Συνέχεια από: Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2024
Giovanni Reale
ΠΛΑΤΩΝ
IV
Ο ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΌΣ ΤΡΌΠΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΊΟ Ο ΠΛΆΤΩΝ ΥΠΕΡΑΣΠΊΖΕΤΑΙ ΤΗ ΓΡΑΦΉ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΆΖΕΤΑΙ ΩΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΌΣ ΔΆΣΚΑΛΟΣ ΤΗΣ ΤΈΧΝΗΣ ΤΗΣ ΓΡΑΦΉΣ
Οι κανόνες του ορθού τρόπου γραφής και λόγου και τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία ο Πλάτων συνέθετε τα γραπτά του που θεωρητικοποιούνται και υπερασπίζονται στον Φαίδρο
Οι κανόνες του σωστού τρόπου γραφής δεν μπορούν να είναι αυτοί των ρητόρων από μόνοι τους, όπως αυτοί θεωρούνται.
Οι ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΟΡΘΗΣ ΓΡΑΦΗΣ είχαν ήδη αναζητηθεί και μελετηθεί από πολλούς ρήτορες. Ο Πλάτων αναφέρεται ρητά σε πολλούς από αυτούς: στον Τεισία, ο οποίος στο δεύτερο μισό του 5ου αιώνα π.Χ. είχε ιδρύσει τη ρητορική σχολή της Σικελίας· στον Γοργία, μαθητή του Τεισία, που είχε αντιμετωπίσει το ζήτημα συστηματικά μαζί με τη σχολή του· και σε άλλους σοφιστές που είχαν ασχοληθεί με τη ρητορική, όπως ο Εύηνος ο Πάριος, ο Πρόδικος από την Κέα, ο Ιππίας από την Ήλιδα, ο Λικύμνιος από τη Χίο, ο Πώλος από τον Ακράγαντα, ο Πρωταγόρας και ο Θρασύμαχος ο Χαλκηδόνιος.
Ο Πλάτων όχι μόνο αναφέρεται σε αυτούς τους συγγραφείς, αλλά δείχνει ότι γνωρίζει πολύ καλά τους κανόνες που αυτοί είχαν θεσπίσει για τον καθορισμό της δομής και της διάρθρωσης που πρέπει να έχει ένα γραπτό κείμενο, με τη λειτουργία και τη δυναμική των διαφόρων μερών, προκειμένου να επιτευχθεί η ορθότητα της γλώσσας και η ωραιότητα του ύφους. Και για να φτάσει σε αυτόν τον σκοπό, παραθέτει μάλιστα, με ακρίβεια και λεπτομέρεια, τους τεχνικούς όρους αυτών των κανόνων που καθορίζουν τα βασικά στοιχεία του γραπτού: το «προοίμιο», την «διήγηση», τις «μαρτυρίες», τις «επιβεβαιώσεις», τις «επανεπιβεβαιώσεις», τις «αντιρρήσεις», τις «αντεπιχειρηματολογίες», τους «υπαινιγμούς», τους «έμμεσους επαίνους», τις «έμμεσες επιπλήξεις»· και ακόμη: την «προτίμηση στο αληθοφανές έναντι του αληθινού», το «κατάλληλο εύρος» που πρέπει να έχει ο λόγος, τις «κατάλληλες επαναλήψεις λέξεων», τη «συμπερασματική διαδικασία», τη «χρήση εικόνων», και την «κατακλείδα/ανακεφαλαίωση», το «συμπέρασμα».(Φαίδρος, 266 D-267 D).
Όλοι αυτοί οι κανόνες έχουν αναμφίβολα «μεγάλη δύναμη, τουλάχιστον στις μεγάλες λαϊκές συνελεύσεις και συγκεντρώσεις»(Φαίδρος, 268 Α), αλλά είναι «μικρά πράγματα» σε σχέση με αυτό που αποτελεί την ουσία της τέχνης του γράφειν.
Για να συνθέσει κανείς μια τραγωδία, δεν αρκεί να γνωρίζει όλους αυτούς τους κανόνες: μια τραγωδία μπορεί να γεννηθεί μόνο ως «κατάλληλη σύνδεση και συναρμογή όλων αυτών των πραγμάτων, συνδεδεμένων μεταξύ τους και με το όλον»(Φαίδρος, 268 D), δηλαδή πρέπει να επιτευχθεί αυτή η ενότητα του λόγου που ορίζεται παραπάνω: πρέπει να επιτευχθεί αυτή η οργανική ενότητα που έχει το σώμα ενός ζωντανού όντος, με όλα τα μέλη του να είναι διαρθρωμένα κατάλληλα και σε τέλεια αρμονία (Φαίδρος, 264 C).
Έτσι, οι κανόνες που τόσο εξυμνούνται από τους Σοφιστές και τους Ρήτορες παρέχουν μεν απαραίτητα στοιχεία, αλλά είναι μόνο «προκαταρκτικά» της αληθινής τέχνης της γραφής (Φαίδρος, 268 E-269 A).
Η στάση του Πλάτωνα απέναντι σε εκείνους που παρουσιάζονται ως δάσκαλοι του λόγου και της γραφής είναι η κατηγορηματική στάση αυτού που είναι πεπεισμένος ότι κατέχει το κλειδί για να ανοίξει την πόρτα της αληθινής τέχνης της γραφής. Ιδού τα ακριβή του λόγια:
Οι ρήτορες, γνωρίζοντας αυτές τις απαραίτητες γνώσεις που είναι προκαταρκτικές της τέχνης, πίστευαν ότι είχαν ανακαλύψει τη ρητορική· και διδάσκοντας αυτές τις προκαταρκτικές γνώσεις σε άλλους, είναι πεπεισμένοι ότι τους δίδαξαν τέλεια την τέχνη του λόγου. Και τη δυνατότητα να πει κανείς καθένα από αυτά τα πράγματα πειστικά και να τα συνδέσει όλα μαζί τη θεωρούν ως κάτι απλό, που οι μαθητές τους πρέπει να είναι σε θέση να το καταφέρουν από μόνοι τους στους λόγους τους! (Φαίδρος, 269 B-C).
Ποιο είναι, λοιπόν, το κέντρο της τέχνης του λόγου και της γραφής, σύμφωνα με τον Πλάτωνα;
Η διαλεκτική μέθοδος και οι τρεις μεγάλες αρχές της τέχνης να γράφει κανείς λόγους σωστά, όπως θεωρητικοποιήθηκαν στον Φαίδρο και όπως τις ακολούθησε ο Πλάτωνας στη σύνθεση των διαλόγων του.
Η τέχνη να δημιουργεί κανείς πραγματικά πειστικούς λόγους και να γράφει σωστά είναι δυνατή, σύμφωνα με τον Πλάτωνα, μόνο με βάση τη «διαλεκτική», δηλαδή τη φιλοσοφία.
Η διαλεκτική ακολουθεί μια διπλή διαδικασία ως εξής:
α) Η πρώτη διαδικασία συνίσταται στη συγκέντρωση μιας πολλαπλότητας πραγμάτων που μας παρέχει η εμπειρία σε μία μοναδική Ιδέα, με σκοπό να οριστεί το αντικείμενο για το οποίο θέλει κανείς να μιλήσει και να γράψει.
β) Η δεύτερη συνίσταται στην εξέταση της Ιδέας που προέκυψε από την πρώτη διαδικασία, στον εντοπισμό των επιμέρους στοιχείων της και στη διαίρεσή της σύμφωνα με αυτές τις διακρίσεις, έως ότου φτάσουμε στις επιμέρους ιδέες που δεν διαιρούνται περαιτέρω. Μόνο με βάση αυτή τη διπλή διαλεκτική διαδικασία μπορεί κανείς να φτάσει στον ορισμό του αντικειμένου για το οποίο θέλει να μιλήσει.
Στους δύο λόγους που έγιναν για τον Έρωτα, ακολουθώντας μια ακριβή μέθοδο, ο Πλάτωνας έφτασε στη μοναδική Ιδέα της «μανίας», και στη συνέχεια τη διέκρινε σε ανθρώπινη (αριστερή) και θεϊκή (δεξιά). Στη συνέχεια ανέλυσε περαιτέρω (δηλαδή διαλεκτικά διέκρινε) την αριστερή πλευρά, την ανθρώπινη μανία, που είναι η υπερβολική επιθυμία για ηδονές, και η οποία χωρίζεται σε διάφορες μορφές όπως η λαιμαργία ή η υποταγή στη μέθη και παρόμοια, έως ότου εντοπίστηκε η συγκεκριμένη μορφή του αριστερού Έρωτα, που αποδείχθηκε ότι είναι η υπερβολική επιθυμία για ηδονές που συνδέονται με την ομορφιά των σωμάτων, και ως εκ τούτου τον επέκρινε. Στη συνέχεια διέκρινε (δηλαδή διαλεκτικά ανάλυσε) επίσης την Ιδέα της θεϊκής μανίας (που διακρίνεται σε μορφές όπως η μαντική – ή προφητική –, η τελεστική, η ποιητική και η ερωτική), έως ότου εντοπίστηκε η συγκεκριμένη μορφή του δεξιού Έρωτα, που προέκυψε ως δώρο που δόθηκε από τους θεούς στους ανθρώπους, και ως εκ τούτου τον εξύμνησε.
Αλλά για να θεμελιώσει την τέχνη του να γράφει κανείς σωστά, αυτό δεν είναι ακόμη αρκετό. Στην πραγματικότητα, λέει ο Πλάτωνας:
Αν κάποιος θέλει να μεταδώσει λόγους φτιαγμένους με τέχνη σε κάποιον, θα πρέπει να αποδείξει με ακρίβεια την ουσία της φύσης αυτού προς το οποίο θα κατευθύνει τους λόγους του: και αυτό θα είναι η ψυχή.
Και θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η ψυχή είναι πολύμορφη, και συνεπώς να προχωρήσει στην εξέταση των μορφών στις οποίες αρθρώνεται.
Και, με βάση αυτές τις προϋποθέσεις, ο Πλάτωνας δηλώνει:
Το να λέει κανείς σωστές εκφράσεις δεν είναι εύκολο· αλλά πώς πρέπει να γράφει κανείς, αν θέλει να το κάνει με τέχνη, όσο είναι δυνατόν, θέλω να σου το πω. Η δύναμη του λόγου συνίσταται στην ικανότητα να «καθοδηγεί τις ψυχές». Συνεπώς, όταν αποκτηθεί η γνώση της ψυχής και των διάφορων μορφών της, πρέπει να αποκτηθεί επίσης η γνώση των διάφορων μορφών του λόγου. Συνεπώς, πρέπει να καθοριστεί ποιοι τύποι λόγων είναι σε θέση να πείσουν ορισμένες ψυχές και ποιοι όχι, και επομένως ποιοι είναι οι τύποι λόγων που πρέπει να παρουσιαστούν σε συγκεκριμένους τύπους ψυχών, και ποιοι όχι. Εν ολίγοις: ο αληθινός συγγραφέας θα πρέπει να γνωρίζει όχι μόνο την ουσία του πράγματος για το οποίο θέλει να μιλήσει, αλλά και τη φύση της ψυχής και των διαφόρων μορφών της, και θα πρέπει να κατασκευάζει τους λόγους του με βάση την ικανότητα αυτών των συγκεκριμένων τύπων ψυχών να τους αντιλαμβάνονται.
Να τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγει ο Πλάτωνας, δείχνοντας ξεκάθαρα ότι θεωρεί τον εαυτό του τον αληθινό δάσκαλο της ρητορικής (της τέχνης του λόγου και της γραφής):
Λοιπόν, αφού εξετάσει κανείς αυτά τα πράγματα επαρκώς, όποιος θέλει να είναι ρήτορας, παρατηρώντας στην πραγματικότητα πώς αυτά τα πράγματα υπάρχουν και λειτουργούν, πρέπει να είναι σε θέση να τα ακολουθήσει με οξυδέρκεια· αλλιώς, μέσα του θα υπάρχουν μόνο οι λόγοι που άκουσε κάποτε, όταν ήταν στο δάσκαλο. Όταν, στη συνέχεια, είναι σε θέση να λέει επαρκώς ποιος άνθρωπος πείθεται από ποιους λόγους, και, όταν αυτός ο άνθρωπος είναι παρών, να είναι ικανός να το αντιληφθεί και να πει στον εαυτό του: «Να, αυτός είναι ο συγκεκριμένος άνθρωπος και αυτή είναι η φύση στην οποία κάποτε αναφέρονταν οι λόγοι, και επειδή, τώρα, στην πραγματικότητα είναι εδώ παρών, πρέπει να του γίνουν αυτοί οι λόγοι με αυτόν τον τρόπο, για να πειστεί για αυτά τα συγκεκριμένα πράγματα». Όταν, λοιπόν, κατέχει όλα αυτά τα πράγματα, είναι σε θέση να αντιλαμβάνεται τη σωστή στιγμή για να μιλήσει και τη στιγμή για να σιωπήσει, και ξέρει να διακρίνει τη χρησιμότητα ή μη του συνοπτικού ύφους και του συγκινησιακού ύφους, του ύφους της αγανάκτησης και τόσων άλλων μορφών λόγων που έχει μάθει, τότε η τέχνη έχει επιτευχθεί τέλεια· αλλά πριν όχι. Αν όμως του λείπει κάτι από αυτά όταν μιλά, διδάσκει ή γράφει, και παρόλα αυτά λέει ότι μιλά με τέχνη, τότε νικά εκείνος που δεν πείθεται (Φαίδρος, 271 C-272 B).
Και να πώς, τελικά, ο Πλάτωνας, προς το τέλος του διαλόγου, υπενθυμίζει και συνοψίζει τους τρεις χρυσούς κανόνες:
Πρώτα, πρέπει κάποιος να γνωρίζει την αλήθεια για καθετί σχετικά με το οποίο μιλά ή γράφει, και να είναι σε θέση να ορίσει το κάθε πράγμα αφ’ εαυτού (από μόνο του). Και, αφού το ορίσει, πρέπει να μπορεί να το διαιρέσει στα είδη του, μέχρι να φτάσει σε εκείνο που δεν διαιρείται περαιτέρω. Και, αφού διεισδύσει στη φύση της ψυχής, ανακαλύπτοντας με τον ίδιο τρόπο το είδος του λόγου που ταιριάζει σε κάθε τύπο της ψυχής, πρέπει να κατασκευάσει και να οργανώσει τον λόγο του ανάλογα, δίνοντας σε μια σύνθετη ψυχή σύνθετους λόγους που να περιλαμβάνουν όλες τις αρμονίες, και σε μια απλή ψυχή απλούς λόγους. Πριν από αυτό, δεν θα είναι δυνατόν να χειριστεί κάποιος τον λόγο με τέχνη, στον βαθμό που η φύση του λόγου επιδέχεται έναν τέτοιο χειρισμό, είτε για να διδάξει κάτι είτε για να πείσει (Φαίδρος, 277 B-C).
Αυτά τα κείμενα, σε γενικές γραμμές, θέτουν τις βάσεις της τέχνης της επικοινωνίας στο υψηλότερο επίπεδο στον δυτικό πολιτισμό. Αλλά είναι επίσης κείμενα που, με ιδιαίτερο τρόπο, αποκαλύπτουν τα ακριβή κριτήρια σύμφωνα με τα οποία ο Πλάτωνας συνέθεσε τα δικά του γραπτά, όπως θα δούμε τώρα.
ΧΑΜΕΝΑ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΗΣ ΑΤΛΑΝΤΙΔΟΣ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΝΤΑΛΛΑΞΑΜΕ ΟΙ ΚΟΥΦΙΟΚΕΦΑΛΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΙΑΤΟ ΛΑΚΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ.
ΟΙ λαΚανοντολμάδες μας τρέλαναν! Ευχαριστούμε!
ΑπάντησηΔιαγραφή