Σάββατο 25 Ιουλίου 2020

Αντιαμερικανισμός ή αμερικανολαγνεία;

Όταν σταματήσουμε να είμαστε χούλιγκαν των άλλων και γίνουμε οπαδοί της Ελλάδας, όλα θα πάνε καλύτερα
  • Από τον Παναγιώτη Λιάκο
Στην Ελλάδα -την αρχαία, όχι αυτήν που «σώζεται» από την κλεπτοκρατία σε κάθε εκλογική αναμέτρηση- συστηματοποιήθηκε η λογική, ακριβώς για να ατονήσει η χρήση της και στη συνέχεια να λησμονηθεί. Η λογική, λοιπόν, μας υπαγορεύει να μην είμαστε οπαδοί, ούτε εχθροί, των μεγάλων δυνάμεων. Μπορούμε να τους υπολογίζουμε για αυτό που είναι – μεγάλες δυνάμεις. Και, αν σου λείπει ισχύς, μεριμνάς ούτως ώστε να αποκτήσεις και όχι να μεγαλώσεις τις ήδη μεγάλες ή να αποπειραθείς βλακωδώς και ματαίως να τις μικρύνεις. Στην πατρίδα μας, όπου οι πολίτες εκπαιδεύονται σαν κρανοκέφαλοι χουλιγκάνοι προσωπικοτήτων, ομάδων, κομμάτων και ιδεολογιών, υπάρχουν και αντιαμερικανοί και αμερικανολάγνοι. Αμφότεροι δεν συμβάλλουν στην ανάκτηση της -εδώ και καιρό απολεσθείσας- λογικής.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση της ανακοίνωσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα τουρκικά καουμποϊλίκια στο Αιγαίο. Το υπουργείο Εξωτερικών της Αμερικής έγραψε για «αμφισβητούμενα ύδατα», ρίχνοντας νερό στον μύλο των Τούρκων. Οι αμερικανολάγνοι έσπευσαν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, λέγοντας ότι εμείς φταίμε για την ανακοίνωση, επειδή δεν έχουμε αναγνωρίσει όσα μας ανήκουν (12 μίλια, ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα κ.ά.), και οι Αμερικανοί με έμμεσο τρόπο μάς στέλνουν μήνυμα να προβούμε στις δέουσες ενέργειες. Η φιλοαμερικανική «μανέστρα» χάλασε από τον Δημοκρατικό γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, που έγραψε στο τουίτερ ότι «η μόνη χώρα που “αμφισβητεί” αυτά τα ύδατα είναι η Τουρκία. Αυτά τα ύδατα ανήκουν στην Ελλάδα, και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρέπει να αναγνωρίσει κατηγορηματικά και δημόσια ότι η Τουρκία μόνη της είναι υπεύθυνη για την ένταση γι’ αυτά».
Ο φιλέλληνας γερουσιαστής είπε αυτό που κατάλαβαν όλοι: ότι η αμερικάνικη κυβέρνηση μας «άδειασε». Οι αμερικανολάγνοι πόσταραν ενθουσιασμένοι στους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης που διαθέτουν και την προαναφερθείσα δήλωση Μενέντεζ, και πανηγύριζαν για τον φιλελληνισμό του. Ομως, δεν κατάλαβαν οι φουκαράδες ότι δεν γίνεται να ισχύουν και τα δύο. Αν δεν μας «άδειαζε» η κυβέρνηση των ΗΠΑ, ο γερουσιαστής δεν θα έβγαζε αυτή την ανακοίνωση.
Κοινή λογική: Είδος εν ανεπαρκεία και στην Ελλάδα…

Δεν υπάρχουν σχόλια: