Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024

«ΕΥΔΑΙΜΟΝΙΑ Ή ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ JUNG» Riccardo Alberto Quattrini

« Ευδαιμονία σημαίνει τύχη, πλούτος ή ευτυχία

Tomasz Alen Kopera γυναίκα δέντρο που καλύπτει τα μάτια ενός ξύλινου άνδρα

ΚΑΙ ΕΥΔΑΙΜΟΝΙΑ Ή ΚΛΕΙΔΙ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ JUNG


Και eudaimonia σημαίνει τύχη, πλούτο ή ευτυχία. Είναι μια εσωτερική ανθοφορία που, σύμφωνα με τον Carl Jung, πρέπει να διεγείρουμε ερχόμενοι πρώτα από όλα σε επαφή με τον δαίμονά μας. Ο Daimon είναι ο δαίμονας, η εσωτερική ιδιοφυΐα, το αρχέτυπο που καθοδηγεί τα ασυνείδητα πάθη και τα κίνητρά μας, αυτό που καθορίζει την ουσία μας και το οποίο πρέπει να ακούμε πιο συχνά.

Αν υπάρχει κάτι που αφθονεί παντού (βιβλία, κοινωνικά δίκτυα, μηνύματα τυπωμένα σε μπλουζάκια) είναι η ανάγκη να είσαι ευτυχισμένος. Δεν υπάρχει διαφημιστικό μήνυμα που να μην υπαινίσσεται τη δυνατότητα να βιώσετε νέες και υπέροχες αισθήσεις, από τη λήψη φωτογραφιών με το πιο πρόσφατο smartphone έως την οδήγηση ενός συγκεκριμένου αυτοκινήτου. Το σημερινό όραμα της ευτυχίας παίρνει έναν σχεδόν επιτακτικό τόνο.

«Ο χαρακτήρας του ανθρώπου είναι η ιδιοφυΐα του». – Ηράκλειτος – 

Ζούμε σε μια μετανεωτερικότητα στην οποία η υποχρέωση να είμαστε ευτυχισμένοι μας προκαλεί συχνά δυστυχία. Ας θυμηθούμε τα λόγια του μαθηματικού και φιλοσόφου Nassim Nicholas Taleb στο βιβλίο του Ο Μαύρος Κύκνος (LC) : «Ακόμα πιστεύουμε ότι ο κόσμος είναι γεμάτος λευκούς κύκνους, ότι αρκεί να κάνεις μια προσπάθεια για να πάρεις αυτό που θέλεις. ότι οι υποσχέσεις που λάβαμεως παιδιά, μια μέρα θα γίνουν πραγματικότητα».

Σύμφωνα με τον Taleb, ο κόσμος μας, ωστόσο, είναι εξαιρετικά περίπλοκος. Τόσο πολύ που, όταν βλέπουμε έναν μαύρο κύκνο, δεν ξέρουμε πώς να αντιδράσουμε, γινόμαστε ευάλωτοι γιατί δεν ξέρουμε πώς να διαχειριστούμε απροσδόκητα γεγονότα και αβεβαιότητα. Η ευτυχία, ωστόσο, δεν μπορεί να βρεθεί ποτέ έξω από εμάς . Πρέπει να ενισχύσουμε τον χαρακτήρα μας, τον δαίμονά μας, όπως θα έλεγε και ο Καρλ Γιουνγκ.
Poonam Chandrika Tyagi, 1964 Συμβολίστρια ζωγράφος

Η Ευδαιμονία και η σημασία της γνώσης του εαυτού μας

Ένας από τους κληρονόμους της σκέψης του Carl Jung ήταν ο James Hillman . Ήταν ένας από τους εκφραστές της Γιουνγκιανής ψυχανάλυσης που διερεύνησε βαθύτερα την έννοια των αρχετύπων και, συγκεκριμένα, το ιδανικό του δαίμονα . Στο βιβλίο του The Code of the Soul μας υπενθυμίζει τη σημασία τού να έρθουμε σε επαφή με αυτή την εσωτερική ιδιοφυΐα ή «δαίμονα» για να οικοδομήσουμε μια ολοκληρωμένη ζωή, αληθινή ευτυχία. Για να κατανοήσουμε καλύτερα αυτήν την ενδιαφέρουσα θεωρία, ας αναλύσουμε τι μας αποκαλύπτει ο Hillman στο βιβλίο του.

Τι είναι ένας δαίμονας;Daimon στα ελληνικά σημαίνει δαίμονας. Μακριά από αρνητικό ή κακόηθες νόημα, συμβολίζει την υψηλότερη ουσία του ανθρώπου . Στην ηθική του Αριστοτέλη;;;, ο δαίμονας είναι η αρετή και η σοφία στην πιο πρακτική του πλευρά.
Ο Carl Jung μας εξηγεί ότι ο δαίμονας κατοικεί στο ασυνείδητο. Καθοδηγεί πολλές από τις πράξεις μας, μας διεγείρει, μας ψιθυρίζει ιδέες, μας εμπνέει και δίνει δύναμη στη διαίσθηση . Στη σημερινή κοινωνία, με τον ρυθμό της ζωής μας, είναι σύνηθες να σταματήσουμε να ακούμε αυτή την εσωτερική φωνή.
Μια εκπαίδευση που στοχεύει στη διαμόρφωση ίσων ατόμων και ενός κόσμου εργασίας που δεν εκτιμά την πρωτοτυπία μειώνει δραστικά τη δυνατότητα να αντλήσει φως από αυτό το εσωτερικό ξωτικό. Εκείνο, από την άλλη, ξεσπά από ζωντάνια, έχει τεράστιες δυνατότητες και θα ήθελε να απελευθερώσει τη δημιουργική του ώθηση . Δεν έχουμε πάντα το κουράγιο να του δώσουμε αρκετό χώρο.

Δαίμων  και ευδαιμονία: ζήτημα θάρρους

Ο James Hillman υποστηρίζει ότι λίγα πράγματα είναι τόσο σημαντικά όσο το να ακούμε αυτό το πνεύμα, αυτή τη μαγική και πολύχρωμη οντότητα που ζει στο κάτω μέρος των κινήτρων μας. Για το λόγο αυτό, τίποτα δεν μπορεί να εμπνεύσει περισσότερο από τη φράση που αναγράφεται στο αέτωμα του ναού του Απόλλωνα στους Δελφούς: «Γνώρισε τον εαυτό σου».

Όποιος πάψει να κοιτάζει έξω, νά δίνει προτεραιότητα σε αυτό που θέλουν οι άλλοι και ξεκινά το ταξίδι της αυτογνωσίας, θα μπορέσει να φτάσει στον δαίμονά του .

Δυστυχώς, το να αγκαλιάσουμε την ευδαιμονία δεν είναι πάντα εύκολο, γιατί μερικές φορές ο δαίμονας θέλει πράγματα που δεν καταλαβαίνει το άμεσο περιβάλλον μας. Ίσως ο δικηγόρος δεν θέλει να ασκήσει δικηγορία, ίσως θα ήθελε να είναι καλλιτέχνης. Ή είναι ο διάσημος, καταξιωμένος καλλιτέχνης που δεν θέλει πια να δημιουργεί και ο δαίμονάς του μπορεί να του ζητήσει να κάνει ανθρωπιστικό έργο. Μπορεί επίσης ο δαίμονάς μας να μας ζητάει περισσότερη ανεξαρτησία , προσωπικό χώρο και ελευθερία που δεν τολμάμε να ζητήσουμε.

Η Ευδαιμονία απαιτεί αναμφίβολα υψηλές δόσεις θάρρους. Ωστόσο, αν δεν τολμήσουμε να ακούσουμε την εσωτερική μας φωνή, αυτός ο ίδιος δαίμονας , ανήσυχος και ανυπόμονος για δράση, θα καταλήξει να μας τιμωρήσει. Όπως μας υπενθυμίζει ο Carl Jung, αν δεν είμαστε σε θέση να ακούσουμε τις ανάγκες του δαίμονά μας , η ψυχή μας αρρωσταίνει . Το να πάμε ενάντια στις επιθυμίες και τα κίνητρά μας οδηγεί σε δυστυχία.

Πώς καλλιεργείται η ευδαιμονία;

Γνωρίζουμε ότι τίποτα δεν μπορεί να είναι τόσο αποφασιστικό όσο η καλλιέργεια της αυτογνωσίας . Η επαφή με τις επιθυμίες μας, την ουσία, την ταυτότητα και τις προσωπικές μας αξίες είναι, χωρίς αμφιβολία, ένας τρόπος να αναγνωρίσουμε και να αγκαλιάσουμε τον δαίμονά μας . Ωστόσο, δεν αρκεί να κάνεις επαφή και να του πεις «ξέρω ότι είσαι εκεί». Πρέπει να του δώσουμε ελευθερία, δημιουργική και εκφραστική.

Η καλλιέργεια της αληθινής ευδαιμονίας απαιτεί αλλαγή, συνεπάγεται την εγκατάλειψη των προτύπων που επιβάλλει η κοινωνία, την ικανότητα δημιουργίας μιας προσωπικής πραγματικότητας. Επομένως, πρέπει να έχουμε πλήρη επίγνωση της πολυπλοκότητας του περιβάλλοντός μας, όπου το απροσδόκητο, η αβεβαιότητα και η δυσκολία είναι ο κανόνας. Ο δαίμονας θέλει πράγματα, αλλά για να πετύχουμε την ευδαιμονία πρέπει να αντιμετωπίσουμε και σενάρια στα οποία δεν θα είναι εύκολο να εκφραστούμε, να συνειδητοποιήσουμε τον εαυτό μας.

Αξίζει να θυμηθούμε μια φράση από τον Immanuel Kant: για να είμαστε ευτυχισμένοι πρέπει να μάθουμε να είμαστε σοφοί. Δηλαδή, πρέπει να μπορούμε να επιλέξουμε τα κατάλληλα μέσα για να αποκτήσουμε τη μεγαλύτερη ευημερία. Είναι σαφές ότι ένα τέτοιο εγχείρημα, ένας τέτοιος στόχος, δεν είναι εύκολο.

Ωστόσο, έχουμε πάντα διαθέσιμη τήν  θεραπεία τού Γιούνγκ. Αυτή η θεραπευτική προσέγγιση προσανατολίζεται προς αυτόν τον σκοπό: να βάλουμε την ευδαιμονία στα μέτρα μας. βοηθήστε μας να αναγνωρίσουμε τη μοναδικότητά μας και τις δυνατότητές μας για να επιτύχουμε την επιθυμητή ευτυχία, αυτή που είναι προσαρμοσμένη στα μέτρα μας.


«ΕΥΔΑΙΜΟΝΙΑ Ή ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΤΟΥ ΓΙΟΥΝΓΚ» - Inchiostronero (www-inchiostronero-it.translate.goog)

Ας ΜΗΝ ΣΥΓΧΕΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΓΙΟΥΝΓΚ. Ο ΔΑΙΜΟΝΑΣ, Ο ΓΝΩΣΤΗΣ (ΔΑ-ΙΜΩΝ) ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ ΤΟΥ ΕΛΕΓΕ ΔΙΑΡΚΩΣ ΟΧΙ. 

Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΔΑΙΜΩΝ ΤΟΥ ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟΥ ΛΕΕΙ ΝΑΙ. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΨΥΧΗ ΤΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ ΚΗΡΥΤΤΕΙ Ο ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΣ ΚΑΙ ΟΛΗ Η ΑΓΕΛΗ ΤΟΥ ΖΗΖΙΟΥΛΑ, ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΩΝΤΑΣ  ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΩΡΙΣΕ Ο ΚΥΡΙΟΣ, ΟΠΩΣ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΑΜΕ ΤΟΝ ΕΣΩ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου