Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2024

Ο Τραμπ, ο Πάπας και η Εκκλησία, γυρίζουμε σελίδα


από τον Lorenzo Bertocchi


Η επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής θα αλλάξει τον κόσμο, θα δούμε με ποιον τρόπο, αλλά σίγουρα θα τον αλλάξει στις διεθνείς σχέσεις και ειδικά με τη Ρωσία, την Κίνα, την Ινδία, την Αφρική και το Ισραήλ.

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η στάση των Ηνωμένων Πολιτειών στην έλξη Τραμπ-Βανς θα αλλάξει τις γεωπολιτικές σχέσεις, πιθανώς επαναλαμβάνοντας για τις ΗΠΑ αυτόν τον ρόλο του πολυπολικού (και λιγότερο παγκόσμιου) ηθοποιού που είχε ήδη παίξει η προηγούμενη προεδρία του μεγιστάνα (δεν έχει αναληφθεί πόλεμος, όπως θυμάται ο ίδιος ο Τραμπ στήν ομιλία του σήμερα στο Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών στο Παλμ Μπιτς). Γόνιμο έδαφος στις σχέσεις με την Αγία Έδρα η οποία, δια στόματος του Πάπα Φραγκίσκου, δεν έκρυψε ποτέ την προτίμησή της για έναν πολύπλευρο κόσμο. Στην περίπτωση του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, η εκλογική υπόσχεση του Τραμπ είναι να καταλήξει σε συμφωνία γρήγορα, αναζητώντας μια λύση στη σύγκρουση το συντομότερο δυνατό, η οποία ξεκινά επίσης από έναν νέο διάλογο με τη Μόσχα. Για τον πόλεμο στη Γάζα και τις σχέσεις με το Ισραήλ, ωστόσο, ο Τραμπ είναι σίγουρα υποστηρικτής του Τελ Αβίβ (μίλησε για «μέγιστη πίεση» προς το Ιράν), αλλά, όπως επανέλαβε σήμερα, «δεν θέλουμε πολέμους».

Η ΨΗΦΟΣ ΤΩΝ ΚΑΘΟΛΙΚΩΝ USA

Η ψήφος των Καθολικών ευνόησε τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ με μεγάλη διαφορά σε ολόκληρη τη χώρα και σε πολιτείες αιώρησης στις προεδρικές εκλογές του 2024 την Τρίτη, το NBC Newsκαιτο Associated Press,Washington Post σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν από την Washington Post Καθολική ψήφος με διαφορά 15 μονάδων: 56% προς 41%. Ουσιαστική αλλαγή σε σύγκριση με τις αναλύσεις της ψηφοφορίας του 2020, όταν ο Τραμπ έδειξε πλεονέκτημα έναντι του Μπάιντεν μόλις 5 μονάδων: 52% έως 47%. Ο Τραμπ κέρδισε επίσης το 90% των ψήφων των ψηφοφόρων που πιστεύουν ότι η άμβλωση πρέπει να είναι παράνομη σε όλες ή τις περισσότερες περιπτώσεις. Η δημοσκόπηση που διεξήχθη από το Associated Press διαπίστωσε ότι οι Καθολικοί ψηφοφόροι εμπιστεύονταν τον Τραμπ περισσότερο από τήν Χάρις στη μετανάστευση με τεράστια διαφορά 25 μονάδων, 57% προς 32%.

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΚΑΙ Η ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Κάτι θα αλλάξει για την Καθολική Εκκλησία και τον Πάπα Φραγκίσκο που, αν και έχουν ποιμαντικά και όχι αυστηρά πολιτικά καθήκοντα, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν μια αντικειμενικά διαφορετική κατάσταση. Η επιστροφή του Τραμπ στην Ουάσιγκτον καταδεικνύει καταρχάς ότι οι Καθολικοί ψηφοφόροι θεώρησαν ότι «το μικρότερο κακό» μεταξύ Τραμπ και Καμάλα Χάρις , σύμφωνα με το κριτήριο που είχε υποδείξει ο ίδιος ο Φραγκίσκος , είναι ο Τραμπ.

Ο Πάπας και ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσαν να βρεθούν στην ίδια πλευρά στην επίλυση των διαφόρων μετώπων αυτού που ο Πάπας αποκαλεί αποσπασματικό Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο , ειδικά στο ρωσο-ουκρανικό μέτωπο και στις σχέσεις με τη Μόσχα. Είναι πολύ πιο δύσκολο για την Εκκλησία και τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ να ταξιδέψουν μαζί στον Δρόμο του Μεταξιού που οδηγεί στο Πεκίνο μια πολύ σκληρή στάση του Τραμπ απέναντι στο καθεστώς του Πεκίνου.

Στην πιο αυστηρά ενδοεκκλησιαστική σφαίρα, αλλάζει και ο ρόλος της Αμερικανικής Εκκλησίας, τον οποίο ο Φραγκίσκος στα χρόνια της Ποντιφικής του προσπάθησε να οδηγήσει σε μια «ποιμαντική μεταστροφή» για να την σύρει έξω από αυτούς τους «πολιτιστικούς πολέμους» που για τον Πάπα Μπεργκόλιο είναι « ένα λάβαρο κοσμικών αγώνων», όπως είπε στο ταξίδι του στην Ουάσιγκτον το 2015. Μια «μετατροπή» που δεν τελείωσε ακριβώς καλά, δεδομένου ότι η επισκοπή των ΗΠΑ παρέμεινε πάντα μάλλον σταθερή όλα αυτά τα χρόνια στη γραμμή του πολιτιστικού ακτιβισμού πιστή στο κοινωνικό δόγμα .

Αλλά η ψήφος για τον Τραμπ δείχνει κάτι περισσότερο, ότι οι άνθρωποι, ο λαός του Θεού, ψηφίζουν όλο και λιγότερο βάσει ιδανικών αρχών και όλο και περισσότερο για συγκεκριμένα θέματα, όπως η ασφάλεια, η εργασία, η οικονομία. Μια ψηφοφορία που είδε τη λευκή αμερικανική μεσαία τάξη ιδιαίτερα αφοσιωμένη . Ίσως εκτός από τα τελευταία πρέπει να σκεφτούμε και τα προτελευταία, γιατί κάτι στον περιεκτικό και παγκόσμιο κόσμο έχει πάει στραβά.

ΠΗΓΗ: IL TIMONE 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου