Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Η ειδωλολατρία μεγαλώνει

του Paolo Gulisano



                                      Τζέιμς Λάβλοκ

Η εποχή μας βιώνει ένα ολοένα αυξανόμενο φαινόμενο: την επιστροφή σε μορφές ειδωλολατρίας. Είναι μια μορφή πολιτιστικού «πρωτογονισμού» που βρίσκει αποδοχή ακόμη και σε ανύποπτα περιβάλλοντα, απλά θυμηθείτε τις τιμές που έγιναν το 2019 στο είδωλο της Αμερικής Pachamama στο Βατικανό.

Στην αφετηρία αυτού του ενδιαφέροντος -που φαίνεται πολύ ελκυστικό για τα οικολογικά στοιχεία αυτών των λατρειών- υπάρχει ένας χαρακτήρας που πέθανε το 2022 σε ηλικία 103 ετών: ο James Ephraim Lovelock , Άγγλος, μέλος της Βασιλικής Εταιρείας, ο οποίος εκείνη την εποχή συνεργάστηκε επίσης σε ορισμένα διαστημικά προγράμματα της NASA.

Το 1979, ο Lovelock δημοσίευσε ένα επαναστατικό βιβλίο με τίτλο Gaia (το όνομα της θεάς της γης στην αρχαία ελληνική μυθολογία) στο οποίο ο μελετητής πρόσφερε ένα άνευ προηγουμένου όραμα για τη «μητέρα γη» και τη σχέση της με τα ζωντανά πλάσματα και με τον άνθρωπο.

Για τον Lovelock, η Γη είναι ένας ζωντανός οργανισμός ικανός να αυτορυθμίζεται και να ανταποκρίνεται σε όλους εκείνους τους νέους και δυσμενείς παράγοντες που διαταράσσουν την ισορροπία της. Ένα είδος μεγα-συστήματος που δεν μένει παθητικό μπροστά σε ό,τι απειλεί την ύπαρξή του και όπου όλα αλληλεπιδρούν: ωκεανοί, ατμόσφαιρα, φλοιός της γης, όπως τα πλάσματα της «βιόσφαιρας», τα φυτά, τα ζώα και οι άνθρωποι.

Είναι η υπόθεση της Γαίας : ένα όραμα που είχε αξιοσημείωτο αντίκτυπο στον σύγχρονο οικολογισμό και, κυρίως, στο όραμα της σχέσης μεταξύ φύσης και ανθρώπινης δραστηριότητας.

Σε αυτόν τον τέλειο «οργανισμό» που είναι η Γαία, ωστόσο, έχει παρεμβληθεί ένα εξωγήινο και άκρως καταστροφικό στοιχείο: ο άνθρωπος.
Αυτό είναι το θέμα ενός άλλου από τα best-seller του Lovelock, που δημοσιεύτηκε στα αγγλικά το 2006 με τον τίτλο The Revenge of Gaia: Why the Earth is Fighting Back – and How We Still Save Humanity, «Η εκδίκηση της Γαίας. Γιατί η Γη μας πολεμά και μπορούμε ακόμα να σώσουμε την ανθρωπότητα». Μετάφραση στα ιταλικά από τον Rizzoli με τον ελαφρώς πιο ήπιο τίτλο La rivolta di Gaia.

Στο κέντρο του δοκιμίου εμφανίζεται το θέμα (τώρα έχει γίνει ένα είδος ψευδοεπιστημονικού δόγματος) της «παγκόσμιας υπερθέρμανσης», που εικάζεται ότι οφείλεται αποκλειστικά στην ανθρωπική δραστηριότητα. Αυτό το φαινόμενο θα ήταν μια πολύ επικίνδυνη εισβολή του ανθρώπου-στοιχείου στην αρμονία της Γαίας , μια εισβολή που ο οργανισμός της Γαίας θα μπορούσε να απορρίψει βίαια με τον ίδιο τρόπο που ο οργανισμός μας απορρίπτει και καταστρέφει επιβλαβείς ιούς και βακτήρια.

Στο έργο του Lovelock βρίσκουμε την ιδέα του ανθρώπου ως «παράσιτου» ή «καρκίνου» του πλανήτη, που περιγράφεται με ακραίες και αποφασιστικά αποκαλυπτικές προφορές, που φαίνεται να δικαιολογούν πολιτικές δραστικής μείωσης των γεννήσεων. Η Γαία του Λάβλοκ είναι στην πραγματικότητα ένας ζωντανός οργανισμός, κάτι πολύ διαφορετικό από την ακόμα κοινότυπη «μηχανιστική» προοπτική του ξεπερασμένου υλισμού του 19ου αιώνα. Είναι ένα όραμα που πλησιάζει πολύ σε ένα είδος «βιταλισμού». Επομένως, εάν ο άνθρωπος συνεχίσει να δημιουργεί δυσαρμονία στο σύστημα της Γαίας, το «ανοσοποιητικό σύστημα» του πλανήτη αναπόφευκτα θα τον απορρίψει και θα τον καταστρέψει. Αυτή είναι η καταστροφική προφητεία που ξεκίνησε ο Lovelock στις αρχές της δεκαετίας του 2000: στα τέλη αυτού του αιώνα, πολύ λίγα ανθρώπινα όντα θα επιβιώσουν από την περιβαλλοντική καταστροφή. Η Γαία θα «απορρίψει» τον εισβολέα. Ωστόσο, η νέα οικολογική συνείδηση ​​που εξαπλώνεται, δήλωσε ο μελετητής, πιθανότατα θα μπορέσει να σώσει τον άνθρωπο από την καταστροφή. αλλά μακροπρόθεσμα, αυτός ο μετασχηματισμός θα πρέπει να είναι ολοκληρωτικός, μια πραγματικά εποχική καμπή στην εξέλιξη όπου, πιθανώς, θα φτάσουμε σε μια αλληλεπίδραση ανθρώπου-μηχανής που μόνο οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας μπορούν να φανταστούν σήμερα. Η τελευταία εποχή, σύμφωνα με τον Lovelock, θα είναι στην πραγματικότητα αυτή των ρομπότ. Ακόμα καλύτερα, αυτό των ανθρώπων-μηχανών: «Πάρτε για παράδειγμα εμένα: ο βηματοδότης μου και εγώ είμαστε τέλεια ενσωματωμένοι. Σε πολύ πιο προηγμένα επίπεδα, η εμφάνιση μορφών ζωής που βασίζονται στη συμβίωση μεταξύ ζώου και τσιπ δεν είναι μια απομακρυσμένη πιθανότητα και θα μπορούσε να μας προσφέρει νέες ευκαιρίες επιβίωσης. Βλέπετε, ο εγκέφαλός μας είναι ικανός να μεταφράζει ηλεκτρονικά σήματα σε χρήσιμες πληροφορίες και αντίστροφα τα ηλεκτρονικά είναι ικανά να μεταδίδουν πληροφορίες με μεγάλη ταχύτητα. Φανταστείτε μια ηλεκτρονική μορφή ζωής, όπου οι πληροφορίες ταξιδεύουν με ταχύτητα πολύ μεγαλύτερη από αυτή που μπορούν να ανεχθούν οι ζωικοί νευρώνες. Με τέτοια πυκνότητα ερεθισμάτων, μια μέρα θα φαίνεται μεγαλύτερη από δύο χιλιάδες χρόνια. Και η ζωή, με κάποιο τρόπο, θα κρατήσει μια αιωνιότητα». Επομένως, το αποκαλυπτικό όραμα του Lovelock οδηγεί σε μια «μεσσιανική» ελπίδα: μια νέα υπεράνθρωπη ανθρωπότητα με μηδενικό αντίκτυπο στο περιβάλλον που θα ζει σε ένα είδος «εσχατολογικής Ιερουσαλήμ» και θα μπορεί να απολαμβάνει ένα είδος τηλεματικής «αιώνιας ζωής». Αλλά όλα αυτά θα συμβούν εις βάρος της ανθρώπινης κατάστασης: ένα είδος παρωδίας του υπερανθρώπινου του Δάντη, που δεν σημαίνει, στην προκειμένη περίπτωση, υπέρβαση της «ανθρώπινης κατάστασης» προς ανώτερες καταστάσεις του Είναι, αλλά την επ' αόριστον παράταση μιάς υλικής ύπαρξης σε ένα υβριδικό σώμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου