Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020

Ε.Γλύκατζη-Αρβελέρ για Αγία Σοφία: «Το τέλος του πολιτισμού» (βίντεο)

                                 Ε.Γλύκατζη-Αρβελέρ για Αγία Σοφία: «Το τέλος του πολιτισμού» (βίντεο)
H Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ αναφέρθηκε στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, την οποία την χαρακτήρισε ως το «τέλος του πολιτισμού».

Η κα Γλύκατζη – Αρβελέρ ανέφερε ότι έγινε βυζαντινολόγος ακριβώς λόγω της Αγίας Σοφίας και της συγκίνησης που ένιωσε η ίδια ως παιδί και η μητέρα της όταν την επισκέφτηκαν.

Η διακεκριμένη ιστορικός έκανε λόγο για το «παγκόσμιο σοκ» και την «παγκόσμια διαμαρτυρία» που προκάλεσε σήμερα το σόου του Ερντογάν και τη μουσουλμανική προσευχή στον ιερό ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

Εκτίμησε μάλιστα ότι η κίνηση αυτή πηγαίνει πίσω την Τουρκία. «Είναι τόση η βαρβαρότητα από απέναντι, τόση η ασυδοσία και η αναλγησία για ένα μνημείο της παγκόσμιας ιστορίας, είναι το τέλος του πολιτισμού. Έκανε ακριβώς ο Ερντογάν την αποστασιοποίηση του χώρου του, του προσώπου του, του λαού του από τον πολιτισμό και όχι μόνο τον δυτικό», είπε χαρακτηριστικά.

Κριτική στη Ρωσία

Η κα Γλύκατζη – Αρβελέρ στηλίτευσε τη Μόσχα για τη χλιαρή αντίδρασή της απέναντι στη βεβήλωση του μνημείου της Αγίας Σοφίας.

«Ενοχλήθηκα από τον Πούτιν», σημείωσε και εξιστόρησε πώς οι Ρώσοι εκχριστιανίστηκαν χάρη στην Αγία Σοφία, καθώς οι αντιπρόσωποί τους είχαν εντυπωσιαστεί τόσο πολύ όταν αντίκρισαν το εσωτερικό της που αποφάσισαν να ασπαστούν τον χριστιανισμό.

«Η Ρωσία είναι η μόνη ορθόδοξη χώρα που δεν υπέστη την ισλαμική κατοχή. Το 1917 ως τότε υπήρχε στην Οδησσό ένας τεράστιος σταυρός τον οποίο οι Ρώσοι προόριζαν για να τον βάλουν στην Αγία Σοφία όταν θα έπαιρναν την Πόλη. Αυτή η Πόλη χάθηκε αφού η Αγία Σοφία τούρκεψε, ο κόσμος ας προσέχει», ανέφερε σχολιάζοντας τη στάση της Ρωσίας.

«Η Αγία Σοφία μάς συνδέει όλους»

Η ιστορικός εκτίμησε πάντως ότι η διεθνής κοινότητα ή η UNESCO δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι παραπάνω.

Τέλος, η Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ μίλησε για τη σημασία της Αγίας Σοφίας ως ιστορικό μνημείο.

«Η εποχή μας εκδικείται αυτό που δεν μπορεί να κάνει πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά όχι απάνω σε ανθρώπους και πολιτισμούς αλλά απάνω στον πολιτισμό που εκφράζεται με τα μνημεία που είναι μνημεία συνοχής», ανέφερε.

Και υπογράμμισε ότι η Αγία Σοφία είναι ακριβώς ένα μνημείο συνοχής για εμάς τους Έλληνες. «Η Αγία Σοφία με την Πόλη συνδέουν αριστερούς και δεξιούς, νέους και γέρους, βόρειους και νότιους μέσω της μνήμης και τους θρύλους γύρω από την Αγία Σοφία», κατέληξε



https://www.pronews.gr/politismos/prosopa/899611_eglykatzi-arveler-gia-agia-sofia-telos-toy-politismoy-vinteo


7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ουδείς όμως είπε ότι αυτό είναι το Ισλάμ. Το ξίφος που σήμερα επιδείχθηκε μέσα στην Αγία Σοφία δεν ήταν το ξίφος του Ερντογάν. Είναι το ξίφος του Ισλάμ . Είναι η 'αγία' κατάκτηση, είναι ο θάνατος των 'απίστων'. Ο Ερντογάν δεν κάνει ιμπεριαλισμό, κάνει τζιχάντ. Αλλά αυτά δεν είναι πολιτικά ορθά για να ειπωθούν.

gabtheo είπε...

Αφιερωμένο σε όλους μας από την κυρία Αρβελέρ που σοροπιάζεται με τις ατασθαλίες Ερντογάν

Μέγας Κωνσταντῖνος

Πρῶτος στὸ λάβαρό του ὁ βασιλιὰς ἐκεῖνος
ἔβαλε τὸν Χριστοῦ τὸ γράμμα· ὁ Κωνσταντῖνος,
βέβαια Ἰσαπόστολος, ἂν ὄχι παραπάνω.
Ὅμως (πρὶν νὰ τὸ πῶ ἕνα σταυρὸ θὰ κάνω),
νὰ μὴ μᾶς λὲν πὼς ἦταν καὶ Χριστιανὸς καλός,
καὶ ἅγιος, αὐτὸς ποὺ μὲ μία κίνηση ἁπλῶς
γυναίκα καὶ παιδὶ κατάφερε νὰ θανατώσει,
χωρὶς σ᾿ ἄνθρωπο ἢ Θεὸ λόγο ποτὲ νὰ δώσει...

Ποιὸς λοιπὸν τὸν ἁμαρτωλὸ κατόρθωσε νὰ σώσει;
Τὸ βάφτισμα ἢ ἡ μάνα του, ἡ Ἅγια Ἑλένη;
Τὸ ἐρώτημα ἀναπάντητο στὴν ἱστορία μένει...

Ἑλένη Ἀρβελέρ, Τὸ Ἄγνωστο Βυζάντιο, Ἑρμῆς 2006
(Ὑπάρχει καὶ στὴ συλλογὴ Ἔνδοξος Ἑλλάς, Ἑρμῆς 2004)

amethystos είπε...

Θά μπορούσε νά διδαχθεί από τόν ληστή στόν σταυρό, από τόν άσωτο, από τόν Ιούδα. Δέν ήρθε νά σώσει τόν φαρισαίο. Διότι ο φαρισαίος είναι ήδη σωσμένος.

Νίκος Κ. είπε...

Από όλη την βιοτή του Μεγάλου Κωνσταντίνου, αυτό ήθελε να μας επισημάνει η μαντάμ;
Αλλά τι να περιμένεις από άνθρωπο που έχει πει για τον Μητσοτάκη (25/04/2020): « Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται αυτή τη στιγμή σαν πατριώτης, σαν γνώστης των πραγμάτων και σαν υπεύθυνος μιας ομάδας υπεύθυνης.Δώρο για την Ελλάδα. Δεν μπορούσαμε ίσως να βρούμε καλύτερο ηγέτη.» Επίσης «προβλέπει» ότι σε μερικά χρόνια η ευχή για τα παιδιά θα είναι «να γίνεις σαν τον Τσιόδρα». Τέλος κρίνει θετικά και την συναινετική στάση του Αλέξη Τσίπρα λέγοντας όμως ότι εξαιτίας αυτής της στάσης, έχει μείνει μόνος του στον ΣΥΡΙΖΑ.
"Γλύφει" όλους αυτούς που παρακαλάμε να μας αδειάσουν την γωνιά. Άσε μας κυρία μου...

Ανώνυμος είπε...

https://www.impantokratoros.gr/megas_konstantinos_sykofanties.el.aspx

Νίκος Κ. είπε...

Διόρθωση (όχι απαραίτητη) στο σχόλιο 25/7/20 11:36 π.μ.: "γλείφει" από το ρήμα «γλείφω», που σημαίνει «διατρέχω ένα αντικείμενο με την επιφάνεια της γλώσσας μου», και που βέβαια έχει πάρει και μεταφορικές σημασίες πολύ κοινές, όπως «κολακεύω, φέρομαι δουλικά»,
και όχι:"γλύφει" από το αρχαίο ρήμα «γλύφω», με τη σημασία «σκάβω, λαξεύω, σμιλεύω», που από το ίδιο θέμα παράγεται ο γλύπτης, το γλυπτό, η οδοντογλυφίδα.
Θα ταίριαζαν και τα δύο μόνον αν η κ.Αρβελέρ ήταν...κυματάκι που γλείφει ή γλύφει τα βράχια της ακτής. Άλλωστε, άλλη η δουλειά του γλύπτη κι άλλη του τσανακογλείφτη.
(Το τσανάκι, λέξη τούρκικης προέλευσης(canak) είναι πήλινο πιάτων των χωρικών).

amethystos είπε...

Διέτρεξε όλη τή μοίρα τής φεμινιστικής αναβάθμισης τής γυναίκας.Η οποία σταμάτησε στό νομικό, νομικίστικο πνεύμα. Τό μόνο πνεύμα πού διαθέτει η γυναίκα. Καί έζησε θαυμάζοντας τίς ανώτερες προσωπικότητες τού πολιτισμού, τούς δυνατούς τού κόσμου τούτου, όπως είναι στήν φύση τής γυναίκας. Τήν ελευθερία τής γυναίκας από τήν τυπική της φυλακή τήν προσέφερε ο Κύριος καί στήν γυναίκα καί στόν άνδρα αλλά ποιός ενδιαφέρεται. Στήν εκκλησία μέ τήν προσκόλληση στούς πνευματικούς τό θέαμα είναι πιό αποκρουστικό. Διότι η Εκκλησία σάν μητέρα εκκλησία ταυτίστηκε μέ τήν Εύα.