Σε σχέσεις με οποιοδήποτε αντικείμενο, όπως μια σκέψη, ένα άτομο ή ακόμα και μια πέτρα, η απογοήτευση και η ταλαιπωρία μπορεί να είναι παρόντα, καθώς είναι υπονοούμενα στις ασυνείδητες απαιτήσεις που γεμίζουν το βλέμμα μας στον κόσμο, στους άλλους, σε εμάς. Προσποιούμενοι ότι οι πέτρες είναι όπως τις τοποθετούμε και ότι οι άνθρωποι υποτάσσονται στη θέλησή μας, δεν μπορεί να επιτευχθεί καμία επαφή, επαρκής για ισορροπία, για μια ικανοποιητική σχέση. Ομοίως, κανένα σχολείο δεν προκύπτει από μια αμφίδρομη σχέση. Και όλα, αναγκασμένα από τον δεσμό του εγωκεντρισμού και της προσωπικής μας σημασίας, βρίσκουν τον τρόπο να επαναλαμβάνονται, να μας προκαλούν ξανά πόνο. Σημαίνει ότι, απαλλαγμένοι από την παγίδα, μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε έναν άγνωστο κόσμο, αν και τυπικά πανομοιότυπο με αυτόν από τον οποίο χειραφετηθήκαμε. Ένας κόσμος στον οποίο βλέπουμε τα λουριά των άλλων, το αλφάβητο με το οποίο περιγράφει το σύμπαν, την αποφασιστικότητά του να πιστεύει ότι είναι ο μόνος και, τέλος, τήν αδυναμία του να αναγνωρίσει το σύμπαν των άλλων.
Το να στοιβάζετε τις πέτρες, το να βρίσκετε αυτό το σταθερό αλλά επισφαλές σημείο ισορροπίας είναι ικανοποιητικό. Κάθε πέτρα που θέλετε να προσθέσετε στο ευαίσθητο κτίριο αντιστοιχεί σε αναζήτηση ενός σημείου ανταλλαγής με το προηγούμενο.
Το σύμπαν μιας πέτρας με ακανόνιστα προφίλ, όπως αυτό ενός ανθρώπου, δεν μπορεί να γίνει γνωστό εκ των προτέρων, εξαντλητικά, οριστικά. Οι βράχοι και οι άντρες απαιτούν την ίδια προσοχή, την ίδια ακρόαση, την ίδια ερώτηση, ώστε να ικανοποιηθεί η αναζήτηση του σημείου επαφής, έτσι ώστε, μέσα από αυτό το σημείο να αισθανθούμε την έλευση μιας αυθεντικής σχέσης, μιας αμοιβαία αληθινής ανταλλαγής. είναι της απόλυτης ομορφιάς, εκείνης της στιγμής που δημιουργείται μια επαφή, στην οποία επέρχεται ισορροπία, όπου η σχέση έχει τον χαρακτήρα της αρμονίας, της συνενοχής και όπου αναδύεται το συναίσθημα της ένωσης και της αίσθησης.
Όλα αυτά δεν γίνονται μέσω ενός πολιτειακού ή ηθικού νόμου, δεν αρκεί να το κατανοήσουμε γνωστικά. Αντίθετα, απαιτεί μια σωματική εξάσκηση, ώστε ένα συναίσθημα να μας παρέχει την αίσθηση ότι έχουμε κάνει πράγματα σωστά ή λάθος, έτσι ώστε, μέσω αυτής της αίσθησης, να γίνεται εύκολο -και όχι υπερήφανα κουραστικό- να αναθεωρήσουμε τον εαυτό μας, τις πράξεις μας.
Αυτό που στην ψυχοθεραπεία, την παιδαγωγική, την ψυχοκινητικότητα και γενικά σε ορισμένες διδακτικές πρακτικές ονομάζεται τεχνικά ανατροφοδότηση, δεν είναι άλλο από την ακρόαση. Αν η ακρόαση είναι πρακτική και όχι τεχνική, σημαίνει ότι ενσαρκώνεται και όχι απλώς κατανοείται. Και, αν ενσαρκωθεί, θα είναι η γέφυρα όχι μόνο για να φτάσουμε στη σχέση με τον άλλον, αλλά και να βρούμε τον εαυτό μας, να διευρύνουμε το φάσμα της δημιουργικής νοημοσύνης, ένα πηγάδι απύθμενο, με το οποίο θα κατανοήσουμε τους λόγους του κόσμου, μέχρι εκείνα που είναι πιο σκοτεινά και πιο απομακρυσμένα από εμάς, μέχρι να βρούμε τον ηθικό, εγωικό και αυτοαναφορικό λόγο που τους είχε περιορίσει στο σκοτάδι, όσο το δυνατόν πιο μακριά από εμάς. Εξισώνει εμάς και τον άλλον, συνεπάγεται ίση αξιοπρέπεια και αλληλοσεβασμό, ακυρώνει την παρενόχληση της κρίσης, μας κάνει πρωταγωνιστές των γεγονότων, εξερευνά το σύμπαν των άλλων και, ταυτόχρονα, το δικό μας, μας δείχνει το αναπόφευκτο αυτού που μας συμβαίνει. ανάλογα με το πώς τοποθετούμαστε.
Οι κρυφοί ισχυρισμοί, η ανάληψη ευθύνης, η ευημερία, η ομορφιά είναι οι καρποί ενός τρόπου θεώρησης της πραγματικότητας που δεν είναι πια εγωκεντρικός αλλά σχεσιακός, στον οποίο ο άλλος ανακαλύπτεται και γνωρίζεται. Στο οποίο μας ανοίγει τις κατά τα άλλα ερμητικά κλειστές πόρτες καθώς, χωρίς άλλο φόβο, μπορεί να μας διαπιστεύσει για συνομιλία. Τότε, οι πραγματικοί λόγοι για τις δηλώσεις των άλλων μας προσφέρουν τον δρόμο που τους ανάγκασε. Αλλά υπάρχουν περισσότερα στην ακρόαση, υπάρχει περισυλλογή. Με αυτό γίνεται φανερό πόσο και με ποιους όρους, ο άλλος είναι ο καθρέφτης του εαυτού μας, πανομοιότυπος με εμάς στη δυναμική που τον κινεί, και ως εκ τούτου, αγνοώντας τα σκοτεινά σημεία στον εαυτό μας.
Ο πλούσιος και εξελικτικός τρόπος είναι ο διερευνητικός, που χρησιμοποιείται ήδη σε πολλές περιπτώσεις όταν ήμασταν παιδιά. Στην εξερεύνηση τείνουμε να είμαστε ανοιχτοί σε ό,τι συμβαίνει, να είμαστε ευαίσθητοι, έχοντας επίγνωση της πρόθεσής μας να ανακαλύψουμε. Είμαστε δημιουργικοί, δηλαδή ικανοί να αναδιαμορφώνουμε τον εαυτό μας, να επαναπροτείνουμε τον εαυτό μας με άλλο τρόπο, να νιώθουμε ότι κάθε πράξη μας θεωρεί απόλυτα υπεύθυνους για το αποτέλεσμα που τείνει να παράγει. Στον εξελικτικό τρόπο δεν υπάρχει σφάλμα, καθώς σε αυτόν, για άλλη μια φορά, υπάρχει ακρόαση, οπότε η πτώση γίνεται σχολείο. Και υπάρχει μια αδιάφορη παρατήρηση, η μόνη που μπορεί να αποδείξει την αιώνια ευθύνη μας για την κατάσταση του νου στην οποία βρισκόμαστε.
Αν και η μόνη μονιμότητα της ζωής είναι η ταλάντωση, είναι εξίσου αλήθεια ότι όλες οι πρακτικές είναι εκπαιδεύσιμες. Σημαίνει ότι, ανεξάρτητα από το πλαίσιο στο οποίο βρισκόμαστε, μόλις βρούμε την πηγή του πόνου μέσα μας, μπορούμε να ανακαλύψουμε πώς να στοιβάζουμε τις πέτρες, δηλαδή πώς να βρούμε το δρόμο προς την ομορφιά, την υπομονή, την ανεκτικότητα, την ειρήνη. .
Δεν μπορούμε να εξαλείψουμε την ταλάντωση αλλά μπορούμε να μάθουμε να την περιηγούμαστε, νά τήν διαπλέουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου