Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Homo Economicus - Homo Hellenicus

- Ράμφος.

Σε τι έγκειται εδώ το ενδιαφέρον σημείο, ότι εάν δεν έχεις ελευθερωθεί από την οικογένειά σου, εάν όπως θα λέγαμε δεν έχεις απογαλακτισθεί, ε, πρέπει να αρμέξεις το κράτος.  Δεν έχεις άλλο τρόπο, πρέπει να θηλάσεις το κράτος, υπ αυτή την έννοια θα πρέπει να σκεφτούμε πόσο σημαντικό ρόλο στη ζωή μας την εθνική, παίζει μια ιδιότυπη σχέση των μαμάδων με εμάς, οι οποίες μας κυνηγάνε με το πιάτο και το κουτάλι, με κυνηγούσε η μάνα μου, Στέλιο το φαί σου, θυμάμαι, στους δρόμους. Και υπ' αυτή την έννοια βεβαίως,  δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα παρά η συμβολική μεταφορά του αλύτου αυτού προβλήματος σε όλο και μεγαλύτερα μεγέθη, το μέγιστο των οποίων είναι το κράτος το οποίο αναλαμβάνει την φροντίδα σου.  Άρα ο καλλίτερος τρόπος να διαφθείρεις την νεωτερικότητα, είναι να κάνεις ένα κράτος έτσι. Πως είναι δυνατόν με ένα τέτοιο κράτος η κοινωνία να ζητήσει το καλλίτερο, δεν είναι δυνατόν να το ζητήσει, το βολικότερο θα ζητήσει, και σ αυτό θα κινηθούν οι συντεχνίες και οι άλλοι μηχανισμοί, αλλά εκείνο που μας νοιάζει είναι να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Μ αυτή την έννοια κατά τη γνώμη τη δική μου, εάν υποθέσουμε ότι βγαίνουμε από τη στενωπό σιγά- σιγά, είμαστε υποχρεωμένοι να σκεφθούμε πια το πρόβλημα των νοοτροπιών, με δύο τρόπους, αφ ενός μεν, αντιμετώπιση άμεση και ριζική, προβλημάτων του τύπου ας πούμε, δημόσιο κλειστά επαγγέλματα φοροδιαφυγή και μακροπρόθεσμα με ένα μεγάλο και βαθύτατο προβληματισμό που λέγεται παιδεία. Αυτό είναι το θέμα το οποίο θα πρέπει πια να ανοίξει στην κοινωνία μας, τώρα που αρχίζει να διαγράφεται έστω και πολύ μακριά μια υποψία φωτός.  Αρχίζει πια. Πρέπει να τεθεί παράλληλα αυτό το ζήτημα, ούτως ώστε να είμαστε σε θέση να κτίσουμε με ένα τρόπο μακροπρόθεσμο, να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο, ο οποίος ήταν ένας χαμένος χρόνος εξ αιτίας του γεγονότος ότι οι παλιές παραδοσιακές δομές στη δική μας κοινωνία δεν γνώρισαν ποτέ ας πούμε, τις δομές και τις εξελίξεις που γνώρισαν άλλες κοινωνίες.

Ακούστε εδώ όλη την ομιλία


ή δείτε σε αυτή τη διεύθυνση το βίντεο της ομιλίας.
Πηγή: http://steliosramfosgr.wordpress.com/

ΣΧΟΛΙΟ : Εκείνο πού λείπει αμέσως από τήν θεωρία τού Ράμφου είναι η περιγραφή τής καταστάσεως τών κυβερνώντων αυτόν τόν μαμόθρευτο λαό. 
Κατόπιν δέν καταλαβαίνουμε καλά πώς είναι δυνατόν σέ καθεστώς αναπαραστάσεως καί αντιπροσωπεύσεως, τά οποία είναι η ουσία τού ναρκισσισμού, νά κατορθώσει νά ωριμάσει κάποιος. 
Στή συνέχεια θά θέλαμε νά μάθουμε πώς κατόρθωσε ο ίδιος νά ωριμάσει καί νά απελευθερωθεί από τήν αγκαλιά τής μαμάς.
Αφού μάς ξεκαθαρίσει τήν θέση του, τότε ίσως δεχθούμε νά μάς μιλήσει γιά τίς υποτιθέμενες εξελίξεις άλλων κοινωνιών σέ δομές πέραν τής επιδιώξεως τού πλούτου. 
Ποιό είναι τό μέτρο αυτών τών κοινωνιών. Καί ίσως δεχθούμε τελικώς τό ρόλο τού μπαμπά πού έχει αναλάβει απέναντι στήν Ελληνική κοινωνία καί τόν οποίο ταυτίζει μέ  την φιλοσοφία.  
Αμέθυστος

2 σχόλια:

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

('')Βίοι επάλληλοι('')(''Π(Π)ερί πρακτόρων ο λόγος'' με έναν τίτλο περίφημο που και τους αξίζει αναμφιβόλως)*.
Η μητριαρχία ή η πατριαρχία 'στην Ελλάδα είναι το πρόβλημά των,τώρα;Γιατί,εξάλλου,να απενοχοποιηθούν;Έχουν λόγο να το κάνουν,τώρα,μάλιστα,'στο και κατά το βαθύ των αυτό γήρας;Προσποιούνται ότι το κάνουν(φαντάζομαι και συλλογίζομαι προφανώς εγώ τώρα εδώ...).Δεν είναι φανερό;Θα αρνηθούν τη φύση των αυτοί,τη φύση της φήμης από την αυτοπροβολή (των);Την αφρόκρεμα,την αφρόκρεμά των,'στην οποία και -δυστυχώς ή (και) ευτυχώς για εμάς όλους- ανήκουν,πια,ασκαρδαμυκτί;
*Από δυο ι(Ι)στορικούς των Ιδεών της εθελοδουλείας και της δουλοπρέπειας,ακριβώς;




ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Είναι πέραν,εκτός και περαιτέρω από βέβαιο,πέραν πάσης αμφιβολίας,πια,ότι τους βαρύνει κάτι από το οχληρό των παρελθόν(γνωστό 'στους πάντες περί την αγοράν..)που,ενώ αγωνιούν να το αποβάλλουν και εξαποδιώξουν μετ'επιτάσεως και εμφάσεως και περί του οποίου φαίνονται να εθελοτυφλούν αγνοώντας το και να αγνοούν εθελοτυφλώντας,στρουθοκαμηλίζοντας,ενώ φαίνεται να στρουθοκαμηλίζουν,(δυστυχώς για εκείνους και πανευτυχώς για εμάς..)εγκεντρίζονται 'σε αυτό και το αναμοχλεύουν,το περιεργάζονται και το ''επεξεργάζονται'' με τον καιρό μετά μανίας,επιτρέποντας να διαφανούν οι αληθινές,καθαρές των προθέσεις,η (βαθύτερη) προδιάθεση(του σκοταδισμού του ιησουιτισμού-μεταπρατισμού των..).Ο ΛΑΟΣ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗι(,)ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΚΑΙ (ΑΠΟΛΥΤΩΣ) ΟΡΙΣΤΙΚΟΣ(,)(ΓΙΑ) ΤΟ ΤΕΛΕΣΙΟΥΡΓΟΥΜΕΝΟ,ΤΟ ΕΙΣΑΓΩΜΕΝΟ ΑΥΤΟ,ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ,(ΔΙΑΡΚΕΣ)ΕΓΚΛΗΜΑ,(ΓΙΑ) ΤΟΥΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΠΩΛΗΤΕΣ(ΝΤΗΛΕΡΣ)ΑΥΤΟΥΣ,ΤΟΥΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ Ή ΜΕΝΕΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΩΡΑ,ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΑΚΑΤΑΣΤΑΛΑΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΚΑΤΑΤΟΠΙΣΤΟΣ;ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΕΙ ΚΑΙ ΕΜΠΕΔΩΝΕΙ ΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟ ΧΛΟΕΡΟ 'ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΤΟΝ ΟΔΗΓΟΥΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΟΥΝ,ΑΚΑΘΕΚΤΟΙ ΚΑΙ ΑΠΤΟΗΤΟΙ,Ο-ΟΙ ΝΕΟ(ΨΕΥΔΟ)ΦΩΤΑΔΙΣΜΟΣ ΚΑΙ (Ο) ΝΕΟ'Ι'ΗΣΟΥΙΤΙΣΜΟΣ;ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΗ,ΑΡΑΓΕ;ΓΙΑΤΙ;ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΘΙΣΟΥΝ (ΑΜΦΟΤΕΡΟΙ) 'ΣΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ ΚΑΙ 'ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ,ΕΣΑΕΙ,ΑΙΩΝΙΩΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ,ΜΑΖΙ;Η ΘΕΙΑ ΔΙΚΗ,ΒΛΕΠΕΤΕ,ΜΑΚΡΟΘΥΜΕΙ.ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ,ΜΙΑΣ ΕΥΦΛΕΚΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ,ΠΟΥ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΝΑ 'ΔΟΥΝ.ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΝΑ (ΤΟΥΣ) ΚΑΘΙΖΗι 'ΣΤΟ ΣΚΑΜΝΙ,'ΣΤΟ ΕΔΩΛΙΟ ΤΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ,ΓΙΑ ΤΙΣ ΨΥΧΕΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΕΞΟΥΣΙΑΖΟΥΝ,ΒΑΣΑΝΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΥΝ.ΕΧΕΙ ΧΑΡΗ,ΔΗΛΑΔΗ,ΠΟΥ ΔΥΝΑΝΤΑΙ (ΚΑΙ) ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΟΧΥΡΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ...''ΚΑΤΟΧΥΡΩΝΟΝΤΑΙ'' ΑΠΟ ΤΗΝ (ΤΕΡΑΤΩΔΗ ΚΑΙ ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΗ) ΑΓΝΟΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ.ΓΙΑ Π Ο Σ Ο Ν,Α Κ Ο Μ Η,ΟΜΩΣ,ΘΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΙΟΛΙ ΚΑΙ ΝΑ (ΜΑΣ-ΣΑΣ) ΧΛΕΥΑΖΟΥΝ,ΠΕΡΙΠΑΙΖΟΥΝ ΚΑΤΑ ΠΡΟΣΩΠΟΝ;ΝΑ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΟΤΑΓΗ ΜΑΣ-ΣΑΣ,ΤΗ...''ΓΕΝΝΑΙΑ ΚΑΙ ΤΙΜΙΑ ΥΠΟΤΑΓΗ'' ΜΑΣ-ΣΑΣ;