Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Ο καπνός της Ολλανδίας βοήθησε τον Καρτέσιο

Από Ρικάρντο Αλμπέρτο Κουαττρίνι


Cogito erba sum*, μπορεί να φαίνεται σαν λάθος απόσπασμα, αλλά δεν μοιάζει νά είναι έτσι. Ένα βιβλίο του Γάλλου φιλοσόφου Frederic Pagès μόλις κυκλοφόρησε με τίτλο: "Descartes and cannabis", στο οποίο δεν αποκλείεται η χρήση αυτού του χόρτου από τον άνθρωπο που θεωρείται ο ιδρυτής της σύγχρονης και μαθηματικής φιλοσοφίας. Αλλά στο Αμστερνταμ, ό,τι κι αν έλεγαν τότε οι ψευδοηθικολόγοι των Γάλλων, οι άνθρωποι πήγαιναν εκεί για να καπνίσουν.

Στην πραγματικότητα, έγραψε σε μια επιστολή με ημερομηνία 5 Μαΐου 1631 στον Guez de Balzac «όλες τις ανέσεις και τις περιέργειες που επιθυμούμε, σαν πλοία γεμάτα με όλα όσα παράγουν οι Ινδίες». Τι πράγμα εισήγαγαν από τόσο μακριά, αν όχι το petum, τόν καπνό ή το βότανο του διαβόλου, όπως το ονόμαζαν τότε. Στη Γαλλία το 1629 απαγορεύτηκε επίσημα το άναμα τής πίπας σε δημόσιους χώρους. Από κοντά στην Αγγλία,  ο βασιλιάς James I τιμωρούσε 
κατά κανόνα τους καπνιστές με φυλάκιση. Πιο τρομερή ήταν η τιμωρία στη Ρωσία του Τσάρου, όπου εκείνοι που πιάνονταν να καπνίζουν έχαναν τα κεφάλια τους.

Μόνο η Ολλανδία νομιμοποίησε το χόρτο του διαβόλου που ευημερούσε και επέτρεψε τη δημιουργία νέων ιδιοτήτων, έτσι ώστε να φιλοξενήσει και να δώσει φωνή σε ειδικούς γιατρούς που εξύμνησαν τις αναλγητικές του αρετές: πόνους τοκετού, πονόδοντο, πόνο στο στομάχι. Και δεν ήταν αθώα η χρήση του αν αναλογιστούμε ότι οι ιδιοκτήτες φαρμακείων είχαν ήδη την άδεια να εμπλουτίζουν τα μείγματα με παραισθησιογόνα του παρελθόντος όπως μαύρους σπόρους henbane, belladonna ή datura, όλα βότανα με ηρεμιστικές, σπασμολυτικές, αναλγητικές και ναρκωτικές ιδιότητες

Αλλά ο Pagès σίγουρα δεν θέλει να ηθικολογήσει μπρος στον μεγάλο Descartes, μόνο να προκαλέσει και να μας πει για μια Γαλλία του δέκατου έβδομου αιώνα, όπου η Ιερά Εξέταση και η Αντιμεταρρύθμιση άναβαν πυρές με βιβλία και αιρετικούς. Σχεδόν σαν τήν σημερινή Ευρώπη, η οποία επιτίθεται στις αναθυμιάσεις της ελευθερίας, τυφλωμένη από το όπιο της ιδέας του μεγαλείου της.


Σημειώσεις

(1) Ο Frédéric Pagès είναι Γάλλος δημοσιογράφος και συγγραφέας που γεννήθηκε το 1950 στο Suresnes. Εγκατέλειψε τη διδασκαλία για να ενταχθεί στη γαλλική σατιρική εβδομαδιαία εφημερίδα Le Canard enchaîné το 1985.

* Η φράση "Cogito erba sum" είναι ένα λογοπαίγνιο που παραλλάσσει το γνωστό ρητό του Καρτέσιου "Cogito ergo sum" (Σκέφτομαι, άρα υπάρχω). Το λογοπαίγνιο ενσωματώνει τη λέξη "erba" που σημαίνει "βότανο" στα ιταλικά, δημιουργώντας μια χιουμοριστική ή προκλητική παραλλαγή, πιθανόν υπονοώντας μια κατάσταση σύγχυσης ή περισυλλογής λόγω της χρήσης βοτάνων, όπως η κάνναβη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου