Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020

Ο Ερντογάν θα προσκυνούσε σε “24 ώρες”

Η απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί δείχνει ξεκάθαρα τρία πράγματα, τα οποία λίγο πολύ είναι γνωστά, πλην όμως στην χώρα μας που αρεσκόμεθα σε επιδερμικές και κατά βάση παρορμητικές προσεγγίσεις συνεχίζουμε να τα παραβλέπουμε.

Άρθρο

– του Σαράντου  Λέκκα
Καταρχάς η φονταμενταλιστική στροφή της Τουρκίας είναι γεγονός όπως και η τάση επιστροφής στα  άκρως συντηρητικά βιώματα του παρελθόντος.
Η κοσμική κεμαλική Τουρκία προσανατολισμένη στην Δύση ανήκει στο παρελθόν  με την Τουρκία του Ερντογάν να ασπάζεται πλήρως δοξασίες και οράματα της πάλαι ποτέ οθωμανικής αυτοκρατορίας .
Η αναβίωση της αποτελεί το κέντρο της  κοσμοθεωρίας του Ερντογάν και πάνω σε αυτή είναι δομημένη κάθε πράξη και απόφαση της γείτονος χώρας.
Δεύτερον , η τουρκική προκλητικότητα θα αντιμετωπίζεται από την πλειοψηφία του  Δυτικού κόσμου με φραστικές  και κατά βάση υποκριτικές δηλώσεις που θα απέχουν από αυτό που ο πολύς κόσμος νομίζει, ότι δηλαδή η θρησκευτική ταυτότητα θα προσδιορίζει τους εχθρούς και τους φίλους.
Η Ρωσία και η Βρετανία διεμήνυσαν ότι το θέμα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι εσωτερικό θέμα της  Τουρκίας, ενώ η Γερμάνια ξεκαθάρισε  ότι δεν είναι πολιτικό το όλο θέμα αλλά πολιτιστικό.
Τρίτον, η χώρα μας πρέπει να αντιμετωπίσει τον μουσουλμανικό φονταμενταλισμό που εκπέμπει η Τουρκία με όρους  εθνικής αξιοπρέπειας, στιβαρής και άμεσης αποτελεσματικότητας, ενισχύοντας την αποτρεπτική ικανότητα της και υιοθετώντας την απλοϊκή όσο και διαχρονική από τους χρόνους της Ελληνικής Επανάστασης άποψη που λέει : ‘ότι πρέπει να κάνουμε θα το κάνουμε μόνοι μας’.
Επίκληση άρθρων της ιδρυτικής σύμβασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για στρατιωτική συνδρομή των κρατών –μελών της Ένωσης σε περίπτωση στρατιωτικής εμπλοκής με την Τουρκία  δεν πρόκειται να μεταβάλουν την αυξημένη προκλητικότητα των Τούρκων.
Την τουρκική θρασύτητα θα την αντιμετωπίσουμε μόνοι μας, με τις δυνάμεις μας και κυρίως με το θάρρος που μας διακρίνει στις κρίσιμες στιγμές της Ιστορίας μας.
Εάν αναμένουμε βοήθεια από τρίτους το πιο πιθανό είναι να επαναληφθεί το αποτέλεσμα της επίκλησης προς τον Πάπα την περίοδο που προηγήθηκε της άλωσης .
Εάν κρίνουμε από την φραστική παρέμβαση του Βατικανού σε ότι αφορά την απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί εύκολα γίνεται κατανοητό ότι πολλά πράγματα γίνονται για τους τύπους  παρά για την ουσία.
Ο θρησκευτικός ανταγωνισμός από την πλευρά του Πάπα και η ανάγκη ενίσχυσης της πρωτοκαθεδρίας του ενισχύεται από προσεγγίσεις που έχουν ως απώτερο στόχο να  κοντύνουν την ορθοδοξία και να μειώσουν τα ορθόδοξα μνημεία παγκόσμιας εμβέλειας .
Μεταξύ μουσουλμανικού τεμένους και ορθόδοξου καθεδρικού ναού ο Πάπας ενδεχόμενα ονειρεύεται την επανάληψη της περιόδου 1204-1261 όπου η Αγία Σοφία είχε μετατραπεί με ύπουλο τρόπο σε ρωμαιοκαθολικό ναό.
Όμως τέτοιες προσεγγίσεις ενισχύουν τον μουσουλμανικό φονταμενταλισμό και διαβρώνουν τον χριστιανισμό και τις δυτικές αξίες και δομές.
Εάν πραγματικά η Δύση ήθελε να επιβάλει την νομιμότητα και το διεθνές δίκαιο θα μπορούσε να το κάνει σε λιγότερο από 24 ώρες.
Η Τουρκία στηρίζεται σε πήλινα πόδια.
 Η οικονομία της και το νόμισμα της καταρρέουν, το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της συνεχώς συρρικνώνεται, τα επίπεδα φτώχειας στα βάθη της Ανατολής είναι παροιμιώδεις, ενώ η κοινωνική συνοχή κρέμεται σε μια κλωστή.
Εάν η Δύση ήθελε,  ο Ερντογάν θα είχε ‘προσκυνήσει’ σε 24 ώρες,  αφού η υπεροπλία των χρηματοοικονομικών όπλων είναι τέτοιας εμβέλειας που οι ατομικές βόμβες θεωρούνται παιδικά παιχνίδια .
Μια χρηματοοικονομική επίθεση θα είχε οδηγήσει τον Ερντογάν σε πλήρη παράδοση  και υποταγή.
Ο Ερντογάν θα  περιόριζε τις φιλοδοξίες του να ξεπεράσει τον Κεμάλ και να συγκριθεί  ευθέως με τον Μωάμεθ τον Πορθητή, μετατρέποντας την ανάγκη σε φιλότιμο ώστε να αποφυγή τον πλήρη εξευτελισμό.
Όμως δεν θέλουν, τον χρησιμοποιούν για τα συμφέροντα τους .
Σήμερα η Γερμάνια βλέπει την αλλοίωση ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς ως ένα απλό πολιτιστικό θέμα αδιαφορώντας για την ουσία της πράξης ,αιφνιδιάζοντας πολλούς συμπατριώτες μας  με την στάση της.
Κακώς αιφνιδιάστηκαν, διότι ο ρόλος  της Γερμανίας από την περίοδο των Νεότουρκων  και της εκκαθάρισης του παραλιακού μετώπου  από τον Εύξεινο Πόντο και τα Μικρασιατικά παράλια από το ελληνικό στοιχείο έως και σήμερα είναι ο ίδιος χωρίς καμία παρέκκλιση.
Ένα μεγάλο τμήμα της δύσης  για τους δικούς του λόγους θέλει την Τουρκία έως μια περιφερειακή δύναμη έστω και με  πήλινα πόδια, θέλει έναν Ερντογάν να  κάνει την βρώμικη δουλειά σε σημεία που η παρέμβαση τους θα προσέκρουε στα συμφέροντα τρίτων.
Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ως χώρα ότι διαχρονικά υπόβαθρα που ορισμένα τείνουν προς περιοχές ευσεβών πόθων ή και ευφάνταστων εικασιών, περί Ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Τουρκίας,  περί αλληλοϋποστήριξης των χριστιανικών χωρών, περί ειδικών σχέσεων με κράτη που παραπέμπουν σε δοξασίες τύπου ‘Ξανθού γένους’, κτλ. , δεν υπάρχουν και ότι όσοι τα χρησιμοποιούν στην ανάλυση των δεδομένων που καθημερινά διαμορφώνονται είναι εκτός πραγματικότητας.
ΛΕΚΚΑΣ   ΣΑΡΑΝΤΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ο άγιος Παισιος εκλαιγε όταν είχε πάει στην Αγία Σοφία και κάποιος είχε κατουρήσει μέσα στον ναό.!!!οι βάρβαροι για ακόμη μια φορά θα καλύψουν το πανσεπτο πρόσωπο της Κυρίας Θεοτόκου???δν φτάνει η πίκρα που μας έδωσαν με τα τόσα εκκλησάκια που αφοδευσαν,έκαψαν,γκρέμισαν με αυτούς που μας εστειλε..?εμείς τους χτίζουμε και τζαμί από πάνω..σε παλια ομιλια του ο Ερντογάν έλεγε: θα βυθισω τους Έλληνες και εδώ τρέχανε σε συναυλίες με οθωμανική μουσικη και σε χορούς Δερβίσηδων..!!!ΑΠ.

amethystos είπε...

Φίλε όσο καί άν είναι σοκαριστικό έχει επικρατήσει τό οθωμανικό δίκαιο. Επί πλέον τό αμερικάνικο όνειρο είναι η πραγματοποίηση τού μωαμεθανικού παραδείσου επί τής γής. Στόν σημαδεμένο, ο δεύτερος τή τάξει, βουλωμένος στήν κόκα καί στό αλκοόλ, περιτρυγιρισμένος από πεταλουδίτσες κάποια στιγμή αναφωνεί. Είναι φοβερό. Ζούμε σάν τούς αστέρες τού Χόλλυγουντ. Αυτός ο παράδεισος επιβλήθηκε καί στούς Έλληνες σάν τό νόημα τής ζωής μέ τό γνωστό life style, μέ τήν καθοδήγηση τού Ανδρέα. καί τού Κωστόπουλου. Ο όφις αυτός τρύπωσε καί στήν σημερινή κυβέρνηση μέ τόν Κικίλια. Τετέλεστετ. Μάς έφαγε η Πο....ναφον.

Ανώνυμος είπε...

Φαύλος κύκλος.!!.ΑΠ.