Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023

Αρσενικέ, πρέπει να ντρέπεσαι!

  από τον Roberto Pecchioli




Ένα φάντασμα στοιχειώνει τη Δύση: το φάντασμα του αρσενικού. Όλες οι δυνάμεις της Δύσης έχουν ενωθεί σε ένα ιερό κυνήγι μαγισσών εναντίον αυτού του φαντάσματος. Για να αναλογιστούμε τον παράλογο αγώνα που διεξάγεται ενάντια στο σεξ και το ανδρικό σύμπαν, αναγκαζόμαστε να παραφράσουμε το περίφημο ξεκίνημα του Κομμουνιστικού Μανιφέστου από τον Μαρξ και τον Ένγκελς, το οποίο ο Ουμπέρτο ​​Έκο, γονατισμένος από λατρεία στο είδωλό του, θεώρησε «ένα τρομερό πραξικόπημα,όπως Η πέμπτη του Μπετόβεν».
Σήμερα γινόμαστε μάρτυρες μιας απογοητευμένης σταυροφορίας εναντίον του αρσενικού και του ανδρικού, ένοχου για κάθε κακό στον κόσμο, ενός εγγενώς κακού, καταχρηστικού, βίαιου όντος, που πρέπει να εκπαιδευτεί εκ νέου μέ τό καλό ή μέ τή βία, αλλά πάνω από όλα να ξαναχτιστεί μέσω τής ντροπής, ακόμα και μίσος για τον εαυτό του.
Ας μιλήσουμε για το νεοφεμινιστικό κύμα που αναζητά τον εχθρό να τόν σκοτώσει: τον άνθρωπο του σεξ, μάλιστα δέ τόν αρσενικό, χειρότερα αν είναι λευκός ετεροφυλόφιλος, παράφρων φορέας της ετεροπατριαρχίας, κατά συρροή βιαστής, αποβράσματα της ανθρωπότητας. Μια φρικτή συγκέντρωση ψεμάτων υποκινεί ενάντια στην ανδρική φύση και δικαιολογεί πολιτικές διακρίσεων που κρύβουν μια άνευ προηγουμένου μετακομμουνιστική ιδεολογική πτυχή, που για άλλη μια φορά συμμάχησε με τους θόλους της νεοφιλελεύθερης εξουσίας, της οποίας η βασιλεία βασίζεται σε επαγόμενους διαχωρισμούς.
Η προοδευτική Zelig, που μεταφέρεται μέσω κομμάτων, θεσμών, ενώσεων, αυτοαποκαλούμενων πολιτιστικών κινημάτων, μη κυβερνητικών οργανώσεων που φουσκώνουν από χρήματα, ενεργεί όπως πάντα: περιορίζει την ελευθερία όσων δεν σκέφτονται σύμφωνα με τίς κυρίαρχες ιδέες και μόδες, επισημαίνοντάς τους ως δημόσιους εχθρούς με τη συνενοχή της πλειοψηφίας τα ΜΜΕ και τού πολιτικού συστήματος. Συνέβη με τη συζήτηση για την παράνομη μετανάστευση, για τα λεγόμενα «νέα δικαιώματα», την άμβλωση, την υποβοηθούμενη τεκνοποίηση, την ευθανασία (το δικαίωμα στον θάνατο!) τον γάμο ομοφύλων.


Το ερώτημα που πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι ότι ο ριζοσπαστικοποιημένος φεμινισμός των τελευταίων ετών είναι μια περαιτέρω προσπάθεια να βάλει τα ανθρώπινα όντα σέ πόλεμο μεταξύ τους, φυλακίζοντάς τα σε κατηγορίες με το πρόσχημα της χειραφέτησής τους.

Ο πραγματικός εχθρός της φεμινιστικής νουβέλ βαγκ δεν είναι η ετεροπατριαρχία ή ακόμη και ο αδικημένος μασκιλισμός. Η ελευθερία ως τέτοια είναι ο εχθρός, ας αρχίσουμε να τό φωνάζουμε. Το ποιοτικό άλμα, στις πιο πρόσφατες μάχες, έγκειται στη διάδοση μίσους εναντίον του αρσενικού ανθρώπου ως τέτοιου. Είμαι άντρας, πρέπει να ντρέπομαι για τον εαυτό μου, για τη φύση μου, για τα ένστικτά μου, για τις αξίες μου, όλα δηλωμένα εγγενώς αρνητικά. Ως άνθρωπος, είμαι ένα ανεπιτυχές προϊόν της δημιουργίας, της εξέλιξης και της κοινωνίας, επομένως πρέπει να αποδομηθώ, να αποσυναρμολογηθώ και να επαναπρογραμματιστώ σύμφωνα με το θεώρημα του κακού, του ψεύτικου και του αναπόδεικτου.

Το ερώτημα που πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι ότι ο ριζοσπαστικοποιημένος φεμινισμός των τελευταίων ετών είναι μια περαιτέρω προσπάθεια να βάλει τα ανθρώπινα όντα σέ πόλεμο μεταξύ τους, φυλακίζοντάς τα σε κατηγορίες με το πρόσχημα της χειραφέτησής τους. Σε αυτή την επιχείρηση συμμαχεί με τους θόλους της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής εξουσίας και τους πολιτιστικούς τους αντιπροσώπους, τον φιλελευθερισμό μαρξιστικής καταγωγής με ελευθεριακή μάσκα.
Ο στόχος είναι πάντα ο ίδιος: να μας κάνει να χάσουμε την ταυτότητά μας, να αποδυναμώσουμε την κριτική σκέψη για να την αντικαταστήσουμε με τον αδιαφοροποίητο, τον πανομοιότυπο, ένα είδος Ερμαφρόδιτου και παγκόσμιου καταναλωτή για να οδηγηθούμε με λουρί σε ένα τεράστιο εμπορικό κέντρο όπου όλα είναι διαφορετικά το ίδιο .

Πρέπει να δημιουργήσουν εχθρότητες και αντιπολίτευση για να μας κυριαρχήσουν καλύτερα. Ο Ortega y Gasset ήταν ο πρώτος που κατάλαβε ότι η μαζική κοινωνία οδηγεί σε τμήματα αμοιβαίων εχθρικών κοινωνιών. Λευκός εναντίον μαύρου, ντόπιος εναντίον μετανάστη, ετεροφυλόφιλος εναντίον ομοφυλόφιλου και, φυσικά, άντρας (υποβαθμισμένος σε αρσενικό, ας προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τη διαφορά) έναντι γυναίκας. Ξεχάστε τη μοναδική ανισότητα που σας ενδιαφέρει κύριοι: αυτή του χρήματος.


  Ο παράπλευρος στόχος, προσεκτικά συγκαλυμμένος, είναι η οριστική καταστροφή του οικογενειακού θεσμού, καθώς το αξίωμα/θεώρημα στο οποίο απαγορεύεται να αντιταχθεί κανείς είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία της βίας λαμβάνει χώρα στην οικογενειακή σφαίρα.


Το σήμα για την έναρξη του νέου πολέμου μεταξύ των φύλων (όχι, τα γένη!) δεν θα μπορούσε παρά να έρθει από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το κέντρο της αυτοκρατορίας, με το κίνημα γνώμης -δημιουργημένο και επιδοτούμενο φυσικά- #Metoo. Σημαίνει "κι εγώ" και ισχυρίζεται ότι συγκεντρώνει γυναίκες που έχουν υποστεί βία, βιασμό, παρενόχληση, επιθετικότητα, αδικία στο χώρο εργασίας ( mobbing ), προσωπική ή τηλεφωνική δίωξη ( stalking ), αλλά ο κατάλογος των καταχρήσεων εκτείνεται στο άπειρο. Σε ορισμένες χώρες έχει προταθεί ακόμη και ορισμένα βλέμματα ή χαμόγελα να θεωρούνται εγκλήματα. Στον απέραντο ισπανόφωνο κόσμο, θα ήθελε κανείς να τιμωρήσει ποινικά το « πυρόπη », το παραδοσιακό γενναίο κομπλιμέντο σε στίχους ή προτάσεις.

Σε αυτές τις επιχειρήσεις επιδέξια προετοιμασμένες και εκτελούμενες με άφθονη χρήση μέσων, ξεκινά κανείς πάντα από απολύτως αποδεκτές υποθέσεις, αφού κανένας λογικός άνθρωπος, ούτε καν ένας απλός «αρσενικός», ένας ανώμαλος, για να αναφέρω το Νίτσε, δεν εγκρίνει τη σεξουαλική βία, τον βιασμό και την παρενόχληση. Μόλις επιτευχθεί χωρίς δυσκολία η ομοφωνία στην καταδίκη αυτών των συμπεριφορών, που ήδη επηρεάζονται από τους ποινικούς κώδικες, το επόμενο βήμα είναι να διευρυνθεί το εύρος της, να υπερβάλλουμε ή να χειραγωγήσουμε τα στατιστικά στοιχεία, να υποδείξουμε συμπεριφορές κάθε είδους ως βία ή παρενόχληση.
Σε αυτές τις ψεύτικες βάσεις, σχεδόν κάθε γυναίκα μπορεί να θεωρήσει τον εαυτό της θύμα, όπως μιά απέραντη  στρατιά ανδρών,  συγγνώμην αρσενικών. Τρίτο βήμα, να επιτύχουμε, πάνω στο κύμα της συγκίνησης και την έντεχνα προκαλούμενη λαϊκή αγανάκτηση, νομοθετικές διατάξεις και απαγορεύσεις, να επιβληθούν ψευδείς πεποιθήσεις, όπως η βία, η ασέβεια, η φύση του αχόρταγου αρπακτικού που αποδίδεται en bloc στο αρσενικό του ανθρώπινου είδους.

Ο παράπλευρος στόχος, προσεκτικά συγκαλυμμένος, είναι η οριστική καταστροφή του οικογενειακού θεσμού, καθώς το αξίωμα/θεώρημα στο οποίο απαγορεύεται να αντιταχθεί κανείς είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία της βίας λαμβάνει χώρα στην οικογενειακή σφαίρα. Για το σκοπό αυτό, οι κανόνες επεκτάθηκαν σε όλα τα ζευγάρια, ακόμη και σε ζευγάρια που δεν συζούν, και σε πρώην ζευγάρια.

Ο καταπιεστής ετεροπατριάρχης τιμωρείται, αλλά δεν είναι ακόμα αρκετό, και ένα πρόγραμμα κοινωνικής και νομικής μηχανικής βρίσκεται σε εξέλιξη με σκοπό να παραβιάσει τίποτα λιγότερο από έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους του κράτους δικαίου ή της ισότητας ενώπιον του νόμου. Το ιταλικό σύνταγμα το διακηρύσσει επίσημα στο άρθρο 3, απαγορεύοντας τις διακρίσεις «φύλου, φυλής, γλώσσας, θρησκείας, πολιτικών απόψεων, οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών». Η λεγόμενη «έμφυλη» βία, που διαπράττεται από έναν άνδρα εναντίον μιας γυναίκας, έχει ήδη γίνει επιβαρυντική περίσταση σε σχέση με άλλες περιπτώσεις. Τίποτα κακό με αυστηρότερες ποινές για βίαιους ανθρώπους, βιαστές, κακοποιούς, κάτι εξαιρετικό εάν η κοινωνική αποδοκιμασία γίνει ισχυρότερη, αλλά με την προϋπόθεση ότι οι περιπτώσεις είναι επακριβώς καθορισμένες και, κυρίως, δεν γίνονται διακρίσεις μεταξύ θύματος και θύματος,



 Άνδρες και γυναίκες, με τη χάρη του Δημιουργού ή με το υπέροχο αποτέλεσμα της Φύσης, δεν είναι εχθροί, αλλά διαφορετικά όντα που προορίζονται να συναντηθούν, να ολοκληρωθούν και να ενωθούν στο έργο ενός κοινού ταξιδιού, ανοιχτού στην αλληλεγγύη και στη γέννηση νέων μελών στο ανθρώπινο είδος.

Στην Ιταλία δεν έχουμε φτάσει ακόμα στις ανοησίες κάποιας ξένης νομοθεσίας, αλλά ο δρόμος είναι ανοιχτός. Στην Ισπανία, ένα γειτονικό έθνος, λατινικό και με παλιά καθολική παράδοση, ισχύει ένας νόμος που καθιέρωσε την απίστευτη αρχή ότι κάθε επιθετικότητα από έναν άνδρα εναντίον μιας γυναίκας σε μια σχέση, ακόμη και στο παρελθόν, θεωρείται «βία φύλου». καί υπόκεινται σε αυστηρότερες ποινές. Ως εκ τούτου, τιμωρείται η ανισότητα για λόγους φύλου, έχει θεσπιστεί αυστηρή ευθύνη. Μια πρόσφατη καταδίκη του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αντίστοιχη του Ακυρωτικού μας, καταδίκασε έναν άνδρα σε έξι μήνες για καυγά με την κοπέλα του που κατέληξε σε αμοιβαία επιθετικότητα. Για την ίδια ζημιά που υπέστη, η κοπέλα καταδικάστηκε σε τρεις μήνες φυλάκιση για απλή βία, το ήμισυ της ποινής από τον σύντροφό της.

Η νομική τρέλα είναι εμφανής και αναμένουμε τις αποφάσεις των ισπανικών δικαστηρίων ενόψει επεισοδίων βίας μεταξύ ανδρών ομοφυλόφιλων ζευγαριών, που θεωρητικά τιμωρούνται με διαφορετικό τρόπο από τα γυναικεία. Περαιτέρω πρόβλημα εάν θα είναι τρανσέξουαλ ή κάποιος που νιώθει άντρας ή γυναίκα χωρίς να έχει τα φυσιολογικά χαρακτηριστικά. Αυτός ο νόμος ψηφίστηκε από την αριστερή κυβέρνηση του Θαπατέρο, αλλά ψηφίστηκε με ενθουσιασμό από όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

Εδώ και μερικούς μήνες, με πρωτοβουλία του νέου κόμματος Vox, η συζήτηση έχει ξανανοίξει. Όπως είναι φυσικό, περισσότερο από μια συζήτηση, είναι μια σειρά προσβολών κατά του Vox, ο οποίος ζητά την αλλαγή του νόμου, επαναδιατυπώνοντάς τον ως κανόνα για την ενδοοικογενειακή βία. Οι επιθέσεις, έστω και σωματικές, ο εκφοβισμός που υφίστανται οι εκφραστές - και in primis οι υποστηρικτές - αυτού του κόμματος, αποδεικνύουν τι δύναμη μπορεί να έχει ένα ψέμα που επαναλαμβάνεται χίλιες φορές, μέχρι να γίνει αδιαμφισβήτητη αλήθεια. Ο Γκέμπελς το θεωρητικοποίησε, όχι πραγματικά ένας περήφανος δημοκράτης, αλλά ο ολοκληρωτικός πειρασμός ορισμένου φεμινισμού είναι ακόμη ισχυρότερος.

Ενδιαφέρουσα είναι η διατύπωση του εν λόγω νόμου, ο στόχος του οποίου, όπως αναφέρεται στο πρώτο άρθρο, είναι «η δράση κατά της βίας ως εκδήλωσης διακρίσεων, της κατάστασης ανισότητας και των σχέσεων εξουσίας των ανδρών έναντι των γυναικών».
Έχοντας ξεπεράσει την έκπληξη, αξίζει να αναρωτηθούμε με βάση ποια νομική καινοτομία ο ιβηρικός νομοθέτης, του οποίου το Σύνταγμα διακηρύσσει την ισότητα, εγκρίνει την ποινική ασυμμετρία στην οποία ο άνθρωπος τιμωρείται περισσότερο για ίση συμπεριφορά επειδή είναι άνδρας. Επιπλέον, και είναι το βαθύτατα ιδεολογικό και ψευδές στοιχείο του υποκείμενου οράματος, επιβεβαιώνεται ότι η βία είναι «δομική», επομένως η ευθύνη δεν είναι προσωπική, αλλά της συλλογικής ανδρικής κατηγορίας, διακηρύσσοντας ότι η βία με βάση το φύλο «εκδηλώνεται ως το πιο βάναυσο σύμβολο της ανισότητας», που απαγορεύεται από το σύνταγμα! Ωστόσο, ολόκληρο το κοινοβουλευτικό τόξο μιας «φιλελεύθερης» δημοκρατίας έχει θεμελιώσει νομικά ότι το 50 τοις εκατό της ανθρωπότητας είναι δομικά βίαιο.

Μερικοί φασαριόζοι νομικοί θα μπορούσαν να παρατηρήσουν ότι, δεδομένης της βίας ως φυσικής και ανεξέλεγκτης συνιστώσας του αρσενικού, καταρρέει και η αρχή του καταλογισμού, αλλά αφού βεβαιώνουν ότι η βία που διαπράττω είναι «δομική», δηλαδή προέρχεται από κοινωνική κατασκεύασμα, το φαινόμενο της ανδρικής κυριαρχίας του οποίου αντικειμενικά συμμετέχω κι εγώ ( κι εγώ; ), δεν έχει διαφυγή. Αυτό έρχεται σαφώς σε αντίθεση με την ευθύνη ενώπιον του νόμου, προσωπική και υπόκειται σε κρίση με βάση την πρόθεση, το αποτέλεσμα, την περίσταση, τη γενική συμπεριφορά.

Χάθηκαν όλα, είμαι άντρας, άρα κακοποιός.

Κάθε νόμος έχει ένα κείμενο, αλλά και ένα πλαίσιο. Οι ιδέες του ριζοσπαστικού φεμινισμού των φύλων γίνονται ο κανόνας, τιμωρώντας τους ανθρώπους γι' αυτό που είναι (άρρεν) και όχι για αυτό που έχουν κάνει. Είναι το πλαστό νομοσχέδιο πρώην φιλελεύθερων κοινωνιών, που παρεκκλίνουν επικίνδυνα από το κράτος δικαίου για να μπουν στο έδαφος της ιδεολογικής επιβολής. Έχουμε ήδη βιώσει τό δηλητήριό του με τους νόμους κατά των διακρίσεων, οι οποίοι εισήγαγαν το έγκλημα της σκέψης αλλά δεν έγινε αποδεκτό σε κοινωνίες που είχαν κάνει έμβλημα την ελευθερία της συνείδησης.


Σήμερα γινόμαστε μάρτυρες μιας απογοητευμένης σταυροφορίας εναντίον του άνδρα και του αρσενικού, ένοχου για κάθε κακό στον κόσμο, ενός εγγενώς κακού, , αλλά πάνω από όλα να ξαναχτιστεί μέσω τής ντροπής, ακόμα και τού μίσους για τον εαυτό του..

Εν τω μεταξύ, αντιμέτωποι με τη χιονοστιβάδα των προσβολών που προκαλούν οι ιδέες που διαδίδονται στο παρόν κείμενο, είναι εντελώς μάταιο να διαμαρτυρόμαστε για την πιο ολοκληρωτική εχθρότητα απέναντι στη βία, την παρενόχληση και την απουσία οποιασδήποτε επιείκειας προς αυτούς που τις ασκούν. Καμία συζήτηση δεν επιτρέπεται: ο αντίπαλος είναι αποκλίνων προς εξάλειψη, οι ιδέες του ανάξιες, περιφρονητικές. Αποβλήθηκε. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται ο διάλογος με τον αντιφρονούντα. 

Δημοκρατία όπως αυτοί διατάσσουν.

Ένα ουσιαστικό ερώτημα παραμένει: Ως άντρας, αναγνωρίζω τον εαυτό μου και τους ανθρώπους που έχω γνωρίσει στη ζωή στη ζοφερή νεοφεμινιστική απεικόνιση; Στρογγυλευμένα, όχι. Στο μακρύ πια ταξίδι, έχω γνωρίσει χειριστές αλλά και χειρίστριες, ανθρώπους που ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν τη θέση τους για κάθε σκοπό, χωρίς να αποκλείεται ο σεξουαλικός, αλλά το απαίσιο αντιανδρικό πλαίσιο είναι λανθασμένο και ψευδές, που δεν σημαίνει βεβαίως ότι δεν υπάρχει βία και κακοποίηση.

Παραμένω πεπεισμένος ότι ο βαθύτερος λόγος για ορισμένες συμπεριφορές δεν έγκειται στη διφορούμενη ετεροπατριαρχία ή στον μασκιλισμό (στην καταναγκαστική φαντασία είναι πάντα ένα ελάττωμα, σε αντίθεση με τον φεμινισμό που είναι πάντα αρετή), αλλά στην περιφρόνηση για το ανθρώπινο πρόσωπο, στην αδιαφορία προς τόν άλλο που διαδίδουν οι ατομικιστικές και υλιστικές ιδεολογίες, η έκθεση του σεξ για εμπορικούς σκοπούς. Η αναγωγή του προσώπου σε ένα άτομο, μετά σε ένα υποκείμενο, τελικά σε ανθρώπινο υλικό, μπορεί μόνο να καθορίσει μια αντίληψη για το ανθρώπινο ον μειωμένου σε ένα πράγμα, ένα όργανο. Της εξουσίας, της κυριαρχίας, της ηδονής, ακόμα και του σαδισμού.

Αυτά είναι τα οράματα που πρέπει να καταπολεμηθούν με όλες μας τις δυνάμεις, υπό την ποινή της πνευματικής και πολιτικής οπισθοδρόμησης της οποίας κάθε μεροληπτική νομοθεσία είναι ένα περαιτέρω βήμα, ανεξάρτητα από προθέσεις και αποδέκτες. Σε αυστηρά προσωπικό επίπεδο, έκανα έναν αιώνιο διπλό εμβολιασμό στην παιδική μου ηλικία, με μια πολύ αγαπητή θεία να χτυπήθηκε από έναν αλκοολικό σύζυγο. Ένας άλλος άντρας, ο παππούς, ηλικιωμένος αλλά αδάμαστος, τα κατάφερε όταν έμαθε για την κακομεταχείριση και έπαιξε ξύλο με τον γαμπρό του. Πολύ καλά έκανε, ίσως γιατί δεν τον επηρέαζαν τα μηνύματα των τελευταίων δεκαετιών.

Στην πραγματικότητα, ο πόλεμος διεξάγεται κατά του αρσενικού εδώ και πολύ καιρό: τα αγόρια δεν μπορούν πλέον να παίζουν «σκληρά» παιχνίδια, όπως είναι ενστικτώδες και φυσιολογικό, μοντέλα βασισμένα στην προσωπική τιμή και την επιθυμία να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους, τον αγώνα, την επιθυμία να προστατεύεις με κάθε μέσο, ​​να είσαι θεματοφύλακας του νόμου, αίσθημα ευθύνης, διάθεση να ανακαλύψεις, να περάσεις δοκιμασίες και να αναλάβεις την ευθύνη. Το αγόρι δεν μεγαλώνει σάν θηλυκό, αλλά κατά το ήμισυ, ταλαιπωρημένο από αισθήματα ενοχής, ανασφάλεια, φοβάται ότι θα είναι κακό. Δεν είναι, είναι απλώς ένας νεαρός άνδρας που περιμένει να γίνει άντρας. Τήν βρώμικη δουλειά τήν κάνει η διαφήμιση, μάνα και δασκάλα τής νέας ανθτωπότητος. Δεν αρκείται στο να προτείνει, δηλ. επιβάλλοντας μέσα από την επανάληψη του μηνύματος που έχει γίνει ο εξαναγκασμός για επανάληψη,  τό μαμόθρεφτο ανθρωπάκι, πλυντήριο πιάτων, ειδικό στα σαπούνια για μούσκεμα,το τελευταίο χτύπημα έρχεται από την Gillette, την πολυεθνική των ειδών ξυρίσματος.



Πρέπει να δημιουργήσουν εχθρότητες και αντιπολίτευση για να μας κυριαρχήσουν καλύτερα. Ο Ortega y Gasset ήταν ο πρώτος που κατάλαβε ότι η μαζική κοινωνία οδηγεί σε τμήματα αμοιβαία εχθρικών κοινωνιών. Λευκός εναντίον μαύρου, ντόπιος εναντίον μετανάστη, ετεροφυλόφιλος εναντίον ομοφυλόφιλου και, φυσικά, άντρας (υποβαθμισμένος σε αρσενικό, ας προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τη διαφορά) έναντι γυναίκας. Ξεχάστε τη μοναδική ανισότητα που σας ενδιαφέρει κύριοι: αυτή του χρήματος.

Δεν νιώσαμε την ανάγκη για το φεμινιστικό ξυράφι, αλλά τώρα το έχουμε. Σε μια παγκόσμια διαφημιστική καμπάνια (που σχεδιάστηκε και γυρίστηκε στις ΗΠΑ) το παλιό σύνθημα «το καλύτερο για τους άνδρες» συνοδεύεται από πλάνα παρενόχλησης γυναικών και εκφοβισμού παιδιών. Η πρόσκληση της Gillette είναι ανησυχητική, ο άνθρωπος δεν πρέπει να ξυρίσει τα γένια του, αλλά την «τοξική του αρρενωπότητα». Είναι αυτό το καλύτερο που μπορεί να επιδιώξει ένας άντρας; ρωτάει η φωνή. Φαίνεται ότι η εκστρατεία αποδεικνύεται διπλό αυτογκόλ. Από τη μία πλευρά, χιλιάδες χρήστες επιτέθηκαν στην καμπάνια στα κοινωνικά δίκτυα, κατηγορώντας τη Gillette ότι τροφοδοτεί μια αξιολύπητη επίθεση κατά της αρρενωπότητας και ότι είναι μεγάφωνο του ριζοσπαστικοποιημένου φεμινισμού. Κάποιοι ένιωσαν προσβεβλημένοι ως πελάτες: αυτή η Gillette σκέφτεται εμένα, που χρησιμοποιώ τα προϊόντα της εδώ και χρόνια; Το 2017 μια παρόμοια καμπάνια αφορούσε μια άλλη μάρκα, την Axe, τα «άλφα αρσενικά» αποσμητικά, που καλούσαν τους άνδρες να αμφισβητήσουν την αρρενωπότητά τους με ερωτήσεις όπως: μπορεί ένας άντρας να φοράει ροζ; μπορεί να μην αγαπά τα σπορ ή τις γάτες;

Δεδομένης της δυσκολίας κατανόησης της σχέσης μεταξύ αρσενικού σωβινισμού και γατών, η απάντηση ενός διαφημιστικού δημιουργικού σε ερωτήσεις σχετικά με την περικοπή αυτών των εκστρατειών είναι ενδιαφέρουσα: «ο φεμινισμός δεν είναι μια περαστική μόδα, είναι ένα κίνημα που γνωρίζει μια πολύ υψηλή κορυφή και ότι κάνουμε εξυπηρετεί για να το συνοδεύσουμε. Με το φαινόμενο, το #Metoo απέκτησε έναν αυξανόμενο πρωταγωνισμό. Αλλάξτε το status quo και η διαφήμιση είναι μια αντανάκλαση αυτού».
Αξιέπαινη ειλικρίνεια, το νόημα της οποίας είναι ότι οι κρυφοί κατηχητές δεν είναι πια τέτοιοι, έχουν βγάλει τις μάσκες τους και εργάζονται με την έγκριση των πελατών τους, των ανώτερων βαθμίδων της βιομηχανικής και μιντιακής εξουσίας, των οποίων διακηρύσσεται η συμμαχία με τον μεταμοντέρνο ιδεολογικό ριζοσπαστισμό.



Μια φρικτή συγκέντρωση ψεμάτων υποκινεί ενάντια στην ανδρική φύση και δικαιολογεί πολιτικές διακρίσεων που κρύβουν μια άνευ προηγουμένου μετακομμουνιστική ιδεολογική πτυχή, που για άλλη μια φορά συμμάχησε με τους θόλους της νεοφιλελεύθερης εξουσίας, της οποίας η βασιλεία βασίζεται σε επαγόμενους διαχωρισμούς.

Δεν έχουμε πια μάτια να το δούμε και μυαλό για να το καταλάβουμε, αλλά φταίμε εμείς. Η ελευθερία χάνεται σιγά σιγά, μετά με επιταχυνόμενη κίνηση σε αντιστοιχία με την ήττα της κριτικής σκέψης και της κοινής λογικής. Επίσης απαλλοτρίωσαν τα λόγια για να επαναστατήσουν εναντίον μας. Αυτό το κατάλαβε ένας νεαρός καθολικός φιλόσοφος που πέθανε πρόωρα, ο Emanuele Samek Lodovici. "Αν θέλουμε να αφαιρέσουμε τον κόσμο από έναν άνθρωπο, αρκεί να του αφαιρέσουμε τις λέξεις με τις οποίες καταλαβαίνει αυτόν τον κόσμο. Οι λέξεις θα φτωχαίνουν όλο και περισσότερο σε νόημα και θα πιστεύει ότι ο κόσμος αντιστοιχεί στη φτώχεια νοήματος των λέξεων του".
Η λέξη αρσενικό είναι από αυτές που μας άρπαξαν για να την περιορίσουμε στο φράχτη του Κακού, της Βίας, ανατρέποντας το νόημά της στο όνομα ενός «νέου» του οποίου το περίγραμμα είναι οπισθοδρόμηση, ολοκληρωτικά ψέματα, καταναγκαστική κατήχηση με ανάποδες αλήθειες.

Σήμερα πρέπει να ζητήσουμε συγγνώμη που είμαστε άντρες. Ίσως το παράδοξο φάρμακο για να επιστρέψεις στο να είσαι μέρος του καλού και της προόδου είναι η ομοφυλοφιλία ή η αποδοχή να γίνεις θύλακας μιας ιδεολογίας που εκμεταλλεύεται τις νόμιμες απογοητεύσεις ορισμένων γυναικών για να εκδικηθεί στο όνομα (της ερμηνείας) της ιστορίας. Στον κόσμο πρός τά  κάτω - ας χρησιμοποιήσουμε τη γλώσσα τους - έχουμε να κάνουμε με έναν δεσποτικό μασκιλίσμο αναποδογυρισμένο, μια ισότιμη και αντίθετη αναγωγή των δομικών ελαττωμάτων που αποδίδονται στον έμφυλο εχθρό. Οι προβαλλόμενες, αναλαμβάνουν το δικαίωμα να μιλούν και να αποφασίζουν για λογαριασμό όλων των γυναικών, οι οποίες, ευχαριστώντας τον Θεό, διαφέρουν από την ταγγισμένη και ευνοϊκή εικόνα των νεοφεμινιστριών του φύλου.

Άνδρες και γυναίκες, με τη χάρη του Δημιουργού ή με το υπέροχο αποτέλεσμα της Φύσης, δεν είναι εχθροί, αλλά διαφορετικά όντα που προορίζονται να συναντηθούν, να ολοκληρωθούν και να ενωθούν στο έργο ενός κοινού ταξιδιού, ανοιχτού στην αλληλεγγύη και στη γέννηση νέων μελών το ανθρώπινο είδος. Η συμμαχία τους, παρά τα ελαττώματα, τα λάθη και τα προβλήματα και, γιατί να μην το πω, τις αδικίες, παραμένει ο πιο λαμπρός, ελεύθερος και αποτελεσματικότερος τρόπος ζωής και αναπαραγωγής της κοινωνίας των ανθρώπων.
Τα υπόλοιπα είναι ψέματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου