Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024

Η νέα ποιμαντική φροντίδα του Φραγκίσκου Μέρος πρώτο

 

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024
Ο Πάπας Φραγκίσκος στη διαθρησκειακή συνάντηση
στο Καθολικό Κολλέγιο της Σιγκαπούρης


1 . Με την ευκαιρία του τελευταίου του ταξιδιού στην Ινδονησία, ο Πάπας Φραγκίσκος θέλησε να συναντήσει τους νέους του Καθολικού Κολλεγίου της Σιγκαπούρης, την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024. Ήταν μια διαθρησκειακή συνάντηση, με την έννοια ότι οι νέοι πού συγκεντρώθηκαν, κάθε άλλο παρά καθολικοί ήταν , ανήκαν σε διαφορετικές ομολογίες: Καθολικοί ή μη, Χριστιανοί ή μη. 

2. Ενθαρρύνοντας αυτούς τους νέους στόν «διάλογο», ο Άγιος Πατέρας τους είπε ξεκάθαρα ότι όλες οι θρησκείες οδηγούν στον Θεό «Όλες οι θρησκείες είναι μια πορεία προς τον Θεό. Φτάσε στον Θεό, αλλά ο Θεός είναι Θεός για όλους. Και επειδή ο Θεός είναι Θεός για όλους, είμαστε όλοι παιδιά του Θεού» (1 ).

3. Η σύγκριση είναι ενδιαφέρουσα.
Στην πραγματικότητα, ο Αριστοτέλης και ο Άγιος Θωμάς μας λένε ότι η γλώσσα είναι το σημείο, η άμεση και ευθεία έκφραση, όχι των εξωδιανοητικών πραγματικοτήτων, αλλά των ιδεών, δηλαδή των διανοητικών εννοιών με τις οποίες ο νους μας παρουσιάζει στον εαυτό του. στα βάθη του, την πραγματικότητα που γνωρίζει.

Και η γλώσσα είναι ταυτόχρονα το μέσο που έχει δώσει η φύση στους ανθρώπους για να μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους, ανταλλάσσοντας τις σκέψεις τους, μέσα από τις κατάλληλες εκφράσεις (2 ).
Επομένως, η σύγκριση της θρησκείας με μια γλώσσα σημαίνει σύγκριση του μονοπατιού που οδηγεί στον Θεό με το μονοπάτι που οδηγεί σε ιδέες, που οδηγεί στη σκέψη.

Εάν η θρησκεία είναι μια γλώσσα, ο Θεός είναι μια ιδέα και οι διαφορετικές θρησκείες είναι διαφορετικοί τρόποι έκφρασης της ίδιας ιδέας. Ο Πάπας, εξάλλου, επιμένει σε αυτό το σημείο: «Μα ο Θεός μου είναι πιο σημαντικός από τον δικό σου! Είναι αλήθεια; Υπάρχει μόνο ένας Θεός, και εμείς, οι θρησκείες μας, είμαστε γλώσσες, δρόμοι προς τον Θεό, άλλοι είναι Σιχ, άλλοι Μουσουλμάνοι, άλλοι Ινδουιστές, άλλοι Χριστιανοί, αλλά είναι διαφορετικοί δρόμοι».

4.
Και η υπόθεση στην οποία βασίζεται αυτή η ομιλία του Αγίου Πατέρα είναι ακριβώς ότι οι διαφορετικές γλώσσες είναι μόνο διαφορετικές εκφράσεις μιας και της ίδιας ιδέας. Οι διαφορετικοί οπαδοί των διαφορετικών θρησκειών έχουν όλοι την ίδια ιδέα για τον Θεό και η μόνη διαφορά έγκειται στον τρόπο με τον οποίο την εκφράζουν.

5.
Αλλά η ιδέα του Θεού αντιστοιχεί σε μια πραγματικότητα και είναι η πραγματικότητα ενός, μοναδικού και αληθινού Θεού; Για παράδειγμα, η ιδέα του Θεού, όπως την εκφράζουν οι Καθολικοί και οι Εβραίοι με διαφορετικούς τρόπους, αντιστοιχεί στην αιώνια και αντικειμενική πραγματικότητα της Αγίας Τριάδας, ενός Θεού σε Τρία ομοούσια Πρόσωπα: Πατέρα, Υιό και Άγιο Πνεύμα;

Η ιδέα του Ιησού Χριστού, όπως την εκφράζουν οι Καθολικοί και οι Μουσουλμάνοι με διαφορετικούς τρόπους, αντιστοιχεί στην ιστορική και αντικειμενική πραγματικότητα του Ιησού από τη Ναζαρέτ, αληθινού ανθρώπου, Υιού της Παναγίας και αληθινού Θεού, αιώνιου και ομοούσιου Υιού του Πατέρα; ? Υπάρχει μια πραγματικότητα πέρα ​​από τις ιδέες μας; Και αν υπάρχει, τι είναι;

Είναι μιά υπερβατική πραγματικότητα εκτός τής ψυχής καί τής νοήσεως; δηλαδή ενός όντος ανεξάρτητου από τις ψυχολογικές και υποκειμενικές μας αντιδράσεις;
Είναι η ίδια πραγματικότητα τών  ζωτικών μας αντιδράσεων, η πραγματικότητα του θρησκευτικού μας συναισθήματος, της ανάγκης μας για το άπειρο, το συναίσθημα και την ανάγκη όπως βιώνονται και αντιμετωπίζονται; Και η ιδέα του Θεού θα ήταν κάτι άλλο εκτός από την επίγνωση, τήν συνειδητοποίηση αυτής της εμπειρίας;

Και μπορεί μια τέτοια ιδέα, με τη γλώσσα που την εκφράζει, να καταφέρει να δώσει επαρκώς ακριβή αποτύπωση αυτής της πραγματικότητας στην οποία αναφέρεται; Αυτά είναι μερικά μόνο από τα καθοριστικά ερωτήματα που θέτει αυτή η ομιλία του Πάπα Φραγκίσκου, αναμφισβήτητα πιο πλούσια σε προβλήματα από ό,τι φαίνεται με την πρώτη ματιά.

6. Από την πλευρά του, ο Πάπας Άγιος Πίος Χ, στην εγκύκλιο Pascendi , είχε δώσει πολύ ξεκάθαρα διάφορα στοιχεία ανταπόκρισης και διάκρισης. Σύμφωνα με τα σταθερά και δεόντως ενοποιημένα δεδομένα της Κατήχησης, ο Θεός είναι προσωπικό ον, ανεξάρτητο από τη σκέψη, και έχει γίνει γνωστός, με την υπερφυσική Του Αποκάλυψη, ως Ένας στην Τριάδα των ομοούσιων Προσώπων Της: Πατέρα, Υιό και Άγιο Πνεύμα.

Και πώς έχει ενώσει, στο Πρόσωπο του Λόγου Του, την ατομική ανθρώπινη φύση του Ιησού από τη Ναζαρέτ, υιού κατά σάρκα της Παναγίας;;;;. Αυτές οι θεμελιώδεις αλήθειες, που απορρίπτονται τόσο από τη θρησκεία του σύγχρονου Ιουδαϊσμού όσο και από το Ισλάμ, και γενικότερα από τις λεγόμενες μη χριστιανικές θρησκείες, φαίνεται δύσκολο να δούμε σε αυτές μονοπάτια που οδηγούν στον Θεό.

7.
Εκτός αν υποτεθεί ότι ο Θεός είναι μόνο μια ιδέα, που αναφέρεται το πολύ σε μια υπαρξιακή εμπειρία ή σε ένα συναίσθημα, εμπειρία και συναίσθημα που καμία θρησκευτική διατύπωση δεν θα μπορούσε να εκφράσει επαρκώς. Για να μπορέσει τελικά κάθε θρησκευόμενος να τρέφει τη φιλοδοξία να εμμείνει, πέρα ​​από τους τύπους της θρησκείας του, στην άγνωστη αλήθεια που δεν εξαντλείται ποτέ από καμία γλώσσα.

Σε μια τέτοια άποψη, όλοι οι πιστοί μοιράζονται ήδη την ίδια πίστη και όλες οι πεποιθήσεις του κόσμου είναι απλώς παραλλαγές της.
Ο διαθρησκειακός διάλογος, όπως τον ενθαρρύνει ο Πάπας Φραγκίσκος, θα πρέπει να επισπεύσει την αυγή της ημέρας που θα υπάρχει μία θρησκεία για όλη την ανθρωπότητα, αφού καταργηθούν όλες οι συγκρουσιακές διαιρέσεις (3 ).

8. Θα έπρεπε τότε να φωνάξουμε για θρησκευτικό σχετικισμό ή ελευθεροφροσύνη; Καθόλου, γιατί το λάθος που καταδίκασε ο Πάπας Πίος Θ΄ στο αναλυτικό πρόγραμμα είναι εκείνο που βεβαιώνει ότι «όλες οι θρησκείες είναι ισοδύναμες» (4 ).
Δηλώνοντας ότι «όλες οι θρησκείες οδηγούν στον Θεό», ο Πάπας Φραγκίσκος δεν λέει ότι οδηγούν στον Θεό «ισότιμα» ή με την ίδια αξία.

Οι διδασκαλίες του Βατικανού Β' παραδέχονται αυτή τη σωτηριολογική αξία, με την προϋπόθεση ότι γίνεται κατανοητή με διαφοροποιημένο τρόπο (5 ).
Η καθολική θρησκεία θα ήταν τότε η προνομιακή έκφραση της σχέσης μεταξύ ανθρώπου και Θεού - ή ενός θρησκευτικού συναισθήματος που έχει γίνει συνειδητό. Μας εξουσιοδοτεί αυτό να μιλάμε για «μετριασμένο γεωγραφικό προσανατολισμό»; Γιατί όχι, με την προϋπόθεση ότι δεν υπερβάλλουμε το εύρος αυτού του πιθανού «μετριασμού». Χωρίς αμφιβολία, θα ήταν καλύτερο να προσπαθήσουμε να μιλήσουμε για «νέο
latitudinarismo», αλλά ας προχωρήσουμε, αφού de nominibus non est disputandum .

9.
Ας μην ξεχνάμε ότι υπήρχε προηγούμενο. Τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019, ο Πάπας Φραγκίσκος υπέγραψε μαζί με τον Μέγα Ιμάμη Ahmad Al-Tayyeb, μια κοινή δήλωση για την Ανθρώπινη Αδελφότητα, για την παγκόσμια ειρήνη και την κοινή συνύπαρξη. Αυτό το κείμενο δηλώνει ήδη ότι «ο πλουραλισμός και η ποικιλομορφία των θρησκειών […] είναι μια σοφή θεία βούληση, με την οποία ο Θεός δημιούργησε τα ανθρώπινα όντα» (6 ).
Το νεο-αδιάφορο ποιμαντικό υπουργείο που κήρυξε στους νέους στη Σιγκαπούρη λογικά έπρεπε να αναφερθεί σε αυτή τη δήλωση.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

1 - Ομιλία του Αγίου Πατρός στη διαθρησκειακή συνάντηση με νέους, Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024
https://www.vatican.va/content/francesco/fr/speeches/2024/september/
documents/20240913-singapore-giovani.html

2 – Άγιος Θωμάς Ακινάτης, Σχολιασμός των Περιερμηνειών του Αριστοτέλη , βιβλίο Ι, μάθημα 2, αρ. 2.
3 – Δείτε το άρθρο «Exhortation synodale et postconciliaire» στο τεύχος Νοεμβρίου 2019 της Courrier de Rome .
4 – Οι προτάσεις 16 και 18 που καταδικάζονται από το αναλυτικό πρόγραμμα δηλώνουν ακριβώς αυτή την ισότητα των διαφορετικών θρησκειών από την άποψη της σωτηριολογικής αξίας. Πρόταση 16: « Οι άνθρωποι μπορούν να βρουν τον δρόμο για την αιώνια σωτηρία και να αποκτήσουν αιώνια σωτηρία με οποιαδήποτε θρησκεία »: Πρόταση 18: « Ο προτεσταντισμός δεν είναι τίποτα άλλο από μια διαφορετική μορφή της ίδιας αληθινής χριστιανικής θρησκείας, στην οποία είναι δυνατό να ευαρεστηθεί ο Θεός όπως στο η Καθολική Εκκλησία ».
5 – Σύνταγμα Lumen gentium , αρ. 15 και 16. Unitatis redintegratio decree, n° 3; Δήλωση Nostra aetate , αρ. 2.
6 – Δείτε το άρθρο «François et le dogme (II)» στην Courrier de Rome του Φεβρουαρίου 2019.

Ο ΝΕΟΣ ΜΟΟΝ ΜΕ ΤΗΝ ΝΕΑ ΤΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΝ ..... ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου