Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020
Η ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΘΕΑΣΗ ΤΟΥ HALFORD J. MACKINDER: ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΔΥΣΗΣ - ΡΩΣΙΑΣ
Άρθρο του Pasquale di Nuzzo
Μετάφραση: Ιωάννης ΑυξεντίουΗ.J.Mackinder |
Η επανεμφάνιση της Βρετανίας!
Στις 26 Οκτωβρίου, μετά την αποτυχία της τρίτης εκεχειρίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η ομάδα MINSK (ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία) ανακοίνωσε ότι θα έφερνε το θέμα των εχθροπραξιών στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε μέσω των ψηφισμάτων να απαιτούνταν ο άμεσος τερματισμός των εχθροπραξιών.
Όμως, προς έκπληξη όλων, η Βρετανία, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, ανακοίνωσε ότι θα έθετε βέτο στο ψήφισμα, απαιτώντας να μην υπάρξει απόφαση περί τερματισμού των μαχών. Η πρωτοφανής βρετανική ενέργεια, ακατανόητη εκ πρώτης όψεως, θα μπορούσε να γίνει αντιληπτή εάν συνδυαζόταν με μια σειρά φαινομενικά ασύνδετων γεγονότων, ώστε να γίνουν κατανοητές οι στρατηγικές των μεγάλων δυνάμεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Την 1η Οκτωβρίου, τέσσερις ημέρες μετά την έναρξη των εχθροπραξιών στον Καύκασο, ο Richard Moore, πρώην πρέσβης της Βρετανίας στην Τουρκία, επισκέφτηκε την Αγκυρα με την ιδιότητα του νέου αρχηγού των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών. Ο Τιερί Μεϊσάν αναφέρει ότι η επίσκεψη του Ρίτσαρντ Μουρ στην Αγκυρα αφορούσε τον συντονισμό της αποστολής 4.000 Τουρκμένων τζιχανιστών από τη Συρία στον Καύκασο. Κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Αγκυρα είχε πρωτοστατήσει να αναλάβει ο Τούρκος πρόεδρος την πνευματική ηγεσία των αδελφών μουσουλμάνων, τους ηγέτες των οποίων γνώριζε, επειδή μέσω των υποτροφιών του κέντρου ισλαμικών σπουδών του πανεπιστημίου της Οξφόρδης με το οποίο είναι συνδεδεμένος επιδίωκε να τους στρατολογήσει στις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες.
Ο Ρίτσαρντ Μουρ είναι αξιοθαύμαστος επειδή είναι ο εμπνευστής της αναβίωσης της ισχυρής βρετανικής παράδοσης στρατολόγησης ξένων πρακτόρων μέσω των ακαδημαϊκών κέντρων της Οξφόρδης και του Κέμπριτζ, πρακτική με την οποία οι Βρετανοί κατέκτησαν το κόσμο.
Πράγματι, είναι οξυδερκές ότι ο ίδιος προώθησε στο διοικητικό συμβούλιο του ισλαμικού κέντρου σπουδών της Οξφόρδης τον πρώην πρωθυπουργό της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος, σημειωτέον, είχε αναλάβει και τον συντονισμό των ισλαμικών σπουδών στην Ελλάδα μέσω της χορήγησης υποτροφιών σε Ελληνες ακαδημαϊκούς με τα χρήματα του τουρκικού ερευνητικού οργανισμού TYBITAK, καθώς και της τουρκικής διοίκησης της Βόρειας Κύπρου. Επίσης, είναι αξιοπερίεργο ότι οι ισλαμικές υποτροφίες σε Ελληνες ακαδημαϊκούς διαφημίζονταν εκείνη την εποχή μέσα από τις ιστοσελίδες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών!
Η επίσκεψη του Ρίτσαρντ Μουρ στην Αγκυρα θα μπορούσε να είχε περάσει απαρατήρητη αν λίγους μήνες νωρίτερα, τον Ιούνιο του 2020, ο πρωθυπουργός της Αγγλίας Μπόρις Τζόνσον δεν είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του για την επιστροφή της Βρετανίας στο αυτοκρατορικό παρελθόν της και στις θάλασσες μέσω της ναυπήγησης ενός ισχυρού στόλου και της αναδιάρθρωσης των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων. Προφανώς, η έξοδος της Βρετανίας από τη γερμανική Ευρωπαϊκή Ένωση και η σχεδιαζόμενη αποχώρηση της Αμερικής από τη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο συσχετίζονται με την απόφαση της επιστροφής της Βρετανίας στο αυτοκρατορικό παρελθόν, επειδή το Λονδίνο έχει αντιληφθεί ότι η παραμονή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση το κράτησε μακριά από τις ενεργειακές περιοχές του πλανήτη.
Μέσα σε αυτό το γενικευμένο πλαίσιο επαναφοράς, το Λονδίνο παρέχει σταθερή διπλωματική στήριξη στην Τουρκία και στο Αζερμπαϊτζάν, ενώ μόλις στις 25 Οκτωβρίου, αμέσως μετά την αμερικανική ανακοίνωση περί «κακής πίστης» των Αζέρων, η Μόσχα άρχισε να υποψιάζεται βρετανική παγίδα γύρω από την αμερικανική παγίδα, αντιλαμβανόμενη ότι το Λονδίνο είχε χρησιμοποιήσει τις ΗΠΑ στο να ενθαρρύνουν την Τουρκία για την έναρξη των εχθροπραξιών στον Καύκασο.
Έτσι, η Βρετανία επανεμφανίζεται στην περιοχή του Καυκάσου 190 χρόνια μετά το «μεγάλο παιχνίδι», όνομα με το οποίο είναι γνωστή η βρετανική απόπειρα ελέγχου των περιοχών νοτίως της Ρωσίας τους δύο τελευταίους αιώνες. Σήμερα, η εμφάνιση του Λονδίνου στον Καύκασο αποσκοπεί στη σύναψη συμβολαίων μεταξύ αζερικών και βρετανικών πετρελαϊκών εταιριών. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ρίτσαρντ Μουρ φαίνεται ότι διαπραγματεύτηκε με την Αγκυρα τη σύναψη συμβολαίων συνεκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο, με αντάλλαγμα την παροχή του κινητήρα πριν από το 2023 για το εθνικό μαχητικό της Τουρκίας. Το Λονδίνο δεν σκοπεύει να επιτρέψει στη Γαλλία να αποτελέσει τον μοναδικό παίκτη στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.
Η βρετανική στρατηγική απόφαση της αναβίωσης του αυτοκρατορικού παρελθόντος μέσω του ισχυρού στόλου και η επανεμφάνιση στον Καύκασο, στη Μέση Ανατολή και την ανατολική Μεσόγειο, σε συνδυασμό με τον νεοοθωμανισμό του Ερντογάν, δεν φαίνεται ότι θα επιφέρει κάτι θετικό στην περιοχή. Οι χαμένες από τη βρετανική «επαναφορά» θα είναι η Γερμανία και η Ελλάδα. Η πρώτη, επειδή αντικαταστάθηκε από τη Βρετανία στην ενεργειακή πολιτική της Αγκυρας, και η δεύτερη, λόγω βλακείας.
*Διδάκτωρ Φυσικής του Πανεπιστημίου του Manchester, UK, δ/ντής Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών
Πῶς ἔχασε ἡ Ἑλλάς τήν Δύση
Μανώλης Κοττάκης Νοέ 30, 2020
ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ Σάββατο τό Ὑπουργεῖο Ἐξωτερικῶν…
… –ἐπ’ ἀφορμῇ τῆς ἔκδοσης τῆς νέας τουρκικῆς navtex ἡ ὁποία ἀνήγγειλε ἔρευνες τοῦ Ὀρούτς Ρέις σέ ἀπόσταση 6 μιλίων ἀπό τό Καστελλόριζο– ἐξέδωσε τήν ἑξῆς ἀνακοίνωση: «Ἡ Τουρκία ἐξέδωσε σήμερα νέα παράνομη navtex μέ τήν ὁποία ἀνακοινώνει τήν συνέχιση τῶν παράνομων σεισμικῶν ἐρευνῶν της γιά τήν περίοδο 21-29 Νοεμβρίου σέ περιοχή πού ἐπικαλύπτει τήν ἑλληνική ὑφαλοκρηπῖδα στήν Ἀνατολική Μεσόγειο, παραβιάζοντας κατ’ ἐξακολούθησιν τό Διεθνές Δίκαιο τῆς Θάλασσας καί ὑπονομεύοντας τήν εἰρήνη, τήν σταθερότητα καί τήν ἀσφάλεια στήν περιοχή. Δυστυχῶς ἡ Τουρκία γιά μία ἀκόμη φορά ἀγνοεῖ ἐπιδεικτικά τίς ἐκκλήσεις τῆς Διεθνοῦς Κοινότητας καί τοῦ Εὐρωπαϊκοῦ Συμβουλίου γιά τήν ἀποφυγή παράνομων ἐνεργειῶν καί κινήσεων πού ὁδηγοῦν σέ περαιτέρω κλιμάκωση καί ἔνταση καθώς καί γιά τήν συμμόρφωσή της στήν διεθνῆ νομιμότητα». Ἐπειδή καί οἱ τουρκικές navtex καί οἱ ἑλληνικές ἀντι-navtex ἀλλά καί οἱ ἀνακοινώσεις τῶν Ὑπουργείων τῶν δύο χωρῶν «πέφτουν» σάν τό χαλάζι ἀπό τόν Αὔγουστο ἕως σήμερα –ρουτίνα θεωροῦνται– δέν κατέστη ἀμέσως ἀντιληπτή ἡ σημασία τῆς ἑλληνικῆς θέσης.
«Χωρίς τον λαό είναι κολοβωμένη η Θεία Λατρεία»
Στην εκπομπή «Επικαιρότητα στην Πεμπτουσία» φιλοξενήθηκε από τη δημοσιογράφο Μαρία Γιαχνάκη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος ο οποίος αναφέρθηκε στην πανδημία του κορωνοϊού και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για το κλείσιμο των Ιερών Ναών.
Ακούστε το απόσπασμα:
Ο Σεβασμιώτατος σημείωσε: «Όσοι παρακολουθούν την επικαιρότητα γνωρίζουν ότι είμαστε στο προσκήνιο λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού. Το Σύστημα υγείας εδώ στην περιοχή νοσεί εδώ και χρόνια, το μικρό μας νοσοκομείο δεν μπόρεσε να ανταπεξέλθει επαρκώς. Είχαμε 5 κλίνες στο νοσοκομείο και με δωρεές έχουν φτάσει 12, χρειάζονται μακροπρόθεσμα μέτρα».
Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος μίλησε για την κρίση της πανδημίας και τόνισε ότι είναι «Μια πολύ άσχημη περίοδος για τον λαό. Τον βιώσαμε με πόνο γιατί στερούμαστε τη Θεία Λατρεία. Τα Ιερατικά μας καθήκοντα τα επιτελούμε ως εκπρόσωποι του λαού, χωρίς τον λαό είναι κολοβωμένη η Θεία Λατρεία».
«Η σχέση του Ορθόδοξου πιστού με τον Θεό δεν είναι προτεσταντικού τύπου, ζούμε εν Χριστώ μέσα στην Εκκλησία τρώμε και πίνουμε Σώμα και Αίμα Χριστού, όταν το καταργούμε αυτό φέρνουμε το θάνατο» σχολίασε ο Σεβασμιώτατος.
Επιπρόσθετα ο Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος ανέφερε: «Οι συνειδητοί χριστιανοί είναι περίλυποι για αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση» ενώ έπειτα σημείωσε ότι δεν είναι λογικό να μην γίνεται Θεία Λειτουργία με πιστούς στον Μεγαλύτερο Ναό της Ελλάδας αυτόν του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα σήμερα ενώ σχολίασε χαρακτηριστικά «η φρούρηση των Ιερών Ναών για να μην τους πλησιάσουν οι πιστοί είναι εικόνα αποκρουστική για εμάς».
«Το Σώμα της Διοικούσας Ιεραρχίας έχουμε την μεγαλύτερη ευθύνη γιατί τους παραδίδουμε τα κλειδιά επί του δίσκου» τόνισε ο Μητροπολίτης Δράμας και πρόσθεσε: «Το να έρθουν οι κρατικοί φορείς να μας βρούνε δεν είναι λάθος, λάθος είναι που τα παραδίδουμε όλα πριν καν έρθουν, δεν υπάρχει αντιλογία από τους εκκλησιαστικούς φορείς ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή».
«Ο κάθε φορέας προγραμματίζεται και οργανώνεται και εμείς πρέπει να λάβουμε υπόψιν τα σημεία των καιρών. Το κράτος επιδιώκει τον πλήρη εξοβελισμό του μαθήματος των θρησκευτικών από τα σχολεία ενώ προσπαθεί να αποτινάξει την Ορθοδοξία και να ενδυθεί την ουδετεροθρησκεία» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος σχολιάζοντας την πολιτική που ακολουθείται από την πολιτεία.
Ενώ στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος σημείωσε ότι πρέπει οι Αρχιερείς να λειτουργήσουν με ανιδιοτέλεια για να προχωρήσουμε σωστά σε αυτή την δύσκολη περίοδο που ζούμε ενώ οι Αρχιερείς πρέπει να κοιτάξουν τον εσωτερικό τους κόσμο.
Έπειτα ο Σεβασμιώτατος μιλώντας για την Θεία Ευχαριστία σχολίασε «το πρώτο συναίσθημα είναι λύπη γιατί οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν, ο κοσμικός υλικός κόσμος ζωής είναι το παν για αυτούς. Εμείς πίνουμε το Αίμα και τρώμε το Σώμα του Χριστού για να ζήσουμε μαζί Του στην αιώνια ζωή. Όποιος θέλει το αποδέχεται όποιος θέλει το απορρίπτει είναι στην ελευθερία του ανθρώπου».
Ενώ κατέληξε με το μήνυμα: «Πρέπει να βγούμε από την επίπλαστη γιορτή των Χριστουγέννων, εμείς ως ποιμένες πρέπει να δώσουμε τη μάχη μας με την μεταφυσική διάσταση του κορωνοϊού επειδή πολεμάει και τον Χριστό προσπαθώντας να Τον αποκλείσει από τη ζωή του πιστού. Είμαστε υποχρεωμένοι να βρούμε τρόπο ο Χριστός να είναι στη ζωή των πιστών που θέλουν να τον έχουν ως πρωταρχικό ρόλο στη ζωή τους. Δεν πρέπει να εορτάσουμε όπως την Ανάσταση τα φετινά Χριστούγεννα».
Ο ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΥΠΑΡΧΕΙ
ΜΑ
Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΡΧΕΙ
ΡΩΤΗΣΑΝΕ μία Γερόντισσα Μοναχή:
-Αδελφή, πιστεύετε στον κορωναϊό;
-Πιστεύω εις έναν Θεόν Πατέρα Παντοκράτορα…
-Τι δηλαδή; Ανήκετε στους αρνητές του κορωναϊού ή στους αναθεωρητές;
-Και τι είναι ο Κορωνοϊός, το ΚΚΕ ,για να το αναθεωρήσω;
Και βέβαια υπάρχει ο ιός αυτός ,όπως πολλοί ακόμη δεινότεροι κίνδυνοι για την ψυχή και το σώμα μας που πρέπει να προσέξουμε.Όμως μπορεί ο κορωναϊός να υπάρχει, μα ο Χριστός άρχει! Η πλανδημία αυτή κάποτε θα τελειώσει μα ο Χριστός μας μένει εις τους αιώνες των αιώνων και Αυτός είναι που θα μας κρίνει στην άλλη όχθη της ζωής και όχι ο Π.Ο.Υ ή η Δ.Ο.Υ και τότε θα αποδειχθεί τι ΣΟΪ πιστοί στον Θεό ήμασταν.
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ (61)
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Συνέχεια
από Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2020
Jacob Burckhard
ΤΟΜΟΣ 2ος
IΙ.ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΟΙ ΤΟΥΣ - 5
Απέναντι σε κάθε είδους
δοξασίες που γεννήθηκαν στα νησιά, καθώς και σε πολυάριθμες αντίστοιχες αλλά
αποτυχημένες απόπειρες γενίκευσής τους,
το έθνος είχε απόλυτη ανάγκη δημιουργίας ενός θεογονικού έργου αποδεκτού από όλους τούς Έλληνες. Κι αυτή ακριβώς η δημιουργία αποδόθηκε στον Ησίοδο, παρότι σήμερα αμφισβητείται η πατρότητά του της στον συγγραφέα τού Έργα και Ημέρες. Ό,τι μάς παραδόθηκε
είναι αποσπασματικό· οι λεπτομερείς περιγραφές, όπως τα δώρα τής Εκάτης, ο
μύθος τής Πανδώρας, η Τιτανομαχία, η άνοδος και η πτώση τού Τυφώνα, θα πρέπει
να ήταν αρχικά περισσότερες και να περιορίστηκαν. Δεν θα επεκταθούμε εδώ περισσότερο
σε υποθέσεις σχετικά με ένα μνημειώδες έργο, του οποίου η μελέτη δημιουργεί
στον αναγνώστη τών μεταγενέστερων εποχών έναν ολόκληρο κόσμο ερωτημάτων,
ερμηνειών και συστηματοποιήσεων, και μάλιστα διαφορετικό ύστερα από κάθε
ανάγνωση. Η δύναμη, το απαράμιλλο κάλλος τής ποίησης του αρχαίου ραψωδού, καθώς
απογειώνεται, η προσωπικότητά του, η εποχή στην οποία υποθέτουμε ότι έζησε, και
η γνώση που προσπαθούμε να αποκτήσουμε για μια
παράδοση που υπήρξε για καιρό προφορική, όλα αυτά θα μπορούσαμε και να τα
παραβλέψουμε μπροστά στο κορυφαίο ζήτημα της λαϊκής αποδοχής αυτής τής θεογονίας.
Θα πρέπει κατ’ αρχάς να λάβουμε υπόψη μας
ότι ο λαός, του οποίου τις απαιτήσεις καλείται να ικανοποιήσει ο ποιητής,
διαθέτει ορισμένες εντελώς ιδιαίτερες ικανότητες: μια γλώσσα που απολαμβάνει
τον πλούτο της και επιδεικνύει μιαν ακόρεστη σπουδή στη δημιουργία νέων
ονομάτων, διατηρώντας έναν μυστικό και ακλόνητο δεσμό με μια φαντασία που
γεννά συνεχώς μορφές, και της οποίας τα πλάσματα εμφανίζονται
ταυτόχρονα με το πλήρες νοήματος όνομά τους· και επιπλέον μια δύναμη
αντιμετώπισης των αφηρημένων πραγματικοτήτων ως προσωπικών υπάρξεων, οι οποίες και
παρεμβαίνουν ανάμεσα στους θεούς. Για να έρθη έτσι στην επιφάνεια ένα τεράστιο δυναμικό, που δημιουργεί μιαν εντελώς
διαφορετική εντύπωση από ό,τι οι Απορροές και οι Αιώνες τών Γνωστικών, που θα μπορούσαν
να είναι απλώς επινοήσεις μέσα από βιβλία. Αυτός ο λαός είχε πιθανότατα
διαισθανθεί, από αρχαιοτάτων χρόνων, συγγένειες ανάμεσα στις υπερανθρώπινες
υπάρξεις, είχε ίσως διακρίνει αιτίες και αποτελέσματα, είχε αναγνωρίσει τις αντιθέσεις και είχε συμπεράνει
απ’ αυτές την καταγωγή και τις συγκρούσεις τους. Ο Ησίοδος δεν είναι ο πρώτος
που «καθιέρωσε προγόνους για τους επερχόμενους θεούς», όπως πίστευε ο
Πλούταρχος. Βαθμιαία αυτές οι αντιλήψεις εδραιώθηκαν και έκαναν να βλαστήσει
σποραδικά ένα είδος θεογονίας, ένα εμβρυακό
απόθεμα ιδεών σχετικά με την ιεραρχία και τις επιπτώσεις τών καθολικών δυνάμεων· αλλά όλες αυτές οι αντιλήψεις θα
πρέπει να διέφεραν σημαντικά κατά περιοχή και κατά φυλή. Το μεγαλείο τού Ησιόδου συνίσταται στο
ότι διέκρινε τα κυρίαρχα και ζωτικά στοιχεία και τα ενέταξε σε ένα ζωντανό ποιητικό ρεύμα. «Οι αντιλήψεις για τους θεούς, τις ιεραρχίες και τις
συγγένειές τους, που διαμορφώθηκαν στις διάφορες περιοχές τής Ελλάδας με πολύ
μεγαλύτερη ποικιλία από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα τού αρχαίου κόσμου,
συνάντησαν στη Θεογονία τη «λυδία λίθο» της
ανάδειξης του καθολικού τους κύρους· οι μύθοι που δεν συμπεριλήφθηκαν,
υποχώρησαν στο σκοτάδι κάποιας εντελώς τοπικής παράδοσης» (O. Müller). Και εδώ είναι ίσως η πρώτη φορά,
που η ποίηση των αοιδών ανέλαβε, αφού εξέθρεψε πρώτα το έπος, να υμνήσει το
σύνολο των θεών· ο Ησίοδος (ή ο όποιος δημιουργός τής Θεογονίας) κατέστη, με την υπέρτατη έννοια του όρου, ένας δάσκαλος
του λαού του, παραμένοντας ποιητής. Δεν είναι τυχαίο που η Θεογονία ξεκινά μ’ αυτόν τον
θεσπέσιο ύμνο στις Μούσες, όπου αφηγείται τον τρόπο με τον οποίον τον μύησαν
στο έργο του.
Το έργο αυτό βρίσκεται ήδη στο
επίκεντρο μιας ιδέας για μια πολύ εξελιγμένη φύση τών θεών, και μια θεία κοινότητα που υπάρχει ήδη
στον Όμηρο. Ο Ζευς και η γενιά του εξουσιάζουν τον Όλυμπο, κι ό,τι έχει προϋπάρξει φωτίζεται από αυτή την
πραγματικότητα, ως προϊστορία.
Οι δυναστείες τού Ουρανού και του Κρόνου δεν είναι θεοί που λατρεύτηκαν σε μια
προηγούμενη εποχή, αλλά υποθέσεις μιας φαντασίας που εμπνέεται από τη θεολογία
και την πολιτική, για την οποία το θέαμα δυναστικών επαναστάσεων δεν είναι
ασυνήθιστο, καθώς ο Ζεύς εμφανίζεται
μάλιστα με τη μορφή ενός επίγειου σφετεριστή,
που υπόσχεται προνόμια σε όσους τον βοηθήσουν να πολεμήσει τούς Τιτάνες και
λέει πως θα αποκαταστήσει ο ίδιος, όπως είναι και δίκαιο, όσους ο Κρόνος αφήνει
χωρίς τίτλους ή προνόμια.
Ο σύγχρονος αναγνώστης θα
επιδιώξει να αποδώσει, όπως είπαμε, ένα πιθανό θεωρητικό περιεχόμενο σ’ αυτήν
την αποκάλυψη. Αρκετά σημεία είναι
ωστόσο σαφή για τον καθένα. Οι θεοί δεν
είναι αιώνιοι· όχι μόνο δεν δημιούργησαν το σύμπαν, αλλά και οι ίδιοι προήλθαν
από τούς κόλπους τών σκοτεινών δυνάμεων της φύσης· η κοσμογονία γεννά τη
θεογονία· το στοιχείο μαρτυρεί τον θεό, όπως ο Πόντος τον Νηρέα. Ούτε οι
άνθρωποι είναι δημιουργήματα των θεών, αλλά
εμφανίζονται ξαφνικά στην πορεία τού ποιήματος. Και όχι, μάλιστα, για να
ευτυχίσουν, καθώς εκφράζεται και εδώ η απαισιοδοξία που διατρέχει τον ελληνικό
μύθο. Η δυστυχία και οι αντιξοότητες στη ζωή των ανθρώπων ξεκινούν από το
μεγάλο έγκλημα που διαπράχθηκε στον κόσμο των θεών, τον ευνουχισμό του Ουρανού
από τον Κρόνο· αμέσως μετά η Νύχτα γεννά,
μεταξύ άλλων, εκείνα τα φόβητρα του ανθρώπινου γένους: τον Μόρο (μοιραίο
θάνατο), την Κήρα (δαίμονα του βίαιου θανάτου), τον Μώμο (ψόγο), την Οιζύν
(θρήνο), τις τρείς Μοίρες, τη Νέμεση, την Απάτη, το καταραμένο Γήρας, την Έριδα
και τέλος τη Διχόνοια, η οποία με τη σειρά της γίνεται μητέρα μιας επόμενης
γενιάς, γεμάτης Θλίψεις και Πόνους. Η αναφορά στον Προμηθέα φανερώνει επίσης
ότι οι άνθρωποι είναι κακοπροαίρετοι, διότι εξαπατούν τούς θεούς όταν
προσφέρουν θυσίες, και γι’ αυτό ο Ζευς θέλησε να στερήσει τη φωτιά από «τούς
δυστυχείς θνητούς». Εξ άλλου η μοίρα τών ανθρώπων δεν είναι, κυρίως μετά τον
θάνατο, υπόθεση της θεογονίας· στα Τάρταρα
του Ησιόδου εμφανίζονται μόνον όντα πέρα απ’ την
ανθρώπινη φύση.
Με εξαίρεση το τελευταίο
μέρος, στο οποίο ο Ζευς και οι απόγονοί του βασιλεύουν ειρηνικά, συνάπτοντας
μάλιστα σχέσεις με τους θνητούς, το ποίημα αποπνέει γενικά τον τρόμο, σπανίως
δε η ποίηση σκιαγράφησε, σε όλες τις
εποχές, συγκρούσεις όπως αυτές με τους Τιτάνες και τον Τυφώνα· υπάρχει επίσης
πληθώρα τρομακτικών εικόνων πάσης φύσεως, δαιμονικά και ζωώδη τέρατα, που
θυμίζουν ίσως τις μορφές που αναπαρίστανται σε πανάρχαιες σκαλισμένες πέτρες.
Ιδιαίτερα μεγαλειώδη αλλά και μυστηριώδη για τη δική μας αντίληψη φαντάζουν,
όπως συμβαίνει με κάθε αρχαϊκή ποίηση, όλα όσα ανήκουν σε μια λεγόμενη μυθική γεωγραφία· μια σειρά από
απίθανες και ακαθόριστες εικόνες, των οποίων η
αναπαράσταση (ανάλογη με εκείνη που επιχειρούν οι εκδότες τού Δάντη για
τους τρείς κόσμους τού επέκεινα) θα ήταν απολύτως ανέφικτη. Η ταρταρογραφία τού
Ησιόδου αρχίζει ως εξής: πάνω από τον ζοφερό χώρο φυτρώνουν οι ρίζες τής γης
και της θάλασσας· στη συνέχεια αναφέρεται πάλι και προφανώς ο ίδιος εκείνος
χώρος: εκεί βρίσκονται «οι πηγές και τα πέρατα» της γης, του Ταρτάρου, της
θάλασσας και του ουρανού, απαίσιοι και μουχλιασμένοι τόποι, που προκαλούν τη
φρίκη ακόμη και στους θεούς· μια
τεράστια άβυσσος, παραδομένη σε
οργισμένες καταιγίδες. «Στην είσοδο αυτού τού τόπου» στέκεται όρθιος ο
Άτλας, στηρίζοντας τον ουρανό με το κεφάλι και τα μπράτσα του, στο σημείο
ακριβώς που η Ημέρα και η Νύχτα συναντώνται συνήθως και χαιρετιούνται· στη
συνέχεια υπάρχει αναφορά στον Ύπνο και
τον Θάνατο, στον περίφημο οίκο τού Άδη και της Περσεφόνης, το παλάτι τής
Στυγός, που το στεφανώνουν υψηλοί βράχοι και το κοσμούν ασημένιοι κίονες μέχρι
τον ουρανό· και στις μαρμάρινες, τέλος,
πύλες και το ακλόνητο ορειχάλκινο κατώφλι, στερεωμένο πάνω σε ατελεύτητες ρίζες
που χάραξε η φύση. Οποιοσδήποτε χώρος θα μπορούσε να υποτεθή σταθερός, μοιάζει
εδώ να κινείται, και οποιοσδήποτε
προσανατολισμός αποβαίνει φαντασιώδης·
τί να σημαίνει άραγες, για παράδειγμα, το γεγονός ότι οι Τιτάνες κατοικούν
«πέρα από το ζοφερό χάος»; Ακόμη και ο Ωκεανός είναι εντελώς απροσδιόριστος,
όταν εμφανίζεται στο ποίημα· διότι τί σημαίνουν «τα θεμέλια του Ωκεανού», όπου
κατοικούν οι εκατόγχειροι Γίγαντες ; Και ύστερα απ’ όλα αυτά, ο Τάρταρος
γίνεται και πάλι πρόσωπο και γεννά με τη Γαία τον αποτρόπαιο Τυφωέα (τον
δαίμονα των τυφώνων).
Ολόκληρη
αυτή η θεογονία, με τον χθόνιο κόσμο της, θα πρέπει να ανταποκρινόταν
στις αρχέγονες πεποιθήσεις τού ελληνικού κόσμου· Θα πρέπει επίσης να υποθέσουμε, ότι η μεγάλη πλειονότητα των ελληνικών
φύλων ασπαζόταν έναν εντελώς αρχαϊκό, ίσως όμως όχι τόσο πλούσιο ακόμη,
πολυθεϊσμό, καθώς και εμβρυακά στοιχεία γενεαλογιών· ο Ζευς δεν ήταν ακόμη σ’
αυτές κάποιος αποκλειστικός θεός, πριν αναγνωριστεί ως ο βασιλεύς τών θεών από
τον Όμηρο και τον Ησίοδο, που υποχρεώνεται ωστόσο να πολεμήσει με άλλες
δυνάμεις, για να κυριαρχήσει. Στον οποίον αναγνωρίζεται πάντως, σύμφωνα με την
προσφώνηση ενός Γίγαντα, υπέρτερο πνεύμα και
νόηση.
Η θεογονία αγνοεί τελείως μιαν εξαφάνιση
των θεών και του κόσμου, διότι οι θεοί τών Ελλήνων είναι αιώνιοι, και δεν
υπάρχουν στην προοπτική
ενός ύστατου αγώνα, όπως οι γερμανικοί. Οι Στωικοί είναι οι πρώτοι που
συνέλαβαν, όπως γνωρίζουμε, την ιδέα ενός – περιοδικού μάλιστα – καθολικού
ολοκαυτώματος, ακολουθούμενου από μιαν αποκατάσταση των πάντων, σύμφωνα με μιαν εντελώς καινούργια αντίληψη περί τής
θείας υπάρξεως.
Η επιλογή και η
συναρμολόγηση του υλικού εμφανίζονται από μιαν άποψη, καθαρά υποκειμενικές στον
έναν ή τον άλλον βαθμό. Οι Νηρηίδες και οι Ωκεανίδες ταυτίζονται πιθανότατα,
κατά την αρχαϊκή αντίληψη: ο Ησίοδος τις απαριθμεί αμφότερες. Η σημασία τών Τιτάνων
είναι εξαιρετικά άνιση, και ίσως ο ποιητής να τους δανείστηκε «από διαφορετικές
παραδόσεις και τοπικές λατρείες» (Preller). Κάτι ανάλογο
μπορεί να συνέβη και με το γένος τού Φόρκυ και της Κητώς.
Αρκετές
από τις μορφές τού Ησιόδου αναφέρονται σπάνια ή και καθόλου σε μεταγενέστερα
κείμενα, γεγονός που μας επιτρέπει να υποθέσουμε, είτε ότι οι περιγραφές τού ποιητή είχαν
καλύψει οριστικά το κοινό αίσθημα, είτε ότι ο λαός τιμούσε μεν το ποίημα,
αθετώντας όμως σιωπηλά ορισμένα τμήματα από το περιεχόμενό του.
(συνεχίζεται)
«Σε μια πανδημία καλούμαστε να εκδηλώσουμε την αγάπη μας»
Σύλλογος ιατρών ζητά να μην ρίχνουν χημικά τα ΜΑΤ: «Μεταδίδουν τον κορωνοϊό» - Χρυσοχοΐδης: «Εντάξει θα αλλάξουμε δόγμα»
Πολλαπλασιάζει τη μετάδοση του ιού
Ζεστό χρήμα 3 δισ. ευρώ σε 10 επαγγελματικούς κλάδους
Με αφορμή τις επιχειρησιακές δράσεις της αστυνομίας που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια δημόσιων συναθροίσεων και κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου, η ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α -όπως αναφέρει η «Εφημερίδα των Συντακτών»-μεταξύ άλλων επισημαίνει:
«Δεδομένου ότι ο Covid-19 εξαπλώνεται μέσω σταγονιδίων σιέλου ή βλέννας, η χρήση δακρυγόνων με τον βήχα, τα δάκρυα, την παραγωγή σιέλου και την εκροή βλέννας που προκαλεί, πολλαπλασιάζει τη μετάδοσή του ιού. Παράλληλα, οι χημικές ουσίες που περιέχουν τα δακρυγόνα, ερεθίζουν τη μύτη, το στόμα και τους πνεύμονες προκαλώντας φλεγμονή, η οποία ενδέχεται να αποδυναμώσει την ικανότητα του ανθρώπινου οργανισμού να αντιστέκεται στη μόλυνση.
Επιστημονικές έρευνες έχουν τεκμηριώσει ερεθισμό και βλάβες στους πνεύμονες μετά από έκθεση σε υψηλές ποσότητες δακρυγόνων, υψηλότερο κίνδυνο προσβολής από αναπνευστικές ασθένειες, όπως η γρίπη και η πνευμονία ενώ έχουν αναφερθεί και αποβολές εμβρύων. Είναι εξάλλου γνωστό πως τα δακρυγόνα μπορούν να αποβούν θανατηφόρα για τους ηλικιωμένους και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα, όπως το άσθμα.
Υπενθυμίζουμε ότι η Ένωση Ελλήνων Χημικών έχει προειδοποιήσει για τα δακρυγόνα που είναι σε χρήση στη χώρα μας. Ο φορέας, ο οποίος αποτελεί σύμβουλο του Κράτους, έχει τονίσει ότι η επικινδυνότητα της ουσίας CS (ορθο-χλωροβενζιλίδινομαλονονιτρίλιο) που περιέχεται στα δακρυγόνα ανάγκασε τον ΟΗΕ, λόγω της χρήσης της στον πόλεμο του Βιετνάμ, να καταλήξει στην απαγόρευσή της μέσω του Πρωτοκόλλου της Γενεύης και της Σύμβασης του Παρισιού, η οποία έχει κυρωθεί και από την Ελλάδα.
Παράλληλα η Ένωση έχει τονίσει ότι οι επιπτώσεις δεν περιορίζονται στο σημείο εφαρμογής και χρήσης και στους δεχόμενους τη ρίψη εμπλεκόμενους. Η χρήση σε αστικές περιοχές που χαρακτηρίζονται από κλειστά «μικροπεριβάλλοντα»- micro environments, προκαλεί τη συσσώρευση των παραπάνω τοξικών χημικών ουσιών στο ευρύτερο αστικό πολεοδομικό συγκρότημα. Οι επιπτώσεις των τοξικών αυτών ενώσεων στις αποκαλούμενες «ευαίσθητες» ομάδες πληθυσμού, μπορεί να γίνουν πολύ σοβαρές.»
Στην επιστολή της ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α γίνεται αναφορά στους κανόνες που διέπουν τη χρήση αυτών των ουσιών στην ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, το κατά πόσο είναι επιτρεπόμενες ή μη αλλά και στις ενδεχόμενες σωματικές βλάβες που μπορούν να προκαλέσουν ως απόρροια πράξεων αστυνομικών υπαλλήλων, ζητώντας τη διερεύνηση των σχετικών καταγγελιών, ενώ εφιστούν την προσοχή στην αυστηρή τήρηση των επιστημονικών πρωτοκόλλων κατά τις επιχειρήσεις διατήρησης της δημόσιας τάξης, όπως και κατά τη μεταφορά αλλά και την κράτηση των προσώπων που συλλαμβάνονται.
Αλλαγή δόγματος με υποχώρηση στη χρήση χημικών
Καλούν τέλος τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη υπό το βάρος και του αγώνα κατά της πανδημίας να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις για την εξάλειψη της χρήσης συγκεκριμένων χημικών και τον περιορισμό της χρήσης των δακρυγόνων, όπως έπραξαν υπό την απειλή της πανδημίας αξιωματούχοι σε πόλεις των ΗΠΑ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προανήγγειλε σήμερα ότι θα υπάρξουν περαιτέρω ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες για τις διαδηλώσεις και τις συναθροίσεις κάνοντας λόγο και για αλλαγή του επιχειρησιακού δόγματος.
Αντιφάσεις
Πάντως εντύπωση προκαλούν οι αντιφάσεις στις οποίες υπέπεσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη όταν αναφερόμενος στις εικόνες συνωστισμού των αστυνομικών στις 17 Νοέμβρη ανέφερε ότι ο ιός δεν μεταδίδεται σε εξωτερικούς χώρους, ενώ την ίδια ώρα αναφερόμενος στις διαδηλώσεις και τις πορείες που τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα (μάσκες, αποστάσεις κλπ) υποστήριξε ότι ήταν επιβεβλημένη η απαγόρευση γιατί «αν έλεγε η κυβέρνηση δεν πειράζει παρελάστε, διαδώστε τον κορωναϊό στο κέντρο της πόλης όπως έγινε έξω από το Εφετείο»!
Μάλιστα ο κ. Χρυσοχοΐδης προχώρησε σε αυτές τις τοποθετήσεις προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα εκατοντάδες κρούσματα στις τάξεις της Ελληνικής Αστυνομίας και ισχυρίστηκε ότι δεν προέρχονται από το υπηρεσιακό περιβάλλον.
«Ο ιός δεν μεταδίδεται έξω»
Συγκεκριμένα ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι «η Αστυνομία αυτή τη στιγμή έχει γύρω στα 500 κρούσματα. Ελάχιστοι, νομίζω μετρούνται στα δάχτυλα μιας παλάμης, νοσηλεύονται γιατί είναι νέοι άνθρωποι. Δυστυχώς, όλο το πρόβλημα έρχεται από φιλικό και οικογενειακό περιβάλλον όχι από το υπηρεσιακό. Και δεύτερον οι άνθρωποι που αναπτύχθηκαν στο Πολυτεχνείο, φορούσαν όλοι μάσκες, ήταν αραιά ο ένας από τον άλλον βάσει οδηγίας που δόθηκε και ήταν έξω. Δεν μεταδίδεται έξω, στην ατμόσφαιρα, ο ιός, Ο ιός μεταδίδεται σε κλειστούς χώρους. Γίνονται τα πάντα και λαμβάνονται πολύ αυστηρά μέτρα και υπάρχουν εντολές προς τους διοικητές των υπηρεσιών για την τήρηση των μέτρων».
Πέραν όλων των άλλων γεννάται και το ερώτημα αν ισχύει η τοποθέτηση του κ. Χρυσοχοΐδη ότι ο ιός δεν μεταδίδεται σε εξωτερικούς χώρους τότε γιατί απαγορεύονται οι συναθροίσεις και μάλιστα οι πολιτικές και συνδικαλιστικές εκδηλώσεις που τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, έχει επιβληθεί lockdown και είναι υποχρεωτική η μάσκα στους εξωτερικούς χώρους;
Στο έλεος του Ερντογάν οι Έλληνες αλιείς με την ευγενική χορηγία της κυβέρνησης
Της Κύρας Αδάμ
Το πρόσφατο περιστατικό με το ελληνικό αλιευτικό, που ψάρευε 62νμ ανατολικά της Καρπάθου και 86νμ νοτίως της Ρόδου- Μεγίστης και εκδιώχθηκε από τους Τούρκους με την βοήθεια τουρκικών UAV/DRONES, καταγράφει ανάγλυφα την επικίνδυνη πολιτική της κυβέρνησης, η οποία φυλάει ΜΟΝΟΝ τα 6νμ χωρικών υδάτων, αφήνοντας όλα τα άλλα,( ΑΟΖ, Ζώνη Αλιείας, SAR κλπ.), για φαγοπότι στον Ερντογάν.
Επιπροσθέτως οι πτήσεις των τουρκικών UAV, που εντοπίζουν τα ελληνικά αλιευτικά και όχι μόνον, γίνονται …με την ευγενική χορηγία της κυβέρνησης, η οποία εκδίδει NOTAM για να πετούν τα τουρκικά UAV στη Μεσόγειο…
Καθηγητής ΑΠΘ για το Sputnik V: Είναι από τα εμβόλια που πάντα κάναμε – Δεν έχει παρενέργειες
Τρία μεγάλα ερωτήματα θέτει για τα νέας τεχνολογίας εμβόλια όπως της Pfizer ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας, ενώ θεωρεί ότι το ρωσικό Sputnik V που είναι παλαιάς τεχνολογίας θεωρείται ασφαλές και δεν δημιουργεί σοβαρές παρενέργειες.
Με την πανδημία του κορονοϊού να δείχνει τα «δόντια» της, η παγκόσμια κοινότητα αναμένει εναγωνίως το εμβόλιο που θα την απαλλάξει από την COVID-19. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο νοσούν και χιλιάδες έχουν πεθάνει, ενώ χώρες όπως η Ρωσία είναι έτοιμες να διαθέσουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.
Η επιστημονική κοινότητα μελετά τα δύο τύπου εμβόλια που είναι έτοιμα προς χρήση, όπως το ρωσικό Sputnik V που δημιούργησε το διεθνούς κύρους Ινστιτούτο Γκαμαλέγια και το οποίο χαρακτηρίζεται «συμβατικού τύπου» και το εμβόλιο της Pfizer, αλλά και της Moderna που χαρακτηρίζονται «γενετικού τύπου» εμβόλια.
Ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας, μιλώντας στο Sputnik, εξήγησε ότι το ρωσικό εμβόλιο είναι παλαιάς τεχνολογίας «από αυτά που περιμέναμε ότι θα έχουμε» κι ότι το πλεονέκτημά του είναι ότι «δεν περιμένουμε καμία σοβαρή παρενέργεια» ενώ την ίδια ώρα, όλοι αισθάνονται περισσότερη ασφάλεια για να το κάνουν.
«Το Sputnik V είναι ένα εμβόλιο παλαιάς τεχνολογίας, δηλαδή από αυτά που κάναμε πάντα. Έχουν χρησιμοποιήσει δύο διαφορετικούς τύπους, ακίνδυνων για τον άνθρωπο ιών, οι οποίοι όμως όταν τους βάλεις μαζί, έχουν ως αποτέλεσμα να δίνουν αυτό που λέμε "χιμαιρικά προϊόντα", δηλαδή σαν τη χίμαιρα που γίνεται από κομμάτια διαφορετικών οργανισμών, και να δίνουν μία αντιγονικότητα. Ένα ερέθισμα, δηλαδή, στο δικό μας σώμα σαν να έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό. Οπότε φτιάχνουν αντισώματα που πιάνουν και στον SAR-CοV-2. Αυτή είναι η γνώση που έχουμε σε σχέση με το εμβόλιο Sputnik V» εξήγησε ο κ. Κούβελας.
Ο καθηγητής του ΑΠΘ τόνισε ότι οι επιστήμονες ανέμεναν τέτοιου τύπου εμβόλια - δηλαδή που έχουν «είτε έναν είτε δύο ιούς είτε κομμάτια του ιού που θα τα συνθέταμε και τα οποία θα τα βάζαμε στο τελικό παρασκεύασμα χωρίς το γονιδιακό υλικό του ιού» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Κούβελας για το εμβόλιο Sputnik V.
Το πλεονέκτημα του Sputnik V
«Το πλεονέκτημα του εμβολίου είναι ότι ξέρουμε τι είναι, άρα νιώθουμε περισσότερη ασφάλεια με ένα τέτοιο εμβόλιο όλοι μας. Από αυτά τα εμβόλια δεν περιμένουμε καμία σοβαρή παρενέργεια. Δεν έχουν παρενέργειες τα εμβόλια που χρησιμοποιούμε εδώ και χρόνια γιατί είναι υψηλής καθαρότητας, είναι πολύ καλά φτιαγμένα απλώς κάποιοι μπορεί να μην ανταποκριθούν όπως αναμένεται. Αυτοί είναι οι πιο ευπαθείς, όπως ένας άνθρωπος που παίρνει κορτιζόνη γιατί έχει αυτοάνοσο νόσημα (η κορτιζόνη καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα). Αν λοιπόν του δώσουμε ένα εμβόλιο, αυτό δεν θα διεγερθεί γιατί τον κρατάμε σε ανοσοκαταστολή. Αυτός όμως ο άνθρωπος έχει περισσότερη πιθανότητα να νοσήσει. Ή οι ηλικιωμένοι. Άρα λοιπόν τι κάνουμε; Γι' αυτούς λοιπόν θέλουμε την ανοσία της αγέλης, να εμβολιαστούμε οι υπόλοιποι για να προστατευθούν οι άνθρωποι που δεν θα μπορέσουν να κάνουν εμβόλιο. Αυτή είναι η προσέγγισή μας στα κλασικά εμβόλια» τόνισε.
Ο κ. Κούβελας ανέφερε ότι τέτοιας τεχνολογίας εμβόλιο είναι και αυτό της AstraZeneca.
Τι συμβαίνει το εμβόλιο της Pfizer
Από την άλλη πλευρά, το εμβόλιο της Pfizer είναι διαφορετικής τεχνολογίας, με τον ίδιο τον κ. Κούβελα να λέει ότι είναι ένα προϊόν που ο ίδιος δεν μπορεί να το χαρακτηρίσει «εμβόλιο» με την κλασική έννοια του όρου.
«Η Pfizer έχει φτιάξει ένα προϊόν, δεν μπορώ να το χαρακτηρίσω πραγματικά γιατί δεν είναι καν εμβόλιο με την κλασική έννοια του όρου, είναι κάτι τελείως καινούριο. Αυτό το προϊόν είναι ουσιαστικά συνθετικό, τεχνητό RNA του κορονοϊού, μια αλληλουχία βάσεων του RNA, το οποίο όταν θα το δώσουν στον οργανισμό, αυτό θα μπει και θα ενσωματωθεί στα δικά μας κύτταρα. Θα αρχίσει να δουλεύει σαν RNA αγγελιοφόρος και θα κάνει πρωτεϊνοσύνθεση στα δικά μας κύτταρα και θα παραχθούν δικές μας πρωτεΐνες σε αντιγονική όμως πληροφορία, η οποία θα μπορεί να διεγείρει την παραγωγή αντισωμάτων στον δικό μας οργανισμό. Ουσιαστικά θα είναι σαν να μας δημιουργεί ένα αυτοάνοσο πολύ-πολύ περιορισμένο και για τη συγκεκριμένη χρήση. Τα αντισώματα που θα δημιουργηθούν δεν θα προσβάλλουν κάποιο όργανο δικό μας, αλλά θα είναι εκεί και θα περιμένουν την πιθανή εισβολή του κορονοϊού και θα έχουν τη δυνατότητα να τον καταστρέφουν» περιέγραψε ο κ. Κούβελας.
Ο καθηγητής προσθέτει ότι το μεγάλο πλεονέκτημα με αυτή τη μέθοδο είναι ότι δεν χρησιμοποιούν ξένες πρωτεΐνες και κατά συνέπεια δεν προκαλούν αλλεργίες ή άλλες παρενέργειες. «Θεωρητικά είναι ιδανικό» λέει ο κ. Κούβελας που όμως επισημαίνει ότι όλα αυτά τα χρόνια οι επιστήμονες είχαν σημαντικά εμπόδια να μεταφέρουν RNA χωρίς κάποιο «όχημα» μέσα στο ανθρώπινο σώμα.
«Ξαφνικά, δηλαδή, πολύ γρήγορα και χωρίς προηγούμενη γνώση έρχονται οι δύο εταιρείες (σ.σ. Pfizer και Μoderna) και λένε "λύσαμε τα προβλήματα που είχαμε"» επισημαίνει ο κ. Κούβελας, προσθέτοντας ότι μέχρι τώρα «αν θέλαμε να μεταφέρουμε RNA για πειραματικούς λόγους, χρησιμοποιούσαμε ιούς που τους αλλοιώναμε για το γονιδίωμα που εμείς χρειαζόμασταν ή κάποιους φάγους (ιοί για τα μικρόβια) και βάζαμε το μικρόβιο να συνθέτει την πρωτεΐνη που χρειαζόμασταν».
«Τώρα λένε ότι "εμείς βρήκαμε πώς θα το βάζουμε στα κύτταρα χωρίς φορέα, χωρίς να υπάρχει ένας ιός, κάτι βλαπτικό, το οποίο δεν ξέρουμε τι ακριβώς το κάνει αυτό". Δηλαδή δεν μας έχουν δώσει τις πληροφορίες, την επιστημονική βιβλιογραφία, πώς το κάνανε» τόνισε ο καθηγητής.
Τα τρία ερωτηματικά
Σύμφωνα με τον κ. Κούβελα, το πρώτο μεγάλο θέμα είναι η αστάθεια. Το δεύτερο θέμα είναι ότι πέρασαν το τεχνητό RNA που εν συνεχεία θα περάσει τη μεμβράνη, ενώ το τρίτο έχει να κάνει με τα κύτταρα.
«Η πρώτη δυσκολία είναι η αστάθεια. Είπαν ότι το συντηρούν στους -70 βαθμούς, αλλά όταν αυτό γίνει ένεση στο αίμα μας, πώς καταστρέφεται; Γιατί δεν το "τρώνε" τα λευκά αιμοσφαίρια; Τι γίνεται; Λένε ότι το κατάφεραν. Το δεύτερο "ντουβάρι" που είχαμε να ξεπεράσουμε είναι πώς αυτό το RNA θα περάσει την κυτταροπλασματική μεμβράνη. Γιατί το RNA δεν περνούσε τη μεμβράνη και χρειαζόμασταν έναν ιό, τώρα δεν χρησιμοποιούν και μάλιστα καταφέρνουν να το περάσουν μέσα. Αυτό επίσης δεν ξέρουμε πώς το κάνουν. Και το τρίτο τεράστιο πρόβλημα είναι πώς στοχεύω τα κύτταρα που πρέπει να "μιλήσουν". Πώς αυτό που έφτιαξαν είναι σταθερό, μπαίνει στα συγκεκριμένα κύτταρα - όχι σε όποια βρίσκει μπροστά του, αλλά εκεί που χρειάζεται. Αυτά είναι τα τρία μεγάλα ερωτηματικά που οι εταιρείες λένε ότι τα ξεπέρασαν» υπογράμμισε ο κ. Κούβελας.
Όσον αφορά την πρόθεση του κράτους να στηθούν εμβολιαστικά κέντρα, ο κ. Κούβελας δηλώνει αντίθετος και θεωρεί ότι ο εμβολιασμός πρέπει να γίνει από τον προσωπικό γιατρό ή τους επισκέπτες υγείας.