Πέμπτη 20 Ιουλίου 2023

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΤΕΤΑΡΤΟΥ ΘΕΡΙΝΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΟΥΚΡΑΝΟΥΣ ΚΛΗΡΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΛΑΪΚΟΥΣ ΘΕΟΛΟΓΟΥΣ

               

Ολοκληρώθηκε την Τετάρτη, 12 Ιουλίου, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου «Θερινό Σχολείο για Ουκρανούς κληρικούς και λαϊκούς θεολόγους». Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ορθόδοξη Θεολογική Ακαδημία του Βολύν (Ουκρανία), φέρνοντας τους καταρτιζόμενους σε επαφή με τις διεθνείς σύγχρονες τάσεις σκέψης στη θεολογία και τους επιμέρους κλάδους της.  

Το πρόγραμμα επιδίωξε να εξοικειώσει τους συμμετέχοντες με τις νέες κοινωνικο-πολιτισμικές προκλήσεις που συναντά;;; η Εκκλησία (εκκοσμίκευση, παγκοσμιοποίηση και θρησκευτικός πλουραλισμός, ανοιχτή κοινωνία κλπ), παρέχοντας πρόσβαση σε πηγές (βιβλιοθήκες, φυσικές και ψηφιακές) και στην πιο πρόσφατη βιβλιογραφία σχετικά με θέματα που σχετίζονται με την οργάνωση και τη λειτουργία μιας Εκκλησίας στο σύγχρονο και εξαιρετικά απαιτητικό ευρωπαϊκό περιβάλλον, καθώς και μια εις βάθος επισκόπηση των πλέον προσφάτων εξελίξεων στη σύγχρονη ορθόδοξη θεολογία του ύστερου 20ου και του πρώιμου 21ου αιώνα.

Ανάμεσα στους εισηγητές του προγράμματος περιλαμβάνονταν διακεκριμένοι θεολόγοι αλλά και άλλοι επιστήμονες, όπως ο  Brandon Gallaher (Πανεπιστήμιο Exeter, Ηνωμένο Βασίλειο), ο Antoine Courban (Πανεπιστήμιο St. Joseph, Βηρυττός, Λίβανος), η Gayle E. Woloschak (Πανεπιστήμιο Northwestern, Σικάγο, ΗΠΑ), ο Παντελής Καλαϊτζίδης και ο Νικόλαος Ασπρούλης (Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου), ο Γιώργος Βλαντής (Διευθυντής του Συμβουλίου Εκκλησιών της Βαυαρίας, Γερμανία), ο Μητροπολίτης Περιστερίου Γρηγόριος (Παπαθωμάς) (Πανεπιστήμιο Αθηνών και Ινστιτούτο Αγίου Σεργίου, Παρίσι), ο Paul Ladouceur (Πανεπιστήμιο Τορόντο, Καναδάς), η Μαρία Κωνσταντίνα Τερζοπούλου (Πανεπιστήμιο Stanford, ΗΠΑ) και ο π. Anton Vrame (Ελληνορθόδοξη Θεολογική Σχολή Τιμίου Σταυρού, Βοστώνη, ΗΠΑ). Ανάμεσα στους καταρτιζόμενους περιλαμβάνονταν καθηγητές και διδάσκοντες της Ορθόδοξης Θεολογικής Ακαδημίας του Βολύν, του Κιέβου, αλλά και κρατικών πανεπιστημίων της Ουκρανίας, πρωτοπρεσβύτεροι, εκπαιδευτικοί του ευρύτερου χώρου, ιερομόναχοι αλλά και φοιτητές.   

Θέματα που συζητήθηκαν περιελάμβαναν την σχέση της Ορθοδοξίας με τη νεωτερικότητα αλλά και με τον εθνικισμό και τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα μοντέλα και τις αντιλήψεις για τη θέωση, την νεοπατερική και την πολιτική θεολογία, την μετάβαση στο νέο ημερολόγιο, την Οικουμενική κίνηση και την στάση του Π.Σ.Ε. στον πόλεμο της Ουκρανίας, την τεχνητή νοημοσύνη και την ανθρώπινη μοναδικότητα, την έννοια της «μόρφωσης» στη θεολογία αλλά και τη συνέργεια στη βυζαντινή εικονογραφία και λειτουργική πράξη. Το πρόγραμμα περιελάμβανε επίσης συναντήσεις με τον Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο, τον προϊστάμενο της «Πράσινης Ενορίας» της Ευαγγελίστριας Νέας Ιωνίας Βόλου π. Αμφιλόχιο Μήλτο και τον Μητροπολίτη πρώην Ελσίνκι Αμβρόσιο, ενώ συμπληρώθηκε από εκδρομές στη Βεργίνα, τα Μετέωρα και την Καστοριά, με συνάντηση και συμπροσευχή με τον Μητροπολίτη Καστορίας Καλλίνικο, στο Βυζαντινό Μουσείο της Μακρινίτσας και στη Μονή του Τιμίου Προδρόμου στην Ανατολή Αγιάς. 

 

Στην κατακλείδα του θερινού σχολείου, ο διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, Παντελής Καλαϊτζίδης, και ο κοσμήτορας της Ορθόδοξης Θεολογικής Ακαδημίας του Βολύν, Βολοντυμύρ Βάκιν, υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για τα επόμενα χρόνια, με στόχο τις εκπαιδευτικές ανταλλαγές και την εκπόνηση κοινών προγραμμάτων, ενώ η Ακαδημία του Βολύν προσέφερε στον Παντελή Καλαϊτζίδη ένα αναμνηστικό μετάλλιο για τα 225 χρόνια της λειτουργίας της, τα 30 χρόνια από την ανανέωση της και τα 10 από την κρατική αναγνώρισή της ως Ακαδημίας.  
 

Το πρόγραμμα του Θερινού Σχολείου (στα αγγλικά) είναι διαθέσιμο στη διεύθυνση https://www.acadimia.org/images/pdf_doc_more/2023/programs/fourth_summer_school_ukrainians.pdf

Μια αναλυτικότερη αναφορά στα πεπραγμένα του Θερινού Σχολείου θα δοθεί στη δημοσιότητα στις προσεχείς εβδομάδες, ενώ κείμενα από τις εισηγήσεις του Σχολείου αναμένεται να δημοσιευτούν στο ιστολόγιο της Ακαδημίας του Βόλου.
Περισσότερες φωτογραφίες έχουν αναρτηθεί στην Ιστοσελίδα της Ακαδημίας 

ΦΩΤΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ. ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΙ ΙΕΡΕΙΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΑΦΟΥ ΕΜΑΘΑΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΕΣ. 
ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΠΡΟΤΕΙΝΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΥΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΑΤΡΕΥΤΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΚΕΦΑΛΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου