Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Η Ξηρανθείσα Συκιά (Μεγάλη Δευτέρα)-(Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού)

Επείγεται λοιπόν προς το πάθος και βιάζεται να πιεί το ποτήρι του θανάτου, το σωτήριο για όλο τον κόσμο. Έρχεται πεινασμένος για τη σωτηρία της ανθρωπότητας, και δε βρίσκει σ᾽ αυτήν καρπό. Γιατί αυτήν υπαινίσσεται μεταφορικά η συκιά. Ποιός δηλαδή τρώει το πρωί; Ο βασιλιάς, ο Κύριος, ο Δάσκαλος. Νιώθοντας πείνα πρωί-πρωί, δεν εμποδίζει την επιθυμία του φαγητού. Δεν συγκρατεί τη φύση Του, αλλά, σαν κάποιος ακρατής κι ακόλαστος, ορμά ανόητα στο φαγητό, σε ακατάλληλη ώρα. Πώς τότε παιδαγωγεί τους μαθητές Του να μην τους νικά το πάθος της επιθυμίας; Δεν είναι έτσι το πράγμα. Αλλά όπως μιλούσε διδάσκοντας με παραβολικούς λόγους, έτσι εκτελεί και τις παραβολές με έργο. Πλησίασε στη συκιά πεινώντας. Η συκιά υποδήλωνε τη φύση της ανθρωπότητας. Ο καρπός της συκιάς είναι γλυκός, τα φύλλα της τραχιά κι άχρηστα κι έτοιμα για τη φωτιά. Αλλά και η φύση της ανθρωπότητας είχε γλυκύτατο τον καρπό της αρετής, έχοντας από το Θεό την εντολή να την καρποφορεί, εξαιτίας όμως της ακαρπίας της στην αρετή έβγαλε τα τραχιά φύλλα.
Πράγματι τί υπάρχει τραχύτερο από τις βιοτικές μέριμνες; Ήταν κάποτε γυμνοί ο Αδάμ και η Εύα και δεν ένιωθαν ντροπή. Γυμνοί στην απλότητα και την απέριττη ζωή τους. Ούτε τέχνη είχαν ούτε βιοτικές μέριμνες. Δεν επινοούσαν τρόπους πως να σκεπάσουν τη γύμνια του σώματός τους. Δεν ντρέπονταν για την ακτημοσύνη τους ούτε για τη λιτότητα της ζωής τους, αλλά, αν και ήταν γυμνοί στο σώμα, τους σκέπαζε η Θεία Χάρη. Δεν είχαν σωματικό φόρεμα, αλλά φορούσαν ένδυμα αφθαρσίας. Όταν όμως παράκουσαν, βρέθηκαν μακριά από τη Χάρη που τους σκέπαζε. Απογυμνώθηκαν από την έκστασή τους προς το Θεό και τη θεωρία Του. Είδαν τη γύμνωση του σώματός τους. Πόθησαν τα ευχάριστα της ζωής. Βρέθηκαν μέσα στη φτωχική και στερημένη ζωή. Έραψαν φόρεμα από φύλλα συκιάς κι έκαναν περιζώματα, έκαναν πολλούς λογισμούς και βρήκαν την τραχιά και γεμάτη μέριμνες και πόνους ζωή. «Με τον ιδρώτα του προσώπου σου θα φας το ψωμί σου. Καταραμένη θα είναι για τα έργα σου η γη, θα βγάλει για σένα αγκάθια και τριβόλια και θα καταλήξεις στη γη» (Γεν. 3, 17, 19).
Απόχτησες γήινα φρονήματα, γι’ αυτό η στροφή σου θα γίνει προς τη γη. Έγινες ένα με τα άλογα ζώα, αφού δεν κατάλαβες ότι είχες τιμητική θέση (Ψαλμ. 48, 13). Ήσουν στους κόλπους του Θεού και δεν κατάλαβες την καρποφόρο αρετή. Προτίμησες την απόλαυση των γήινων κι αγάπησες τη ζωή των αλόγων ζώων. Είσαι γη και θα καταλήξεις στη γη. Θα κληρονομήσεις το θάνατο, όπως τα άλογα ζώα. Αυτός είναι ο λόγος που φοράει και τους δερμάτινους χιτώνες (Γεν. 3, 21). Όντας με το σώμα του ανάμεσα στη ζωή και στο θάνατο –ενώ πρώτα ζούσε στον παράδεισο της τρυφής και κατοικούσε σε βασιλικά διαμερίσματα– απόκτησε έπειτα θνητό και παχύ σώμα, ικανό να αντέχει στους κόπους. Είναι αληθινά τραχιά τα φύλλα της συκιάς της φύσης μας, της απειθάρχητης κακίας της φύσεώς μας. Σ᾽ αυτή τη συκιά, τη φύση δηλαδή της ανθρωπότητας, πήγε ο Σωτήρας πεινώντας και ζητώντας από αυτήν το γλυκύτατο καρπό, δηλαδή τη γλυκύτατη για το Θεό αρετή, με την οποία πραγματοποιεί τη σωτηρία μας. Και δεν βρήκε καρπό, παρά φύλλα μονάχα, την τραχιά και πικρή αμαρτία και ό,τι κακό φυτρώνει από αυτήν. Γι’ αυτό και της λέει επιτιμητικά: «Ποτέ πια δεν θα δώσεις καρπούς» (Ματθ. 11, 19). Γιατί η σωτηρία δεν προέρχεται από τους ανθρώπους. Η αρετή δεν προέρχεται από ανθρώπινη δύναμη. Εγώ θα φέρω τη σωτηρία σας και με το πάθος μου θα σας χαρίσω την ανάσταση. Θα σας χαρίσω επιπλέον και την απαλλαγή από την πολύ σκληρή αυτή ζωή που τώρα ζείτε. Αυτά είπε και βέβαια όπως τα είπε, τα πραγματοποίησε.

 

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ασχετο με το θεμα αμεθυστε αλλα ξερω οτι σου αρεσουν αυτα . Λοιπον χτες ηταν η επετειος της πιο ηρωικης πραξης της νεωτερης Ελλαδας . Σαββατο Λαζαρου προς Κυριακη των Βαιων οι Ελληνες του Μεσολλογιου -ρουμελιωτες , μακεδονες και σουλιωτες ηταν η φρουρα - καναν την ηρωικη εξοδο απεναντι σε δεκαδες χιλιαδες τουρκους και αλβανους του κιουταχη και αιγυπτιους του ιμπραημ . Καλο θα ηταν να εμπαινε μια σχετικη αναρτηση για αυτα τα λιονταρια τους αμεσους προγονους μας -μολις 185 χρονια πριν - γιατι σε πολλα ντεμεκ πατριωτικα μπλογκς βλεπω πολλοι νεοελληνες να θεωρουν πατριωτισμο τα νταηλικια στη Μανωλαδα και τα καραγκιοζλικια του Παναγιωταρου και του Γερμενη και του Κασιδιαρη . Α.Μ

Ανώνυμος είπε...

Α.Μ. απάντησέ μου σε παρακαλώ. Γιατί ο Χριστός, μάλωσε τον Πέτρο όταν ο Πέτρος έκοψε το αφτί του δούλου; Γιατί ο Χριστός κήρυξε τόσο έντονα το κήρυγμα της μη βίας; Μπορείς να μου δώσεις μια θεολογική ερμηνεία;

amethystos είπε...

Γιατί ο Κύριος μετά τό Μυστικό Δείπνο τούς είπε πάρτε όσα μαχαίρια έχετε; θεολόγε;
Τή "μή βία" τήν κήρυξε μέ παθος ο Γκάντι, θεολόγε, καί δέν έχει ουδεμία σχέση μέ τήν εκκλησία καί τόν χριστιανισμό.
Καί σήμερα γιά τή "μή βία" καί τήν "ειρήνη" θά χάσουμε τήν πίστη μας "θεολόγε".
ΤΗΝ "ΜΗ ΒΙΑ" ΘΑ ΤΗΝ ΚΗΡΥΞΕΙ ΜΕ ΠΑΘΟΣ Ο ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΣ.

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστω Αμεθυστε , πολυ ωραια απαντηση . Αλλα μια που με ρωταει ο φιλος των 8 32 οι θεολογικες απαντησεις στο ερωτημα ειναι τεσσερις . Την πρωτη απαντηση στο ερωτημα την δινει η εκκλησια καθε χρονο στην ακολουθια του Ακαθιστου υμνου οταν ψαλλει το Τη υερμαχω στρατηγω τα νικητηρια που ειναι προς αναμνηση της νικης των Κωνσταντινουπολιτων κατα των πολιορκητων Αβαρων με την βοηθεια της Παναγιας . Την δευτερη απαντηση την δινει η εκκλησια καθε 21 Μαιου οταν εορταζει την μνημη του Αγιου Κωνσταντινου που ηταν και πολεμιστης και νικησε τον Μαξεντιο στον Μουλβια το 312 μΧ . Την τριτη απαντηση την δινει ο Παυλος στην προς Εβραιους οπου αναφερει ως αγιους αντρες ανθρωπους οπως ο Σαμψων που πολεμησαν τους εχθρους του αρχαιου Ισραηλ . Την τεταρτη απαντηση την δινει η εκκλησια παλι που διαβαζει παντα ψαλμους του Δαυιδ που εκτος απο προφητης ηταν και πολεμιστης . Τωρα που το σκεφτομαι υπαρχει και πεμπτη απαντηση την δινει το ευαγγελιο οπου στη Μεταμορφωση ο Χριστος εχει διπλα του τον Μωυση που οπως και ο Δαυιδ εκτος απο προφητης ηταν επισης πολεμιστης , νικησε τους Αμαληκιτες . Αρα και η Γραφη και η εκκλησια δεν θεωρουν τον δικαιο πολεμο υπερ πατριδας σαν αμαρτια αλλα τον εξαρουν κιολας . Τον δικαιο και αμυντικο . Καλο Πασχα φιλε των 8 και 32 . Ειλικρινα καλο Πασχα και ας αναβουμε κανενα κερι ποτε ποτε στη μνημη αυτων που με μισο τσαρουχι φτιαξαν μια Ελλαδα που τωρα εμεις με τοσα πακετα Ντελορ και Σαντερ παμε να την ξανασβησουμε . Α.Μ

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητοί, κοίταξα το χωρίο, στο κατά Λουκά κεφ.22 στίχος 36-38. "είπεν ουν αυτοίς, αλλά νυν ο έχων βαλάντιον αράτω, ομοίως και πήραν και ο μή έχων, πωλήσει το ιμάτιον αυτού και αγοράσει μάχαιραν...."οι δε είπον, Κύριε, ιδού μάχαιραι ώδε δύο. Ο δε είπεν αυτοίς, ικανόν εστίν"...αυτό το σκηνικό έγινε ΠΡΙΝ τη σύλληψη του Ιησού, στο όρος των ελαιών. Προφανώς οι μαθηταί ερμήνευσαν κυριολεκτικώς τα λόγια του διδασκάλου, ενώ ο διδάσκαλος ομίλησεν μεταφορικώς. Αργότερα ότε ο μαθητής έκοψεν το ους του δούλου, εμάλωσεν αυτόν ο Κύριος και εθεράπευσεν το ωτίον του δούλου,πάραυτα! Δεν θα επανέλθω, διότι φοβούμαι οτι θα εισέλθωμεν εις έριδα θεολογικήν, δι εμέ, ανεπιθύμητον.
Καλόν και Άγιον Πάσχα εύχομαι εις άπαντας, αρχαίους χριστιανούς τε και ειδωλολάτρας.

amethystos είπε...

Τί θα πεί προφανώς,αδελφέ;θά θέλαμε πολύ να ακούσουμε μιά σωστή ερμηνεία.

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Η παρουσία σου δεν προσφέρεται για...πολλές...''ερμηνείες''(τουλάχιστον έως και ως τα...τώρα..).Γίνεται αντιληπτή,πια,η δυσχέρειά σου αυτή.ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙ ΠΡΟΣ Α Π Α Ξ Α Π Α Ν Τ Α Σ,ΦΙΛΟΥΣ-ΑΔΕΛΦΟΥΣ (ΑΛΛΑ) ΚΑΙ ΕΧΘΡΟΥΣ-ΕΝΑΝΤΙΟΥΣ/ΑΝΤΙΠΑΛΟΥΣ!

Ανώνυμος είπε...

Ζων γαρ ο ο ΛΟΓΟΣ του Θεού και ενεργής και ΤΟΜΩΤΕΡΟΣ υπέρ πάσαν ΜΑΧΑΙΡΑΝ δίστομον και διικνούμενος άχρι ΜΕΡΙΣΜΟΥ ψυχής τε και πνεύματος, αρμών τε και μυελών και κριτικός ενθυμήσεων και εννοιών καρδίας και ΟΥΚ ΕΣΤΙ κτίσις αφανής ενώπιον αυτού.(Εβρ.δ 12-13)
............
Τα ανωτέρω τονίζει η Θεόπνευστος Γραφή.
Η μάχαιρα και εδώ, εις αυτό το σημείον, είναι ο ΛΟΓΟΣ του Θεου.

Και αλλού εις την προς Εφεσίους, έχομεν την ανάλογον εικόναν περί της ΜΑΧΑΙΡΑΣ του πνεύματος:

Εφ. 6,17

καὶ τὴν περικεφαλαίαν τοῦ σωτηρίου δέξασθε, καὶ τὴν μάχαιραν τοῦ Πνεύματος, ὅ ἐστι ῥῆμα Θεοῦ, -
Εφ. 6,17 "Και δεχθήτε σαν άλλην περικεφαλαίαν την πεποίθησιν της σωτηρίας (δια να ασφαλίζετε και προφυλάσσετε έτσι τον νουν σας από λογισμούς αμφιβολίας).
Πάρετε και την ΜΑΧΑΙΡΑΝ του ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ, η οποία είναι ο άδολος και φωτεινός ΛΟΓΟΣ του ΘΕΟΥ"
.......................
Και..."άφες τους νεκρούς θάψαι τους εαυτών νεκρούς" και "εάν τις μη γεννηθή άνωθεν εξ ύδατος και Πνεύματος" πολλά άλλα, προφανώς, αλληγορικά της Γραφής.

Συγχωρέστε μου την υπενθύμιση.
Αλλοίμονον εάν τα όπλα των χριστιανών δεν τυγχάνουσιν κυριώτατα, πνευματικά!

Και πάλιν ερώ: Χαίρετε!

amethystos είπε...

Σύμφωνοι αδελφέ,αλλά οι λόγοι τού Παύλου είναι μετά τήν Πεντηκοστή καί ο ίδιος ο Παύλος πρίν τήν κλίση του ήταν ο φόβος τών χριστιανών,Δέν μπορούμε ατιμώρητα νά υποδυόμαστε ότι κατέχουμε το Αγιο Πνεύμα όπως οι Παππάδες.Βιαστές θά κερδίσουν τήν Βασιλεία.

Ανώνυμος είπε...

Αρχαιούλη
με συγκινείς!
;-)

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

'Χάρηκες τώρα,ε('ξέρεις-δεν 'ξέρεις βεβαίως εσύ τώρα..);