Κυριακή 26 Ιουλίου 2020

Le Monde: Mέχρι που θα το πάει ο Ερντογάν;


Προκαλεί όλους χωρίς να φοβάται

Η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε τζαμί, πραγματοποίησε επεμβάσεις στη Συρία και τη Λιβύη, κάνει ελιγμούς στη θαλάσσια ζώνη της Ελλάδας…
Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν πολλαπλασιάζει χτυπήματα και επεκτατικές ενέργειες, ενώ η αντίδραση των Δυτικών μέχρι σήμερα παραμένει πολύ δειλή, επισημαίνει στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα Le Monde, στο οποίο και αναφέρει:
Eίναι καιρός, που ο Recep Tayyip Erdogan εξελίχθηκε σε μετρ της τέχνης της πρόκλησης. Ενθαρρυμένος από την άτονες αντιδράσεις της Δύσης και γαλβανισμένος από τις εθνικιστικές του φιλοδοξίες, σε ένα πλαίσιο νοσταλγίας για το οθωμανικό μεγαλείο, προωθεί μεθοδικά τα πιόνια του πολλαπλασιάζοντας τις εκρήξεις του, ωθώντας κάθε φορά πίσω τα όρια του αποδεκτού από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ.
Στους ελιγμούς του, δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει όλο το φάσμα του εκφοβισμού, από τις πιο συμβολικές πράξεις, έως τις εσκεμμένες επιθέσεις, δοκιμάζοντας αντιπάλους και εταίρους, που δυσκολεύονται να κατανοήσουν μέχρι που θα το πάει, ενώ προσπαθεί να βελτιώσει την δημοτικότητά του, σε μια χώρα που βυθίζεται στην οικονομική κρίση.
Το θέατρο γύρω από την πρώτη μεγάλη ισλαμική προσευχή στη φημισμένη Αγία Σοφία της Κων/πολης, δεν έγινε στην τύχη, δεδομένου, ότι η ημερομηνία αυτή αντιστοιχεί στην 97η επέτειο της υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάνης, η οποία σηματοδότησε τα σύνορα της σημερινής Τουρκίας, την οποία ο κ. Erdogan ονειρεύεται να σχεδιάσει εκ νέου.

Αυτή η πράξη αποτελεί πρόκληση για τον δυτικό κόσμο. Ο Τούρκος πρόεδρος μιλά για «μια νέα κατάκτηση», θέμα που τονίζεται σήμερα από τα τουρκικά φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ. Ισχύει τόσο για την Αγία Σοφία, όσο και για επεκτατικούς στόχους σε όλο τον κόσμο, στη Μεσόγειο, στη Λιβύη, στη Συρία, στο βόρειο Ιράκ, όπου ο τουρκικός στρατός πρόσφατα ξεκίνησε μια μεγάλη επίθεση κατά του PKK.
Πέραν αυτού, η δήλωση στις 11 Ιουλίου, περί «απελευθέρωσης» του τζαμιού Al-Aqsa στην Ιερουσαλήμ, μόνο επιδεινώνει τις σχέσεις με την ΕΕ, και ιδίως με την Ελλάδα, καθώς εκτός από το ζήτημα της Κύπρου, έχει προστεθεί η κατανομή του φυσικού αερίου και η χάραξη της υφαλοκρηπίδας. Στις 22 Ιουλίου, ένα τουρκικό πλοίο δεν δίστασε να πραγματοποιήσει υπεράκτιες εξερευνήσεις, με την υποστήριξη στρατιωτικών σκαφών, στη θαλάσσια ζώνη της Ελλάδας, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο.
Σε αυτό το στάδιο, τίποτα δεν φαίνεται να μπορεί να σταματήσει τους τουρκικούς επεκτατικούς στόχους. Είναι καιρός να κατανοήσουν οι εταίροι της Τουρκίας, πόσο έχει αλλάξει η Τουρκία. Η χώρα δεν έχει καμία σχέση με αυτήν που χτύπησε την πόρτα της ΕΕ, πριν από περίπου 15 χρόνια. Πιο θρησκευτική και πιο επιθετική στη διεθνή σκηνή, η Τουρκία απομακρύνεται αναπόφευκτα από τους ευρωπαϊκούς δεσμούς της
Επισημαίνεται η «μετριοπαθής» αντίσταση της Γαλλίας στον τουρκικό επεκτατισμό, αλλά και η απομόνωσή της σε ένα ΝΑΤΟ, που διστάζει να μετριάσει τις φιλοδοξίες της Άγκυρας, γεγονός που συμβάλλει στην προσαρμογή του Erdogan στην έλλειψη στρατηγικής των παραδοσιακών εταίρων του.
Κατά την εφημερίδα, η αμερικανική αποδέσμευση και η διπλωματική ανυπαρξία της Ευρώπης δημιούργησαν ένα κενό, στο οποίο ο Τούρκος πρόεδρος δεν διστάζει να εισχωρήσει, εγκαθιστώντας μόνιμα στρατό στη Λιβύη με τη δύναμη των drone και την αποστολή αρκετών χιλιάδων Σύρων μαχητών, ενώ με την έγκριση του Vladimir Poutine και του Donald Trump ιδρύθηκε ένα τουρκικό προτεκτοράτο στη βόρεια Συρία, όπου ισχύει τώρα το τουρκικό νόμισμα, η λίρα.

«Πόσο μακριά θα πάει ο κ. Erdogan;», διερωτάται καταλήγοντας η εφημερίδα.


HellasJournal
kostasxan

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

«Πόσο μακριά θα πάει ο κ. Erdogan;», είναι μοιραίο, θ' έλθει η στιγμή που η Τουρκία θα βλάψει τα συμφέροντα ή της Αμερικής ή της Ρωσίας...''Κι έρχεται η στιγμή για ν’ αποφασίσεις με ποιους θα πας και ποιους θ’ αφήσεις...'' Τότε η πορεία του θα ανακοπεί.