς του εικοστού αιώνα. Κρίνεται από τους φίλους και τους συναδέλφους του ως ασυνήθιστου χαρακτήρα (σε μια επιστολή του 1926 προς τον Paul Ehrenfest, ο Albert Einstein έγραψε γι 'αυτόν, " Αυτή η ισορροπία στο ιλιγγιώδες μονοπάτι μεταξύ ιδιοφυΐας και τρέλας είναι εντυπωσιακή"), ήταν Λουκάσιος καθηγητής μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, μέλος του Κέντρου Θεωρητικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι και πέρασε τα τελευταία δέκα χρόνια της ζωής του στο State University της Φλόριντα.
https://www.protagon.gr/apopseis/solaris-i-profitiki-dystopia-tou-tarkofski-44342998293
ΑπάντησηΔιαγραφή