του Marcello Veneziani
Πώς είναι όμως η τέχνη σε αυτή τη μακρά, καταθλιπτική αιχμαλωσία; Εννοώ την τέχνη ως δημιουργική φλέβα, ως όραμα, μια εφεύρεση, μια καρποφορία. Μπορεί να υπάρξει τέχνη χωρίς κόσμο και χωρίς σχέση ή θα είναι το πολύ μια τέχνη μνήμης, που ζει στο παρελθόν και εμπιστεύεται τη μελλοντική αποκατάσταση, χωρίς το παρόν;Το 1987 ο Jean Baudrillard προεικόνισε την τέχνη χωρίς κοινό και έφερε ένα παράδειγμα από τον ποδοσφαιρικό αγώνα που παίχτηκε κεκλεισμένων των θυρών μεταξύ της Ρεάλ Μαδρίτης και της Νάπολης για το Κύπελλο Πρωταθλητριών. Έρημο γήπεδο λόγω αποκλεισμού, τό κοινό στό σπίτι. Όπως και τώρα. Ο Baudrillard παρατήρησε: «Τα σκαμπανεβάσματα της τρέχουσας τέχνης εκτυλίσσονται όπως η συνάντηση της Μαδρίτης, μπροστά σε ένα άδειο στάδιο, απουσία οποιασδήποτε πραγματικής αισθητικής αναφοράς, σαν ένα αφηρημένο γεγονός του οποίου μόνο η ενίσχυση των μέσων διαμεσολαβεί».
Είναι η έλευση του τραναισθητικού, σε συμφωνία με το τρανσπολιτικό και το τρανσέξουαλ. Για τον Baudrillard , ο μοντερνισμός αποτυγχάνει γιατί δεν μετουσιώνει τίς αξίες και διακηρύσσει ότι όλα είναι τέχνη, όλα είναι πολιτικά, όλα είναι σεξ. Αλλά όταν όλα είναι τέχνη, τίποτα δεν είναι τέχνη, όταν όλα είναι πολιτικά, τίποτα δεν είναι πολιτικό, όταν όλα είναι σεξ, τίποτα δεν είναι σεξ. Όλα είναι τρανς, μεταλλαγμένα, όπως ο Michael Jackson – σημείωσε ο Baudrillard – που ξαναφτιάχνει το πρόσωπό του και λευκαίνει το δέρμα του.
Σε ένα άλλο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη την ίδια χρονιά, ο κοινωνιολόγος ανακοίνωσε «την εξαφάνιση της τέχνης» που είχε φτάσει στο σημείο τής εξαφάνισής της.η τέχνη κηλιδώθηκε στην πραγματικότητα, γεννήθηκε η αισθητικοποίηση του κόσμου. Η τέχνη είναι παντού γιατί έχει εξαφανιστεί από την αρχική της θέση. Όλα είναι τέχνη, τίποτα δεν είναι τέχνη. Αυτό που της επιζεί θέλει να σοκάρει, να εκπλήξει, είναι η παραξενιά και η μη πραγματικότητα. Πέρα από την προσομοίωση και την εικονομαχία λαμβάνει χώρα ο «οριστικός μηδενισμός». «Στόχευση στο τίποτα ενώ ήδη δεν είναι τίποτα». Κυριαρχήστε στην ασημαντότητα. Το παρελθόν επανέρχεται στην επιφάνεια όχι ως παράδοση αλλά ως ειρωνικό απόσπασμα ή ως κομπόστ.
Στα βήματά του ο Ugo Nespolo , καλλιτέχνης και θεωρητικός της τέχνης, αποτυπώνει τα αποτελέσματα αυτής της παραβολής σε ένα πυκνό φυλλάδιο, Per non morire l'arte (Einaudi, σελ. 140,12 ευρώ). Βυθισμένοι σε ένα δημιουργικό ζωμό αδειασμένο από σκέψεις και βεβαιότητες, λεία της μελαγχολίας της ζωής σε μια εποχή σούπερ φλυαρίας και αισθητικής αδιαφορίας, μάς μένει η κοροϊδία της αγοράς τέχνης, «η καταδίκη της τιμής» που δίνει αξία στα πράγματα, ανατρέποντας τίς σχέσεις πραγματικότητας και αξίας. Η ελευθερία γίνεται τυραννική ενώ η μετανεωτερικότητα πνίγεται στον σχετικισμό. Σαν να αναφέρεται στο σήμερα, ο Nespolo αναφέρει τον Breath του Thomas Bernhard: «Ο καλλιτέχνης έχει την υποχρέωση να νοσηλεύεται από καιρό σε καιρό» ή σε φυλακή ή μοναστήρι, δηλαδή σε «γειτονιά σκέψης», για να μη «χαθεί στη ματαιότητα» και παραμείνει « μπλεγμένος στην επιφάνεια των πραγμάτων». Η τέχνη πηγαίνει στην εντατική.
Η γραμμή μεταξύ τέχνης και μη τέχνης έχει καταρρεύσει, σημείωσε ο Peter Burger. Καρπός της πεποίθησης (κληρονομήθηκε από το 1968) ότι η δημιουργικότητα είναι καθολική: όλοι είναι καλλιτέχνες, δεν υπάρχουν πλέον όρια μεταξύ ομορφιάς και ασχήμιας, μεταξύ αξίας και υποτίμησης, μεταξύ ιδιοφυΐας και κοινοτοπίας. Η αισθητικοποίηση του κόσμου συμπίπτει με τον εκδημοκρατισμό της τέχνης και παράγει το τέλος της τέχνης (και κατά τα άλλα της δημοκρατίας). Η τέχνη δεν βρίσκεται στο έργο αλλά στις προθέσεις του θέματος (αυτό που ήθελε να πει ο καλλιτέχνης).Ο ναρκισσισμός και η ψυχανάλυση βιάζουν τήν πραγματικότητα. Η τέχνη χάνει την αύρα, τον μύθο και την ομορφιά της. Στη θέση τους η αμηχανία, το μήνυμα ή η καταγγελία, η αποσύνθεση της πραγματικότητας. Τα αριστουργήματα του παρελθόντος παραμένουν. Της τέχνης παραμένει το μουσείο.
«Υιοθετήστε έναν αρτίστα και πείστε τον να σταματήσει για το καλό του» είναι ο σημαντικός τίτλος ενός νέου δοκιμίου του Echaurren . «Τη δεκαετία του εβδομήντα - λέει - το όνειρο ήταν να σκοτώσουν την τέχνη και να την αναστήσουν στην καθημερινή ζωή, τώρα η αγορά έχει κερδίσει»
Αλλά δεν είναι τα τελευταία καλλιτεχνικά ρεύματα που έχουν εκμηδενίσει την τέχνη. Είναι μια μακρά και κοσμική διαδικασία, με τα στάδια της: τον θάνατο του ιερού, το τέλος της φύσης, την εξαφάνιση της πραγματικότητας, την απώλεια της όρασης. Σε αυτά τα αποσπάσματα η τέχνη έχει χάσει την γλώσσα της και την έμπνευσή της. Για να το καταλάβουμε αυτό, ας κάνουμε μια σύγκριση με τη θρησκεία. Προσπαθήστε να μπείτε σε έναν καθεδρικό ναό που ανεγέρθηκε την εποχή του ιερού και σε έναν σύγχρονο που χτίστηκε με κριτήρια που ξεπερνούν την τελετουργική και λειτουργική του χρήση, όπως θεωρούσε ο Renzo Piano όταν έχτισε τη βασιλική του Padre Pio. Είναι μόνο από συνήθεια ότι καθεδρικοί ναοί όπως ο καθεδρικός ναός του Μιλάνου ή της Φλωρεντίας, το Orvieto ή το San Marco, ο βυζαντινός καθεδρικός ναός του Monreale, οι μπαρόκ εκκλησίες της Ρώμης ή ο ρωμανικός της Απουλίας, απλώς δίνουν διάφορα παραδείγματα διαφορετικών στυλ και αιώνων. Μας εμπνέουν την αίσθηση του ιερού και αντ' αυτού η εκκλησία του S. Giovanni Rotondo ή οι πρόσφατα χτισμένες εκκλησίες ανταλλάσσονται με γυμναστήρια ή εργοστάσια, αγορές ή αίθουσες συνεδρίων; Είναι ότι έχουν χάσει τη γλώσσα του ιερού, συμμορφώνονται με την κοσμική και βέβηλη κοινωνία. Οι πέτρες δεν τραγουδούν πια, για να αναφέρω τον Marius Schneider. Αυτά τα δομικά αθεϊστικά κτίρια δεν ταιριάζουν σε γρηγοριανά άσματα, αλλά σε κωφό βουητό. Ίσως ο τελευταίος καθεδρικός ναός που έχει ίχνη του ιερού σε πλήρη νεωτερικότητα είναι η Sagrada Familia στη Βαρκελώνη, το ημιτελές του Γκαουντί…
Έτσι συμβαίνει και με την τέχνη. Έχει χάσει τη γλώσσα της, την αύρα της και το κίνητρό της. Συγχωνεύεται με την κοινωνία, με την μη τέχνη, με τη διαφήμιση. Σε αντίθεση με την τεχνοεπιστήμη, η τέχνη δεν κάνει καμία πρόοδο. Πριν από λίγο καιρό ο Vittorio Sgarbi συνέκρινε το Scream του Munch , που γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο, με το Lamentation του Niccolò dell'Arca, ελάχιστα γνωστό, εκθειάζοντας το τελευταίο συγκριτικά. Στο πρώτο απεικονίζεται η αγωνία, η μοναξιά και το κενό, στο δεύτερο η προσωπική, χορωδιακή και καθολική απογοήτευση για τον θάνατο του Χριστού. Στον Θρήνο η Μεγάλη Τέχνη δονείται, η εικονοποίηση και η απελευθέρωση από τον πόνο, η κάθαρση και η ομορφιά μιλούν στην ψυχή σου. Η Κραυγή του Μουνκ, από την άλλη, φαίνεται να είναι ένας εφιάλτης, το ντοκουμέντο του πόνου: δεν υπάρχει ομορφιά και λύτρωση, αλλά η αγωνία μιλάει στο ασυνείδητο με μια μαύρη και άπειρη κραυγή, κιτρινωπή και ζωηρή σαν εμετός ψυχής. Μπορεί επίσης να υπάρχουν αριστουργήματα μη τέχνης, αλλά το ορόσημο παραμένει: η απουσία γλώσσας και ομορφιάς, αύρας και κινήτρου. Η τέχνη στην εποχή του Covid έχει φτάσει στο τελικό της στάδιο εξαφάνισης. Δεν αποκλείεται όμως εντελώς μετά θάνατον να υπάρχει αναγέννηση ή ανάσταση.
!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή