Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Ο κερδισμένος της κρίσης χάρη στα μίνι επιτόκια. Η Γερμανία μπορεί να χρεωθεί σχεδόν τσάμπα

Ο κερδισμένος της κρίσης χάρη στα μίνι επιτόκια. Η Γερμανία μπορεί να χρεωθεί σχεδόν τσάμπα

Krisenprofiteur dank Mini-Zinsen. Deutschland kann sich fast umsonst verschulden,  Spiegel Online 07.11.2011

Πηγή cte/Reuters

 Η Γερμανια αποκομίζει τεράστια οφέλη από την κρίση του ευρώ. Οι επενδυτές φεύγουν από τα κράτη που βρίσκονται σε κρίση και αγοράζουν μαζικά τα γερμανικά ομόλογα, γιατί θεωρούνται ασφαλή. Για χαρτιά διάρκειας 6 μηνών ισχύουν επιτόκια ύψους μόλις 0,08%. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας είναι λοιπόν σε θέση να δανείζεται με σχεδόν μηδενικούς τόκους.

Βερολίνο. Η Γερμανία προμηθεύτηκε στις αγορές φρέσκο χρήμα με μηδενική σχεδόν τιμή. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δανείστηκε 3,8 δις από επενδυτές, όπως πληροφορεί η αρμόδια αρχή. Για τα χαρτιά διάρκειας 6 μηνών αντιστοιχεί κατά μέσο όρο επιτόκιο 0,08%. «Το επιτόκιο δεν ήταν ποτέ τόσο χαμηλό». Τον προηγούμενο μήνα ήταν ακόμα στο 0,3%.

Ο λόγος για τα μίνι επιτόκια είναι η κρίση του ευρώ. Πολλοί επενδυτές αποδρούν από χώρες που πλήττονται από την κρίση, όπως η Ιταλία ή η Ελλάδα, και ψάχνοντας ασφαλή ομόλογα, όπως αυτά της Γερμανίας, είναι ευχαριστημένοι και με χαμηλά επιτόκια. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να πάρει τα διπλάσια, τόσο μεγάλη ήταν η ζήτηση. «Το αποτέλεσμα της σημερινής δημοπρασίας αποδεικνύει την μεγάλη ζήτηση των γερμανικών ομολόγων σε μια νευρική αγορά», ανέφερε η αρμόδια αρχή.  

Με άλλα λόγια: η Γερμανία επωφελείται τα μέγιστα από την ευρωπαική κρίση χρέους, γιατί οι επενδυτές ψάχνουν ασφαλές λιμάνι. Για την ασφάλεια αυτή, οι επενδυτές είναι πρόθυμοι να αποδεχθούν απώλειες στα κέρδη τους. Η φερεγγυότητα του γερμανικού κράτους βαθμολογείται από όλες τις μεγάλες εταιρείες αξιολόγησης με  τον καλύτερο βαθμό, ΑΑΑ.

Το ύψος του επιτοκίου είναι τεράστιας σημασίας για την Γερμανία: η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προτίθεται να δανειστεί μέσα σε αυτό το έτος συνολικά 275 δισ από επενδυτές.

Αμέθυστος

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος8/11/11 10:09 π.μ.

    Το αποκρουστικό πρόσωπο της ΕΕ
    Δελαστίκ

    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22792&subid=2&pubid=63529173

    ΑπάντησηΔιαγραφή