Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2019

Έχει η Ελλάδα τύχη με την Τουρκία; Νέο βιβλίο απαντά ΝΑΙ, υπό προϋποθέσεις!

Πριν από μερικές μέρες κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Λιβάνη το τελευταίο βιβλίο του καθηγητή της Σχολής Ευελπίδων Κωνσταντίνου Γρίβα «Η ΝΕΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ». Όπως αναφέρει ο συγγραφέας στην εισαγωγή, στόχος του βιβλίου του είναι να διασυνδέσει μια σειρά από πρόσφατες εξελίξεις στις πολεμικές τεχνολογίες και μεθοδολογίες με κάποια διαχρονικά στοιχεία της τέχνης και της επιστήμης του Πολέμου. Οι εξελίξεις αυτές διαμορφώνουν μια Νέα Στρατιωτική Επανάσταση, πυρήνας της οποίας είναι η μετακίνηση του κέντρου βάρους της πολεμικής διαδικασίας από την πλατφόρμα στο βλήμα.
Τη στιγμή που οι διάφορες πλατφόρμες μάχης (μαχητικά αεροσκάφη, πολεμικά πλοία επιφανείας, υποβρύχια, άρματα μάχης κλπ) καθίστανται όλο και πιο ακριβά και συνακόλουθα είναι ολοένα και πιο δύσκολο να αποκτηθούν, να συντηρηθούν και να αναπληρωθούν, σε περίπτωση που απολεσθούν σε μια αναμέτρηση, μια σειρά από γεωπολιτικούς και τεχνολογικούς παράγοντες ευνοούν την ανάπτυξη προηγμένων βλημάτων τα οποία ενσωματώνουν μεγάλες βελτιώσεις σε σχέση με το κοντινό παρελθόν όσον αφορά το βεληνεκές, τη δυνατότητα αυτόνομου εντοπισμού στόχων και καθοδήγησης προς αυτών, τις ικανότητες άσκησης καταστρεπτικών και αποδιοργανωτικών αποτελεσμάτων και μια σειρά από άλλα.
Επίσης, η εργασία επιχειρεί να συνδέσει το τρίπτυχο ισχύς πυρός – ελιγμός – αποκεντρωτικά μοντέλα διοίκησης εν πολέμω, με μια πολυπαραγοντική ερμηνεία της έννοιας του κόστους στην οικοδόμηση μαχητικών ικανοτήτων τον καιρό της ειρήνης, την αξιοποίηση των μαχητικών αυτών ικανοτήτων εν καιρώ πολέμου και τη διατήρηση και αναπλήρωση των ικανοτήτων αυτών μετά την πολεμική αναμέτρηση.
Επιπροσθέτως, επιχειρηματολογεί για το πώς μια παρόμοια προσπάθεια ανάπτυξης μαχητικών ικανοτήτων, με βάση έδρασης τα επιθυμητά αποτελέσματα στον αντίπαλο, μπορεί να λειτουργήσει ως παράγοντας που θα ενισχύσει την εθνική Οικονομία αντί να την επιβαρύνει.
Στόχος των μαχητικών ικανοτήτων που εξετάζει η εργασία είναι η ανάπτυξη μιας ρεαλιστικής και πειστικής «Θεωρίας Νίκης» (Theory of Victory) έναντι της τουρκικής πολεμικής μηχανής.
Θεμελιώδης θέση της εργασίας είναι ότι η στρατιωτική ισχύς είναι σχετικό και όχι απόλυτο μέγεθος και λαμβάνει υπόσταση ανά περίσταση, ανάλογα με το γεωγραφικό περιβάλλον, το είδος του πολέμου και μια σειρά από άλλους παράγοντες. Και σε μια πολεμική αναμέτρηση δεν νικάει ο πιο «ισχυρός» αλλά ο πιο προσαρμοσμένος σε αυτούς τους παράγοντες.
Επίσης, η εργασία εξετάζει τη γεωπολιτική δυναμική που διαμορφώνει την «Πυραυλική Επανάσταση» εν παραλλήλω με μια σειρά από εξελίξεις στην πολεμική τεχνολογία με έμφαση στα μέσα άσκησης καταστρεπτικών και αποδιοργανωτικών αποτελεσμάτων στον αντίπαλο.
Άποψη της εργασίας ότι πυρήνας των μελλοντικών στρατευμάτων θα αποτελέσει ένα είδος «επαυξημένου πυροβολικού» (‘enhanced artillery’) με ικανότητες άσκησης διαχωρικών αποτελεσμάτων (cross domain effects), σε συνδυασμό με ομάδες ειδικών επιχειρήσεων (SOF) και πλαισιωμένο από συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και κυβερνοπολέμου. Αυτός ο μηχανισμός άσκησης καταστρεπτικών και αποδιοργανωτικών αποτελεσμάτων θα αποτελεί τη βάση έδρασης για ευέλικτες ομάδες ελιγμού που θα λειτουργούν με αποκεντρωτικό τρόπο.
Τέλος, η εργασία εξετάζει, σε πολύ γενικές γραμμές, πως οι τεχνολογίες και οι μεθοδολογίες αυτές μπορούν να βρουν εφαρμογή στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και στην Εθνική Φρουρά έτσι ώστε να ενισχύσουν την αποτρεπτική τους πρόταση έναντι της Τουρκίας και πως ένα βληματοκεντρικό μοντέλο άμυνας μπορεί να συνδυαστεί με μεθοδολογίες παλλαϊκής άμυνας.
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ
Περιεχόμενα
-Πρόλογος Ι. Θ. Μάζη
-Εισαγωγή
-Η ΝΕΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
-Η «ΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ» (MISSILE REVOLUTION) ΚΑΙ ΤΑ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΙΤΙΑ
-ARTILLERY ON STEROIDS – ΤΟ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ
-Η «ΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ» (MISSILE REVOLUTION) ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΣΤΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΚΑΙ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΟΥ -ΓΕΩΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΚΥΠΡΟΥ
-ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΒΛΗΜΑΤΟΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
-Επίλογος
-Αρκτικόλεξα
-Σημειώσεις
-Ευχαριστίες
Λεπτομέρειες
ISBN13 9789601435206
Εκδότης ΛΙΒΑΝΗΣ
Σειρά ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χρονολογία Έκδοσης Δεκέμβριος 2019
Αριθμός σελίδων 656
Διαστάσεις 21×14
Πρόλογος ΜΑΖΗΣ Θ. ΙΩΑΝΝΗΣ
Επιμέλεια ΜΑΖΑΡΑΚΗ ΛΕΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: