Ο καθηγητής Γεωπολιτικής και Σύγχρονων Στρατιωτικών Τεχνολογιών Κων/νος Γρίβας και ο οικονομέτρης - αναλυτής Γιώργος Αδαλής στην εκπομπή “Ο ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ” (27-02-2025) σε μια εκτενή πολιτική και κοινωνική ανάλυση γύρω από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, καθώς και μια γενικότερη κριτική στο πολιτικό και δικαστικό σύστημα της Ελλάδας.
Όπως είπε αρχικά ο κ. Αδαλής, από την πρώτη στιγμή, οι πληροφορίες που δίνονταν στο κοινό ήταν συγκεχυμένες. Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις άλλαζαν από ημέρα σε ημέρα, ενώ οι πρώτες δηλώσεις έδιναν την εντύπωση πως επρόκειτο για ένα μεμονωμένο ανθρώπινο λάθος. Ωστόσο, η πραγματικότητα αποδείχθηκε πιο περίπλοκη. Το ζήτημα της ευθύνης μετατέθηκε αποκλειστικά στον σταθμάρχη, αποσιωπώντας τα διαχρονικά προβλήματα του σιδηροδρομικού δικτύου. Αντί να υπάρξει μια οργανωμένη έρευνα με σαφή καταμερισμό ευθυνών, η κυβέρνηση προσπάθησε να αποποιηθεί κάθε πολιτική σύνδεση με το δυστύχημα, αφήνοντας την κοινή γνώμη με περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις.
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που ανέδειξε η τραγωδία είναι η απίστευτη καθυστέρηση στην απόδοση δικαιοσύνης. Δύο χρόνια μετά, το πόρισμα για τα αίτια του δυστυχήματος παραμένει ασαφές και οι δικαστικές διαδικασίες είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο. Η καθυστέρηση αυτή δεν είναι πρωτοφανής. Ο κ. Αδαλής έφερε παραδείγματα άλλων υποθέσεων όπου η δικαιοσύνη λειτούργησε με ρυθμούς χελώνας όπως το ναυάγιο του «Σάμινα» (2000), όπου χρειάστηκαν χρόνια για να υπάρξουν τελικές αποφάσεις, η υπόθεση του ελικοπτέρου του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρου Ζ’, το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων, όπου οι υπεύθυνοι έμειναν ατιμώρητοι. Η αίσθηση πως τα πορίσματα αργούν σκόπιμα ή παραποιούνται ώστε να μην θίγουν πολιτικά συμφέροντα έχει καταστήσει τη δικαιοσύνη μη αξιόπιστη στα μάτια των πολιτών.
Ένα στοιχείο που προκάλεσε έντονα ερωτήματα ήταν η άμεση παρουσία στρατιωτικών στον τόπο του δυστυχήματος, επεσήμανε ο κ. Αδαλής. Για ποιο λόγο επενέβη ο στρατός σε ένα τροχαίο ατύχημα; Η παρουσία υψηλόβαθμων αξιωματικών, μάλιστα, πριν καν φτάσουν τα ασθενοφόρα, γέννησε θεωρίες για πιθανή εμπλοκή στρατιωτικού υλικού. Το γεγονός ότι σε άλλες περιπτώσεις – όπως η πτώση αεροσκάφους που μετέφερε πυρομαχικά – οι έρευνες παρέμειναν ασαφείς, ενίσχυσε τις υποψίες περί συγκάλυψης πληροφοριών. Αν και αυτές οι θεωρίες δεν μπορούν να αποδειχθούν εύκολα, αποκαλύπτουν ένα διαχρονικό πρόβλημα στην ελληνική πολιτική σκηνή: η αδιαφάνεια στις κρίσιμες υποθέσεις και η έλλειψη ξεκάθαρων εξηγήσεων δημιουργούν ένα κλίμα δυσπιστίας.
Το Ισραήλ, μια χώρα που βρίσκεται σε συνεχή πολεμική ετοιμότητα, προσφέρει ένα παράδειγμα άμεσης και διαφανούς αντίδρασης στις κρίσεις. Μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς τον Οκτώβριο του 2023, η ισραηλινή κυβέρνηση διεξήγαγε ταχύτατες έρευνες και απέδωσε ευθύνες ακόμα και σε στρατηγούς, πρόσθεσε ο κ. Αδαλής.
Με τη σειρά του ο κ. Γρίβας μίλησε για την ανάγκη θεσμικών αλλαγών. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ποιοι κυβερνούν, αλλά το ότι το ίδιο το σύστημα έχει διαμορφωθεί ώστε να προστατεύει τους ισχυρούς. Οι αλλαγές που απαιτούνται δεν είναι απλώς πολιτικές, αλλά θεσμικές. Χωρίς αυτές τις αλλαγές, η Ελλάδα θα παραμείνει βυθισμένη σε ένα φαύλο κύκλο κρίσεων και δυσπιστίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου