ΟΜΟΡΦΙΕΣ!!!
Πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, 7 ως 11 Οκτωβρίου, Σεμινάριο για Θεολόγους του Πανεπιστημίου Σόφιας (Βουλγαρία), που διοργανώθηκε από την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου σε συνεργασία με τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σόφιας, με την υποστήριξη της Μητρόπολης Δημητριάδος. Το σεμινάριο είχε ως στόχο να εξοικειώσει τους συμμετέχοντες με τις πιο πρόσφατες τάσεις της ελληνικής αλλά και ευρύτερα της Ορθόδοξης θεολογίας σε σχέση με σύγχρονες προκλήσεις (εκκοσμίκευση, παγκοσμιοποίηση, θρησκευτικός πλουραλισμός, ανοιχτή κοινωνία) αλλά και με τις νεώτερες ερμηνευτικές απόπειρες σε τομείς όπως οι Παλαμικές σπουδές, η Καινή Διαθήκη ή το Κανονικό Δίκαιο, προσφέροντας πρόσβαση σε πηγές και στην πιο σύγχρονη βιβλιογραφία καθώς και επαρκή επισκόπηση των τελευταίων εξελίξεων στη σύγχρονη ορθόδοξη θεολογία.
Στο σεμινάριο δίδαξαν ο Παντελής Καλαϊτζίδης (Διευθυντής, Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου) «Νέες τάσεις στην Ελληνική Ορθόδοξη Θεολογία», «Ορθοδοξία και Νεωτερικότητα», «Ορθοδοξία και εθνικισμός», «Ορθοδοξία και Οικουμενικός Διάλογος», ο Σταύρος Γιαγκάζογλου (Αναπληρωτής Καθηγητής Δογματικής, Θεολογική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών) «Η πρόσληψη του αγίου Γρηγορίου Παλαμά στον 20ο αιώνα: Τάσεις και ρεύματα» και «Παλαμισμός ή νέο-πατερική σύνθεση: Προς μια ερμηνευτική ανανέωση της θεολογίας του αγίου Γρηγορίου Παλαμά», η Αικατερίνη Τσαλαμπούνη (Καθηγήτρια Καινής Διαθήκης, Θεολογική Σχολή Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης) «Για μια Ορθόδοξη ερμηνευτική της Καινής Διαθήκης», ο Νικόλαος Ασπρούλης (Αναπληρωτής Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου· Διδάσκων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο) «Από τον Γεώργιο Φλωρόφσκυ στον Ιωάννη Ζηζιούλα: Συνέχειες και ασυνέχειες και το μέλλον της Ορθόδοξης Θεολογίας»· Μητροπολίτης Περιστερίου Γρηγόριος (Παπαθωμάς) (Καθηγητής Κανονικού Δικαίου, Θεολογική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών) «Εισαγωγή στο Κανονικό Δίκαιο» και «Οι συλλογές Κανονικού Δικαίου της Ορθόδοξης Εκκλησίας». Παρουσιάστηκαν ποικίλες διαφορετικές προσεγγίσεις στην εξέταση θεολογικών θεμάτων, μέθοδοι εργασίας με θεολογικά κείμενα, τρόποι ανάλυσης και σύνθεσης απόψεων, ενώ τονίστηκε η σημασία του διαλόγου –εντός της Ορθοδοξίας αλλά και με τις άλλες ομολογίες– ως αφετηρία για τη θεολογική πρόοδο. Καλωσόρισμα στην έναρξη του Σεμιναρίου απηύθυνε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο οποίος μίλησε για «την ανάγκη δημιουργίας γεφυρών και όχι τειχών». Στο πλαίσιο της γνωριμίας της με την ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας και της Μητροπόλεως Δημητριάδος, η ομάδα των θεολόγων από τη Βουλγαρία επισκέφθηκε επίσης το Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού, στη Μακρινίτσα.
Το σεμινάριο, το οποίο εντάσσονταν στο πλαίσιο των πανεπιστημιακών ανταλλαγών, παρακολούθησαν καθηγητές, επίκουροι καθηγητές, βοηθοί, διδάκτορες και φοιτητές της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Σόφιας «Άγιος Κλήμης της Οχρίδας» αλλά και ανεξάρτητοι ερευνητές, με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Κοσμήτορα της Σχολής, Δρ. Σβέτο Ριμπολώφ. Το Σεμινάριο αποτιμήθηκε ως ιδιαίτερα θετικό και από τις δυο πλευρές, καθώς έδωσε μια ευκαιρία για ενεργή επικοινωνία και ανταλλαγή ιδεών. Αναλυτική αναφορά για τις εργασίες του σεμιναρίου δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα https://tinyurl.com/dveriseminar (στα βουλγαρικά)
ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ ΠΛΕΟΝ.
Ο ψευτοΠαριζιάνος εκσυγχρονίζει τους Βούλγαρους... https://acadimia.org/nea-anakoinoseis/deltia-typou/1327-seminario-se-synergasia-me-ti-theologiki-sxoli-tou-panepistimiou-tis-sofias
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτην έναρξη του σεμιναρίου τους Βούλγαρους θεολόγους υποδέχθηκε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος, του οποίου η επισκοπική έδρα βρίσκεται στο Βόλο. Ο επίσκοπος εξέφρασε τη χαρά του που καλωσόρισε τους Βούλγαρους δασκάλους στη μητρόπολη του και σημείωσε τον σημαντικό ρόλο της θεολογίας στη σύγχρονη περίπλοκη κατάσταση στην Ευρώπη: να ενώσει τους ανθρώπους στην Ορθόδοξη Εκκλησία και να ξεπεράσει τις εθνικές διαιρέσεις μεταξύ των τοπικών εκκλησιών. Ο Ιγνάτιος προέτρεψε «… να είναι κατασκευαστές γεφυρών, όχι τειχών». «Μια γέφυρα είναι πιο δύσκολο να χτιστεί από έναν τοίχο, αλλά δίνει την ευκαιρία σε άλλους ανθρώπους να έρθουν κοντά μας, να επικοινωνήσουν, να είμαστε μαζί», είπε ο επίσκοπος και τόνισε ότι η επισκοπή του μαζεύει κόσμο και δημιουργεί ευκαιρίες για διάλογο για περισσότερα από είκοσι χρόνια.
Τις δύο πρώτες ημέρες του σεμιναρίου, κύριος ομιλητής ήταν ο διευθυντής της Θεολογικής Ακαδημίας Βόλου, Δρ Παντελής Καλαϊτζίδης. Ανασκόπησε τα κύρια ρεύματα της ελληνορθόδοξης θεολογίας του 20ού και του 21ου αιώνα, ξεκινώντας από τη γενιά του 1960, η οποία, εμπνευσμένη από τις ιδέες της ρωσικής διασποράς στη Δυτική Ευρώπη, έφερε ανανέωση στη θεολογική σκέψη στην Ελλάδα. Ο λέκτορας εντόπισε επίσης τις αντιδράσεις και τις επικρίσεις της «θεολογίας του '60» τις επόμενες δεκαετίες, τόσο σε συντηρητικούς ακαδημαϊκούς και εκκλησιαστικούς κύκλους, όσο και σε προοδευτικούς που θεωρούσαν αυτό το κίνημα συντηρητικό και αντιδυτικό. Τέλος, εστίασε στα θεολογικά θέματα που απασχολούν τη θεολογική γενιά από τον 21ο αιώνα έως σήμερα, μεταξύ των οποίων ξεχώρισε: την εκ νέου ανακάλυψη της εσχατολογίας και τη δυναμική της ερμηνεία, εκκλησιολογικά προβλήματα όπως η κεντρική θέση της επισκοπικής διακονίας, η κριτική της κυρίαρχης θέσης του μοναχισμού στην εκκλησιαστική ζωή, το κίνημα για λειτουργική ανανέωση, το δίλημμα ηθικής και οντολογίας, το ανανεωμένο ενδιαφέρον για την πολιτική θεολογία, η υπέρβαση του διχασμού Ανατολής-Δύσης ως κύριο κλειδί για την ερμηνεία των εκκλησιαστικών προβλημάτων κ.λπ.
Ο Δρ Καλαϊτζίδης αναφέρθηκε επίσης στα θέματα της Ορθοδοξίας και του οικουμενικού διαλόγου, της Ορθοδοξίας και του εθνικισμού και της Ορθοδοξίας και του νεωτερισμού. Τόνισε την ανάγκη διαλόγου Εκκλησίας και κοινωνίας. Μία από τις κύριες θέσεις του Δρ. Καλαϊτζίδη ήταν ότι το Ευαγγέλιο οδηγεί τον άνθρωπο στο εσχάτον, το μελλοντικό βασίλειο του Θεού, μόνο που η εκκλησιαστική κοινωνία στρέφεται συχνότερα στην ιστορία και το παρελθόν, και αυτό δυσκολεύει τη μαρτυρία της Εκκλησίας στο κοινωνία, δεν δίνει την αυθεντική προοπτική της διδασκαλίας του Χριστού. «Η νοσταλγία για το παρελθόν γεννά βίαιες αποφάσεις σήμερα. Η προσπάθεια να μπει με το ζόρι στο «καλούπι» του παρελθόντος είναι καταδικασμένη σε αποτυχία», τόνισε ο ομιλητής.
Δέν υπάρχει πλέον ορθόδοξη θεολογία φίλε. Δέν ανήκει στήν εκκλησία αλλά στό ΠΣΕ. Απορρέει από τήν Β' Βατικάνειο Σύνοδο καί είναι η επανάσταση τού Νέου, ακολουθούμενη αμέσως από τήν επανάσταση τών νέων τής Καλλιφόρνιας. Τά κηρύγματα τής εκκλησίαςείναι απλώς προπαγάνδα τής εκάστοτε ιδεολογίας από τήν εποχή τών οργανώσεων, ιδιαιτέρως μετά τήν διάσπαση τής Ζωής.
ΑπάντησηΔιαγραφή