Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Ο Σαρκοζί βλέπει διάσπαση της Ευρώπης..

πηγή : exomatiakaivlepo

Σε δηλώσεις στην εφημερίδα Le Monde ο Γάλλος πρόεδρος βλέπει διάσπαση της Ευρώπης μετά το βέτο Κάμερον. Παρά την απογοήτευσή του ο Νικολά Σαρκοζί επιθυμεί την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ.
«Χρειαζόμαστε τη Βρετανία», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος σε συνέντευξή στην Le Monde επισημαίνοντας τη γαλλοβρετανική συνεργασία στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη.
Ταυτόχρονα βλέπει όμως την Ευρώπη να χωρίζεται στα δύο. Από τη μια την Ευρώπη της αλληλεγγύης και της κοινής ρύθμισης και από την άλλη την Ευρώπη που επιμένει στη λογική της κοινής ευρωπαϊκής αγοράς. Ο Σαρκοζί υπογράμμισε επίσης ότι
μαζί με τη Γερμανίδα καγκελάριο έκαναν το παν για να πείσουν τον Βρετανό πρωθυπουργό να μην προβάλει βέτο, αλλά δεν τα κατάφεραν.
Ο Γάλλος πρόεδρος στη συνέντευξή του φαίνεται ότι προετοιμάζει τους συμπατριώτες του για μια ενδεχόμενη υποβάθμιση λέγοντας ότι «θα ήταν μια περιττή δυσκολία, αλλά όχι ανυπέρβλητη», «θα την αντιμετωπίσουμε ψύχραιμα…(..) είναι ένα πρόβλημα που θα διαχειριστούμε και αφορά ολόκληρη την ευρωζώνη», διακηρύσσει ο κ. Σαρκοζί και σπεύδει να προσθέσει ότι εκείνο που μετράει είναι να εφαρμοστεί το πρόγραμμα περικοπών. Ας σημειωθεί ότι η γαλλική κυβέρνηση έχει μέχρι τώρα εγκρίνει δύο πακέτα περικοπών με τα οποία επιδιώκει να εξοικονομήσει φέτος και του χρόνου 19 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το βέτο Κάμερον ιδιόμορφη περίπτωση
Ο Ζαν-Πιερ Ζουγέ, πρόεδρος της Γαλλικής Αρχής Χρηματοπιστωτικών Αγορών (AMF), κατηγορεί τον Βρετανό πρωθυπουργό Κάμερον ότι αποφάσισε με βάση τις ανάγκες του χρηματοπιστωτικού λόμπι του Σίτι και όχι τα βρετανικά συμφέροντα. Χαρακτήρισε την συμπεριφορά και τη στάση του Κάμερον «σπάνια στα χρονικά της ΕΕ» και επισήμανε ότι οι προκάτοχοι του Κάμερον Μπλέρ και Μπράουν δεν έκαναν αυτό το λάθος. Παράλληλα δήλωσε ότι η αξιολόγηση αυτή αφορά αποκλειστικά τον Κάμερον και τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης και όχι τον λαό της Βρετανίας και εξέφρασε την λύπη του διότι η ‘μοναχική πορεία’ του Βρετανού πρωθυπουργού στερεί από την Ευρώπη τη συμπαράσταση των Βρετανών που «είναι αναγκαία».
Με την άποψη των Σαρκοζί και Ζουγέ συμφωνεί και ο Όλι Ρεν, αρμόδιος επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις, και υπενθυμίζει ότι η Βρετανία συμμετείχε μέχρι τώρα και στις μεγάλες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες του Συμφώνου Σταθερότητας. Τέλος τόνισε πως κοινή επιθυμία είναι «μια ισχυρή και εποικοδομητική Βρετανία στο κέντρο της Ευρώπης και όχι στο περιθώριο».

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15596399,00.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου