Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024

Από τη Wikipedia στη Wokipedia Ρομπέρτο ​​Πεκιόλι

Μπορεί και εσείς να συμβουλευτήκατε τη Wikipedia και να έχετε μπερδευτεί. Όχι τόσο για προχειρότητες και ανακρίβειες, συγγνώμη ανάμεσα σε εκατομμύρια σελίδες σε εκατοντάδες γλώσσες στις πέντε ηπείρους. Μάλλον για το κόψιμο των ορισμών, των σχολίων και των αποσπασμάτων, τόσο διαφορετική από την ουδετερότητα -ή τουλάχιστον την ισορροπία- των άλλων εγκυκλοπαιδειών, που συνδέονται με την αναλογική και την χάρτινη εποχή. Η Wikipedia είναι ήδη διαφορετική ως προς την προσέγγισή της και τον τρόπο που αντιμετωπίζει τα θέματα. Τίποτα κακό με τον κόσμο που αλλάζει. Εξάλλου, όταν γεννήθηκε το 2001 - αλλά φαίνεται σαν μια αιωνιότητα: ένας κόσμος χωρίς τη Βικιπαίδεια είναι αδιανόητος - η ιδέα που κέρδισε ήταν να δημιουργηθεί ένα εργαλείο το οποίο θα διαχειρίζονται όχι ειδικοί, αλλά αυτόνομο, δωρεάν, που εξελίσσεται ταχέως με την εκμετάλλευση του «πραγματικού χρόνου " της πληροφορικής, που τροφοδοτείται από τη συνεισφορά όλων.

Η επιτυχία ήταν τεράστια. Η Wikipedia είναι μακράν ο ιστότοπος με τις περισσότερες επισκέψεις στην Ιταλία, ο τέταρτος στον κόσμο. Και εδώ αρχίζουν τα προβλήματα: το πρώτο, προφανώς, είναι το οικονομικό κομμάτι. Η εγκυκλοπαίδεια παράγει πολλά κέρδη, αλλά η πραγματική ουσία που πρέπει να απασχολεί τους πιο προσεκτικούς χρήστες του Διαδικτύου είναι το γεγονός ότι για οποιονδήποτε όρο, όνομα ή εις βάθος πληροφορία που πληκτρολογείται στο διαδίκτυο, η πρώτη επιλογή των μηχανών αναζήτησης είναι αναπόφευκτα η Wikipedia. Επομένως, η διαδικτυακή ψηφιακή εγκυκλοπαίδεια είναι το πιο ισχυρό όχημα πληροφοριών στον κόσμο, αυτό που διαμορφώνει το όραμά μας για τα πράγματα. Η σύνδεση με το κορυφαίο επίπεδο fintech, ξεκινώντας από τον γίγαντα Google, και με τους δυτικούς θόλους ισχύος είναι εμφανής.

Μια κοινή γνώμη με προσοχή στην ελευθερία και τον πλουραλισμό θα πρέπει να απαιτεί από τον 
Wiki-κόσμο του , λόγω της κυρίαρχης θέσης του (που δεν υπονομεύεται ποτέ από συζητήσεις για τον ανταγωνισμό ή τον πλουραλισμό των πηγών πληροφοριών), μέγιστη ουδετερότητα. Αντίθετα, η εγκυκλοπαίδεια που γεννήθηκε «από τα κάτω» είναι ιδεολογικά προσανατολισμένη, μετατρέπεται σε ένα πολύ ισχυρό εργαλείο χειραγώγησης, μονόδρομης κατήχησης «από τα πάνω». Στη συνήθη κατεύθυνση, ο προοδευτικός φιλελευθερισμός είναι ηγεμονικός στη Δύση, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, όπου βρίσκεται η Wikipedia και οι τεχνολογικοί γίγαντες. Μπορούμε να τήν ονομάσουμε Wokipedia χωρίς να κάνουμε λάθος, καθώς η γειτνίαση με τη ριζοσπαστική κουλτούρα της «ξυπνημένης» καταγωγής είναι πολύ ξεκάθαρη. Δεν το λέμε εμείς, αναλύσεις που προέρχονται από το ίδιο το κέντρο της αυτοκρατορίας το πιστοποιούν.

Σήμερα η Βικιπαίδεια είναι ένα είδος οργουελικής αρχής που υπαγορεύει τι είναι αληθινό και τι όχι, πιστεύεται ως χρησμός παρά το γεγονός ότι έχει ιδεολογικό προσανατολισμό. Η πύλη που δημιουργήθηκε από τους Larry Sanger και Jimmy Wales έχει εγκαταλείψει τις αρχές της αντικειμενικότητας και της αποκέντρωσης που αποτέλεσαν κίνητρο για την ίδρυσή της. Αυτό το αναγνωρίζει και ο ίδιος ο Sanger, ο οποίος σήμανε συναγερμό το 2021. Οι πληροφορίες που περιέχονται δεν είναι πλέον αξιόπιστες, παραδέχτηκε. Χρησιμοποίησε μάλιστα τον όρο προπαγάνδα για να περιγράψει την ολίσθηση της λαμπρής δημιουργίας του. Το έργο του έχει γίνει ένα μέσο ενημέρωσης που περιθωριοποιεί τις συντηρητικές απόψεις. Για παράδειγμα, αποκάλυψε ότι απαγορεύεται να αναφερθεί το Fox News, ένα τηλεοπτικό δίκτυο που θεωρείται μη προοδευτικό σε προσανατολισμό.

Τα συμπεράσματα του διάσημου παρατηρητηρίου του Ινστιτούτου του Μανχάταν είναι τα ίδια: υπάρχει πράγματι μια σαφής αριστερή τάση στα άρθρα της Wikipedia, αν και τείνει να διαδώσει μια εικόνα και τη φήμη της ουδετερότητας. Οι άνθρωποι, οι ιδέες, οι έννοιες που συνδέονται με το σωστό λαμβάνουν συστηματικά μια αρνητική χροιά. Μια επιστημονική μελέτη που βασίζεται σε ένα γλωσσικό μοντέλο σχολιασμού περιεχομένου αποδεικνύει ότι οι όροι που υποδηλώνουν μια δεξιά πολιτική θέση συσχετίζονται συχνότερα με συναισθήματα θυμού και αηδίας σε σχέση με εκείνους του αντίθετου ζωδίου. Αντίθετα, όροι που συνδέονται με αριστερές ιδεολογίες συνδέονται συχνά με χαρούμενα συναισθήματα. Καμία ουδετερότητα. Οι προκαταλήψεις που υποδεικνύονται από την έκθεση ποικίλλουν από ανθρώπους έως εκφράσεις και λέξεις. Για παράδειγμα, σε μια κλίμακα όπου το μηδέν θεωρείται ουδέτερο και οι αριθμοί με το πρόσημο μείον υποδεικνύουν αρνητικές θέσεις και σημασίες, οι όροι που χρησιμοποιούνται για να ορίσουν τη ριζική αριστερά βαθμολογούνται πολύ καλύτερα από εκείνους που ορίζουν τη δεξιά. Η Wikipedia χρησιμοποιεί τις εκφράσεις ριζοσπαστική αριστερά ή άκρα αριστερά με σχεδόν ουδέτερη χροιά. Αντίθετα, ο όρος ριζοσπαστική δεξιά και η έκφραση «δεξιά» χρησιμοποιούνται σε φράσεις γεμάτες αρνητικότητα που τις μεταμορφώνουν σε υποτιμητική έννοια.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει με Αμερικανούς πολιτικούς και προέδρους. Υπάρχουν μόνο Δημοκρατικοί μεταξύ των προέδρων με τις υψηλότερες βαθμολογίες στον βαθμό θετικότητας στα άρθρα, τις παραγράφους ή τις προτάσεις στις οποίες αναφέρονται στη Wikipedia. Ο κίνδυνος αυτών των ευρέως διαδεδομένων προκαταλήψεων σε πλανητικό επίπεδο είναι τεράστιος. Επιπλέον, οι πολιτικές τάσεις της Wikipedia διεισδύουν για να διαμορφώσουν τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που επιτρέπει η εγκυκλοπαίδεια να χρησιμοποιούν το περιεχόμενό της. Οι προσανατολισμοί των άρθρων της Wikipedia δεν είναι το μόνο στοιχείο που καθορίζει τις αριστερές πολιτικές προκαταλήψεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πολιτικές της πλατφόρμας γίνονται αυστηρότερες για τη χρήση μη διαπιστευμένων πηγών για την υποστήριξη ισχυρισμών που επιτρέπουν στους εκδότες να κάνουν αλλαγές σε άρθρα. Αυτό οφείλεται στην αυξανόμενη δύναμη του επίσημα μη κερδοσκοπικού ιδρύματος που διαχειρίζεται την πύλη, το Ίδρυμα Wikimedia.

Η Wikipedia σχεδιάστηκε αρχικά για να είναι μια ελεύθερη και ανοιχτή εγκυκλοπαίδεια στην οποία θα μπορούσε να έχει πρόσβαση οποιοσδήποτε χρήστης του Διαδικτύου για να τροφοδοτήσει ή να επεξεργαστεί το περιεχόμενό της. Προφανώς μελετήθηκαν μηχανισμοί για την αποφυγή των λεγόμενων βανδαλισμών. Αυτή η έννοια επιβιώνει, αλλά για σκοπούς που επηρεάζουν το περιεχόμενο. Η πύλη έχει μια ιεραρχία μεταξύ των χρηστών που διακρίνονται από λειτουργίες και δικαιώματα. Οι χαμηλότεροι χρήστες επιτρέπεται να επεξεργάζονται μόνο στοιχεία που δεν έχουν αποκλειστεί. Μετά τη δημιουργία ενός λογαριασμού , την επαλήθευση του και την εκπλήρωση μιας σειράς απαιτήσεων με την πάροδο του χρόνου, οι χρήστες γίνονται συντάκτες της Wikipedia. Είναι μέλη μιας κοινότητας αφιερωμένης στην επεξεργασία και τη δημιουργία εγκυκλοπαιδικών εγγραφών. Κατά μία έννοια, βλέπουν τους εαυτούς τους ως βιβλιοθηκονόμους και αρχειονόμους της ψηφιακής εποχής.

Πάνω είναι οι διαχειριστές. Είναι μέλη της κοινότητας που, αφού έχουν αποδείξει εμπειρία, γνώση και δέσμευση, παρουσιάζουν μια εφαρμογή για να αποκτήσουν περισσότερα δικαιώματα πρόσβασης, χρήσης, τροποποίησης και επιλογής περιεχομένου. Στην κοινότητα της Wikipedia πρόκειται για πρόσωπα με επιρροή με μια συγκεκριμένη εξουσία. Μπορούν να διαγράψουν και να επαναφέρουν άρθρα, να ασκήσουν βέτο στην τροποποίηση ορισμένων καταχωρήσεων, να αποκλείσουν και να ξεμπλοκάρουν χρήστες με κακή συμπεριφορά, να κατευθύνουν τις συζητήσεις που προκύπτουν γύρω από τα άρθρα. Πάνω από τους συντάκτες υπάρχει μια σειρά από γραφειοκρατικούς ρόλους που ασχολούνται με πτυχές που σχετίζονται με τη γενική διαχείριση και τις άδειες.

Με αυτό το σύστημα, πώς είναι δυνατόν να διαμορφωθεί μια πολιτική μεροληψία που να εναρμονίζεται με την προοδευτική ατζέντα; Η απάντηση βρίσκεται στο Ίδρυμα Wikimedia. Αυτός παρουσιάζεται ως ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, αλλά ευθυγραμμίζεται με τα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα που συνδέονται με τον προοδευτικό γαλαξία και τα οικονομικά, χρηματοοικονομικά και πολιτιστικά τερματικά του, τα οποία επηρεάζουν τις αποφάσεις και τις κατευθυντήριες γραμμές σύνταξης. Το Ίδρυμα διοικείται από ένα διοικητικό συμβούλιο που αποτελείται από εκπροσώπους της κοινότητας του Wikimedia, καθώς και ειδικούς σε θέματα δικαίου, τεχνολογίας και «φιλανθρωπίας». Αυτή η δομή διακυβέρνησης , μαζί με τις εξωτερικές πηγές χρηματοδότησης, επηρεάζει το περιεχόμενο, ευνοώντας κυρίαρχες, προοδευτικές ή ακόμα και αφυπνιστικές απόψεις . Τροποποιεί  και αλλοιώνει, για παράδειγμα, τις πολιτικές επαλήθευσης δεδομένων και τις απαιτήσεις για μια πηγή αξιόπιστη. Το Ίδρυμα λαμβάνει σημαντικές δωρεές από άτομα, εταιρείες τεχνολογίας και αποκαλούμενες φιλανθρωπικές οργανώσεις, των οποίων τα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα επηρεάζουν τη διαχείριση της Wikipedia.

Οι σημαντικότεροι χορηγοί, άμεσοι και έμμεσοι, περιλαμβάνουν προοδευτικούς γίγαντες όπως η Google και η Apple, το αριστερό Ίδρυμα Tides , μέρος του μεγαλύτερου Κέντρου Παλίρροιας , "το οποίο συνεργάζεται με ηγέτες κοινωνικής αλλαγής και οργανισμούς για να επιταχύνει την κοινωνική δικαιοσύνη". Ο δηλωμένος σκοπός του Tides είναι να «παρέχει επιχορηγήσεις για να επιταχύνει τον ρυθμό της κοινωνικής αλλαγής». Το ποιος πληρώνει τον λογαριασμό, όπως πάντα, καθορίζει το περιεχόμενο και τον προσανατολισμό. Μέσα στη δομή διαχείρισης της Wikipedia, ένας πόλεμος διεξάγεται συνεχώς μεταξύ εσωτερικών φυλών, των οποίων το πεδίο μάχης είναι η αντιμετώπιση των πιο αμφιλεγόμενων θεμάτων, όπως η σεξουαλικότητα και η πολιτική. Κάτι για αυτούς τους εσωτερικούς αγώνες διέρρευσε μέσω μιας συνέντευξης με έναν ανώνυμο συντάκτη της Wikipedia.

«Είναι όλα σχετικά με τη φυλή. Υπάρχουν παρατάξεις που οργανώνονται για να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα που τους επηρεάζουν πιο άμεσα. Αυτός ο σεχταρισμός δεν βοηθά τη Βικιπαίδεια να είναι πιο αντικειμενική, γιατί τελικά όλοι έχουν μια ατζέντα ή μια τάση». συνοψίζει όσους έκαναν αποκαλύψεις στο Voice. Μια φατρία γνωστή ως Women in Red στοχεύει να αυξήσει την ορατότητα των γυναικών στη Wikipedia, μια ομάδα πίεσης με στόχο που ευθυγραμμίζεται με πολιτικά ιδανικά εκτός από την απλή ενημέρωση. «Οι συντάκτες συναντιούνται σε κανάλια συζήτησης και συχνά έχουν κάποιου είδους ιεραρχία. Διατηρούν τα εσωτερικά τους φόρουμ μέσω εφαρμογών όπως το Discord. Πολλοί από αυτούς γνωρίζονται και έχουν προσωπικές σχέσεις. Εξαρτάται κυρίως από τη γλώσσα που μιλούν, αλλά πολλές ομάδες περνούν αυτό το φράγμα, προσθέτει το «βαθύ λαρύγγι», προσθέτοντας ότι διάφορες φυλές έχουν προνομιακές ή αντικρουόμενες σχέσεις με το Ίδρυμα Wikimedia και με το προσωπικό που είναι υπεύθυνο για τη λειτουργία της πλατφόρμας.

Ο συντάκτης/πληροφοριοδότης εξηγεί ότι καταχωρίσεις όπως  "γυναίκα" είναι ένα συνεχές πεδίο μάχης μεταξύ προοδευτικών φατριών και άλλων πιο ουδέτερων. "Όταν οι διαχειριστές ασκούν βέτο στη συμμετοχή σε μια αμφιλεγόμενη καταχώριση, το μόνο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να έχετε μια σχέση και συγγένεια μαζί τους, ώστε να σας επιτρέψουν να την επεξεργαστείτε." Το σημείο καμπής στην κατανόηση του τι έχει γίνει η Wikipedia ήταν η άφιξη της Katherine Maher στο τιμόνι του Wikimedia Foundation . Η Μάχερ προέρχεται από ένα ρητά προοδευτικό υπόβαθρο που συνδέεται με το Δημοκρατικό Κόμμα. Μετά το πέρας της στη Wikipedia έγινε διευθύντρια του δημόσιου ραδιοφωνικού δικτύου NPR, κατηγορούμενο από πολλούς για πολιτικό σεχταρισμό. Η Maher προώθησε τη στρατηγική που είναι γνωστή ως Wikimedia 2030, με στόχο τη μετατροπή της πύλης σε χώρο ακτιβισμού για πολιτικές κοινωνικής δικαιοσύνης και την εφαρμογή των αμφιλεγόμενων κριτηρίων DEI (Diversity, Equity, Inclusion), ένας ξύπνιος Δούρειος ίππος στην εταιρική διαχείριση. Καμία ουδετερότητα, καμία επιθυμία να είναι μια αληθινή εγκυκλοπαίδεια, δηλαδή ένα έργο στο οποίο οι έννοιες από όλους τους κλάδους συλλέγονται και διατάσσονται με τη μέγιστη ισορροπία.

Η Βικιπαίδεια παρουσιάζει περισσότερους κινδύνους από αυτούς που γνωρίζει το ευρύ κοινό: ένα αποφασιστικό πεδίο πολιτιστικής μάχης και μια μοναδική αφήγηση που διεξήγαγε η ολιγαρχία εναντίον μας. Είναι υπερβολικό να ζητάμε από τους εαυτούς μας και από τα υποκείμενα που σκέφτονται ακόμα μια άσκηση ελευθερίας; Από σήμερα, ας μην σταθούμε πια στην πρώτη, βολική επιλογή που προσφέρουν οι μηχανές αναζήτησης, την πανταχού παρούσα – κάθε άλλο παρά παντογνώστη – Wikipedia και ας βρούμε τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε στις παραδοσιακές εγκυκλοπαίδειες. Είναι χαμηλά στην οθόνη της Google, αλλά συνήθως είναι κοντά στην αλήθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου