Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023

Η κουβέρτα του Linus από τον Roberto Pecchioli


Μεταξύ του κομφορμισμού της αγέλης και της ύπτιας προσήλωσης στη μόδα: αυτό κάνουν όλοι; Αυτοί που μας εξουσιάζουν μας ξέρουν πολύ καλύτερα από ό,τι γνωρίζουμε τον εαυτό μας: πρέπει να απαλλαγούμε από τις κουβέρτες Linus που έχουν στηθεί για να μην μας κάνουν "ελεύθερα όντα" - είναι η προκαταρκτική πράξη να ξαναγίνουμε συνειδητοποιημένοι , για να μην πιστέψουμε ξανά τήν εντολή ότι «όλα θα πάνε καλά»!

Είμαστε στο τρένο. Το ταξίδι είναι μακρύ και βαρετό. Ο συγγραφέας μισεί τα ταξίδια με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Το μόνο που μένει είναι να σκιαγραφήσουμε και να παρατηρήσουμε τους περιστασιακούς συνοδοιπόρους. Μια νεαρή γυναίκα φτάνει με ένα κοριτσάκι μόλις λίγων ετών. Έχει μια φανταχτερή μάσκα μέχρι τα μάτια, που ταιριάζει με τα ρούχα του. Το κοριτσάκι είναι κακοδιάθετο: το ταξίδι, η αδυναμία κίνησης, το ξένο περιβάλλον. Ανήσυχη μέχρι που η μητέρα της της χαρίζει μια κουρελή κούκλα, μια παλιομοδίτικη «πιγκότα». Το κοριτσάκι ανάβει και αρχίζει να προσέχει αυτό το συμβολικό παιχνίδι. Δεν είναι αρκετά μεγάλη για να μάθει ότι το γυναικείο φύλο της είναι ρευστό και θα μπορέσει να το αλλάξει, ούτε ξέρει ότι η μητρότητα που ενστικτωδώς φιλοδοξεί είναι ένα πολιτισμικό κατασκεύασμα της απαίσιας πατριαρχίας. Η πιγκότα, σύμφωνα με τον ψυχαναλυτή Ντόναλντ Γουίνικοτ, είναι το «μεταβατικό αντικείμενο», που χρειάζεται το παιδί για να την καθησυχάσει συνοδεύοντάς την στη μετάβαση μεταξύ των φάσεων της ηλικίας.

Ένας κύριος ρωτάει τη μητέρα του γιατί φοράει μάσκα. Ευγενικά, η νεαρή γυναίκα απαντά ότι δεν πιστεύει και πολύ στις σωτήριες ιδιότητες του, αλλά "τα νέα το είπαν" και τότε ποιος ξέρει, ίσως τουλάχιστον να προστατεύει από την εποχική γρίπη. Μητέρα και κόρη έχουν και οι δύο το μεταβατικό τους αντικείμενο, μόνο η μία είναι ενήλικας. Η μάσκα είναι η κουβέρτα Linus της κυρίας.  η εξήγηση που δόθηκε αντιθέτως δείχνει μια ανησυχητική ψυχική παλινδρόμηση. Ο Linus, πρωταγωνιστής του Peanuts , των διάσημων κόμικς, είναι ένα ντροπαλό και έξυπνο παιδί ικανό να διασκεδάσει τον φίλο του Τσάρλι Μπράουν με φιλοσοφικές και θεολογικές ανακρίσεις. Παρ' όλη αυτή τη σοφία, δεν μπορεί να αποχωριστεί το κάλυμμά του. Στην περιγραφή του Charles M. Schulz, συγγραφέα των strips, υπάρχει ο τρόμος του Linus να αντιμετωπίζει τον κόσμο χωρίς αυτό το καθησυχαστικό κομμάτι υφάσματος και ο αποπροσανατολισμός μπροστά στην εξαφάνισή του, η σκωπτική κλοπή της άτακτης Lucy.

Ο ταξιδιώτης, παρά τον εαυτό του, δεν μπορεί παρά να σκεφτεί ότι οι κουβέρτες του Linus είναι αμέτρητες, ότι ο καθένας μας έχει τουλάχιστον ένα και κυρίως ότι το μεταβατικό αντικείμενο λειτουργεί και αντίστροφα. Η εξουσία είναι μάστορας στό να φτιάχνει συνεχώς νέες κουβέρτες ικανές να μας κάνουν να γυρνάμε πίσω στην παιδική ηλικία. Μια παιδική ηλικία της λογικής στην οποία οι άλλοι μας παρέχουν τα κλειδιά για την ερμηνεία της πραγματικότητας. Ο όρος Brescian για τον ορισμό των παιδιών μού έρχεται στο μυαλό: " gnari ", με την κυριολεκτική έννοια του ασυνείδητου, τής άγνοιας.
 Η κυρία πιστεύει τα νέα και σίγουρα έχει πίστη στους «ειδικούς». Αγνοεί -κανείς δεν της το έχει εξηγήσει και η ίδια δεν το έχει σκεφτεί ποτέ- ότι οι ειδήσεις και οι πομπώδεις ειδικοί αυτού ή του άλλου θέματος είναι ομιλητές της εξουσίας. Υπηρετούν συμφέροντα, επομένως δεν πρέπει να λαμβάνονται κατά γράμμα.

Η μαγική μάσκα γίνεται ένα φυλαχτό από καιρό σε καιρό, μια διαβεβαίωση καθόλου αντίθετη με ορισμένα εικονικά φάρμακα, χρήσιμα μόνο για να μας προσφέρεουν ηρεμία. Είναι μια μαζική κουβέρτα Linus, το μεταβατικό αντικείμενο των ενηλίκων-παιδιών που πρέπει να κρατηθούν από το χέρι στον λαβύρινθο της ζωής. Αλλά οι γενικοί προμηθευτές δεν είναι γονείς που ενεργούν για το καλό μας, αλλά αντιπρόσωποι εκείνων που έχουν συμφέρον να μας χειραγωγήσουν, να μας ελέγχουν.

Οι κουβέρτες Linus είναι ατελείωτες: ένα από τα πιο διαδεδομένα είναι ο αντιφασισμός, που έχει το πλεονέκτημα να σημαίνει οτιδήποτε. Ό,τι δεν αρέσει ή πρέπει να αντιταχθεί χωρίς δικαίωμα απάντησης γίνεται - ipso facto - φασισμός, απόλυτο κακό. Ο Λέο Στράους μίλησε για τον μηχανισμό της απέλασης, της απαγόρευσης και του προκατειλημμένου κλεισίματος ανεπιθύμητων ανθρώπων, θεμάτων και ιδεών, αποκαλώντας τον reductio ad Hitlerum – αναγωγή στον Χίτλερ. Η αντιφασιστική κουβέρτα λειτουργεί πολύ καλά ακριβώς απουσία φασισμού, γίνεται αυτοπεποίθηση, απόδειξη ότι έχεις δίκιο χωρίς το βάρος της απόδειξης και την ενόχληση της σύγκρισης. Δεν λείπει η Linus κουβέρτα ίσος και αντίθετος από αυτούς που κατηγορούν για κομμουνισμό όλα όσα δεν τους αρέσουν ή δεν καταλαβαίνουν. Διαλεκτική νίκη λόγω απουσίας του εχθρού. Στη δεκαετία του 1950 ένα δημοφιλές τραγούδι έλεγε «φταίει ο Μπαγιόν», ένας χορός της εποχής. Η έκφραση έγινε συνθηματική φράση: «Δεν φταίω εγώ, φταίει ο Bajon. Αν κάνω κάτι τρελό είναι χωρίς πρόθεση, τελικά για όλα φταίει ο Bajon».

Αντίθετες κουβέρτες άνεσης Linus με εξαίρεση από την κριτική κρίση. Μιά άλλη είναι η πρόοδος, ο αναπόδεικτος μύθος ότι το σήμερα είναι πάντα καλύτερο από το χθες, στον οποίο αντιτίθεται ο ύποπτος μισωνισμός όσων βλέπουν μόνο αρνητικότητα γύρω τους. Στην εποχή μου... Μια τέλεια κουβέρτα, που εκτιμάται πολύ από τους εξουσιαστές, είναι ο «σολυσιονισμός», η βεβαιότητα ότι για κάθε πρόβλημα υπάρχει μια «τεχνική» λύση. Το συμπέρασμά του είναι η τυφλή -ή πολύ κοντόφθαλμη- πίστη στην επιστήμη και, γενικά, στα λόγια των «ειδικών» (τεχνικών, επιστημόνων και άλλων) που περιβάλλεται από μια αύρα ιερού αλάθητου, φορείς μιας σχεδόν εσωτερικής, χρήσιμης σοφίας για να κατευνάσει τον φόβο. ή να τον διεγείρουν, σύμφωνα με τα συμφέροντα της εξουσίας.

Η επιδημία μας έδωσε μια σειρά από μεταβατικά αντικείμενα αντίστροφα: πρώτα και κύρια τη μάσκα, ένα λεπτό ύφασμα προστασία από τη μετάδοση. Μερικά μοντέλα ήταν αυθεντικές πραγματείες για την απλή κοινωνιολογία. Λατρεύω την ελευθερία, διακηρύχθηκε  σέ ένα από αυτά, και δεν ήταν ξεκάθαρο αν ήταν μια κραυγή απελπισμένης αντίθεσης στο PPE (εξοπλισμός ατομικής προστασίας) ή μια ασυνείδητη άσκηση σε μια εφημερίδα τύπου Όργουελ: ο πόλεμος είναι ειρήνη, η άγνοια είναι δύναμη, η ελευθερία είναι σκλαβιά . Ο άλλος ήταν απειλή: μείνε μακριά μου! Ο χυδαιισμός της κοινωνικής αποστασιοποίησης, προσταγή στην οποία, δεδομένης της εμφάνισης του μασκοφόρου, υπάκουε κανείς πρόθυμα.

Μια κουβέρτα Linus γυμνασίου είναι το πράσινο πάσο . Πράσινο,   σαν το φανάρι που δίνει το πράσινο φως και σαν το χρώμα της οικολογίας. Πέρασε , πέρασε, είσαι ελεύθερος. Είναι κρίμα που ήμασταν ελεύθεροι πριν, όταν κινούμαστε χωρίς περιορισμούς και χωρίς να δείξουμε το μπλοκ τίτλου σε μια μυριάδα θεμάτων που επενδύθηκαν με εξουσία. Το greenpass , ωστόσο, ήταν μια δευτερεύουσα κουβέρτα Linus, σε σύγκριση με το πραγματικό μεταβατικό αντικείμενο μάζας, τον γονιδιακό ορό. Έχω πάρει τρεις δόσεις, κυρία μου. Και αυτή ? Έχουμε ανοσία. Ίσως, όχι εντελώς, αλλά είμαστε προστατευμένοι από το θάνατο ή από σοβαρές μορφές. Όποια και αν είναι η επιστημονική αλήθεια για την πανδημία - θα την ανακαλύψουμε όπως ζούμε και δεν θα μας αρέσει - το πείραμα ήταν επιτυχές.

Η αλήθεια των δέκα κανόνων για τον κοινωνικό έλεγχο - κυριαρχία σε μένα και σε εσάς - που ανέπτυξε ο Noam Chomsky παραμένει αξεπέραστη. Εξίσου ασφυκτικές κουβέρτες Linus που σκοπός τους είναι να μην μας ευαισθητοποιήσουν ποτέ. Gnari για πάντα, αιώνια παιδιά σαν τους πρωταγωνιστές των Peanuts, Linus, Charlie Brown, Lucy, το σκυλάκι Snoopy. Ο πρώτος κανόνας - ή κουβέρτα - είναι η απόσπαση της προσοχής. Η προσοχή αποσπάται από σοβαρά πράγματα, από αποφάσεις στο μυαλό μας, μέσω της υπερφόρτωσης μάταιων, ασήμαντων πληροφοριών. Δεν χρειάζεται να σκεφτόμαστε, άπειρα θραύσματα πρέπει να κυλούν από το μυαλό μας. Η κουβέρτα πρέπει να μας τυλίξει εντελώς. Η εκτροπή της προσοχής σημαίνει επίσης ενεργοποίηση του μηχανισμού προβλήματος-αντίδρασης-λύσης.

Δημιουργείται ένα πρόβλημα για να προκαλέσει αντίδραση προκειμένου να μετατεθεί η ευθύνη για τη λύση που προσφέρεται. Ένα παράδειγμα είναι οι λεγόμενες ψευδείς σημαίες , εκδηλώσεις "ψευδής σημαίας", που οργανώνονται για να προκαλέσουν ένα αίτημα, για παράδειγμα μια έκκληση για μεγαλύτερη ασφάλεια που συμπιέζει την ελευθερία. Δεν μπορείτε να πάρετε τα πάντα αμέσως: η σταδιακή στρατηγική σας επιτρέπει να επιβάλλετε αυτό που θέλετε χωρίς το κοινό να αντιληφθεί την απάτη. Η ελευθερία δεν χάνεται όλη μαζί. Η αναβολή λύσεων σάς επιτρέπει να καθησυχάζετε και να αναβάλλετε προβλήματα σε ένα αόριστο μέλλον. Στην αρχή καθησυχαζόμαστε, τελικά παραιτηθήκαμε: είναι αναπόφευκτο, θα πουν οι εκπρόσωποι της εξουσίας με πρόσωπο και φωνή μετανιωμένη τήν στιγμή πού μάς παίρνουν  κάτι.

Έχουν δίκιο: για να το πραγματοποιήσουν, μας αντιμετώπισαν σαν ηλίθιους. Μιλούσαν με μελωδικούς τόνους παρόμοιους με αυτούς της διαφήμισης, που στόχος τους είναι να χαλαρώσουν και να νικήσουν τις άμυνές μας για να μας επιβάλουν μια επιθυμία. Ο τονισμός είναι αυτός με τον οποίο απευθυνόμαστε στα παιδιά: περίεργο που δεν ενεργοποιείται η προειδοποίηση, σημάδι ότι μας έχουν δουλέψει πολύ καλά. Χρησιμοποίησαν το συναισθηματικό μητρώο, απωθώντας τον προβληματισμό, μια τεχνική που προκαλεί βραχυκύκλωμα και όχι ορθολογική ανάλυση. Το διεγερτικό συναίσθημα ανοίγει την πόρτα στο ασυνείδητο, μέσα από το οποίο μπορούν να μπολιαστούν ιδέες, επιθυμίες και φόβοι. Στην περίπτωση της μητέρας στο τρένο, οι ειδήσεις, δηλαδή το επίσημο σύστημα επικοινωνίας, λειτούργησαν πάνω στον φόβο, δημιουργώντας πρόβλημα (θα μολυνθώ, θα κλειδωθώ στο βαγόνι του τρένου;) και θα δώσει μια λύση, τη μάσκα που ίσως θα δράσει στους αεραγωγούς, αλλά σίγουρα στην αντίληψη της κυρίας, δημιουργώντας ασφάλεια ή τουλάχιστον ελπίδα.

Για να λειτουργήσει ο μηχανισμός χρειάζεται την άγνοιά μας και τη μετριότητα μας. Δεν πρέπει να καταλαβαίνουμε – ούτε καν να υποπτευόμαστε – ότι κάποιος ενεργεί εναντίον μας για σκοπούς χειραγώγησης. Επομένως, η ποιότητα της εκπαίδευσής μας πρέπει να είναι χαμηλή και δεν πρέπει να διεγείρει τις περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για την κρίση, δηλαδή τη συνειδητή σκέψη. Αυτή η πνευματική μειονότητα - κρυμμένη πίσω από δικαιώματα, ευκαιρίες και την εμφάνιση της ελευθερίας - μας κάνει να εξαρτιόμαστε από την εξουσία και από τούς εμπειρογνώμονες, των οποίων η κακή πίστη ή ο ρόλος ως όργανα των υπευθύνων, δεν υποτίθεται ποτέ.

Μια άλλη αποτελεσματική κουβέρτα του Linus είναι ο κομφορμισμός της αγέλης, η ύπτια προσκόλληση στη μόδα. Αυτό κάνουν όλοι. Αποσαφήνιση σημαίνει ότι αποδεχόμαστε να καθοριζόμαστε από προϊόντα, ή μάλλον από μάρκες, αντικείμενα που αντικαθιστούν την ύπαρξη και παράγουν έναν παράδοξο μαζικό ατομικισμό. Η μετριότητα, η χυδαιότητα και η άγνοια γίνονται κανονικές υπαρξιακές τροπολογίες. Αν η ζωή μας δεν πάει καλά, αν γίνουμε «χαμένοι» - η μεγαλύτερη φρίκη - πρέπει να πιστέψουμε ότι είμαστε ένοχοι. Είναι η αλήθεια, αλλά για το γεγονός ότι έχουμε αποδεχθεί όλους τους χειρισμούς και τα ψέματα που διαδίδονται από το σύστημα. Το αποτέλεσμα είναι καταστροφικό: εκατομμύρια άνθρωποι κατηγορούν τους εαυτούς τους για τη δική τους ανεπάρκεια και καταλήγουν στην παραίτηση που αναστέλλει την αντίδραση, την εξέγερση και την επίγνωση.

Στην πραγματικότητα, αυτοί που μας εξουσιάζουν μας γνωρίζουν πολύ καλύτερα από ό,τι γνωρίζουμε τον εαυτό μας. Η απόσταση ανάμεσα σε εμάς και «αυτούς» έχει γίνει γιγάντια και οι κουβέρτες του Linus απλώς την αυξάνουν. Έχουν εμβαθύνει στη βιολογία, τη νευρολογία και την ψυχολογία, έχουν χτίσει τη γνώση και τά έχουν θέσει σε εφαρμογή μέσα μέσω των οποίων μας παρακολουθούν και μας καθοδηγούν. Πιστεύουμε όλα όσα μας ταΐζουν, μισώντας αυτούς που αντιστέκονται, τους ενοχλητικούς αντιφρονούντες που η παρουσία τους διαλύει την καθησυχαστική ζεστασιά της κουβέρτας.

Το να απαλλαγούμε από τις κουβέρτες του Linus που έχουν σχεδιαστεί για να μας αποτρέψουν από το να είμαστε ελεύθεροι είναι η προκαταρκτική πράξη για να επιστρέψουμε στην επίγνωση, να μην πιστεύουμε κατόπιν εντολής ότι "όλα θα πάνε καλά". Μόλις θαφτεί η ιδέα του Θεού, ο άνθρωπος είναι πρόθυμος να πιστέψει κάθε μεγάλη ιστορία. Πρέπει να ξαναγίνουμε δύσπιστοι, να καλλιεργήσουμε δυσπιστία, να γίνουμε «àpoti» - όσοι δεν το αγοράζουν - όπως πρότεινε ο Giuseppe Prezzolini. Χωρίς κουβέρτα, στην αρχή κάνει κρύο, αλλά είναι η προϋπόθεση της ελευθερίας. Το μεταμοντέρνο homunculus έχει συνηθίσει τη ζεστασιά του σταθερού, άνετου, κακομαθημένου. Ζωική άνεση, αλήθεια συσκευασμένη σε κουτί και πωλείται χονδρική. Κατάχρηση της λαϊκής ευπιστίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου