Πώς είναι η αλήθεια και η ελευθερία στην εποχή μας; Η μία αρνείται στο όνομα τής άλλης αλλά και οι δύο προδίδονται σε πρακτικό επίπεδο. Τις προάλλες μου ζήτησαν να αναφερθώ στη σχέση μεταξύ Ελευθερίας και Αλήθειας στη Βιβλιοθήκη Ambrosiana στο Μιλάνο, σε διάλογο με τον Card. Angelo Bagnasco (συνάντηση που διοργάνωσε η Fare bene και ολοκληρώθηκε επάξια από τον καρδινάλιο).
Ζούμε στην εποχή της σχετικής αλήθειας και της απόλυτης ελευθερίας . Το υπονοούμενο κάθε δημόσιου λόγου, ή η αρχική δήλωση, βρίσκεται σε αυτό το διπλό προοίμιο: η αλήθεια δεν υπάρχει, αλλά υπάρχουν πολλές αλήθειες, προσωρινές και υποκειμενικές (σχετικισμός). Η ελευθερία είναι το απόλυτο αγαθό κατ' εξοχήν, απαλλαγμένο από τα πάντα, η προϋπόθεση των πάντων. τίποτα δεν προηγείται, οριοθετεί, περιέχει την ελευθερία που τελικά συμπίπτει με την αυτοπραγμάτωση: είμαι αυτό που θέλω να είμαι.
Όχι πια το ευαγγελικό «η αλήθεια θα σε κάνει ελεύθερο» αλλά το αντίστροφό του, η ελευθερία θα σε κάνει αληθινό, δηλαδή το πώς νιώθεις και/ή θέλεις να είσαι.
Αλλά η ελευθερία από μόνη της δεν μας οδηγεί στην αλήθεια, γιατί η ελευθερία μας ανοίγει τόσο στο αληθινό όσο και στο ψεύτικο, στο καλό όσο και στο κακό, στο δίκαιο και στο άδικο: μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίζουμε και να αγαπάμε την αλήθεια αλλά και να την αρνηθείς και να την πατήσεις.
Στην πορεία, βυθίζοντας τον εαυτό μας στην πραγματική ζωή, η απόλυτη ελευθερία και η σχετική αλήθεια προδίδονται: αφενός, η απουσία αλήθειας και ο πολλαπλασιασμός πολλών αληθειών τελικά υποκύπτουν στην αλήθεια των ισχυρότερων, δηλαδή εκείνων που έχουν πιο αποτελεσματικά μέσα για να επιβάλει την αλήθεια του. Και από την άλλη, η απόλυτη και απεριόριστη ελευθερία μετατρέπεται στο αντίθετό της, ακολουθώντας την κλίση που είχε ήδη προβλέψει ο Πλάτωνας, από την αναρχία στον δεσποτισμό: όπου η ελευθερία είναι απόλυτη, δηλαδή χωρίς όρια και φρένα, μετατρέπεται σε τυραννία ή στούς κατώτερους συγγενείς, μισαλλοδοξία, λογοκρισία, ηγεμονία του ισχυρότερου ή ακόμα και αυτών που έχουν τη μεγαλύτερη δύναμη. Στη θέση της αλήθειας και της ελευθερίας, προκύπτουν υποκατάστατα που συγκλίνουν στον κομφορμισμό, στην άρνηση της ελευθερίας καθώς και στην αλήθεια: δηλαδή προσαρμόζονται στη γενική τάση και στις συνταγές της εξουσίας. Ο κομφορμισμός είναι η καρικατούρα της αλήθειας: αν η αλήθεια είναι, όπως είπε ο Άγιος Θωμάς, adaequatio rei et intellectus, δηλαδή το ταίριασμα της πραγματικότητας με τη διάνοια, ο κομφορμισμός είναι η προσαρμογή της διανόησης στον πλασματικό κανόνα ενός ιδεολογικού κανόνα που διορθώνει πραγματικότητα. Από την οποία προέρχεται ο νέος φανατισμός που βασίζεται στην υποκρισία, δηλαδή στην παραποίηση της πραγματικότητας. Αντίο αλήθεια, αντίο ελευθερία.
Η αλήθεια , κατά τους Έλληνες, είναι η Αλέθεια, που δεν σημαίνει μόνο αποκάλυψη, φανέρωση, μη απόκρυψη. αλλά σημαίνει επίσης να μην ξεχνάς (ήταν το ποτάμι της λήθης που κάνει κάποιον να ξεχάσει την προηγούμενη ζωή). το να γνωρίζεις σημαίνει να θυμάσαι, είπε ο Πλάτωνας. Και η ανάμνηση κορυφώνεται με την επιστροφή στην καταγωγή.
Ο Pavel Florenskij γράφει : «Δεν ξέρω αν η αλήθεια υπάρχει ή όχι, αλλά με όλη μου την ύπαρξη νιώθω ότι δεν μπορώ χωρίς αυτήν, ξέρω ότι, αν υπάρχει, είναι τα πάντα για μένα: λόγος, καλό, δύναμη. , ζωή, ευτυχία. Ίσως να μην υπάρχει αλλά την αγαπώ περισσότερο από ό,τι υπάρχει, ενώνομαι μαζί της όπως με ό,τι ήδη υπάρχει, κι ακόμα κι αν δεν υπήρχε, την αγαπώ με όλη μου την ψυχή και με όλο μου το μυαλό, την εγκαταλείπω σε όλα, ακόμα και στις ερωτήσεις και τις αμφιβολίες μου» (Ο πυλώνας και το θεμέλιο της αλήθειας). Ο Ντοστογιέφσκι λέει ότι αν έπρεπε να διαλέξει μεταξύ του Χριστού και της Αλήθειας, θα διάλεγε τον Χριστό. Ο πατέρας Πάβελ επιλέγει την Αλήθεια, γνωρίζοντας ότι ο Χριστός θα συμπέσει μαζί της. Δεν μπορεί να είναι διαφορετικά για έναν αληθινό Χριστιανό. Επειδή η αλήθεια είναι αδύνατο να τη γνωρίσουμε αλλά είναι απαραίτητη. η αλήθεια λάμπει (Veritatis splendor, σύμφωνα με την εγκύκλιο του Ιωάννη Παύλου Β') αλλά η λάμψη της τυφλώνει, κάνει τον κόσμο ορατό αλλά από μόνος του είναι αόρατος. Η αλήθεια φωτίζει τον κόσμο αλλά δεν μπορούμε να την κοιτάξουμε επίμονα και να τη γνωρίσουμε παρά μόνο μέσα από τις ακτίνες της. Στο επίπεδο της πραγματικότητας, η ελευθερία και η αλήθεια πρέπει να μετρηθούν με τις ατέλειες, τα όρια και τις αντιφάσεις της πραγματικής ζωής. Και αυτό σημαίνει δύο πράγματα. Από τη μια πλευρά, η αλήθεια υπάρχει, είναι το θεμέλιο της πραγματικότητας και η μήτρα της ύπαρξης, αλλά είναι εντελώς άγνωστη, κανείς δεν την έχει πλήρη κατοχή, πόσο μάλλον ένα μονοπώλιο. είναι ένα μυστήριο. Κανείς δεν κατέχει την αλήθεια, αλλά η αλήθεια μάς κατέχει, θα έλεγε ο Ratzinger. Για τους ανθρώπους, η αλήθεια είναι μια αναζήτηση, μια λαχτάρα και μια μερική κατάκτηση: εάν, όπως ισχυρίστηκε ο Vincenzo Gioberti, η αλήθεια είναι ένα πολύγωνο με αμέτρητες πλευρές, οι άννθρωποι επιτρέπεται να γνωρίζουν μόνο ορισμένες πτυχές της αλήθειας. μόνο ο Θεός μπορεί να ξέρει όλη την αλήθεια. Πρέπει λοιπόν ο άνθρωπος να είναι ικανοποιημένος με το βέβαιο, όπως θα έλεγε ο Βίκο, δηλαδή με τα στοιχεία της πραγματικότητας και τις αλήθειες που προέρχονται από την εμπειρία, από το κοινό αίσθημα των ανθρώπων, από την παράδοση και την ιστορία. Ο άνθρωπος δεν μπορεί παρά να μαρτυρήσει την αγάπη της αλήθειας και την αδιάκοπη αναζήτησή του. Η αλήθεια δεν είναι το παιδί του χρόνου (veritas filia temporis), γιατί αν ήταν θα ήταν φθαρτό, προσωρινό, στιγμιαίο. Αν μη τι άλλο, η αλήθεια είναι η κόρη του γάμου μεταξύ χρόνου και αιωνιότητας.
Από την άλλη, η ελευθερία μας δεν είναι ποτέ απόλυτη, γιατί δεν είμαστε θεοί και δεν έχουμε τον έλεγχο του κόσμου: η ελευθερία είναι πάντα σε σχέση με τους άλλους, χρειάζεται όρια, όρια και μέτρα, δεν μπορεί ποτέ να αγνοήσει την πραγματικότητα, συνθήκες ζωής, τις σχέσεις με τους άλλους,το πλαίσιο. Η ελευθερία δεν αρνείται την αλήθεια, δεν ακυρώνει ή καταργεί την πραγματικότητα στο όνομα των δικών της επιθυμιών. Είναι μια ένταση μεταξύ δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, ορίων και ευκαιριών. και η ελευθερία του καθενός περιορίζεται από την ελευθερία των άλλων, την οποία δεν μπορεί να παρακάμψει.
Δεν υπάρχει μόνο ελευθερία από κάποιον ή κάτι, δηλαδή ελευθερία ως χειραφέτηση, απελευθέρωση, όχι εμπόδιο. Και δεν υπάρχει μόνο η ελευθερία να λες, να κάνεις και να έχεις, δηλαδή, ελευθερία ως ικανότητα δράσης και σκέψης. αλλά η ελευθερία υπάρχει και για κάτι που δίνει ουσία, νόημα και ποιότητα στην ελευθερία: πώς χρησιμοποιείς την ελευθερία σου, τι σκοπεύεις να την κάνεις; Υπάρχει επίσης μια καταστροφική και αυτοκαταστροφική ελευθερία που δεν μπορεί να επιτραπεί.
Πράγματι, η ελευθερία από μόνη της δεν είναι αξία, πολύ περισσότερο απόλυτη αξία, αλλά είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για την επιλογή των αξιών. Είναι σαν τον αέρα, το οξυγόνο, που δεν μπορεί να είναι ο σκοπός της ζωής, αλλά είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για να ζεις.
Εν ολίγοις, η ελευθερία είναι ένα μέσο, η αλήθεια είναι ένας σκοπός. ένα απαραίτητο μέσο για έναν υπερβατικό σκοπό. Η ελευθερία χωρίς αλήθεια μετατρέπεται στο αντίθετό της, είναι επιβολή και απάτη. Αλλά και η αλήθεια χωρίς ελευθερία μετατρέπεται στο αντίθετό της, είναι επιβολή και απάτη. Αν το ένα εξαφανιστεί, το άλλο τελειώνει.
Πράγματι, για να το θέσω στο πνεύμα των Χριστουγέννων, προηγείται η γέννηση του ενός από τη γέννηση του άλλου.
Verità e libertà nascono e muoiono insieme - Marcello Veneziani
ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΜΕ ΕΝΤΟΝΑ ΑΝΤΙΚΟΜΦΟΡΜΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΟΝ ΑΠΟ ΚΑΜΜΙΑ 80 ΧΡΟΝΙΑ ΑΣ ΠΟΥΜΕ, ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥΣΗΣ, ΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΠΟΔΟΜΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΝΑΛΑΦΡΟ ΠΑΡΟΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΩΝ ΑΡΡΑΒΩΝΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΚΟΜΦΟΡΜΙΣΜΟ ΜΑΣ ΚΑΤΣΙΚΩΝΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΟΛΕΞΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΠΙΟ ΟΜΟΓΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΣΤΟΝ ΣΒΕΡΚΟ ΜΑΣ. ΑΥΤΟ ΛΟΙΠΟΝ ΠΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΘΗΚΕ ΩΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΤΑΓΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΤΑΓΤΑΜΑ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΕΙΧΑΝ ΚΑΙ ΚΟΜΦΟΡΜΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ, ΑΦΟΥ ΕΚΑΝΕ ΤΟΝ ΚΥΚΛΟ ΤΟΥ ΚΑΤΕΛΗΞΕ ΣΕ ΜΙΑ ΑΧΑΛΙΝΩΤΗ ΑΝΟΡΙΑ ΚΑΙ ΧΥΔΑΙΑ ΕΝ ΠΟΛΛΟΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Η ΟΠΟΙΑ ΜΑΣ ΠΕΡΙΕΠΑΙΞΕ ΔΕΟΝΤΩΣ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΓΡΗΤΙΣΜΟ ΜΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΟΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΦΟΡΜΙΣΜΩΝ. ΤΗΝ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΙΣΗ ΜΕ ΤΟ ΑΠΕΙΡΙΖΩΝ ΨΕΜΑ, ΔΙΟΤΙ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΒΕΙ ΑΠΟΛΥΤΟ ΕΝΕΚΑ ΤΗΣ ΚΤΙΣΤΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ, ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΕΙΡΙΖΟΥΣΑ ΣΚΛΑΒΙΑ, ΔΙΟΤΙ ΚΑΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ ΑΠΟΛΥΤΗ ΜΟΝΟ ΕΝ ΚΥΡΙΩ ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΑΝΗ ΠΟΥ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΣ ΑΛΗΘΩΣ ΤΗΝ ΨΗΛΑΦΟΥΝ.
ΠΕΡΑΝ ΟΛΩΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ αμεθυστο ΚΑΙ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ. ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ ΚΑΤΑ ΠΑΝΤΑ. Ο ΚΥΡΙΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΦΥΛΑΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΓΙΔΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΣΥΓΚΡΑΤΕΙ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΤΟΥ. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.
Περιεκτική έννοια φίλε. ΚΟΜΦΟΡΜΙΣΜΟΣ. Η εξαντικειμενοποίηση.Ο ΝΟΜΟΣ τού κόσμου τούτου.Η θεσμοποίηση. Ο τύπος. Η τυπική ζωή. Η μεγαλύτερη παγίδα η εκκλησιαστική ζωή.Οσο καί άν τήν ωραιοποιούμε μέ υπερβατικές αναλογίες, κοινωνίες προσώπων, χωρίς τήν ζωντανή Αγιότητα κάθε εποχής κανείς μας δέν μπορεί νά είναι ελεύθερος καί αληθινός. Σήμερα η σχέση είναι θεσμός ο οποίος συγκροτεί τήν ταυτότητα, τήν ιστορικότητά μας. Εγώ υπάρχω δημιουργώντας τήν κόλασή μου.Μέ τήν οποία αποδεικνύω ότι υπάρχω, σύμφωνα μέ τήν νέα οντολογία τής υπάρξεως τού ανθρώπου. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΑΔΕΛΦΕ.
ΑπάντησηΔιαγραφή