Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Συμβόλαιο με σκληρούς όρους από τρόικα

πηγή : Δίολκος
1skliro
Οι σκληροί όροι της τρόικας αποτυπώνονται στο συμβόλαιο για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης και το νέο δάνειο. Το κόστος των πρόσθετων μέτρων που απαιτούνται, υπολογίζεται στα 6,4 δισ. ευρώ
Πράσινο φως, υπό αυστηρές και σκληρές προϋποθέσεις, για την καταβολή της 5ης δόσης των δανείων καθώς και για νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα άναψε ο πρόεδρος του Εurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά τη δίωρη συνάντηση που είχε χθες στο Λουξεμβούργο με τον Ελληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

"Αναμένω από το Eurogroup να αποφασίσει συμπληρωματική χρηματοδοτική βοήθεια για την Ελλάδα υπό αυστηρές προϋποθέσεις και με την εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα" ήταν το σαφές μήνυμα του Ζ. Κ. Γιούνκερ προς τις χώρες-μέλη της ευρωζώνης. Ο πρόεδρος του Eurogroup υπογράμμισε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι "δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά ούτε και πτώχευσης της χώρας". Επισήμανε δε ότι αναμένει από τη χώρα μας να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, κάτι για το οποίο, όπως είπε, δεν έχει καμία αμφιβολία.
Αναφερόμενος στην ολοκλήρωση της επίσκεψης της τρόικας στην Αθήνα, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ είπε ότι αυτό "αποτελεί καλό νέο για την Ελλάδα, την ευρωζώνη και την ΕΕ" και ότι "θα πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι με το τελικό αποτέλεσμα". Σύμφωνα με τον Ζ. Κ. Γιούνκερ, κατά τη συνάντηση εξετάστηκαν οι δημοσιονομικοί στόχοι, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οι αποκρατικοποιήσεις. Ειδικότερα για τις αποκρατικοποιήσεις, υπογράμμισε ότι επήλθε "συνολική συμφωνία" και για το ταμείο που θα διαχειρίζεται την πορεία εφαρμογής τους.
Ο πρόεδρος του Eurogroup επέμεινε στην ανάγκη οι αποκρατικοποιήσεις να προχωρήσουν "τάχιστα, με διαφάνεια και με αξιόπιστο τρόπο". Στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι είχε εποικοδομητική συζήτηση με "τον φίλο της Ελλάδας Ζαν Κλοντ Γιούνκερ" και επισήμανε ότι η συμφωνία με την τρόικα αποτελεί θετικό σήμα.
"Οι θυσίες"
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα εντυπωσιακά αποτελέσματα της Ελλάδας τον τελευταίο χρόνο με τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες, κάτι που, όπως σημείωσε, επετεύχθη με τις θυσίες του ελληνικού λαού. Σημείωσε ωστόσο ότι πολλά απομένουν ακόμη να γίνουν, ενώ αναφέρθηκε και στις επιφυλάξεις των αγορών που καθιστούν αναγκαία την παροχή πρόσθετης οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Ο κ. Παπανδρέου διαβεβαίωσε παράλληλα ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τη σκληρή δουλειά και θα τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, με στόχο την επιτυχία του προγράμματος για ενίσχυση της ανάπτυξης και αύξηση της απασχόλησης.
Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν και οι μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα. Εξετάστηκε η δυνατότητα και εκφράστηκε η ετοιμότητα της Ευρώπης για την παροχή τεχνικής βοήθειας και τεχνογνωσίας σε ζητήματα όπως η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, οι αλλαγές στην υγεία, την παιδεία και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Στόχος, κατέληξε ο πρωθυπουργός, είναι η Ελλάδα να γίνει μια πολύ διαφορετική χώρα.
Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της συμφωνίας, ο επίτροπος Οικονομίας Ολι Ρεν επανήλθε στην ανάγκη διακομματικής συναίνεσης στην Ελλάδα. "Απευθύνω έκκληση σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας να παραμερίσουν τις εσωτερικές διαφορές τους και να υιοθετήσουν τους βασικούς στόχους και τις πολιτικές του προγράμματος με στόχο την ανάκαμψη, την ανάπτυξη και την τόνωση της απασχόλησης" ήταν το μήνυμα του κοινοτικού επιτρόπου προς πάσα κατεύθυνση.
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΕΜΙΡΗΣ Newstrap

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου