H αδιαφορία τής Δεξιάς γιά τήν Οικολογία - 2 (2-2) από τον Roberto Pecchioli
Κάποιος έχει υποστηρίξει ότι έχουμε πολύ περισσότερα κοινά με ένα δέντρο παρά με ένα τρανζίστορ. Ο νεομαρξιστής της Φρανκφούρτης Ernst Bloch έχει επίσης ένα μάθημα να διδάξει: η τεχνολογία μάς είναι για τη φύση σαν ένας ξένος στρατός κατοχής. Επομένως, δεν υπάρχει άλλο από το να ακολουθήσουμε τη συμβουλή του Μάρτιν Χάιντεγκερ : όποιος σέβεται το περιβάλλον σώζει τη γη, ούτε την κυριαρχεί ούτε την υποτάσσει. Οπλισμένοι με αυτές τις βασικές αρχές, προσπαθούμε να προσανατολιστούμε εντοπίζοντας ένα σύνολο ιδεών που υποστηρίζουν μια ανθρωποκεντρική περιβαλλοντική ατζέντα. Πρώτα απ 'όλα μια γενική σκέψη: η τρέχουσα ανθρώπινη στάση για εντατική εκμετάλλευση των δυνάμεων της φύσης έρχεται σε αντίθεση με τις κατακτήσεις της κβαντικής φυσικής και της θερμοδυναμικής. Συμπεριφερόμαστε σαν ο άνθρωπος-Τιτάν να μην ήταν μέρος της φύσης και του κόσμου. Ολόκληρη η σύγχρονη δυτική τεχνοεπιστημονική στάση έχει σκάψει ένα χαντάκι μεταξύ του ευφυούς όντος που είναι προικισμένος με τη θέληση για εξουσία – του ανθρώπου – και του περιβάλλοντος στο οποίο ζει. Παράλογο: Η αρχή της αβεβαιότητας του Werner Karl Heisenberg το απέδειξε πολύ καλά . Στη σφαίρα της πραγματικότητας, οι φυσικοί νόμοι δεν επιτρέπουν τον πλήρη προσδιορισμό του τι συμβαίνει στο χώρο και στο χρόνο και κάθε ανάλυση ακυρώνεται από την «εσωτερική» παρουσία του υποκειμένου που υπολογίζει.
Το βιομηχανικό και καταναλωτικό μοντέλο, επομένως, δεν είναι ουδέτερο ούτε από επιστημονική άποψη. Είναι πολύ εύκολο να αναφέρουμε απόλυτες καταστροφές, όπως η σχεδόν ολοκληρωτική εξαφάνιση της απέραντης Θάλασσας της Αράλης – της οποίας η αρχική επιφάνεια ήταν ίση με τη συνολική έκταση του Πιεμόντε, του Βένετο και της Λομβαρδίας, λόγω των απερίσκεπτων βιομηχανικών και ενεργειακών πολιτικών της Σοβιετικής Ένωσης. Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε, υπενθυμίζοντας την τρέχουσα καταστροφή στην Κίνα και την πρακτική του fracking, την εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου στη Βόρεια Αμερική μέσω της έγχυσης τεράστιων ποσοτήτων νερού, η πίεση του οποίου προκαλεί τη διάσπαση του εδάφους και τη ρύπανση του, ή τήν γενίκευση των ΓΤΟ, γενετικά τροποποιημένωνοργανισμών. Καλύτερα να σταματήσουμε, καταγράφοντας το παράδοξο του Ρίτσαρντ Ίστερλιν, ο οικονομολόγος που απέδειξε την ανεξαρτησία της ατομικής και συλλογικής ευτυχίας από την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος. Το τοτέμ του ΑΕΠ και της λεγόμενης «ανάπτυξης», που συνδέεται αποκλειστικά με τη νομισματική αξία των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, είναι ψευδές, μια εφεύρεση οικονομολόγων που συνδέονται με το κυρίαρχο σύστημα. Η βιοοικονομία και οι μελέτες του Nicholas Georgescu-Roegen, στη συνέχεια, μέσω της ανάλυσης του δεύτερου νόμου της θερμοδυναμικής, επιβεβαίωσαν ότι καμία ανθρώπινη επιστήμη δεν μπορεί να αποφύγει να λάβει υπόψη τους νόμους της φυσικής, και ειδικότερα τον δεύτερο νόμο της θερμοδυναμικής, σύμφωνα με τον οποίο, σε ένα κλειστό σύστημα, στο τέλος κάθε διεργασίας, η ποσότητα ενέργειας, άρα και η δυνατότητα μετέπειτα επαναχρησιμοποίησής της, είναι πάντα μικρότερη από ό,τι στην αρχή.Επομένως, η εντροπία αρνείται θεμελιωδώς τη δυνατότητα άπειρης ανάπτυξης και καλεί τις οικονομικές επιστήμες να λάβουν υπόψη το πεπερασμένο κλειστού συστήματος της Γης.
Μια κοινωνία που θεωρεί τον άνθρωπο ένα πράγμα μεταξύ άλλων, ζει σε μια καλλιέργεια αποβλήτων που, στον περιβαλλοντικό τομέα, συμβαδίζει με την καλλιέργεια των απορριμμάτων, στην οποία τα πάντα, άνθρωπος, ζώο, ζωντανό ή προϊόν, δεν είναι πλέον χρήσιμα για το θνητό κύκλωμα «παράγω, καταναλώνω, πεθαίνω».Η ιδέα του μέτρου και της σύνεσης, είπαμε στην αρχή, δεν μπορεί να διαχωριστεί από αυτή του κοινού καλού.Στον σύγχρονο κόσμο, η γνώση ή η σοφία είναι μια αφόρητη ενόχληση, στο όνομα της «εξάσκησης», στην περίπτωσή μας η βιασύνη να ανακαλύψουμε, να επινοήσουμε για να παράγουμε και να καταναλώσουμε, συνώνυμη με το ξεμένω, το πετάω. Δεν επιτρέπεται πλέον να χάνουμε χρόνο μάθησης, εκτός αν είναι κάτι που «εξυπηρετεί» τη δράση, τον αυτοματισμό για τον οποίο ισχύουν οι γνώσεις, οι ιδέες, οι αρχές μόνο εάν μετατραπούν σε πρακτικό αποτέλεσμα στο οποίο μπορεί να εφαρμοστεί δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. έναν τίτλο ιδιοκτησίας και ένα τίμημα.Η πρόοδος δεν μπορεί να σημαίνει αποκλειστικά παραγωγή για να καταναλώνεις με αυξανόμενη ταχύτητα, σε έναν μηχανισμό συγκρίσιμο με το τρέξιμο του φτωχού χάμστερ στο κυκλικό του κλουβί. Χρειαζόμαστε ένα λογικό άλμα, μια αλλαγή παραδείγματος, που μπορούμε να τό συγκρίνουμε με τη μεταφορά του σκύλου του Χρύσιππου , του Έλληνα στωικού φιλοσόφου. Για να εντοπίσει τις στοιχειώδεις λογικές συμπεριφορές, ο Χρύσιππος υπέδειξε μια τριπλή εναλλακτική, που συμβολίζεται από τον κυνηγετικό σκύλο, ο οποίος, έχοντας φτάσει σε μια τάφρο αναζητώντας τον λαγό, αφού μάταια μύρισε δεξιά και αριστερά κατά μήκος της όχθης, δεν διστάζει να πηδήξει το χαντάκι . Στην περίπτωσή μας, σημαίνει αντίδραση στην ασαφή εναλλακτική μεταξύ στασιμότητας και μιας καταστροφικής πορείας. Ο παραγωγικός καταναλωτισμός, παρατηρεί ο Serge Latouche , έχει αποικίσει τη φαντασία.Σκεφτόμαστε με όρους κατανάλωσης, συνεχών καινοτομιών, τεχνικών συσκευών και υπαρξιακών τρόπων που στεγνώνουν τις πηγές της ύπαρξης.
Ρόμπερτ Πεκιόλι Επομένως, πρέπει να αποαποικιοποιηθεί ένα άλλο φανταστικό: αυτό της κατοχής και της επικράτησης του ιδιωτικού συμφέροντος. Η ιδιωτικοποίηση του κόσμου, οι καθολικοί αφέντες που μας αφαιρούν τα πάντα, υλικά και πνευματικά, πρέπει να καταπολεμηθεί για ηθικούς, μετά ιδεολογικούς και τελικά πολιτικούς λόγους. Κάποια κεντρικά στοιχεία των ανθρώπινων κοινωνιών πρέπει να ανακατακτηθούν στη δημόσια σφαίρα, να αποκατασταθούν στην αξιοπρέπεια του κοινού καλού. Το κράτος, φραγμός στην υπερδύναμη των ολιγαρχιών, των τοπικών κοινωνιών, των οποίων η γειτνίαση με την επικράτεια είναι η εγγύηση της γνώσης των προβλημάτων και της ικανότητας επίλυσής τους, και στη συνέχεια κάποιες ουσιαστικές οικονομικές δομές. Το νερό, ένα άλλο αγαθό που πρέπει να κηρυχθεί κοινή κληρονομιά, δεν μπορεί να αφεθεί σε χέρια ιδιωτών, ούτε μπορούμε να επιτρέψουμε τον ολιγαρχικό έλεγχο των τηλεπικοινωνιακών δικτύων, των πηγών ενέργειας, της υγειονομικής περίθαλψης, των αγροτικών σπόρων. Τεράστιο πρόγραμμα στο οποίο θα πρέπει να συμπεριλάβουμε την ελευθερία και τον πλουραλισμό του Διαδικτύου, των μέσων ενημέρωσης και πολλά άλλα. Με μια πιο προσεκτική εξέταση, αντ' αυτού πρόκειται για ένα ελάχιστο οικολογικό και πολιτικό πρόγραμμα, με επίκεντρο την ιδέα του κοινού καλού, μια αρχή που πρέπει να μετατραπεί σε μια πραγματική πυξίδα, μια απαραίτητη περίμετρο, το ελάχιστο πλαίσιο για τους ανθρώπους καλής θέλησης αποφασισμένος να δράσει και να μην αφήσει να κυριαρχήσει μια ανήθικη, άδικη, καταστροφική τεχνική, παραγωγική και οικονομική μηχανή. Για την ηθική οικολογία, το να εγκαταλείψουμε ένα σύστημα του οποίου ο μόνος λόγος είναι εργαλειακός και ο μόνος κανόνας του είναι το κέρδος δεν είναι πολιτική επιλογή, αλλά υπαρξιακό επείγον. Η εναλλακτική είναι απλή, η στροφή προς μια καταστροφή που είναι, για κάποιους, πηγή κέρδους και ακόμη και κύρους. Ο αυτοαποκαλούμενος οικολογικός βιομηχανισμός που μας προετοιμάζουν βάζει το τίμημα σε αυτό που κάποτε ήταν δωρεάν. Ο καθαρός αέρας, η σιωπή, το γόνιμο έδαφος κυκλοφορούν στο εμπόριο σαν να έπρεπε να παράγονται ρητά από ένα συγκεκριμένο σχέδιο και τεχνολογία.Υπάρχει ακόμα ένα κοινό αγαθό στον πλανήτη Γη, κάτι αγνό, δωρεάν, χωρίς barcode, που δεν μπορεί να πουληθεί στην αγορά;
Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΤΗΝ ΔΕΞΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΘΟΡΙΣΕ ΣΑΝ ΚΑΤΑ ΦΥΣΙΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΦΥΣΙΝ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΑΛΟ ΚΑΓΑΘΟ ΠΟΛΙΤΗ ή ΣΤΟΝ ΡΗΤΟΡΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΟΦΙΣΤΗ.
ΠΡΟΣ ΤΟΥΤΟ ΜΑΣ ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΤΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ ΤΗΣ ΜΗ-ΑΝΤΙΦΑΣΕΩΣ, ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΜΕΤΕΤΡΕΨΑΝ ΣΕ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΟΙ ΚΑΝΤ ΚΑΙ ΧΕΓΚΕΛ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΘΗΚΕ ΤΟ ΠΑΡΑ ΦΥΣΙΝ ΤΗΣ ΑΝΤΙΦΑΣΕΩΣ Ο ΠΟΠΠΕΡ ΣΑΝ ΠΗΓΗ ΚΑΙ ΑΙΤΙΑ ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΛΟΓΙΑΣ.
https://www-ereticamente-net.translate.goog/2023/05/marx-oggi-sarebbe-conservatore-roberto-pecchioli.html?_x_tr_sl=it&_x_tr_tl=el&_x_tr_hl=el&_x_tr_pto=wapp
ΑπάντησηΔιαγραφή