Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021

Γ.Ιωαννίδης: «Κορυφαίοι επιστήμονες φοβούνται να μιλήσουν - Έχουμε μπει σε σκληρά μονοπάτια - Φρανκενστάιν τα ΜΜΕ»

Συγκλονιστικός ο Γ.Ιωαννίδης για την πανδημία

«Βόμβες» από τον καθηγητή Παθολογίας- Επιδημιολογίας και Πληθυσμιακής Υγείας του Πανεπιστημίου Stanford και μέλος της Αμερικανικής Εθνικής Ιατρικής Ακαδημίας, Γιάννη Ιωαννίδη, ο οποίος μίλησε για την ηθική κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ο καθηγητής μίλησε για την πίεση που δέχονται επιστήμονες κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία τους οδηγεί στο να ακολουθούν τις εντολές της κάθε κυβέρνησης και του κάθε επιχειρηματία.

Ο Γ.Ιωαννίδης για την «φίμωση» που υπάρχει στην επιστημονική σκέψη τόνισε πως πρέπει «να διασφαλίσουμε πως οι επιστήμονες μπορούν να μιλήσουμε ως ελεύθεροι άνθρωποι, να μιλήσουμε με θάρρος, σύνεση και τη σωστή δόση αβεβαιότητας. Οι επιστήμονες πρέπει να μιλούν χωρίς να φοβούνται να πληρώσουν τον λογαριασμό των πολιτικών ή κάποιων άλλων επιχειρηματικών συμφερόντων. Οι επιστήμονες μπορεί πολλές φορές να σκεφτούν τι θα γίνει για την δικιά τους χρηματοδότηση εάν εμφανιστούν ως επαναστάτες μέσα στο σύστημα, καθώς την επόμενη φορά που θα ζητήσω χρηματοδότηση από κάποιον οργανισμό ίσως με μηδενίσουν και μετά τι θα πρέπει; Θα πρέπει να καταστρέψω την ομάδα μου».

Ενώ αναφέρθηκε πως το «κομφούζιο» που δημιουργήθηκε δεν οφείλεται «τόσο στους επιστήμονες, όσο σε άλλους παίκτες που βρέθηκαν μέσα στο παιχνίδι. Πολιτικοί, κόμματα, επιχειρηματίες, ή και απλοί άνθρωποι με αγωνίες και φόβους, αλλά και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Στη συνέχεια ο καθηγητής, μιλώντας στην εκπομπή «Αντιθέσεις», εξήγησε το γιατί αρκετοί επιστήμονες δείχνουν διστακτικοί στο να μιλήσουν για τα όσα βιώνουμε τον τελευταίο χρόνο με τον κορωνοϊό, λέγοντας πως «σκέφτονται πως μετά μπορεί να μην μπορούν να  κάνουν  επιστήμη».

Ενώ εξηγεί πως αυτό δεν ισχύει μόνο για νέους επιστήμονες, αλλά ακόμα και για τους πιο καταξιωμένους τονίζοντας πως «αμέτρητες επιστήμονες που είχαν φτάσει στην κορυφή της ιεραρχίας έστελναν μηνύματα πως δεν μπορώ να κάνω τίποτα, δεν μπορώ να μιλήσω, φοβάμαι να μιλήσω, εάν βγω να μιλήσω θα με καταστρέψουν, θα με τελειώσουν, θα με ποδοπατήσουν».

Ο καθηγητής συνέχισε λέγοντας «Και σκεφτόμουν "μα είναι δυνατόν αυτός να φοβάται να μιλήσει;" Και όμως είχαν δίκαιο, θα μπορούσαν να πολτοποιηθούν μέσα σε μία ημέρα. Άρα λοιπόν για ανθρώπους που συμβιβαστήκανε λυπάμαι αλλά δεν τους κατηγορώ, γιατί ήταν πολύ δύσκολο να μην συμβιβαστείς».

Στη συνέχεια περιέγραψε τη δυστοπία που ζούμε, καθώς είπε πως «έχουμε μπει σε πολύ σκληρά μονοπάτια, δυστυχώς». Ενώ συνέχισε λέγοντας «και σκληρά μονοπάτια για επιστήμονες που συνεχίζουν να εργάζονται στον κεντρικό πυρήνα της επιστήμης, δεν μιλάω για περίεργους ανθρώπους που μιλάνε για περίεργες ιδέες που δεν θα μπορούσα να δημοσιεύσουν σε επιστημονικά περιοδικά».

Σε ερώτηση για το αν η ηθική στην επιστήμη ορίζεται από αυτούς που αποφασίζουν για το αν θα σε πολτοποιήσουν ή όχι ο καθηγητής Ιωαννίδης απάντηση «δυστυχώς». Τονίζοντας πως «σκεφτείτε ότι είναι σαν να βρίσκεται κάποιος σε μία κατάσταση εκβιασμού και κάποιοι μπορεί να είναι κάποιοι ίσως πιο γενναίοι από τους άλλους, αλλά μπορεί η γενναιότητα να εξηγηθεί και ως αφροσύνη, ή ως επιπολαιότητα, ή ότι είναι αλαφροΐσκιωτος. Ο Ιωαννίδης είναι αλαφροΐσκιωτος, είναι χαμένος στο διάστημα, ίσως γι' αυτό δεν τον τον ενδιαφέρει εάν θα πολτοποιηθεί».

Ο καθηγητής Ιωαννίδης είπε επίσης πως «ένας επιστήμονας που θέλει να σώσει ζωές πρέπει να καταλαβαίνει τι σημαίνει ανθρώπινη ζωή».

Παράλληλα αναφέρθηκε και στην επίθεση που δέχονται οι επιστήμονες, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «ένας επιστήμονας μπροστά σε έναν υπεύθυνο πολιτικού γραφείου που θα συντονίσει 2-3 εφημερίδες και θα ρίξει λίγη λάσπη, είναι ανίσχυρος.

Ο επιστήμονας θα βγει θα πει 2-3 πράγματα και αυτομάτως ο τελευταίος υπαλληλίσκος του πρωθυπουργικού γραφείο θα τον κονιορτοποιήσει στην κυριολεξία. Γιατί; Γιατί η κοινωνία δεν αντιδρά σε αυτό. Παρακολουθεί τρώγοντας γαριδάκια και ποπ κορν. Πιθανότατα ο ίδιος υπαλληλίσκος έχει κάνει την κοινωνία να αδρανοποιηθεί, απλώς να τρώει ποπ κορν και γαριδάκια».

«Είναι συνολική η λύση, νομίζω αυτό είναι ηθική υπόθεση του καθενός μας», επισήμανε ο καθηγητής Ιωανννίδης. Ενώ υποστήριξε πως «υπόθεση του αν στεκόμαστε ειλικρινείς απέναντι στον συνάνθρωπο μας. Να πω πως εγώ θα βγω και θα πω την αλήθεια γιατί δεν μπορώ να ζήσω χωρίς αυτό. Αν δεν μπορώ να το κάνω αυτό τότε μάλλον πρέπει να πάω σπίτι μου και να ξεκινήσω και εγώ να βλέπω ριάλιτι με γαριδάκια».

Για τα σόσιαλ και τα ΜΜΕ είπε: «Έχουμε έναν Φρανκενστάιν που κατασκευάσαμε και αυτή τη στιγμή είναι ανεξέλεγκτος. Δεν θέλω να τον ελέγξω, σε καμία περίπτωση δεν αντισταθμίζω την λογοκρισία με λογοκρισία, αλλά αυτή τη στιγμή έχουμε έναν Φρανκενστάιν. Τα ΜΜΕ και τα σόσιαλ έχουμε μετατραπεί σε Φρανκενστάιν. Υπάρχουν πάρα πολλοί που μπορούν να τα χειραγωγήσουν. Υπάρχουν πάρα πολλοί που μπορούν να τα οδηγήσουν σε επιλογές που είναι ακατανόητες και παράλογες και τη στιγμή που συμβαίνουν είναι παντοδύναμες. Δεν έχω κάποιο καλό αντίδοτο, άλλο από ψυχραιμία και ειλικρίνεια».

Τέλος, έκλεισε λέγοντας πως «έχουμε όλες αυτές τις σφραγίδες της δυστοπίας, η οποία είναι πλέον πανίσχυρη και είναι πολύ δύσκολο να της αντισταθείς, είναι πραγματικά πολύ λίγα τα όπλα, προσωπικά πιστεύω πως έχω ξοδέψει τις σφαίρες μου απέναντι αυτής της δυστοπίας, πραγματικά δεν ξέρω αν έχω πετύχει τίποτα».

«Αλλά ταυτόχρονα υπάρχει αυτό το απρόβλεπτο, αυτό το χαοτικό στοιχείο, ότι η ανθρώπινη ψυχή, η ανθρώπινη σκέψη ή πίστη θα βρει αυτή τη λύση και θα βγει απ' αυτό τον λαβύρινθο. Αν δεν κρατήσουμε κάποια τέτοια πίστη ή ελπίδα δεν ξέρω τι πρέπει να κάνουμε», είπε κλείνοντας με έναν πιο αισιόδοξο τρόπο την συνέντευξη του.

Δείτε όσα είπε για την ηθική της επιστήμης σε καιρούς δυστοπίας και πανδημίας ο Γ.Ιωαννίδης από το 2.30.00 του βίντεο και μετά

Η Ηθική της Επιστήμης σε καιρούς Δυστοπίας και Πανδημίας - YouTube

Pronews

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

''Ενώ εξηγεί πως αυτό δεν ισχύει μόνο για νέους επιστήμονες, αλλά ακόμα και για τους πιο καταξιωμένους τονίζοντας πως «αμέτρητες επιστήμονες που είχαν φτάσει στην κορυφή της ιεραρχίας έστελναν μηνύματα πως δεν μπορώ να κάνω τίποτα, δεν μπορώ να μιλήσω, φοβάμαι να μιλήσω, εάν βγω να μιλήσω θα με καταστρέψουν, θα με τελειώσουν, θα με ποδοπατήσουν».

Άρα όλο αυτό δεν είχε σχέση με την πανδημία, δηλαδή με μία ασθένεια, αλλά με εντελώς άλλα πράγματα...

amethystos είπε...

Τό συμπέρασμα είναι ότι η επιστήμη δέν αφορά τήν ουσία τού ανθρώπου, τής κοινωνίας, τής ιστορίας καί τού πολιτισμού καί μάταια τήν αναβαθμίσαμε στήν αξιοπρέπεια τής πίστης. Ο Ιωαννίδης είναι σάν τούς κληρικούς πού κλαίνε γιά τήν διαφθορά τού κλήρου. Φυσικά εφόσον η ουσία βρίσκεται αλλού. Μόνον η ουσία δέν φθείρεται.

Ανώνυμος είπε...

@ amethystos
Ο συλλογισμός σας και το επιχείρημά σας είναι λανθασμένα.
Διότι αν η διαφθορά και η διαπλοκή της επιστήμης από μόνες τους οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι η επιστήμη δεν αφορά την ουσία του ανθρώπου, τότε αντιστοίχως θα έπρεπε και η διαφθορά του κλήρου να οδηγούσε στο συμπέρασμα ότι η πίστη δεν αφορά την ουσία του ανθρώπου.
Η επιστήμη όπως και η πίστη αφορούν την ουσία του ανθρώπου κατά το ότι είναι λειτουργίες της.
Η πολιτικά ή οικονομικά κατευθυνόμενη διεφθαρμένη ψευτο-επιστήμη (που δεν είναι ουσιαστικά επιστήμη), όπως και το διεφθαρμένο ιερατείο είναι προϊόντα διεφθαρμένων κοινωνικών δομών που μπορεί να διαφθείρονται από τους πολλούς ή μπορεί από τους λίγους. Οι λίγοι μπορεί τελικώς να επηρεάζουν και να διαφθείρουν και τους πολλούς.
Η διαφθορά μπορεί να βρίσκεται και στα υψηλά κλιμάκια της οντολογικής ιεραρχίας, στους αγγέλους όταν εκπίπτουν.

amethystos είπε...

Aν καί όταν φίλε. Η ουσία είναι σταθερή αλλά δέν είναι αθάνατος οντολογικά. Ο, τι φθείρεται δέν είναι ουσία. Η ιερωσύνη δέν είναι πρός σωτηρίαν έλεγε ο Αγιος Παίσιος. Ο,τι είναι ευάλωτο στό χρήμα δέν είναι ουσία.

Ανώνυμος είπε...

Τι είπε στη Βουλή ο Μητσοτάκης : από το φθινόπωρο ένας ιδιοκτήτης εστιατορίου θα μπορεί να μην δέχεται στο κατάστημά του ανεμβολίαστους! Δηλαδή πλέον μιλάμε για ναζισμό.

Ανώνυμος είπε...

Ιδού κατάντια, σαν κάτι εκβιάστριες 'κατίνες' της γειτονιάς https://www.tovima.gr/2021/06/08/politics/mitsotakis-oudeis-to-fthinoporo-den-tha-mporei-na-apagorepsei-se-enan-estiatora-na-dexetai-mono-emvoliasmenous/amp/

Ανώνυμος είπε...


https://saint.gr/1834/saint.aspx
Στα χρόνια του βασιλιά των Περσών Σαθωρίου (330 μ.Χ.), ζούσε κάποιος Ιερέας, Παύλος ονομαζόμενος, κοντά σ' ένα χωριό που ονομαζόταν Αζά. Ήταν πλούσιος και φιλοχρήματος, και είχε μαζί του και πέντε κανονικές, δηλαδή παρθένες μοναχές, που ήταν στολισμένες με την λαμπρότητα των αρετών. Αυτός λοιπόν, Ιερουργούσε και συνέψαλλε μ' αυτές, και όσα χρήματα έδιναν σ' αυτόν οι κανονικές, αυτός τα θησαύριζε για τον εαυτό του. Όταν όμως έγινε γνωστό, ότι ο πρεσβύτερος Παύλος ήταν πλουσιότατος, οι Πέρσες ζήτησαν, με την απειλή ότι θα τον θανατώσουν, ή να αρνηθεί αυτός και οι μαζί μ' αυτόν παρθένες τη θρησκεία του, ή να παραδώσει τους θησαυρούς του. Αυτός τότε, προτίμησε τον πλούτο και δέχτηκε τη θρησκεία των Περσών. Τις δε παρθένες, που αρνήθηκαν ν' ακολουθήσουν το προδοτικό παράδειγμά του και ν' αρνηθούν το Χριστό, έσφαξε ο ίδιος με τα χέρια του. Άλλα και αυτός δεν πρόλαβε να χαρεί τον πλούτο του. Οι Πέρσες προκειμένου να πάρουν και τους θησαυρούς του, το επόμενο βράδυ τον έπνιξαν.