Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019

Κοιμήθηκε ο Γέροντας Εφραίμ Αριζόνας ο φιλοθεΐτης

Ξημερώματα Κυριακής, γύρω στις 7:οο το πρωί, ώρα Ελλάδος και
22.00 ώρα Αμερικής κοιμήθηκε εν Κυρίω ο Γέροντας Εφραίμ στην Αριζόνα.
Ο λαοφιλής Γέροντας πλήθους Μονών μετά από πολύχρονη ασθένεια έφυγε από τη ζωή αφήνοντας ένα ευλογημένο έργο και μία πλούσια πνευματική παρακαταθήκη. Ήταν ο αναμορφωτής του μοναχισμού στην Αμερικανική Ήπειρο πολλά μοναστήρια μετατρέποντας τις ερήμους σε αγιασμένους τόπους.

Πνευματικός γόνος του συγχρόνου Οσίου Πατρός Ιωσήφ του Ησυχαστού. Κοντά του ο Γέροντας Εφραίμ έλαβε σπουδαία πνευματική μόρφωση και άσκηση. Μετά την κοίμησή του, ο Γέροντας Εφραίμ δημιουργεί την δική του συνοδεία και σύντομα καλείται να αναλάβει την Ι. Μονή του Φιλοθέου στο Άγιον Όρος.

Το κοινόβιο αυτό γνωρίζει σπουδαία πνευματική άνθιση σε ελάχιστα χρόνια και εξ αυτού επανδρώνονται άλλα τρία αγιορείτικα Κοινόβια και Σκήτες. Ο αριθμός των γυναικείων Μονών που ιδρύθηκαν ή επανδρώθηκαν υπό την πνευματική του καθοδήγηση είναι πολύ μεγαλύτερος.

Αυτό όμως που τον έχει καταστήσει παγκοσμίως γνωστό είναι η μεγάλη πνευματική κίνηση που έχει δημιουργήσει στην Αμερική. Με κέντρο την Ι. Μονή Αγ. Αντωνίου στην Αριζόνα έχει δημιουργήσει περίπου είκοσι μοναστικές αδελφότητες με σπουδαίο ιεραποστολικό έργο.

Ο Γέροντας διακατεχόταν από το χάρισμα του λόγου. Αν και μιλούσε πολύ απλά τα λόγια του είναι μεστά βαθύτατων πνευματικών νοημάτων. Οι ομιλίες του ήταν για όλους ένα σπουδαίο σχολείο ορθοδόξου πνευματικότητος.
Από τις μεγαλύτερες σύγχρονες 
πνευματικές μορφές της Ορθοδοξίας.


Ο Γέροντας Εφραίμ γεννήθηκε στις 24 Ιουνίου 1928 στον Βόλο ως Ιωάννης Μωραΐτης. Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στη φτώχεια, βοηθώντας τον πατέρα του στην εργασία του, αλλά πάντα ακολουθούσε το ευσεβές παράδειγμα της μητέρας του (η οποία έγινε αργότερα μοναχή με το όνομα Θεοφανώ).

Σε ηλικία 14 χρονών άρχισε να λαχταρά τον μοναχισμό, αλλά δεν πήρε ευλογία από τον πνευματικό να πάει στο Άγιο Όρος έως ότου έγινε 19 χρονών.

Με την άφιξη του στο Άγιο Όρος, στις 26 Σεπτεμβρίου 1947, πήγε κατευθείαν στον γέροντα Ιωσήφ (Ησυχαστή), στη σπηλιά του Τιμίου Προδρόμου, ο οποίος τον αποδέχτηκε στην αδελφότητα του, και έκανε την κουρά του 9 μήνες αργότερα το 1948 με το όνομα Εφραίμ.

Από υπακοή στο γέροντά του, ο μοναχός Εφραίμ χειροτονήθηκε διάκονος και στη συνέχεια ιερέας.

Η ζωή στην αδελφότητα του γέροντος Ιωσήφ ήταν πολύ αυστηρή και ασκητική.

Μετά την κοίμηση του γέροντος Ιωσήφ το 1959, συγκεντρώθηκαν αρκετοί μοναχοί γύρω από γέροντα Εφραίμ που τον είχαν ως πνευματικό πατέρα.

Το 1973 η αδελφότητά του μετακόμισε στην Ιερά Μονή Φιλοθέου όπου έγινε και ηγούμενός της. Λόγω της φήμης του γέροντος Εφραίμ, η μοναστική αδελφότητα μεγάλωσε γρήγορα.

Του ζητήθηκε από την επιστασία του Αγίου Όρου, να αναβιώσει και να επανδρώσει πολλά μοναστήρια στο Άγιο Όρος τα οποία έπασχαν από λειψανδρία, όπως του Ξηροποτάμου, Κωνσταμονίτου και Καρακάλλου. Αυτά τα μοναστήρια είναι κάτω από την πνευματική του καθοδήγηση μέχρι και σήμερα.

Επίσης υπάρχουν πολλά άλλα μοναστήρια στην Ελλάδα κάτω από την πνευματική καθοδήγηση του γέροντος Εφραίμ, όπως η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στις Σέρρες, της Παναγίας της Οδηγήτριας στην Πορταριά (Βόλος) και αυτό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, πρώην μετόχι της Φιλοθέου, στη νήσο της Θάσου.

Το 1979 έφθασε στον Καναδά για λόγους υγείας.

Ο π.Εφραίμ, μόλις έφθασε στον Καναδά και άρχισε τις εξετάσεις στους γιατρούς, συγχρόνως άρχισε να εξομολογεί, να νουθετεί και να διδάσκει τους απόδημους Έλληνες. Η ποιμαντική του δράση, κατόπιν προσκλήσεων, από τον Καναδά εξαπλώθηκε στις Η.Π.Α. Έκτοτε οι επισκέψεις συνεχίσθηκαν και η ποιμαντική προσφορά του όλο και αυξανόταν.

Τότε σιγά-σιγά άρχισε να καλλιεργείτε η σκέψη να ιδρυθεί μοναστήρι στην Αμερική, ώστε ο απόδημος ελληνισμός να έχει μια μόνιμη βάση πνευματικού ανεφοδιασμού.

Πράγματι άρχισαν ενέργειες και ιδρύθηκαν στην αρχή δύο μοναστήρια, το ένα στο Μόντρεαλ του Καναδά και το άλλο στο Πίτσμπουργκ των Η.Π.Α. Έγινε συνέχεια με την ίδρυση και άλλων μοναστηριών, με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχουν 19 μοναστήρια και να δημιουργούνται άλλα δύο αυτή τη στιγμή.

Συνέχισε να είναι πνευματικός πατέρας ιερών μονών στο Άγιο Όρος και 8 γυναικείων μοναστηριών σε όλη την Ελλάδα, αλλά καθώς δεν ήταν πρακτικό να είναι ηγούμενος της Ιεράς Μονής Φιλοθέου, καθώς έλειπε για μεγάλα χρονικά διαστήματα στην Βόρεια Αμερική, παραιτήθηκε το 1990.

Στην Αμερική έως σήμερα έχει ιδρύσει 19 μοναστήρια, 17 είναι στις Η.Π.Α. και τα 2 είναι στον Καναδά (ανδρικά και γυναικεία), τα οποία υπάγονται στην Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής και Καναδά.

Τα μοναστήρια είναι τα εξής: δύο στη Φλόριντα, δύο στο Τέξας, δύο στο Σικάγο, δύο στη νότια Καρολίνα, ένα στη Νέα Υόρκη, ένα στην Ουάσιγκτον, ένα στην Πενσυλβανία, ένα στην Καλιφόρνια, ένα στο Ιλινόις, ένα στο Μίτσιγκαν, ένα στο Μόντρεαλ, και ένα στο Τορόντο, αφιερωμένα στο Χριστό, στην Παναγία και σε διαφόρους Αγίους.

Επίσης έχει κατασκευάσει ένα γηροκομείο.

Ιερά Μονή Αγίου Αντωνίου

Η ίδρυση και κατασκευή της Ιεράς Μονής Αγίου Αντωνίου ξεκίνησε το 1995. Η ιερά μονή είναι ανδρική και λειτουργεί με περίπου 35 μοναχούς από διάφορες εθνικότητες, με ηγούμενο τον αγιορετίτη ιερομόναχο π. Παΐσιο που προέρχεται από το Άγιο Όρος.

Το μοναστήρι έχει τώρα έκταση 2000 στρεμμάτων και το επισκέπτονται καθημερινά πολλοί προσκυνητές από όλο τον κόσμο.

Το μοναστήρι του Αγ. Αντωνίου είναι κοινόβιο με 5 εκκλησίες, του Αγ. Αντωνίου και Αγ. Νεκταρίου, του Αγ. Νικολάου, η οποία είναι πετρόκτιστη, του Αγ. Σεραφείμ, του Αγ. Δημητρίου, ρωσικού τύπου, και του Αγ. Γεωργίου. Κοντά στο μοναστήρι πάνω σε ένα λοφίσκο επίσης είναι κτισμένο το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, όμοιο με τα εκκλησάκια της Σαντορίνης, με χρώματα του μπλε και του άσπρου.

Το μοναστήρι προσφέρει συσσίτια για φτωχούς και σε δημιούργησε ίδρυμα για φτωχές και εγκαταλειμμένες γυναίκες στην πόλη του Tuscon.

Οι μοναχοί από την Ελλάδα είναι ελάχιστοι, η πλειονότητα των μοναχών αποτελείται από γηγενείς ορθοδόξους της Αμερικής διαφόρων εθνοτήτων και από προσήλυτους. Η γλώσσα των ακολουθιών είναι η ελληνικής, καθώς όλοι οι μοναχοί μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα και την βυζαντινή μουσική.

Οι μοναχοί ακολουθούν και εφαρμόζουν επακριβώς τις Βυζαντινές παρακαταθήκες, τις παραδόσεις, τις ιερές ακολουθίες, τις ολονυχτίες, τις προσευχές και τη ζωή με το ωράριο του Αγίου Όρους.

Καλό Παράδεισο άγιε Γέροντα
Σ' ευχαριστούμε για όλα... †

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σε ανύποπτο χρόνο ο γέρων Δανιήλ Κατουνακιώτης προσφάτως αγιοκαταταθεις στον μεσοπόλεμο είχε γράψει ότι από όλους τους δυτικούς αιρετικούς χριστιανούς οι πιο κοντά στον προσηλυτισμό στην ορθοδοξία είναι οι βορειοαμερικανοι βιβλικοι προτεστάντες . Ο μακαριστός Εφραίμ έκανε καλή δουλειά αλλά δυστυχώς η ελληνοαμερικανική εκκλησία βάσει οδηγιών του Φαναρίου που μέσω του ΠΣΕ τα έχει βρει με τους φιλελεύθερους προτεστάντες που είναι σχεδόν επισήμως άθεοι δεν τους πλησίαζει τούς θεωρεί πολύ βιβλικούς για τα γούστα τής και έτσι η ρωσική εκκλησία στις ΗΠΑ προσελκύει αρκετούς . Ο μακαριστός Σεραφείμ Ρόουζ με βάση την Βίβλο προσέγγισε την ορθοδοξία και αν και δεν τον πάω ιδιαίτερα το πρόσεξε και ο πατήρ Ζήσης ότι στις ΗΠΑ υπάρχει πολύς λαός του Θεού . Με εξαίρεση κάποιους προτεστάντες της ΚΚΚ οι άλλοι βιβλικοι που δεν βάζουν νερό στο κρασί τους ότι υπάρχουν μόνο δύο φύλα και ότι την Γένεση την έγραψε ο Μωϋσής ότι πρεσβεύει δηλαδή και η ορθοδοξία είναι εκεί και μας περιμένουν . Ας μην περάσει η γραμμή του Μεταλληνού ότι η Βίβλος είναι της πλάκας και ας περάσει η γραμμή των μακαριστων Εφραίμ Φιλοθειτου και Δανιήλ Κατουνακιώτη ότι υπάρχουν εκατομμύρια θεοφοβουμενοι άνθρωποι εκεί με πίστη στον Θεό ανυποκριτη και οδηγό την Γραφή αλλιώς θα τούς πάρει η Ρωσική εκκλησία και εμείς θα μείνουμε με τους gay friendly του ΠΣΕ .Αιωνια η μνήμη του γέροντα Εφραίμ .ΑΜ

amethystos είπε...

ΑΜΗΝ φίλε. Μιά ξεψάρωτη ματιά μάς χρειάζεται. Νά μήν λύνονται τά γόνατά μας όταν ακούμε τούς υπερθετικούς βαθμούς. Ο μεγαλύτερος θεολόγος τού αιώνος μας, ο μεγαλύτερος εν ζωή θεολόγος, ο μεγαλύτερος μαθητής καί διάδοχος, ο Ι. Βλάχος.Νά μήν υπερηφανευόμαστε γιά τήν δουλικότητά μας.Ισως άλλαζαν πολλά πράγματα.

Χαλαρωσε είπε...

Αγιε Εφραιμ πρεσβευε υπερ ημων. Στην Ιερα Μονη Φιλοθεου εμαθα τα Ορθοδοξα γραμματα. Λυπουμαι πολυ για την ορφανια, αλλα και χαιρομαι που τοσα πολλααδερφια εγννηθησαν παρα τους ποδας του Μακαριστου εν Αγιοις Πατρος. Νομιζω οτι αξιζει ενα εκτενες αφιερωμα αμεθυστε στον Πνευματικο μα Πατερα. Ειναι το ζωντωνο οραμα ημων των αδιαλλακτων του Κυριου. Η ιερη αδιαλλαξια ειναι η μαγια της διαλαγης και της καταλλαγης. Η πετρα ειναι πετρα και επ αυτης ειναι δυνατον να οικοδομηθει. Οι χαλβαδες ειναι περιπλανωμενοι κισσοι. Ο Αγιος ειναι ηη ενθυμηση της πετρας και πετρα αληθινη εν Κυριω. Ευχομαι προσωπικα να ενδυναμωνει ο Κυριος τον αμεθυστο και ολους τους μουρλους του Κυριου. Ζει Κυριος

amethystos είπε...

Πέρασα κι'εγώ αδελφέ απόν τήν Μονή Φιλοθέου. Πήρα καί τήν ευχή του νά μέ βοηθήσει η Παναγία καί...βρήκα τόν Γέροντα Παίσιο. Μάλιστα μού συνέβη καί τό εξής. Μόλις κατέβηκα από τό όχημα πού μάς μετέφερε, περνά από μπροστά μου σέ μικρή απόσταση ένας μοναχός καί μένω έκπληκτος διότι αισθάνθηκα ότι είμαστε συμφοιτητές. Μετά καί μέ τόν επόμενο καί μέ τόν επόμενο... Απολύτως ξαφνιασμένος βλέπω τόν πρώτο "συμφοιτητή" νά κάθεται μαζί μέ άλλους μοναχούς σέ ένα τοιχάκι καί παίρνω τήν απόφαση νά ρωτήσω. Κάθομαι δίπλα του καί τού λέω. Εμείς γνωριζόμαστε, έτσι δέν είναι; Είμαστε συμφοιτητές. Μού χαμογελά καί μού λέει. Εγώ είμαι στό Ορος από δώδεκα χρονών.Ξαφνιάστηκα αλλά δέν πτοήθηκα. Τίς επόμενες ημέρες τούς έβλεπα όλους σχεδόν σάν συμφοιτητές, παρότι σπούδασα στό εξωτερικό. Τόν δέ Γέροντα όταν περνούσε δίπλα μου τήν ώρα τής Τράπεζας τόν έβλεπα σάν 17 χρονών νέο. Μέχρι πού αναχώρησα από τήν Μονή η αίσθηση αυτή δέν μέ άφησε καί υπάρχει ανέπαφη μέχρι σήμερα. Περιμένουμε νά ωριμάσουν τά πράγματα γιά τό αφιέρωμα. Καλά Χριστούγεννα φίλε καί καλό κουράγιο.