Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020

Κ. Γρίβας : Ή αποτρέπεις ή «ακρωτηριάζεσαι»


Ο καθηγητής Γεωπολιτικής στη Σχολή Ευελπίδων και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών , Κωνσταντίνος Γρίβας, μιλώντας στον 98.4 επεσήμανε ότι δυστυχώς ακόμη και σήμερα η πλειοψηφία του ελληνικού πολιτικού συστήματος , σε αντίθεση με την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, τρέφει αυταπάτες ότι κάποιος άλλος και ιδίως «σύμμαχοι» που «αμφισβητούν» ακόμη και τις θαλάσσιες ζώνες σου, θα παρέμβουν για σένα. Στο σημείο που φτάσαμε είπε, ή στέλνεις αποφασιστικό μήνυμα ισχύος αποτρεπτικής ή οδηγήσει μαθηματικά σε «εθνικό ακρωτηριασμό». Ο κ. Γρίβας σημείωσε, πως είτε στο Καστελόριζο, είτε στο Σύνταγμα, η εθνική επικράτεια είναι αδιάσπαστη και οφείλεις να την υπερασπιστείς ενιαία , διαφορετικά αν «ξηλωθεί» το Καστελόριζο , τότε η ρωγμή ανοίγει σε όλο το Αιγαίο για να «εξαφανίσει» η Τουρκία όλα τα νησιά μας. Είναι προφανές , είπε ο κ. Γρίβας, ότι χώρες όπως οι ΗΠΑ ή η Γερμανία, θα ήθελαν σε μια τέτοια κρίση να ανοίξει συζήτηση για συνδιαχείριση , αλλά για εμάς πρόκειται για μοιρασιά των δικών μας δικαιωμάτων. Ο ίδιος ανέλυσε πως στρατηγικά η Ελλάδα μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτή την κρίση .

https://www.youtube.com/watch?v=6p1OrXGjaDQ

«Αλλά μετά ήρθε η Μέρκελ»

«Το βράδυ κατέστη σαφές: 18 τουρκικά πολεμικά πλοία κατευθύνθηκαν προς το Καστελόριζο, όπως πληροφορήθηκε η “Bild” από ελληνικούς στρατιωτικούς κύκλους. Αλλά και ελληνικά πολεμικά πλοία έπλευσαν προς το νησί. Μια κατάσταση που θα μπορούσε να οδηγήσει ανά πάσα στιγμή σε κλιμάκωση μεταξύ των δύο χωρών του ΝΑΤΟ», συνεχίζει το δημοσίευμα. «Αλλά μετά ήρθε η Μέρκελ, τηλεφώνησε, σύμφωνα με τις πληροφορίες της “Bild”, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, στον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και στον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να μεσολαβήσει μεταξύ των δύο βαριά οπλισμένων και έτοιμων για καβγά. Με επιτυχία! Ο τουρκικός πολεμικός στόλος άλλαξε πορεία και έπλευσε προς την αντίθετη κατεύθυνση, οι εντάσεις για την ώρα υποχώρησαν!», γράφει η γερμανική εφημερίδα, η οποία παραθέτει και απόσπασμα των χθεσινών δηλώσεων του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας από την Αθήνα, ότι χρειάζεται ανοιχτός διάλογος «χωρίς προκλήσεις».

Η δήλωση, σύμφωνα με την εφημερίδα, προκάλεσε την τουρκική κυβέρνηση. «Μόνο η θαρραλέα παρέμβαση της καγκελάριου το απόγευμα πέτυχε την εξομάλυνση της κατάστασης -τουλάχιστον μέχρι το πρωί της Τετάρτης», καταλήγει το δημοσίευμα.

https://www.protothema.gr/politics/article/1028936/apoklimakosi-sto-aigaio-vlepoun-oi-germanoi-meta-apo-paremvasi-merkel/

Δεν υπάρχουν σχόλια: