Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020

Το Άγιο Πνεύμα στην Αμερική(15)

Συνέχεια από: Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018

Το Άγιο Πνεύμα στην Αμερική
Του Ernst Benz, Εκδόσεις Eugen Diederichs Verlag, 1970

Κεφάλαιο 7: Θεραπεία μέσω τής Christian Science α

Image result for πεντηκοστιανοιΕδώ και 100 περίπου χρόνια υπάρχει στην Αμερική μια μεγάλη εκκλησία, η οποία έθεσε την θεραπεία ως το κύριο αντικείμενο του κηρύγματος και τής δράσης της. Θεμελιώνει μάλιστα τον αυτοπροσδιορισμό της, στο γεγονός πως ανακάλυψε πάλι και πραγματοποίησε, στην πηγαία και αληθινή μορφή του, τον πρωταρχικό σκοπό τού Ιησού Χριστού, δηλαδή την θεραπεία τής ψυχής και τού σώματος. Πρόκειται για την εκκλησία Church of Christ, Scientist.
Ο επισκέπτης τών Ηνωμένων Πολιτειών συναντά την εκκλησία τής χριστιανικής επιστήμης παντού. Στις αίθουσες αναμονής των αεροδρομίων βρίσκει κανείς δωρεάν δείγματα των σημαντικότερων περιοδικών της εκκλησίας, «The Christian Journal» και «The Christian Science Herald». Και μάλιστα όχι μόνο στα αγγλικά, αλλά και στα γερμανικά, ισπανικά και πορτογαλικά, ώστε με την πρώτη κιόλας συνάντηση, ο επισκέπτης αποκτά την εντύπωση τής παγκόσμιας διάδοσης τής εκκλησίας. Στο αεροδρόμιο του San Francisco η Christian Science έχει μάλιστα ένα μεγάλο αναγνωστήριο, με τα έργα τής ιδρυτού της, Mrs. Mary Baker-Eddy, και με τα σημαντικότερα περιοδικά επί του θέματος. Περιμένοντας την πτήση, στα μεγάλα, μικρά και πολύ μικρά αεροδρόμια των ΗΠΑ, διάβαζα συχνά αυτά τα περιοδικά. Στην αρχή από βαρεμάρα, κατόπιν όμως με αυξανόμενη περιέργεια. Τα διάβαζα όχι μόνο λόγω των άρθρων που παρουσίαζαν την κοσμοθεωρία του κινήματος, και τα οποία αναφέρονταν στα σημαντικότερα προβλήματα της σύγχρονης ζωής, αλλά και λόγω των πολυάριθμων «Testimonies of Christian Science Healing», που ήταν αυτοβιογραφικές μαρτυρίες των μελών της Christian Science, μελών τα οποία βίωσαν μια θεραπεία.
Αυτή η ομολογιακού χαρακτήρα παρουσίαση τής βιωμένης θεραπείας  ανήκει στις σημαντικότερες μαρτυρίες τής πνευματικής ζωής αυτής της εκκλησίας, και παίζει μεγάλο ρόλο στις λειτουργίες της. Οι ομολογίες αυτές περιέχουν αναφορές, για το πως αυτοί που γράφουν τις μαρτυρίες τους, βρίσκονταν συχνά σε ένα αδιέξοδο, και έρχονταν «τυχαία» σε επαφή με την Christian Science, αποδέχονταν την θρησκευτική της διδασκαλία, και με τον τρόπο αυτό βίωναν την εξαφάνιση της ασθένειας ή της δύσκολης κατάστασης στην οποία βρίσκονταν. Τέτοιου είδους μαρτυρίες περιέχουν ένα ιδιαίτερο στιλ, με σταθερή αναφορά στο πρόσωπο ή κάποιες προτάσεις τής ιδρυτού τής Christian Science, τής Miss Mary Baker-Eddy, και με τον τρόπο αυτό παρέχουν μια μαρτυρία αληθείας του μηνύματος και τού γραπτού της έργου, «Science and Health».
Τα περιοδικά αυτά προσφέρουν και για ένα άλλο λόγο πολύτιμες πληροφορίες: περιέχουν ένα πλήρη κατάλογο των ενοριών τής Church of Christ, Scientist και των Christian Science Societies σε όλο τον κόσμο, και με τον τρόπο αυτό βλέπει κανείς με εντυπωσιακό τρόπο την παγκόσμια εξάπλωση της θεραπευτικής αυτής θρησκείας. Για κάποιον που κατάγεται από την νότιο Γερμανία προκαλεί εντύπωση το γεγονός, πως τέτοιες κοινότητες δεν υπάρχουν μόνο στις μεγάλες πόλεις, αλλά και σε μικρές επαρχιακές πόλεις (όπως Backnang, Reutlingen, Tübingen, Ulm). Πρόκειται για πόλεις στις οποίες ο πιετισμός είχε προετοιμάσει το έδαφος. Οι οπαδοί τού πιετισμού ήταν από την εποχή τού Johann Christoph Blumhardt θετικοί ως προς τις θεραπευτικές δωρεές του Αγίου Πνεύματος. Η Christian Science έχει βέβαια διαδοθεί και σε άλλα κέντρα του πιετισμού και του κινήματος αφύπνισης, πέραν αυτών της νότιας Γερμανίας, όπως είναι Gelsenkirchen, Solingen και Wuppertal.
Το ίδιο πλούσια σε πληροφορίες είναι και η λίστα των θεραπευτών τής Christian Science στο «Christian Science Journal», και οι οποίοι έχουν λάβει οργανωμένη εκπαίδευση ως «practitioners» από την Church of Christ, Scientist, και είναι οι μόνοι που έχουν το δικαίωμα να προσθέτουν στο όνομα τους τα γράμματα CS (Christian Science), ως σημάδι ότι έχουν την άδεια να εξασκούν την δραστηριότητα τού θεραπευτή. Μετά την λίστα αυτή έρχεται η λίστα με τους δασκάλους-«teachers» πού επίσης έχουν λάβει ειδική εκπαίδευση από την εκκλησία. Φυλλομετρώντας τις πυκνά τυπωμένες σελίδες, με τα ονόματα και τις διευθύνσεις τών ανά των κόσμο θεραπευτών, όπου οι χώρες είναι καταχωρημένες στις ηπείρους, και οι πόλεις στις χώρες όπου ανήκουν, αποκτά κανείς την παρηγορητική εντύπωση, πως όπου και να πάει, αν δεν σκοτωθεί στην πτήση, αν πιστεύει στις διδασκαλίες τής Mrs. Baker-Eddy, δεν μπορεί να του συμβεί τίποτα, καθώς ο κόσμος είναι γεμάτος θεραπευτές, που μπορούν να τον θεραπεύσουν επιτυχώς. Ο κατάλογος των θεραπευτών στην Αγγλία περιλαμβάνει πολλές πυκνά τυπωμένες σελίδες, στη Σκοτία από την άλλη είναι πολύ αραιά σκορπισμένοι. Ο Καλβινισμός φαίνεται να προκαλεί κάποια ανοσία προς την Christian Science. Στην Ισπανία και την Ιταλία ζουν πολύ λίγοι θεραπευτές, οι περισσότεροι με αγγλοσαξονικό όνομα.
Ο επισκέπτης των ΗΠΑ συναντά, με μια πολλές φορές ασυνείδητη μορφή, την Christian Science. Κατά την πρώτη παραμονή ή και αμέσως μετά την προσγείωση, μπορεί να αγοράσει την Christian Science Monitor, που ανήκει στις κορυφαίες εφημερίδες της Βορείου Αμερικής, και είναι μια από τις καλύτερες και πιο αντικειμενικές πηγές πληροφοριών. Ο πλανητικός χαρακτήρας της Christian Science εκφράζεται στην εφημερίδα αυτή με τον εξής τρόπο: σε κάθε τεύχος δημοσιεύονται αποσπάσματα από το έργο της Mrs. Mary Baker-Eddy, στις γλώσσες και γραφές όλων των λαών της γης, και δεν είναι ασυνήθιστο, να βρει κανείς στην αγγλόφωνη αυτή εφημερίδα, στη θέση της επιφυλλίδας, κείμενα στα ρωσικά, τούρκικα, ελληνικά, συριακά ή εβραϊκά, στις αντίστοιχες γραφές τους.
Το κοινό της Christian Science με το πεντηκοστιανό κίνημα, είναι πως βλέπει στο Ευαγγέλιο του Ιησού Χριστού το μήνυμα της θεραπείας ολόκληρου του ανθρώπου, την θεραπεία από την αμαρτία, την ασθένεια και τον θάνατο. Όπως και το πεντηκοστιανό κίνημα, βλέπει στην ανανέωση της πρωταρχικής αποστολής προς θεραπεία της χριστιανικής εκκλησίας, την προσωπική της αποστολή στην παρούσα εποχή. Στον πρόλογο του «Science and Health» γράφει η Mary Baker-Eddy για τον εαυτό της: «Όταν ο Θεός κάλεσε την συγγραφέα να κηρύξει στην εποχή αυτή το Ευαγγέλιό Του, έλαβε και την εντολή, να φυτέψει τον αμπελώνα Του και να τον ποτίσει». Κατάλαβε την κλήση της ως εντολή να ιδρύσει την Church of Christ, Scientist όπως και τα διάφορα ιδρύματα, που έργο της θα ήταν η ανανέωση τής αρχικής θεραπευτικής αποστολής της χριστιανικής εκκλησίας.

Συνεχίζεται

ΟΠΩΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ Ο ΠΟΝΗΡΟΣ ΕΧΕΙ ΣΤΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΙΔΩΝ ΤΑ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΑ ΤΗΣ ΠΙΣΤΗΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΜΑΣ, ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΜΑΛΙΣΤΑ ΔΙΑ ΤΟΥ ΡΩΜΑΝΙΔΗ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ, ΩΣΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΓΙΔΕΣ ΤΗΣ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗΣ ΠΛΑΝΗΣ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΒΥΘΙΣΕ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ, ΜΟΝΟΝ Η ΟΡΘΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΣΤΗ ΟΔΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: