Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020

Το Άγιο Πνεύμα στην Αμερική(16)

Συνέχεια από:Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020

Το Άγιο Πνεύμα στην Αμερική
Του Ernst Benz, Εκδόσεις Eugen Diederichs Verlag, 1970

Κεφάλαιο 7: Θεραπεία μέσω τής Christian Science β
Image result for πεντηκοστιανοιΥπάρχει όμως ένα ανυπέρβλητο χάσμα μεταξύ τής Christian Science και του Πεντηκοστιανικού Κινήματος. Αυτό που διαφοροποιεί τα ιδρύματα τής Mrs. Mary Baker-Eddy από όλες τις άλλες χριστιανικές εκκλησίες, είναι πως η ίδια παρουσιάζει την ανανέωση τού θεραπευτικού και σωτηριώδους μηνύματος τού Χριστιανισμού ως επιστήμη. Αυτή είναι μια χαρακτηριστική απαίτηση τών νέων θρησκευτικών ιδρυμάτων στην Αμερική κατά το τέλος του 19ου αιώνα. Τα ιδρύματα αυτά εμφορούνταν από μια αισιόδοξη, με πίστη στην πρόοδο επιστημονική ιδεολογία, από την οποία δεν μπόρεσε να διαφύγει η εξέλιξη τών θρησκευτικών φορέων.
Όπως ο Dr. Franz Mesmer αντέτεινε στον μεσαιωνικό εξορκισμό, κατά παραγγελία τής Βαυαρικής Ακαδημίας Επιστημών και εν ονόματι της επιστήμης, την δική του θεωρία και πράξη του ζωικού μαγνητισμού, και δημιούργησε ένα σύμβολο της επιστημονικότητας τής θεωρίας του με θραύσματα γυαλιού, κάρβουνα, νερό και δυο μεταλλικές ράβδους μέσα σε ένα κάδο, έτσι και η απαίτηση τής Mrs. Mary Baker-Eddy ως προς την διδασκαλία και πράξη τής θεραπευτικής, στηρίζεται στον μύθο τής επιστημονικότητας. Ο μύθος αυτός όμως, αντιστοιχώντας στο διαφορετικό πια πνεύμα της εποχής, δεν έχει πια ως σύμβολο του τον κάδο.
Το νέο σύμβολο είναι η παραίτηση από κάθε σύμβολο, η άρνηση όλων των υλικών μορφών και μέσων, η προκήρυξη μιας νέας πνευματικότητας. Για τον λόγο αυτό, και ο μεσμερισμός θα απορριφθεί ως μια οπισθοδρομική, υλιστική μορφή θεραπευτικής πράξης. Οποιαδήποτε μορφή σωματικής επίδρασης τού θεραπευτή πάνω στον θεραπευόμενο  απαγορεύεται αυστηρώς. Καμιά επίθεση χεριών, κανένα χάδι στα άρρωστα μέλη, καμιά απολύτως σωματική επαφή με αυτόν που αποζητά την θεραπεία.
Στο σημείο αυτό επιδρά ο καθαρός ιδεαλισμός τής Mary Baker-Eddy, που όσο καί να αμφιβάλλουμε για το θέμα στην περίπτωση της, βρίσκεται σε άμεση σχέση με την φιλοσοφία τού γερμανικού ιδεαλισμού. Η ιστορία του εγελιανισμού στις ΗΠΑ δεν έχει δυστυχώς γραφεί ακόμα. Η σχέση πάντως της κοσμοθεωρίας τής Baker-Eddy με τον γερμανικό ιδεαλισμό, έχει διαφωτιστεί σε ένα σημείο. Ο διάσημος Franz Lieber (1800-1872), ένας μαθητής τού Hegel, έχει αναγνωριστεί από το ίδρυμα Franz-Lieber-Foundation. Κατά την παραμονή του στη Βοστώνη συνέγραψε και δημοσίευσε μια πραγματεία για τον Hegel, στην οποία παραθέτει, στην αγγλική γλώσσα, μια σύντομη συμπερίληψη της φιλοσοφίας τού πνεύματος τού Hegel. Η πραγματεία αυτή άσκησε μεγάλη επίδραση στους κύκλους τών Αμερικανών φιλοσόφων γύρω από τον Emerson.
Η Mary Baker-Eddy διάβασε την πραγματεία αυτή τού Lieber, και ανακάλυψε ενστικτωδώς, πως το έργο αυτό τής προσέφερε το διανοητικό και γλωσσικό εργαλείο, για να εκφράσει τις θεωρήσεις της στην ορολογία τής επιστημονικής φιλοσοφίας. Η νεοπλατωνική στάση τής θρησκευτικής της σκέψης, που αρνείται να αποδώσει στην ύλη χαρακτήρα ύπαρξης, και αποδίδει μόνο στο πνεύμα την ουσία, την ώθησε να βρει στην γλώσσα τής φιλοσοφίας τού πνεύματος τού Hegel, την πλήρη επιβεβαίωση τής δικής της μεταφυσικής. Το εγχείρημά της όμως βασίζεται σε μια μονόπλευρη ερμηνεία του Hegel. Η φιλοσοφία τού πνεύματος κατά τον Hegel αποτελεί μια προσπάθεια να ανυψωθεί η θεολογική ιδέα τής ενσάρκωσης στη σφαίρα τής έννοιας. Επίσης, η αντίληψή του περί σωματικότητας και υλικότητας διαφέρει από αυτήν της Baker-Eddy. Στη θέση τής υπερφυσικής δωρεάς τού Αγίου Πνεύματος, ως θεϊκής θαυμαστής δύναμης, θεραπείας, συγχώρησης αμαρτιών και ανάστασης νεκρών, μπαίνει στο σύστημα τής Baker-Eddy η επιστήμη τής θεραπείας δια τού πνεύματος. Αυτήν εφάρμοζε ο Ιησούς, την μετέδωσε στους μαθητές του και αυτή ανακάλυψε πάλι η Mary Baker-Eddy, και την μετέδωσε στους μαθητές της. Στο «Science and Health», κεφάλαιο «Η επιστήμη τού Είναι», σελ 271, γράφει: «Ο Ιησούς δίδαξε τους μαθητές Του πως μπορούν να θεραπεύσουν ασθένειες, μέσω διάθεσης και όχι μέσω της ύλης. Γνώριζε πως η φιλοσοφία, η επιστήμη και η απόδειξη του Χριστιανισμού στηρίζονται στην Αλήθεια και εκδιώκουν κάθε δυσαρμονία».

Συνεχίζεται

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου