Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

ΔΙΑΙΡΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕ: Ο ΟΗΕ εξαπολύει σχέδιο παγκόσμιας μαζικής μετανάστευσης


του Χρήστου Μελίδη
Ένα νέο σχέδιο για τη διαχείριση της μαζικής μετανάστευσης εισήχθη από τα Ηνωμένα Έθνη περίπου ένα μήνα πριν και αναμένεται να υιοθετηθεί από τα περισσότερα κράτη-μέλη του αργότερα φέτος. Το σχέδιο ονομάζεται “παγκόσμια συμφωνία για τη μετανάστευση” (global compact for migration), και αν νομίζετε ότι αφορά τον περιορισμό του φαινομένου, κάνετε λάθος. Ακριβώς το αντίθετο.

Στην πραγματικότητα, η παγκόσμια συμφωνία για τη μετανάστευση επιδιώκει να επεκτείνει ακόμη περισσότερο τη μαζική μετανάστευση και να την νομιμοποιήσει θολώνοντας το νομικό καθεστώς μεταξύ προσφύγων και μεταναστών ή με τα λόγια του ίδιου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ”να θέσει σε εφαρμογή περισσότερες νομικές οδούς για τη μετανάστευση, αφαιρώντας τα κίνητρα για τα άτομα να παραβιάζουν τους κανόνες” και να βρει ”πιο αξιόπιστες οδούς για τους μετανάστες που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις των προσφύγων για διεθνή προστασία”.

Με άλλα λόγια, αντί να εφαρμόσουμε τους ισχύοντες διεθνείς νόμους, ας δημιουργήσουμε νέους για να τους παρακάμψουμε. Δεν υπάρχουν περιορισμοί, άρα δεν υπάρχουν κανόνες για να σπάσουν, δεν υπάρχουν παράνομοι, δεν υπάρχει πρόβλημα. Ιδιοφυές.

Αυτή είναι μια τακτική που περιέγραψε η Kelly Greenhill στο βιβλίο της με τίτλο «Όπλα Μαζικής Μετανάστευσης», όπου γράφει ότι ”όταν Γερμανοί Εβραίοι ήταν διασωθέντες στη Νήσο του Μαν, Βρετανικές εφημερίδες θόλωσαν τις διαφορές μεταξύ προσφύγων, αλλοδαπών και εχθρών, οπότε σήμερα, σύμφωνα με τονAlasdair Mackenzie, συντονιστή της Βοήθειας Ασύλου της Βρετανίας, «υπάρχει γενική σύγχυση σε πολλές εφημερίδες μεταξύ αιτούντος ασύλου και κάποιου από το εξωτερικό, όλοι πασαλείφονται με το ίδιο πινέλο»”.

Η Greenhill ορίζει τη «μηχανοποιημένη μαζική μετανάστευση» ως ”τα διασυνοριακά κινήματα πληθυσμού που δημιουργούνται ή χειραγωγούνται σκόπιμα για να προκαλέσουν πολιτικές, στρατιωτικές ή / και οικονομικές παραχωρήσεις από ένα κράτος ή κράτη στόχους”. Η διαφορά με το νέο σχέδιο του ΟΗΕ είναι ότι μετατρέπει τα «κράτη στόχους» της Greenhill σε κάτι πολύ μεγαλύτερο: ολόκληρο τον πλανήτη.

Πρόκειται για ένα γιγαντιαίο πρακτικό βήμα προς την παγκοσμιοποίηση και φυσικά δεν συμβαίνει για χάρη της «ανθρωπιάς».

Σε μια εκπληκτική παραδοχή, ένας εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης δήλωσε στη Guardian”Έχουμε έναν νεανικό νότο και μια γήρανση του βορρά, μια μεγάλη οικονομία στο βορρά και μια αναπτυσσόμενη οικονομία στο νότο – θα έχετε τον σχεδιασμό ώστε να φέρετε εργασία χαμηλού κόστους για να φροντίσετε τους ηλικιωμένους σας; Θα μάθετε να αγαπάτε εκείνους τους ανθρώπους που είναι πρόθυμοι να κάνουν αυτό το έργο, οπότε ας σχεδιάσουμε για εκείνη την ημέρα αντί να επικεντρωθούμε στο γεγονός ότι μιλούν μια διαφορετική γλώσσα.”



Αυτή είναι μια πολύ ωραία δικαιολογία για να δικαιολογηθεί η σύγχρονη δουλεία που σας φέρνουν τα Ηνωμένα Έθνη και να γίνει πραγματικότητα από ένα μαζικό συντονισμένο κίνημα ανθρώπων από χώρες του τρίτου κόσμου. Ειρωνικά, ο Αντόνιο Γκουτέρες λέει ότι πρόκειται για «επείγον καθήκον» επειδή «ο κόσμος συγκλονίστηκε από το πρόσφατο βίντεο των μεταναστών που πωλούνται ως δούλοι» στη Λιβύη, αλλά δεν βλέπει όχι μόνο ότι η δική του πρόταση είναι ουσιαστικά η ίδια με διαφορετικό περιτύλιγμα, αλλά και ότι αυτό δεν θα συνέβαινε χωρίς τη στρατιωτική ανάμιξη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. 

Απαντά επίσης και στο γιατί ο ΟΗΕ δεν έπραξε απολύτως τίποτα για να λύσει τα δημογραφικά προβλήματα των δυτικών χωρών, προστατεύοντας και δίνοντας κίνητρα για τη δημιουργία νέων οικογενειών.


Στην πραγματικότητα, αυτό είναι ένα παλιό σχέδιο. Σε ένα παλιότερο άρθρο είχα δημοσιεύσει μια έκθεση του ΟΗΕ από το 2000 με τίτλο ”Μετανάστευση Αντικατάστασης” στην οποία ο ΟΗΕ προτείνει μαζική μετακίνηση πληθυσμών από άλλες ηπείρους έτσι ώστε να λυθεί το δημογραφικό πρόβλημα της γερασμένης Ευρώπης και την οποία έκθεση κανείς δεν αναφέρει μέχρι τώρα. Πού ακριβώς βασιζόταν λοιπόν ο ΟΗΕ 18 χρόνια πριν όταν πρότεινε μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών; 

Όπως και η περίεργη έκδοση το 2013 στην Ελλάδα ενός παιχνιδιού του ΟΗΕ με τίτλο ”Ταξίδι φυγής” το οποίο προετοίμαζε ψυχολογικά την αποδοχή όσων έφευγαν από τις χώρες τους. Θα πρέπει να προσθέσουμε ότι το παιχνίδι αυτό είχε κυκλοφορήσει εκτός Ελλάδας ήδη από το 2006. Γιατί τα Ηνωμένα Έθνη δημιούργησαν ένα τέτοιο παιχνίδι το 2006 σε μια εποχή που κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι μια προσφυγική κρίση όπως αυτή θα ξεσπούσε περίπου 8 με 10 χρόνια αργότερα;


Για την ιστορία, σύμφωνα με τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, το 70% του συνόλου των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα από το 2016 ΔΕΝ ήταν πρόσφυγες που έφυγαν από πόλεμο, ανερχόμενο στο 80% το 2017, που ήταν μόνο άνδρες οικονομικοί μετανάστες, και αυτό είναι κάτι που ο συντάκτης αυτού του άρθρου μπορεί να επαληθεύσει προσωπικά από την τριετή πείρα του στο ρεπορτάζ της μεταναστευτικής κρίσης (αν θέλετε να δείτε πώς μοιάζει ένας πραγματικός πρόσφυγας, σας συνιστώ αυτή τη συγκινητική συνέντευξη που έκανα με μια Σύρια γυναίκα της οποίας ο σύζυγος απήχθη).

Στο ίδιο άρθρο όμως αναφέρθηκα και στον στόχο Νο 10 τον οποίο είχα εντοπίσει στην ”Ατζέντα 2030 για την Βιώσιμη Ανάπτυξη” των Ηνωμένων Εθνών όπου περιγράφονται 17 στόχοι τους οποίους ο ΟΗΕ θα επιδιώξει να πετύχει μέχρι το 2030.

Ο ΟΗΕ έρχεται τώρα να επιβεβαιώσει ότι η νέα παγκόσμια συμφωνία για τη μετανάστευση βασίζεται επάνω σε αυτόν τον στόχο. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης παραδέχεται ότι ”η παγκόσμια συμφωνία είναι σχεδιασμένη σταθερά με τον στόχο 10.7 της ατζέντας για την βιώσιμη ανάπτυξη του 2030, με την οποία τα κράτη μέλη δεσμεύονται να συνεργαστούν διεθνώς για τη διευκόλυνση της ασφαλούς, κανονικής και τακτικής μετανάστευσης”
Ο ΔΟΜ δήλωσε επίσης σε ένα tweet πέρσι ότι ”η μετανάστευση είναι αναπόφευκτη, απαραίτητη καιεπιθυμητή”. Γίνεται λοιπόν σαφές ότι υπήρχε και υπάρχει ένα σχέδιο το οποίο δεν έχει καμία σχέση με την «ανθρωπιά» αλλά μεγάλη σχέση με την οικονομία και την παγκοσμιοποίηση.

Ο στόχος Νο 10 της Ατζέντας 2030 του ΟΗΕ αναφέρει τα εξής:
10.7 Διευκόλυνση της ομαλής, ασφαλούς, τακτικής και υπεύθυνης μετανάστευσης και κινητικότητας των ανθρώπων, μεταξύ άλλων μέσω της υλοποίησης προγραμματισμένων και καλά διαχειριζόμενων μεταναστευτικών πολιτικών.
10.c Μέχρι το 2030, θα μειωθεί σε λιγότερο από 3% το κόστος συναλλαγής των μεταναστευτικών εμβασμάτων και θα εξαλειφθούν οι διάδρομοι εμβασμάτων με κόστος υψηλότερο από 5%.


Όπως σημειώνει η Kelly Greenhill στο βιβλίο της σχετικά με τη μετανάστευση, ”εάν οι συνθήκες είναι σωστές, αυτές οι αφύσικες καταστροφές μπορούν να είναι εκμεταλλεύσιμες και να χειραγωγηθούν αποτελεσματικά με τρόπο που να επιτρέπει σε μια ποικιλία πιθανών εξαναγκαστών να εξάγουν πολιτικές και οικονομικές παραχωρήσεις από τους στόχους τους”. Μία από τις πρώτες χώρες που το αναγνώρισε αυτό ήταν η Ουγγαρία, που συνέδεσε τη φτηνή μεταναστευτική εργασία απευθείας με τον Τζορτζ Σόρος και χαρακτήρισε το έγγραφο του ΟΗΕ «απαράδεκτο». Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Péter Szijjártó δήλωσε

Αν κάποιος αντιμετωπίζει το πρόβλημα να διαβάσει τα στρατηγικά σχέδια του Τζορτζ Σόρος για την προώθηση των μεταναστευτικών διαδικασιών που απαιτούνται για την Ευρώπη, οι παραλληλίες μεταξύ του πακέτου των Ηνωμένων Εθνών και του σχεδίου του Τζορτζ Σόρος είναι απολύτως σαφείς”.

Και πράγματι, η προώθηση του Τζορτζ Σόρος και μέχρι ένα σημείο η δημιουργία του της προσφυγικής κρίσης είναι πολύ καλά τεκμηριωμένη. Στην πραγματικότητα, από τις τρεις κατηγορίες των «δημιουργών, πρακτόρων προβοκατόρων και οπορτουνιστών» της Kelly Greenhill, ο Σόρος θα μπορούσε να ταιριάξει και στις τρεις. Τα Ιδρύματα Ανοιχτής Κοινωνίας του Σόρος επίσης υποστήριξαν ανοιχτά την Ατζέντα Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, στην οποία αναφερθήκαμε προηγουμένως, και η συνεργασία τους στην προσφυγική κρίση είναι τόσο προφανής που την ανακοίνωσαν. Ένα τέτοιο κοινό πρόγραμμα μεταξύ του ΟΗΕ και της ”Solidarity Now” του Σόρος πραγματοποιείται τώρα στην Ελλάδα.

Εκτός από τις «δημογραφικές πιέσεις», ένα άλλο στοιχείο που ανέφερε ο Αντόνιο Γκουτέρες που είναι «πιθανό να οδηγήσει σε περαιτέρω μετανάστευση» είναι η «κλιματική αλλαγή». Αλλά σε μια άλλη εκπληκτική αποδοχή, ήταν η κορυφαία αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, Christiana Figueres, η οποία είπε το 2015 ότι είναι ο ίδιος ο ΟΗΕ που «σκόπιμα» μετασχηματίζει την παγκόσμια οικονομία. Η Figueres δήλωσε σε μια συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες: “Αυτό είναι ίσως το πιο δύσκολο έργο που έχουμε αναθέσει ποτέ στον εαυτό μας, το οποίο είναι να μεταμορφώσουμε σκόπιμα το μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία“.

Μία από τις χώρες που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη μαζική μετανάστευση στην Ευρώπη ήταν η Γερμανία, η οποία δέχτηκε πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους. Αλλά ποιος διέδωσε ότι η Γερμανία ήταν ο τόπος για όλους αυτούς τους ανθρώπους; 

Σύμφωνα με μια μελέτη του Vladimir Shalak από τη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών, ο οποίος μελέτησε 5704 πρωτότυπα tweets που περιέχουν το χάσταγκ #RefugeesWelcome + Γερμανία, η συντριπτική πλειονότητα αυτών των tweets ήταν … όχι από τη Γερμανία. Πάνω από το 40% αυτών προέρχονταν από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία και μόνο το 6,4% όλων των tweets προήλθαν από τη Γερμανία.

Και πάλι όμως, ο πρώην διπλωμάτης του ΝΑΤΟ και του ΟΗΕ και γενικός γραμματέας του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, Lamberto Zannier, μιλώντας σε μια συνέντευξη για το NPR, ανακάλυψε ότι η μεταναστευτική κρίση στη Συρία επιδεινώθηκε όχι λόγω της Αμερικανικής και Δυτικής εμπλοκής, όχι λόγω της χρηματοδότησης τρομοκρατών από τη CIA, αλλά λόγω … της Ρωσίας. 

Καμία έκπληξη εδώ. Και η υποκρισία του ΟΗΕ είναι ότι όχι μόνο δεν αναγνωρίζει εκείνους που πραγματικά είναι υπεύθυνοι για τον πόλεμο στη Συρία, αλλά τώρα λέει ότι η μαζική μετανάστευση, η οποία περιλαμβάνει και πραγματικούς Σύριους πρόσφυγες ως άμεση συνέπεια αυτού του πολέμου, μπορεί να ”ωφελήσει τον κόσμο”.

Αλλά η Ευρώπη και η Γερμανία επωφελήθηκαν από τη φθηνή μεταναστευτική εργασία που ήρθε, μέχρι που σε κάποιο σημείο έπρεπε να σταματήσουν τη ροή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πραγματοποιήθηκε ησυμφωνία Τουρκίας-ΕΕ, διότι η Γερμανία συμπλήρωσε τον αριθμό των εργαζομένων που χρειαζόταν (ο δημοτικός σύμβουλος του Σύριζα Καβάλας, κ. Μουρτασάγας, το παραδέχθηκε δημόσια σε αυτό το ηχητικό ντοκουμέντο, παραδεχόμενος και ουσιαστικά ότι η κυβέρνηση στην οποία ανήκει εκτελεί απλά εντολές). 

Μπορώ προσωπικά να επαληθεύσω ότι μέχρι τότε δεν υπήρχε διάκριση μεταξύ προσφύγων και μεταναστών. Συνάντησα νεαρούς από το Μαρόκο που δεν είχαν ”κανένα πρόβλημα αλλά απλώς θέλουμε να πάμε στην Ευρώπη” δείχνοντάς μου τα ψεύτικα Συριακά τους έγγραφα, και δίπλα τους πραγματικές Σύριες γυναίκες πρόσφυγες που έκλαιγαν επειδή το σπίτι τους βομβαρδίστηκε. Και ήμουν προσωπικά εκεί, στο λιμάνι της Καβάλας, ρωτώντας την ελληνική αστυνομία και ακούγοντάς την να αλλάζει την αφήγηση από το ότι «είναι όλοι πρόσφυγες» στο ότι «δεν είναι όλοι πρόσφυγες». Αυτή η αλλαγή συνέβη σε μια περίοδο δύο μηνών, τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο του 2016. 

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πιστεύω ότι οι σεξουαλικές επιθέσεις της Πρωτοχρονιάς του 2016 στη Γερμανία ήταν περισσότερο ένα είδος ψυχολογικής επιχείρησης, ώστε η Γερμανία να μπορούσε να έχει δικαιολογία για τη διακοπή της ροής. Δεν ακούσαμε τίποτα ξανά για τέτοιες επιθέσεις, ούτε την επόμενη παραμονή πρωτοχρονιάς, ούτε αυτήν.

Η συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ ήρθε ένα μήνα αργότερα, τον Μάρτιο του 2016, και εάν η Τουρκία έλαβε ένα γενναιόδωρο ποσό ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ για να την τηρήσει, τότε μπορείτε να φανταστείτε το κέρδος για την ΕΕ και τη Γερμανία μακροπρόθεσμα. Επομένως αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε διαβάζοντας τα παραπάνω είναι ότι τα μεγάλα συμφέροντα ορίζουν την «ανθρωπιά» και όχι το αντίστροφο. Οι νόμοι κάμπτονται σύμφωνα με αυτά τα συμφέροντα και ακριβώς αυτό σκοπεύει να κάνει η νέα παγκόσμια συμφωνία για τη μετανάστευση.

Σύμφωνα με το ψήφισμα του ΟΗΕ (Modalities Resolution), η παγκόσμια συμφωνία για τη μετανάστευση θα δώσει επίσης μεγαλύτερη δύναμη στις ΜΚΟ που εμπλέκονται στο να γίνει πραγματικότητα η παγκόσμια μαζική μετανάστευση. Αυτό σημαίνει περισσότερη δύναμη, όχι μόνο στον Τζορτζ Σόρος, αλλά σε αρκετές άλλες ΜΚΟ, στις οποίες θα μπορούσαν να διεισδύσουν υπηρεσίες πληροφοριών. Ένας υψηλόβαθμος Βούλγαρος αστυνομικός είπε σε μία από τις πηγές μου πριν από δύο χρόνια ότι η «ίδια η CIA δίνει τα σκάφη στους μετανάστες στην Τουρκία».


Εξακολουθούμε να το διερευνούμε αυτό, αλλά γνωρίζουμε ότι συμμετέχουν και άλλοι υψηλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Το 2015 η Γαλλία ανέστειλε την τιμητική της πρόξενο Francoise Olcay στην Τουρκία αφότου το τηλεοπτικό France 2 την κατέγραψε κρυφά να πουλάει λέμβους και σωσίβια στους μετανάστες.



Το 2016 ένας Αφγανός μετανάστης που βρισκόταν πάνω σε πλοίο προς τη Χίο είπε σε έναν συνεργάτη μου ότι ”οι Ισραηλινοί μας έδωσαν χρήματα για να φύγουμε”. Τότε ανακάλυψα ότι μια Ισραηλινή ΜΚΟ που ονομάζεται «IsraAID» δραστηριοποιούνταν στη Λέσβο. Σύμφωνα με ένα άρθρο της εβραϊκής Jewish Journal, ο αρχηγός της IsraAID, Shachar Zahavi, δούλευε στο παρελθόν μαζί με την Gal Lusky, την αρχηγό μιας άλλης συνδεδεμένης Ισραηλινής ΜΚΟ που ονομάζεται «Israeli Flying Aid». 

Το άρθρο αναφέρει τα εξής: ”Μυστικοπαθής όπως είναι, η Lusky έχει πάρει επίσης σποραδικούς κινδύνους στις προσπάθειές της να βελτιώσει τις σχέσεις Ισραήλ-Συρίας. Στην Ισραηλινή Προεδρική Διάσκεψη του περασμένου καλοκαιριού στην Ιερουσαλήμ, έπαιξε την ηχογράφηση ενός ηγέτη της αντιπολίτευσης της Συρίας, ο οποίος αποτίει τις ευχαριστίες του στον Ισραηλινό Πρόεδρο Σιμόν Πέρες. “Ο Θεός να σας ευλογεί και να σας βοηθήσει με τις καλές πράξεις που κάνετε για να πετύχετε αυτή τη νέα Μέση Ανατολή”, ανέφερε το μήνυμα.”

Σε περίπτωση που αναρωτιέστε, «αυτή η νέα Μέση Ανατολή» είναι προφανώς το σχέδιο για το «Μεγάλο Ισραήλ». Το γεγονός ότι ηγέτες Ισραηλινών ΜΚΟ, οι οποίες φέρονται να προσφέρουν αμερόληπτη ανθρωπιστική βοήθεια, εμφανίζονται στην Ισραηλινή Προεδρική Διάσκεψη για να παραδώσουν μηνύματα από τη Συριακή αντιπολίτευση, δείχνει ότι αυτές οι ΜΚΟ κάνουν «διπλή δουλειά» και μάλλον είναι γεμάτες με μυστικούς πράκτορες μέχρι το λαιμό τους. 

Αυτοί είναι οι «οπορτουνιστές» της Greenhill, οι οποίοι εμπλέκονται για να επωφεληθούν από την κατάσταση, αλλά τελικά βοηθούν το παγκόσμιο έργο της μαζικής μετανάστευσης. Προσθέτουμε σ’ αυτό μια άλλη πρόσφατηαναφορά ότι ένας γνωστός Ισραηλινός δημοσιογράφος που μεταμφιέστηκε ως «Σύριος πρόσφυγας» μπήκε στη Γερμανία με τη βοήθεια της Μοσάντ και την ανακάλυψη από τις ελληνικές αρχές στη Λέσβο μιας ΑμερικανικήςΜΚΟ που διέθετε όχημα με ψεύτικες στρατιωτικές πινακίδες, ακολουθούμενη τη σύλληψη δύο ατόμων και έρευνα από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Η προώθηση του φιλελευθερισμού και του νεοφιλελευθερισμού από τους παγκοσμιοποιητές ως μέσο για την επιβολή της μαζικής μετανάστευσης και επομένως πηγαίνοντας ένα βήμα πιο πέρα ​​στην πρακτική παγκοσμιοποίηση είναι επίσης πραγματικότητα. 

Σύμφωνα με την Kelly Greenhill ξανά, οι ”προχωρημένες φιλελεύθερες δημοκρατίες είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στην εξαναγκαστική μηχανοποιημένη μετανάστευση” επειδή ”οι κωδικοποιημένες δεσμεύσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της πλουραλιστικής πολιτικής μπορούν να αλληλεπιδρούν με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρουν στους πιθανούς εξαναγκαστές ισχυρή διαπραγματευτική μόχλευση μέσω της εκμετάλλευσης αυτών που οι φιλελεύθεροι στόχοι ορθώς θεωρούν ως αρετές τους και, στην πραγματικότητα, μετασχηματίζοντας τις φιλελεύθερες δημοκρατικές αρετές σε διεθνή διαπραγματευτικά ελαττώματα.”

Είναι λοιπόν ασφαλές να πούμε ότι όσο πιο πολλές φιλελεύθερες χώρες υπάρχουν, τόσο πιθανότερη θα είναι μια παγκόσμια κυβέρνηση και, συνεπώς, νεοφιλελευθερισμός= παγκοσμιοποίηση. Ευτυχώς για τον ΟΗΕ, η αλλαγή στην Ελλάδα ήρθε ακριβώς εγκαίρως, όταν η αριστερή / φιλελεύθερη κυβέρνηση του Σύριζα ανέλαβε την εξουσία το 2015, ενώ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωνε ότι «δεν υπάρχουν σύνορα», απηχώντας τον Τζορτζ Σόρος. Σήμερα, πάνω από 60.000 μετανάστες και πρόσφυγες παραμένουν παγιδευμένοι στην Ελλάδα με την οικονομική κρίση τόσο κακή όσο ποτέ.

Η προώθηση της παγκόσμιας μαζικής μετανάστευσης μέσω του νέου σχεδίου των Ηνωμένων Εθνών είναι πιθανό να φέρει περισσότερο χάος και διαίρεση, όχι αντιμετωπίζοντας, αλλά ουσιαστικά δημιουργώντας τις συνθήκες για τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις χώρες τους και συγχρόνως σκουπίζοντας τα υπολείμματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ αντί να τα σταματά, όλα αναμεμιγμένα σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομική μηχανή του κιμά.

«Διαίρει και Βασίλευε» εν δράση.


ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΟΗΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΥΠΗΡΕΤΗΣΕ ΟΠΩΣ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΤΟ ΟΜΟΛΟΓΗΣΕ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ. ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ.

ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΠΑΤΡΟΣ ΗΜΩΝ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΒΑΣΙΛΑ, ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ ΖΩΗΣ, ΛΟΓΟΣ Ζ - Γεώργιος Η. Μπόρας


Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Θεολογική Σχολή
Τμήμα Θεολογίας

Δευτερεύουσα Μεταπτυχιακή Εργασία Α΄ έτους
Θέμα: ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΠΑΤΡΟΣ ΗΜΩΝ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΒΑΣΙΛΑ, ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ ΖΩΗΣ, ΛΟΓΟΣ Ζ΄


Φοιτητής : Γεώργιος Η. Μπόρας
Α.Μ.: 1619
Διδάσκων: Δ. Τσελεγγίδης

Θεσσαλονίκη 2012

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ            
                                                           

                         1. Τα Ιερά Μυστήρια
                               1.1 Η αναγέννηση μέσα από τα Ιερά Μυστήρια. 

                         2. Ο Κύριος αγαπών και αγαπόμενος
                               2.1 Κατά χάρη Υιοί Θεού
                               2.2 Η χαρά και η λύπη 
                                     2.2.1 Η λύπη
                                     2.2.2 Η χαρά 
                               2.3 Η αγάπη

                          Συντομογραφίες –Βιβλιογραφία


1. Τα Ιερά Μυστήρια

  1. Η αναγέννηση μέσα από τα Ιερά Μυστήρια

«Την αθανασία την χάρισε σε όλους ανεξαιρέτως ο θάνατος και η ανάσταση του Χριστού. Γι’ αυτό η μεν ανάσταση είναι δωρεά κοινή για όλους τους ανθρώπους, ενώ η άφεση των αμαρτιών, οι ουράνιοι στέφανοι και η Βασιλεία του Θεού δίνονται μόνο σε όσους έδωσαν την οφειλόμενη συνδρομή και προετοιμάσθηκαν από την παρούσα ζωή, για να είναι όσο γίνεται πιο οικείοι προς τον μέλλοντα εκείνο βίο και τον Νυμφίο. Αυτοί αναγεννώνται με τρόπο καινό, διότι Εκείνος είναι ο Καινός Αδάμ»1.

Η ευωδία του Αγίου Πνεύματος ξεχύνεται άφθονη και πλημμυρίζει τα πάντα εκεί, όσφρηση όμως δεν μπορεί να αποκτήσει κανείς αν δεν την έχει από εδώ2. Και πως θα μπορούσε να αποκτήσει κανείς εκεί, αυτά τα οποία ο Κύριος του ζήτησε να ανακαλύψει στον παρόντα βίο. Μήπως ο Κύριος δεν ζήτησε από τον νεανία3 να αφήσει τα πάντα στην τωρινή και όχι στην μέλλουσα ζωή; Και θα ήταν δίκαιο, να του δοθούν τα πάντα στην Βασιλεία του Θεού, εφόσον είχε ήδη αρνηθεί τα πράγματα του κόσμου και ακολουθούσε τον Κύριο σύμφωνα με το λόγο Του4. Όμως πως θα μπορούσε να του αφαιρέσει τα αγαθά της μέλλουσας ζωής αν προηγουμένως δεν του είχε δοθεί η δυνατότητα να τα αποκτήσει; Άρα ο Κύριος είναι συνεπής στο λόγο του5. Ο άνθρωπος «ὁ καινός, ὁ κατά Θεόν κτιζόμενος»6, αφού πλαστεί και διαμορφωθεί σε αυτόν εδώ τον κόσμο, έτσι τέλειος γεννιέται στον τέλειο και αγέραστο εκείνο κόσμο7. Η μέλλουσα ζωή είναι η τέλεια ζωή για τους τέλειους. Το πιο θαυμαστό είναι ότι οι πιστοί έχουν την δυνατότητα όχι μόνο να ετοιμάζονται για την τέλεια ζωή αλλά μπορούν να ζουν και να ενεργούν σύμφωνα με αυτήν στον παρόντα βίο8 και να γεύονται τα αγαθά εκείνης της ζωής. Όμως ακόμη και οι άγιοι δεν είναι δυνατόν να γνωρίσουν από τώρα πλήρως την δύναμη της ζωής αυτής, αλλά ομολογούν ότι την αγνοούν ως επί το πλείστον και τη γνωρίζουν «ἐν αἰνίγματι», « ἐν ἐσόπτρω» και «ἐκ μέρους», αλλά και όσα γνωρίζουν δεν είναι δυνατό να τα εκφράσουν αλλά τα γεύονται9. Όλα αυτά τα θαυμάσια που ορίζουν την αναγέννηση του όντος είναι δυνατά μέσα από τα μυστήρια της Εκκλησίας και η αναγέννηση δεν είναι τίποτε άλλο παρά δεύτερη γέννηση. Η αλλοιωμένη μορφή επανέρχεται στην πρώτη της μορφή. Δεν είναι, όμως, αυτή η γέννηση μια ηθική αποκατάσταση του αμαυρωμένου κατ’ εικόνα αλλά έχει οντολογικό περιεχόμενο διότι οι πιστοί κοινωνούν στο σώμα, το αίμα και την άκτιστη ζωή του Χριστού10. Η οντολογική ενότητα του Χριστού και των πιστών, ένεκα της ενανθρωπήσεως του Κυρίου, προσφέρει την δυνατότητα για πραγματική κοινωνία και ενότητα με τον Τριαδικό Θεό παρά το διαφορετικό των φύσεων Θεού και ανθρώπων11. Αυτό δε, είναι έργο του Βαπτίσματος12. Το Βάπτισμα, μας δίνει την ύπαρξη και την κατά Χριστό υπόσταση13. Έτσι το Βάπτισμα είναι γέννηση. Ο Χριστός γεννά και εμείς γεννιόμαστε. Αυτός όμως που γεννά δίνει και τη ζωή14. Και η ζωή που μας δίνει ο Χριστός είναι η κοινωνία του θανάτου του Χριστού15. Βαπτιζόμαστε για να κοινωνήσουμε το θάνατο και την ανάσταση του Χριστού16. Πως όμως θα ενεργήσουμε ώστε να μείνουμε σε κοινωνία με το Χριστό; Το Χρίσμα μας δίνει τη δυνατότητα να ενεργούμε και να κινούμαστε πνευματικά17 εναποθέτοντας μέσα μας την κατάλληλη γι’ αυτό ενέργεια. Το άγιο Μύρο εισάγει μέσα μας το Χριστό. Αυτός μας χορηγεί την μετοχή του Αγίου Πνεύματος18 και γινόμαστε μέτοχοι στις δωρεές Του19. Θα μπορούσε να σημειώσει κανείς σε αυτό το σημείο, το μέγεθος της οντολογικής φιλανθρωπίας-προσφοράς του Κυρίου διότι κάνει μέτοχο της Θείας Χάριτος και θεώνει τον άνθρωπο δωρεάν20. Είναι δηλαδή, άκοπο για τον άνθρωπο να χαριτωθεί, να θεωθεί και να λάβει τις υψηλότατες δωρεές του Αγίου Πνεύματος. Απομένει στον θεούμενο άνθρωπο να διατηρήσει ενεργά τα χαρίσματα για να πετύχει την ένωση με το Χριστό και σε αυτό οφείλει να κοπιάζει και να επαγρυπνεί21. Η άξια συμμετοχή στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας συντηρεί και διατηρεί αυτή τη ζωή και θέλοντας ο Κύριος να δείξει το μέγεθος της αγάπης προς το πλάσμα του προσφέρει και τον Ίδιο τον Εαυτό Του και μεταμορφώνει τον άνθρωπο και τον μεταθέτει στην δική Του κατάσταση22. Έτσι ο Μονογενής Υιός καταλύει το «μεσότοιχον τῆς ἔχθρας»23 και λυτρώνει τον άνθρωπο από την αμαρτία. Ο θάνατος του Κυρίου μας καθιστά φίλους του Θεού. Διότι με τον θάνατο Του ο Σωτήρας μας συμφιλίωσε, επιπλέον «ἔδωκεν αὐτοίς ἐξουσίαν τέκνα Θεοῦ γενέσθαι»24. Η εν Χριστώ ζωή, λοιπόν, γεννιέται και αρχίζει στην παρούσα ζωή, ολοκληρώνεται όμως στη μέλλουσα25,αλλά φαίνεται πως συνεργεί κάπως και σε αυτή η ανθρώπινη προσπάθεια26. Για τον Άγιο Νικόλαο Καβάσιλα η σωτηρία του ανθρώπου είναι θεανθρώπινη υπόθεση. Ο Χριστός ως θεάνθρωπος ένωσε στο πρόσωπό του το κατ’ εικόνα με την εικόνα του Θεού Πατέρα, που είναι ο ίδιος ο Θεός Λόγος27. Ο πνευματικός οφθαλμός ή αυτεξούσιο το οποίο λάβαμε από τα μυστήρια δεν είναι δυνατό να ξεριζωθεί, η συνεργία όμως συνίσταται στη σωστή χρήση του. Και τι είναι η σωστή χρήση του πνευματικού οφθαλμού ή ηγεμονικού ή αυτεξουσίου; Ο Άγιος Νικόλαος Καβάσιλας νοεί το αυτεξούσιο ως τον όλο άνθρωπο28. Σημειώνει ο Άγιος Νικόλαος: «Μπορούμε να αρνηθούμε το φως του ηλίου αλλά δεν είναι δυνατό να αρνηθούμε τον ίδιο τον ήλιο, διότι είναι ο Θεός, Αυτός ο Ίδιος, που το ενστάλαξε μέσα μας και ούτε επεμβαίνει σε αυτό, αλλά ούτε και το αφαιρεί μιας και είναι δώρο που λάβαμε από Αυτόν»29.

(Συνεχίζεται)

Σημειώσεις

1 Περί της εν Χριστώ ζωής , Λόγος Β΄, 56.
2 Περί της εν Χριστώ ζωής , Λόγος Α΄, 2.
3 Βλ. Κατά Μαθθαίον 19, 16-22.
4 Βλ. Κατά Λουκάν 9,23, « Ἔλεγεν δὲ πρὸς πάντας΄ εἴ τις θέλει ὀπίσω μου ἔρχεσθαι, ἀρνησάσθω ἑαυτὸν
καὶ ἀράτω τὸν σταυρὸν αὐτοῦ».
5 Βλ. Κατά Μαθθαίον 6, 25-34. Ο Κύριος μας προτρέπει: «μη οὖν μεριμνήσετε λέγοντες΄ τὶ φάγωμεν; ἤ τί ποίωμεν: ἤ τί περιβαλώμεθα», «ζητείτε δέ πρώτον τήν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ καί τήν δικαιοσύνην αὐτοῦ, καί ταῦτα πάντα προστεθήσεται ὑμῖν».
6 Βλ. Προς Εφεσίους, 4,24.
7 Περί της εν Χριστώ ζωής , Λόγος Α΄, 3.
8 Περί της εν Χριστώ ζωής , Λόγος Α΄, 5.
9 Περί της εν Χριστώ ζωής , Λόγος Β΄, 63.
10 Δημητρίου Τσελεγγίδη, Χάρη και ελευθερία, σελ. 87.
11Δημητρίου Τσελεγγίδη, Ορθόδοξη θεολογία και ζωή , σελ. 30.
12 Περί της εν Χριστώ ζωής , Λόγος Β΄, 11.
13 Περί της εν Χριστώ ζωής , Λόγος Α΄, 17.
14 Περί της εν Χριστώ ζωής , Λόγος Β΄, 50.
15 Βλ. Προς Κολοσσαείς, 3, 3-4.
16 Περί της εν Χριστώ ζωής , Λόγος Β΄, 3.
17 Περί της εν Χριστώ ζωής , Λόγος Β΄, 5.
18 Περί της εν Χριστώ ζωής , Λόγος Γ΄, 8.
19 Περί της εν Χριστώ ζωής , Λόγος Γ΄, 11.
20 Περί της εν Χριστώ ζωής , Λόγος Β΄, 28, Λόγος Β΄, 3. Λόγος Γ΄, 10-12.
21 Περί της εν Χριστώ ζωής , Λόγος Γ΄, 14.
22 Περί της εν Χριστώ ζωής , Λόγος Δ΄, 2.
23 Περί της εν Χριστώ ζωής , Λόγος Δ΄, 21.
24 Βλ. Κατά Ιωάννην, 1, 12.
25 Περί της εν Χριστώ ζωής , Λόγος Α΄, 1.
26 Περί της εν Χριστώ ζωής , Λόγος Α΄, 57.
27Δημητρίου Τσελεγγίδη, Χάρη και ελευθερία , σελ. 42.
28 Ο.π , σελ. 41.
29 Περί της εν Χριστώ ζωής , Λόγος Β΄, 58.






Εσχατολογία και νήψη


«Ο μόνος τρόπος να νικήσουμε το φόβο του θανάτου είναι να γευθούμε θάνατο» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αρχιμανδρίτης Ζαχαρίας Ζαχάρου σε συνέντευξή του στην Πεμπτουσία. Τονίζει την σημασία της εσχατολογικής προοπτικής της ζωής του ανθρώπου προς την κατα χάριν θέωση η οποία πρέπει να αποτελεί τον βασικό σκοπό της επιγείου ζωής

ΑΝΤΙΦΑΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ (44)

Συνέχεια από:Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

ΑΝΤΙΦΑΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ ΣΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΜΟΝΤΕΡΝΟΥΣ.
του Enrico Berti.
   
Πρίν αναφέρει κάποιο παράδειγμα, σχετικά με όσους ερευνούν χωρίς να έχουν αναπτύξει πρίν όλες τις απορίες (διαπορήσαι), εφαρμογής αυτής τής προόδου, ας παρατηρήσουμε ότι, η θεωρητικοποίησή του δέν είναι σπάνια στον Αριστοτέλη! Την συναντούμε και στα έργα τής φυσικής και τής ηθικής, οπουδήποτε δηλαδή δέν δίνονται ήδη οι αρχές και επομένως δέν μπορούμε να προχωρήσουμε αποδεικτικά (κάτι που σημαίνει σε όλα όσα για μάς είναι τα μέρη τής φιλοσοφίας).
          Βεβαιώνει λοιπόν στην Φυσική, σχετικά με την έννοια τού τόπου: "οφείλουμε να επιμείνουμε να οδηγήσουμε την έρευνα μ'έναν τέτοιο τρόπο ώστε να προκύπτει η ουσία, έτσι ώστε να λύνονται οι απορίες (τα τε απορούμενα λύεσθαι) και οι ιδιότητες οι οποίες μοιάζουν να ανήκουν στον τόπο να τού ανήκουν τελικώς και επιπλέον η αιτία τών δυσκολιών και τών αποριών που τίθενται σχετικά μ'αυτόν να ξεκαθαρίζουν: Έτσι κάθε πράγμα θα έχει αποδειχθεί με τον καλύτερο τρόπο (κάλλιστα δεικνύοιτο)". (Φυσ. 211 α 7-11). Εδώ η λύση τών αποριών εξισώθηκε με την καλύτερη τών αποδείξεων.
          Και στο "Περί ουρανού": καθορισμένα αυτά τα πράγματα ας δούμε στην συνέχεια εάν ο ουρανός είναι αγένητος ή γενητός, και άφθαρτος ή φθαρτός, διατρέχοντας κατά πρώτον τις γνώμες τών άλλων. Διότι οι αποδείξεις τών αντιθέτων θέσεων συνίστανται από τις απορίες γύρω από τίς αντίθετες σ'αυτές (αἱ γὰρ τῶν ἐναντίων ἀποδείξεις ἀπορίαι περὶ τῶν ἐναντίων εἰσίν). Ταυτοχρόνως τα πράγματα που θα πούμε θα προκύψουν πιό πιστευτά για όσους έχουν ακούσει πρίν την κριτική διαμάχη τών αντιτιθεμένων επιχειρημάτων (Περί ουρανού, 279 α 4-9). Η πιό ενδιαφέρουσα δήλωση εδώ είναι ότι η απορία η οποία είναι εσωτερική σε μία θέση, δηλαδή η αντίφασή της, ισούται με την απόδειξη τής ενάντιας σ'αυτή θέσεως.
          Πώς φανερώνεται η εσωτερική αντίφαση σε μία θέση; Μέσω τής αναιρέσεως. Να λοιπόν το χωρίο από τα Ηθικά Ευδήμεια το οποίο λέει: "είναι καλό λοιπόν να εξετάζονται αυτές οι γνώμες (ἐξετάζειν), καθότι οι αναιρέσεις τών επιχειρημάτων τών αντιπάλων είναι αποδείξεις τών εναντίων επιχειρημάτων (οἱ γὰρ τῶν ἀμφισβητούντων ἔλεγχοι τῶν ἐναντιουμένων αὐτοῖς λόγων ἀποδείξεις εἰσίν)" [Ηθ. Ευθ. 1215 α 5-7]. Εδώ βρίσκεται όλη η αποδεικτική αξία τής αναιρέσεως και τής διαλεκτικής.
          Τέλος στα Ηθικά Νικομάχεια ο Αριστοτέλης δηλώνει: "Πρέπει, όπως και στις άλλες περιπτώσεις, αφού έχουμε τοποθετήσει τα πράγματα που φαίνονται (τιθέντας τὰ φαινόμενα, δηλαδή τις γνώμες) και αφού έχουμε αναπτύξει τις απορίες (διαπορήσαντας), με αυτόν τον τρόπο να αποδείξουμε πρώτα απ'όλα όλες τις γνώμες που αξίζουν σεβασμού (πάντα τὰ ἔνδοξα) σχετικά μ'αυτές τις επιθυμίες και τα πάθη ή διαφορετικά, τις πιό διαδεδομένες και κυριώτερες. Διότι εφόσον λυθούν οι δυσκολίες (λύηταί τε τὰ δυσχερῆ) και έχουν διατηρηθεί οι αξιόλογες γνώμες θα έχει αποδειχθεί αρκετά (δεδειγμένον ἂν εἴη ἱκανῶς)" [Ηθ. Νικ. 1145 b 2-7]. Ας σημειώσουμε ότι εδώ τα ένδοξα εκτός του ότι χρησιμοποιούνται σαν προϋποθέσεις από τις οποίες απάγονται οι επιπτώσεις, μπορούν να αποδειχθούν όταν οι επιπτώσεις τών εναντίων σ'αυτά απόψεων, αφού έχουν αναπτυχθεί  διαλεκτικώς, καταλήγουν αδύνατον να υποστηριχθούν. Αυτό σημαίνει ότι το ένδοξο (η γνώμη) δέν αντιτίθεται στην αλήθεια, αλλά μπορεί να συμπέσει μ'αυτή, όπως η διαλεκτική δέν αντιτίθεται στην γνώση, αλλά μπορεί να αποτελέσει την δομή, την πρόοδο. Φυσικά η συνθήκη ώστε όλα αυτά να συμβούν, είναι η σχέση τους, με θέσεις πραγματικά αντιφατικές οι μέν στις δέ, στις οποίες είναι δυνατόν να εφαρμοστεί η αρχή τής τρίτου αποκλείσεως.
          Αλλά ας δούμε μερικές εφαρμογές αυτής τής προόδου από μέρους τού Αριστοτέλη. Είδαμε ήδη την απόδειξη διά της αναιρέσεως (ἀποδεῖξαι ἐλεγκτικώς) τής αρχής τής μή-αντιφάσεως. Παρ'όλα αυτά αποτελεί μία ιδιαίτερη περίπτωση, διότι η αναίρεση αυτή δέν συνίσταται στην μείωση σε αντίφαση τής θέσεως τού αντιπάλου, αλλά στην φανέρωση τής αδυνατότητός της, κάτω από την απειλή τής ασημαντότητος ή ακόμη και τής σιωπής φυτικού τύπου. Οι καλύτερες αποδείξεις διά αναιρέσεως περιέχονται στο ΙΙΙ βιβλίο τής Μεταφυσικής όπου παρουσιάζονται σαν εφαρμογές τής αρχής τής τρίτου αποκλείσεως. Αντικείμενο αυτών τών αναιρέσεων είναι οι μονοσήμαντες θέσεις οι αναφερόμενες σε όλα τα όντα (τὰ μοναχῶς λεγόμενα καὶ κατὰ πάντων τα μοναχώς λεγόμενα και κατά πάντων) δηλαδή εκείνη σύμφωνα με την οποία "τίποτα δέν είναι αληθές" δηλαδή όλα είναι ψευδή και ή αντίθετή της "όλα είναι αλήθεια".
          Γι'αυτές λέει ο Αριστοτέλης : "συμβαίνει λοιπόν σε όλους αυτούς τούς λόγους το πολυθρύλητο εκείνο άτοπο, να αναιρούν δηλαδή τον εαυτό τους, διότι εκείνος που λέει ότι όλες οι γνώμες είναι αληθινές, καθιστά αληθινό και το αντίθετο στο δικό του επιχείρημα, έτσι ώστε το δικό του να μήν είναι πιά αληθινό (ώς πράγματι ο αντίθετος λόγος λέει ότι ο δικός του δέν είναι αληθινός). Εκείνος δέ που λέει ότι όλες οι γνώμες είναι ψευδείς, λέει αυτός ο ίδιος ότι και αυτός είναι στο ψεύδος. Εάν όμως κάνουν μία εξαίρεση και εξαιρέσει ο ένας τον αντίθετο λόγο λέγοντας ότι μόνον αυτός ο λόγος από όλους τούς άλλους δέν είναι αληθινός το ίδιο θα ισχυρισθεί και ο άλλος για τον δικό του λόγο, το λιγότερο που προκύπτει είναι ότι αναγκάζονται να δεχθούν ότι άπειροι λόγοι είναι αληθινοί και ψευδείς. Γιατί ο λόγος που λέει το αληθές είναι αληθές, είναι και αυτός αληθής και αυτό θα συνεχίζει επ'άπειρον" (Μετ. 1012 α 29-31).
          Εδώ ο Αριστοτέλης συμπεραίνει από κάθε μία από τις δύο προτάσεις οι οποίες είναι αντίθετες μεταξύ τους (τέτοιες είναι οι προτάσεις καθολικού υποκειμένου, αντιστοίχως επιβεβαιωτικές και αρνητικές), μία αυτοάρνηση, δηλαδή μία εσωτερική σ'αυτή αντίφαση, και συνεπώς τίς καθιστά ψευδείς! Αλλά από την αναλήθεια και των δύο προτάσεων καθολικού υποκειμένου συνάγεται αναγκαίως, βάσει της αρχής τής μέσου αποκλείσεως, η αλήθεια τών αντιφατικών σ'αυτές, εκείνες δηλαδή ιδιαιτέρου υποκειμένου: κάτι είναι αληθές και κάτι είναι ψευδές, οι οποίες έχουν την ίδια αξία. Αυτές οι τελευταίες είναι αποδεδειγμένες ακριβώς μέσω αναιρέσεως!
          Εάν σε κάποιον αυτή η απόδειξη, η οποία εξάλλου δέν είναι άλλη από την διάσημη αναίρεση τού σκεπτικισμού, μπορεί να φανεί τυπική, δηλαδή κενή, διότι δέν λέει σε τί συνίσταται η αλήθεια, δηλαδή ποιός είναι ο αληθινός λόγος και ποιός ο ψευδής, μπορούμε να λάβουμε υπ'όψιν μας κάτι πιό ενδιαφέρον εξ'απόψεως τής αλήθειας, δηλαδή κάποια πρόταση υψηλού φιλοσοφικού περιεχομένου, όπως π.χ. την απόλυτη ακινησία τού Παρμενίδη ή την απόλυτη κινητικότητα τού Ηράκλειτου και να αποδείξουμε ότι ο Αριστοτέλης εφαρμόζει σ'αυτές ακριβώς τον ίδιο τύπο αναιρέσεως. Πάντοτε στο ΙΙΙ βιβλίο τής Μεταφυσικής λοιπόν, εξετάζει άλλα δύο παραδείγματα "προτάσεων δηλωμένων με μονοσήμαντο τρόπο οι οποίες αναφέρονται σε όλα τα όντα" δηλώνοντας : "Είναι φανερό ότι δέν λένε την αλήθεια ούτε όσοι λένε ότι τα πάντα ηρεμούν ούτε όσοι λένε ότι τα πάντα κινούνται. Γιατί αν όλα βρίσκονται σε ηρεμία, τα ίδια πράγματα θα είναι πάντοτε αληθή και πάντοτε ψευδή, αλλά είναι φανερό ότι τα πράγματα μεταβάλλονται : διότι το ίδιο το πρόσωπο που υποστηρίζει αυτή την θέση, υπήρχε χρόνος που δέν υπήρχε και εκ νέου δέν θα υπάρχει. Εάν δε τα πάντα κινούνται, τίποτε δέν θα είναι αληθές, άρα τα πάντα ψευδή, αλλά έχουμε αποδείξει ότι αυτό είναι αδύνατον. Αλλά ούτε είναι δυνατόν όλα τα πράγματα να ηρεμούν ή να κινούνται κάποτε, διότι δέν υπάρχει όν με αιώνια κατάσταση, γιατί υπάρχει κάτι που αιώνια κινεί τα κινούμενα και αυτό το πρώτον κινούν ακίνητον" (Μετ. 1012 b 33-41).

Αμέθυστος.

Ελληνιστικές αποχρώσεις στη ηθική διδασκαλία των Ηθικών Μεγάλων (του Αριστοτέλη)


Ο Βασίλειος Μπετσάκος, Δρ Φιλοσοφίας Α.Π.Θ. μιλάει στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με τίτλο: «Νέες τάσεις στην έρευνα για τον Αριστοτέλη» που έλαβε χώρα στην κεντρική αίθουσα εκδηλώσεών της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας (Αλ. Σβώλου 10, Θεσσαλονίκη) το διήμερο 16 και 17 Δεκεμβρίου 2017, αναπτύσσοντας εισήγηση με θέμα: «Ελληνιστικές αποχρώσεις στη ηθική διδασκαλία των Ηθικών Μεγάλων (του Αριστοτέλη)».

pemptousia

Ο Άγιος Παΐσιος έλεγε ότι: «Ο Σιωνισμός παίρνει τις εντολές από τον διάβολο, ο Πάπας τις προωθεί και το Ισλάμ τις εκτελεί..» – Βίντεο

Άγιος Παΐσιος έλεγε ότι: «Ο Σιωνισμός παίρνει τις εντολές από τον διάβολο, ο Πάπας τις προωθεί και το Ισλάμ τις εκτελεί..»
Απόσπασμα από την ομιλία του γέροντα Ακάκιου Καυσοκαλυβίτη, υποτακτικού του Αγίου Πορφυρίου
Θέμα ομιλίας «Εμπειρίες από τον γέροντα Πορφύριο».


pentapostagma

Ο διπλός εκβιασμός του Βερολίνου για τα Σκόπια

Της Νεφέλης Λυγερού
Σημαντικές είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης με τα Σκόπια. Άτυπο επικοινωνιακό μπραντεφέρ εξελίσσεται μεταξύ Τσίπρα-Ζάεφ για το ποιος θα κερδίσει τις εντυπώσεις, ενώ το ελληνικό σχέδιο για το υπό διαπραγμάτευση Σύμφωνο είναι έτοιμο να παραδοθεί και τυπικά στην άλλη πλευρά. Εύσημα στην ΠΓΔΜ έδωσε και ο Γιούνκερ κατά την επίσκεψή του στα Σκόπιο, στο πλαίσιο της περιοδείας του στα Δυτικά Βαλκάνια. Είναι σαφές ότι η ΕΕ, σε συντονισμό με

το ΝΑΤΟ, διαμορφώνει τις διαδικασίες για τη σταδιακή ενσωμάτωση των χωρών αυτής της περιοχής στις ευρωατλαντικές δομές. 

Επισήμως, ο Νίκος Κοτζιάς ενημέρωσε τον πρωθυπουργό στη Βουλή το βράδυ της προηγούμενης Τετάρτης κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την κυβερνητική πρόταση σχετικά με τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για το σκάνδαλο Novartis. Υποτίθεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών περιμένει το πράσινο φως του Έλληνα πρωθυπουργού για να αρχίσει ο δεύτερος και σημαντικότερος γύρος της διαπραγμάτευσης.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση συζητήθηκαν ποιες θα είναι οι κόκκινες γραμμές στην επικείμενη διαπραγμάτευση, το εναρκτήριο λάκτισμα της οποίας θα δοθεί επισήμως με την επίσκεψή του Έλληνα υπουργού στα Σκόπια. Κυρίως λόγω των συλλαλητηρίων, η Αθήνα έχει ουσιαστικά σκληρύνει τη στάση της, διεκδικώντας όχι μόνο η νέα ονομασία να ισχύει και στο εσωτερικό του κράτους, αλλά να αντανακλάται και στο επίπεδο της ταυτότητας.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθεί η Αθήνα τα τελευταία εικοσιτετράωρα την περιοδεία του Σκοπιανού πρωθυπουργού. Ο Ζόραν Ζάεφ έχει επιδοθεί σε μία ιδιότυπη καμπάνια που περιλαμβάνει επαφές με άλλους ηγέτες, δηλώσεις και συνεντεύξεις. Ως αποτέλεσμα αυτής, η ελληνική πλευρά εισπράττει όλο και μεγαλύτερη πίεση εκ μέρους των δυτικών εταίρων, ώστε να κλείσει το συντομότερο δυνατό το ζήτημα της ονομασίας.

Η επικοινωνιακή εκστρατεία του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ έγκειται στο να δείξει το φιλοευρωπαϊκό του πρόσωπο, διαμηνύοντας ότι η χώρα του δεν έχει αλυτρωτικές βλέψεις. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο το τάιμινγκ της απομάκρυνσης του αγάλματος του εθνικιστή Άντον Γιάνεφ ή «Κιόσετο», όπως ήταν γνωστό το στέλεχος του VMRO τον 19o αιώνα. Τα ξημερώματα γερανοί του δήμου το απομάκρυναν από την είσοδο του κτηρίου του Ανώτατου Δικαστηρίου και το μετέφεραν στον χώρο εγκαταλειμμένου εργοστασίου.

Το άγαλμα είχε τοποθετηθεί εκεί στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος «Σκόπια 2014», που υλοποιούσε η απελθούσα κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι. Υπενθυμίζεται ότι μόλις λίγες μέρες πριν, με απόφαση της κυβέρνησης Ζάεφ αποσύρθηκαν και οι πινακίδες του αεροδρομίου που από «Μέγας Αλέξανδρος» μετονομάστηκε σε «Διεθνές Αεροδρόμιο των Σκοπίων», ενώ ο αυτοκινητόδρομος μετονομάστηκε από «Μέγας Αλέξανδρος» σε «Δρόμο Φιλίας». 


Το παιχνίδι των εντυπώσεων

Με τούτα και με κείνα η κυβέρνηση Ζάεφ εμφανίζεται ως η πλευρά που προβαίνει σε υποχωρήσεις αφαιρώντας σύμβολα που εκπέμπουν αλυτρωτισμό, ώστε να βρεθεί συμβιβαστική λύση. Είναι γεγονός ότι στο παιχνίδι των εντυπώσεων ο Ζόραν Ζάεφ μοιάζει να κερδίζει πόντους. Κι αυτό, όπως προαναφέραμε, φάνηκε και στην επίσκεψη Γιούνκερ. Οι κινήσεις καλής θέλησης και οι φιλικές διακηρύξεις ρίχνουν το μπαλάκι στο γήπεδο της Αθήνας.

Το υπουργείο Εξωτερικών γνωρίζει πολύ καλά ότι η τακτική αυτή είναι ιδιαίτερα επιζήμια, με την έννοια ότι τα Σκόπια περιορίζονται σε κινήσεις καλής θέλησης σε τριτεύουσας σημασίας ζητήματα, χωρίς να κάνουν πίσω σε ουσιώδη ζητήματα της διαπραγμάτευσης. Με την τακτική τους αυτή, ωστόσο, δημιουργούν εντυπώσεις υποχωρητικότητας, κερδίζουν πόντους στις δυτικές πρωτεύουσες και μεταφέρουν τις πιέσεις στην Αθήνα. Με άλλα λόγια, εάν προκύψει ναυάγιο, η ευθύνη θα επιρριφθεί σε μεγάλο βαθμό στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το δημόσιο εγκώμιο που έπλεξε ο Ζάεφ για τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και η άκρατη αισιοδοξία του για άμεση λύση το καλοκαίρι. Η στρατηγική των Σκοπίων έχει ήδη αποτελέσματα, καθώς –σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους– η Αθήνα δεν θεωρεί τυχαίο το δεύτερο ατόπημα/παρέμβαση του επιτρόπου της ΕΕ που είναι αρμόδιος για τη διεύρυνση Γιοχάνες Χαν. Ο Χαν αποκάλεσε ξανά τα Σκόπια «Μακεδονία». «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πολύ σύντομα, πολύ πιθανόν μέχρι το καλοκαίρι, θα συστήσει την έναρξη διαπραγματεύσεων με τις δύο χώρες (Μακεδονία, Αλβανία)». 


Η παρέμβαση Τσίπρα 

Δυναμικά στο παιχνίδι της διαπραγμάτευσης μπαίνει, λαμβάνοντας όλα τα παραπάνω υπόψιν του και ο Τσίπρας. Επιχειρεί ένα ύστατο μπαράζ επαφών, εντατικοποιώντας τις διπλωματικές επαφές για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας, ώστε να πείσει για την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης για μια ονομασία για όλες τις χρήσεις (erga omnes). Αυτό έκανε και στο περιθώριο της Άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Συμμετείχε σε τετραμερή συνάντηση με την Γερμανία Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ. Το θέμα της ήταν το μεταναστευτικό, αλλά στο τραπέζι βρέθηκε και το Σκοπιανό. Πιο σημαντική, όμως, ήταν η κατ’ ιδίαν συζήτηση του Έλληνα πρωθυπουργού με την Γερμανίδα ομόλογό του.

Το Βερολίνο έχει όχι μόνο αυξημένο ειδικό βάρος, αλλά είναι εμφανές ότι έχει μπει και δυναμικά στο παιχνίδι της διαπραγμάτευσης. Αποκλειστικό θέμα της συνάντησης ήταν η επίσκεψη Ζάεφ στο Βερολίνο, κατά τη διάρκεια της οποίας η Μέρκελ έκανε κατάχρηση του όρου «Μακεδονία». Προφανώς αυτό δεν ήταν τυχαίο, Ήταν ένα σαφές μήνυμα-πίεση προς την Αθήνα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός επανέλαβε την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης ώστε να υπάρξει μια σταθερή, βιώσιμη λύση και αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ονοματολογικό, αλλά επέμεινε ότι το όνομα που θα συμφωνηθεί πρέπει να είναι για όλες τις χρήσεις και για το εξωτερικό και για το εσωτερικό. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η καγκελάριος τόνισε ότι θα συνεχίσει να ενθαρρύνει την ηγεσία της γειτονικής χώρας, ώστε να βρεθεί λύση, αλλά απέφυγε να εισέλθει σε λεπτομέρειες. 

Το σχέδιο Συμφώνου 

Παρ’ ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές από την πρώτη στιγμή της διαπραγμάτευσης με τα Σκόπια ότι δεν θα επιτρέψει ανάμιξη τρίτων, η παρέμβαση του υφυπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Μίκαελ Ροθ έβγαλε μάτι. «Μην βάζετε κόκκινες γραμμές! Καθίστε μαζί!», τόνισε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Το είπε κατά την διάρκεια εκδήλωσης στο Ίδρυμα Friedrich Ebert, με κεντρικό ομιλητή τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ. Έφτασε, μάλιστα, στο σημείο να ισχυριστεί ότι πρόκειται για έναν καυγά που δεν καταλαβαίνει κανείς εκτός από τις δύο πλευρές.

Όπως και να έχει, όταν ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει προλειάνει το έδαφος, τη σκυτάλη θα πάρει ο Νίκος Κοτζιάς. Ενώ οι εξελίξεις στο Σκοπιανό είναι καταιγιστικές, ο υπουργός Εξωτερικών επικαλέστηκε το βεβαρημένο πρόγραμμά του για την καθυστέρηση του ταξιδιού του στα Σκόπια. Αν και η ΠΓΔΜ είχε λάβει οδηγίες να περιμένει τον υπουργό την Πέμπτη που μας πέρασε, τελικά η επίσκεψή του αναμένεται να πραγματοποιηθεί τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου.

Οδικός χάρτης σε αυτό θα είναι το σχέδιο Συμφώνου, που θα προτείνει η Ελλάδα στην ΠΓΔΜ και θα αποτελέσει επί της ουσίας τη συνέχεια και την ολοκλήρωση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995. Με άλλα λόγια, θα καθορίσει συνολικά τις σχέσεις των δύο χωρών. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα το παραδώσει επισήμως στην άλλη πλευρά, όταν θα επισκεφτεί τα Σκόπια, αλλά ο ομόλογός του Ντιμιτρόφ είναι ενήμερος για το περιεχόμενο του Σχεδίου.

Στις 20 σελίδες του, το Σύμφωνο διαιρείται σε κεφάλαια: το πρώτο αφορά το όνομα, το δεύτερο την ακύρωση του αλυτρωτισμού, το τρίτο το μέλλον της χώρας σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς και το τέταρτο τη «θετική ατζέντα ανάπτυξης των διμερών σχέσεων». Σύμφωνα με πηγή που έχει εικόνα, η ελληνική πλευρά επενδύει πολλά σε αυτό, ελπίζοντας ότι θα αποτελέσει τη βάση της διεθνούς συμφωνίας, οι προβλέψεις της οποίας θα κατισχύουν των σχετικών διατάξεων του Συντάγματος της γειτονικής χώρας. Από τη στιγμή, άλλωστε, που θα παραδοθεί επισήμως στην κυβέρνηση Ζάεφ, η ελληνική πλευρά αναμένει τις αλλαγές που θα προτείνει η άλλη πλευρά. 

Ο εκβιασμός του Βερολίνου 

Αυτό που προβληματίζει ιδιαίτερα την Ελλάδα είναι η σύνδεση της διαπραγμάτευσης για το όνομα της ΠΓΔΜ με την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο. Η Καγκελάριος δήλωσε ότι η στήριξή της στο θέμα αυτό είναι σαφής και δεδομένη, αλλά κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι επιχειρείται σύνδεση της ευρωπαϊκής στήριξης στο Αιγαίο με την εδώ και τώρα λύση στο Σκοπιανό. Ενδέχεται δηλαδή η Γερμανία να ζητήσει εμμέσως πλην σαφώς ανταλλάγματα που θα έχουν να κάνουν με την κατάργηση των όποιων κόκκινων γραμμών έχουν απομείνει, όπως η αλλαγή στο Σύνταγμα και στην ταυτότητα.

Σύμφωνα με έγκυρη πηγή, η ρητορική της Μέρκελ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Ζάεφ στο Βερολίνο, με τις πολλαπλές αναφορές σε “Μακεδόνα” και “Μακεδονία” ήταν ένα μήνυμα προς τον Τσίπρα. Μήνυμα που συνδυάζεται με την έμμεση πλην σαφή απειλή ότι εάν δεν λύσει το πρόβλημα με τα Σκόπια, το Βερολίνο θα είναι πολύ αυστηρό έναντι της Ελλάδας στο ζήτημα των όρων εξόδου από το 3ο Μνημόνιο.

Τα δύο ζητήματα είναι επισήμως ασύνδετα, αλλά δεν είναι πρώτη φορά που οι Γερμανοί χρησιμοποιούν εκβιαστικά το πάνω χέρι που έχουν στο ζήτημα των Μνημονίων και της ελάφρυνσης του χρέους για να εκβιάσουν την Αθήνα σε άλλα ζητήματα. Την προηγούμενη φορά που το είχαν κάνει ήταν για το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Είναι αξιοσημείωτο ότι στην κυβέρνηση αρχίζει να κυριαρχεί η εντύπωση πως στο εσωτερικό η φουρτούνα πέρασε. Έχει ενισχύσει αυτή την εντύπωση ότι με μεθοδεύσεις απέτρεψαν τη διοργάνωση του συλλαλητηρίου στην Πάτρα. Ο Πάνος Καμμένος, πάντως, δεν φαίνεται διατεθειμένος να κάνει πίσω από τη γραμμή που έχει χαράξει. Επανέλαβε στη Βουλή πώς διαφωνεί με τους χειρισμούς της κυβέρνησης και θα κάνει ότι μπορεί για να μην δοθεί το όνομα «Μακεδονία». Από την άλλη είναι δεδομένο πως θα στηρίξει την κυβέρνηση, καταψηφίζοντας ενδεχόμενη πρόταση μομφής.

Πηγή: slpress.gr