Το βασικό πεδίο μάχης του τρίτου παγκοσμίου πολέμου, ο οποίος δεν θα διεξαχθεί με πυρηνικά όπλα όπως υπέθεταν πολλοί, αλλά με ασύμμετρα και υβριδικά, κυρίως με το προσφυγικό/μεταναστευτικό, φαίνεται πως θα είναι δυστυχώς ξανά η Ευρώπη – με την Ελλάδα στο επίκεντρο. Ως εκ τούτου, η χώρα μας θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτική, όσον αφορά τη διαχείριση του μεταναστευτικού – αφού κινδυνεύει να μετατραπεί σε μία περιοχή συγκέντρωσης «πυρηνικών αποβλήτων» του προσφυγικού όπλου, κρίνοντας από την απόφαση της ΕΕ να κλείσει το δρόμο των Βαλκανίων.
Επικαιρότητα
Ενώ η Ρωσία με τη Συρία εντείνουν τις αεροπορικές επιθέσεις τους στην επαρχία του Idlib, τις μεγαλύτερες από τότε που ξεκίνησε η νέα επιχείρηση τους (16.12), ο πρόεδρος της Τουρκίας απειλεί με την κλιμάκωση του υβριδικού-μεταναστευτικού πολέμου που έχει κηρύξει στην Ελλάδα – έμμεσα την Ευρώπη. Σύμφωνα με δηλώσεις τους, «Η Τουρκία δεν μπορεί να χειριστεί ένα νέο κύμα μεταναστών από τη Συρία. Οι ευρωπαϊκές χώρες θα αισθανθούν το αντίκτυπο μίας τέτοιας εισροής, εάν η βία στη βορειοδυτική Συρία δεν σταματήσει» (πηγή).
Με βάση διεθνείς εκτιμήσεις, ο αριθμός των Σύρων προσφύγων που φιλοξενούνται σε τουρκικό έδαφος υπολογίζεται στα 3,7 εκ. – ενώ ακόμη 3 εκ. ευρίσκονται στο Idlib, το οποίο εγκαταλείπουν πλέον μαζικά, με 80.000 να έχουν φύγει ήδη. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις απειλές του Τούρκου, σημαίνει πως η προσφυγική κρίση θα κλιμακωθεί σε μεγάλο βαθμό – ενώ ο στόχος είναι ξεκάθαρα η Ελλάδα, μεταξύ άλλων ως αντίποινα για τη στάση της στο θέμα της Λιβύης, καθώς επίσης για τη συμφωνία της με το Ισραήλ και την Κύπρο όσον αφορά τον αγωγό East Med που εκ των πραγμάτων περιορίζει τις κυριαρχικές βλέψεις (ΑΟΖ) της Τουρκίας στη Μεσόγειο.
Όπως ανέφερε άλλωστε, «Ο αρνητικός αντίκτυπος της πίεσης που θα μας ασκηθεί, θα είναι κάτι που θα νοιώσουν όλα τα ευρωπαϊκά κράτη και ειδικά η Ελλάδα. Η επανάληψη της μεταναστευτικής κρίσης του 2015 θα είναι αναπόφευκτη. Καλούμε ως εκ τούτου τις ευρωπαϊκές χώρες να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα που διαθέτουν για να σταματήσουν τη σφαγή στο Idlib, αντί να μέμφονται την Τουρκία για τις νόμιμες ενέργειες της στη Συρία». Συμπλήρωσε δε πως τα 3 δις $ που του προσέφερε η υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ την προηγούμενη εβδομάδα δεν είναι αρκετά – αφού το κόστος της χώρας του είναι πολλαπλάσιο.
Περαιτέρω, ο Τούρκος φαίνεται πως έχει τρομοκρατηθεί από την αλλαγή στάσης της Ρωσίας (δεν τον στηρίζει ούτε στη Λιβύη), καθώς επίσης από τις διεθνείς αντιδράσεις, όσον αφορά την αμφισβητούμενη συμφωνία του με τη Λιβύη – στην οποία θέλει να δημιουργήσει μία τουρκική στρατιωτική βάση, στέλνοντας ήδη πολεμικές προμήθειες και ενδεχομένως στρατό, με αποτέλεσμα ακόμη και η Αίγυπτος να απειλεί με δική της παρέμβαση. Εάν ισχύουν δε οι πληροφορίες, η Ελλάδα δεσμεύθηκε να εμποδίσει τα τουρκικά πλοία έρευνας και γεώτρησης να διασχίσουν τη θαλάσσια επικράτεια της – για να εισέλθουν σε αμφισβητούμενες από τους Τούρκους θαλάσσιες περιοχές εκτός Λιβύης.
Υπενθυμίζουμε εδώ πως την Πέμπτη ο στρατηγός Χάφταρ (έδρα του οποίου είναι η Βεγγάζη όπου τον επισκέφθηκε πρόσφατα ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών), δήλωσε ότι ο εθνικός στρατός της Λιβύης έχει ξεκινήσει την τελική αποφασιστική μάχη του – εναντίον της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) που ελέγχει την πρωτεύουσα της Λιβύης, την Τρίπολη.
Επίλογος
Ολοκληρώνοντας θυμίζουμε πως σε όλες εκείνες τις περιοχές του πλανήτη, στις οποίες δεν έχει ακόμη αναδειχθεί μία ισχυρή περιφερειακή χώρα, ενώ οι μεγάλες δυνάμεις προσπαθούν να επιβάλουν τη δική τους επιλογή, έχουν δημιουργηθεί τρομοκρατικές οργανώσεις.
Για παράδειγμα στη Μέση Ανατολή, όπου ανταγωνίζονται μεταξύ τους το Ιράν, η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία, δραστηριοποιήθηκε η ISIS – την οποία χρηματοδότησαν αφενός μεν οι Η.Π.Α., αφετέρου οι τοπικές δυνάμεις (σήμερα αναδιοργανώνεται στο Ιράκ). Κάτι ανάλογο ισχύει στην Αφρική, με την ισλαμική τρομοκρατική οργάνωση Boko Haram που δρα στη Νιγηρία – επίσης με στόχο να ιδρύσει ένα μουσουλμανικό χαλιφάτο. Στη Νιγηρία συγκρούονται έμμεσα η Κίνα με τις Η.Π.Α. – με την πρώτη να έχει διενεργήσει σημαντικές επενδύσεις στον τομέα του πετρελαίου.
Οι συγκρούσεις τώρα των μεγάλων δυνάμεων, με τις στρατιωτικές επεμβάσεις σε ορισμένες χώρες, όπως στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στη Λιβύη και στη Συρία, σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες διαμάχες των περιφερειακών κρατών, καθώς επίσης με την τρομοκρατία, απειλούν να αποσταθεροποιήσουν πάρα πολλές χώρες – με αποτέλεσμα τη δημιουργία μαζικών μεταναστευτικών κυμάτων, με προορισμό την Ευρώπη (χάρτης μεταναστευτικών δρόμων).
Εάν η κατάσταση επιδεινωθεί, θα αποσταθεροποιηθούν επίσης χώρες μεγάλου πληθυσμού, όπως η Αίγυπτος – όταν την ίδια στιγμή εκατοντάδες χιλιάδες πεινασμένοι και τρομοκρατημένοι άνθρωποι συγκεντρώνονται στη Λιβύη και στην Αλγερία, με στόχο να εισβάλλουν στην Ευρώπη (κυρίως στην Ιταλία, στη Γαλλία και στην Ισπανία).
Στα πλαίσια αυτά, το βασικό πεδίο μάχης του τρίτου παγκοσμίου πολέμου, ο οποίος δεν θα διεξαχθεί με πυρηνικά όπλα όπως υπέθεταν πολλοί, αλλά με ασύμμετρα και υβριδικά, κυρίως με το προσφυγικό/μεταναστευτικό, φαίνεται πως θα είναι δυστυχώς ξανά η Ευρώπη – με την Ελλάδα στο επίκεντρο.
Ως εκ τούτου, η χώρα μας θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτική, όσον αφορά τη διαχείριση του μεταναστευτικού – αφού κινδυνεύει να μετατραπεί σε μία περιοχή συγκέντρωσης «πυρηνικών αποβλήτων» του προσφυγικού όπλου, κρίνοντας από την απόφαση της ΕΕ να κλείσει το δρόμο των Βαλκανίων.
Analyst Team24 Δεκεμβρίου 2019
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου