Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018

Mητροπολίτης Geevarghese Coorilos - ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΔΙΑΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ (11)

Mητροπολίτης Geevarghese Coorilos

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΔΙΑΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ: ΜΕΡΙΚΕΣ ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ




Προς μια αποστολή διαλόγου που επιβεβαιώνει τη ζωή-2
          Η Βίβλος διηγείται επίσης ιστορίες αποστολής και διαλόγου που απευθύνονται στο μυαλό και στην καρδιά. Μεγάλο μέρος του αποστολικού άθλου του Παύλου μέσω του διαλόγου ήταν πνευματικά προσανατολισμένο. Ένα κλασικό παράδειγμα ήταν αυτό του γεγονότος στον Άρειο Πάγο στις Πράξεις 17: 16-34. Ο Παύλος είπε στους Αθηναίους: "Ενώ περπάτησα γύρω και κοίταξα προσεκτικά τα αντικείμενα της λατρείας σας, βρήκα ακόμη και ένα βωμό με την επιγραφή αυτή: σε έναν άγνωστο Θεό. Τώρα θα σας κηρύξω τι λατρεύετε ως κάτι άγνωστο". (Πράξεις 17:23).
          
Η Αθήνα ήταν γνωστή για τον θρησκευτικό της πλουραλισμό και τον γαλαξία των θεοτήτων, το πάνθεον. Ο Παύλος αντιμετώπισε το φαινόμενο της θρησκευτικής πολυμορφίας μέσω ενός πνευματικού λόγου με τον λαό της Αθήνας. Όπως λέει ο Αναστάσιος, ο Παύλος εδώ, μετά από διάλογο με τους Αθηναίους, προχωρεί άμεσα σε μαρτυρία και διακήρυξη. Προσέφερε ένα εναλλακτικό σύστημα στην ελληνιστική σοφία, εισάγοντας τον Ιησού Χριστό σε αυτά ως το κέντρο της δημιουργίας και της ενδελέχειας, του στόχου και του σκοπού της δημιουργηθείσας τάξης. Για τους Αθηναίους που ακολουθούσαν ένα φιλοσοφικό;;;; σύστημα που ουσιαστικά ήταν αυτόνομο και κλειστό, ο Παύλος έφερε το μήνυμα του προσωπικού Θεού στο πρόσωπο του Χριστού. Εξ΄ αρχής, ο Παύλος ασχολήθηκε με μεταφυσικές κατηγορίες και συστήματα, για να τα χρησιμοποιήση όταν θα ήταν απαραίτητο στο πλαίσιο της ιεραποστολής και του διαλόγου. Όπως έχει ήδη αναφερθεί, η προσέγγιση αυτή κυριάρχησε σε μεγάλο μέρος του διαθρησκευτικού διαλόγου στους οικουμενικούς κύκλους μέχρι πρόσφατα. Η ίδια η προσέγγιση του Ιησού στο διάλογο ήταν αρκετά διαφορετική, δεδομένου ότι ασχολήθηκε περισσότερο με τις καταστάσεις της ζωής των απλών ανθρώπων και όχι με τις φιλοσοφικές έννοιες και τις θεωρίες;;;;. Συνάντησε άτομα και κοινότητες ανθρώπων περισσότερο καρδιακά, κι όχι τόσο σε ακαδημαϊκό επίπεδο. Η συνομιλία του με τη Σαμαρείτιδα γυναίκα είναι ένα κλασικό παράδειγμα διαλόγου της ζωής. Θα ήθελα να αναφέρω μια εικόνα μιας σύγχρονης παρουσίας διαλόγου της ζωής σε ένα διαθρησκευτικό πλαίσιο.

Συνεχίζεται

ΕΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΧΑΖΟΧΑΡΟΥΜΕΝΟΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ.
ΟΠΩΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΣ ΓΕΝΝΗΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΕΠΟΧΗ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΜΙΑ ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΗΣΗ ΣΤΗΝ ΒΑΡΒΑΡΗ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΓΟΝΗ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΓΗΣ ΟΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΣΕ Ο ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΖΟΥΓΚΛΑΣ.
ΓΙ' ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΤΑ ΠΡΩΤΕΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΟΣ ΤΩΝ ΠΡΩΤΟΓΟΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ ΑΛΛΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ΓΙ' ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΟΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΙ ΤΑΓΟΙ ΤΡΩΓΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΣΑΝ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ.
Αμέθυστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου