σ.σ. Δίχως βέβαια να θέλω να διαφημίσω το καθεστωτικό προπαγανδιστικό κανάλι της ΕΡΤ, παρουσιάζω τμήμα μίας ενδιαφέρουσας συνέντευξης που έδωσε ο κ. Δημήτριος Κωνσταντακόπουλος στην εκπομπή ‘Στη σπηλιά του Πλάτωνα ‘ [17/7/17] όπου παρουσιάζει τις δικές του εκτιμήσεις στο Κυπριακό με φόντο την κατάσταση στην Ελλάδα και τις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις. Ανεξαιρέτως τις διαφορετικές ερμηνείες που μπορεί να έχει κάποιος σε ορισμένες καταστάσεις και ιστορικές αναφορές που γίνονται, θεωρώ ότι αξίζει κανείς να δώσει εδώ μία προσοχή στις θέσεις του κ. Κωνσταντακόπουλου.
***
… Το ίδιο δικηγορικό γραφείο στο Λονδίνο που συνέταξε το σχέδιο Ανάν -που απερρίφθη όπως θα θυμάσαι στο δημοψήφισμα του 2004 αλλά που είναι διαρκώς παρόν- είναι το ίδιο που συνέταξε τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις για την Ελλάδα. Βλέπουμε δηλαδή ότι πίσω απ’ όσα συμβαίνουν υπάρχει μία θα ‘λεγα κρυφή γεωπολιτική ατζέντα, η οποία αφορά το μέλλον και την ύπαρξη του Ελληνισμού, την δυνατότητά του να ασκήσει κυριαρχία στις περιοχές που ζει σήμερα, στην Ελλάδα και στην Κύπρο. …
… Αυτό που επιχειρήθηκε να γίνει στην Κύπρο -ευτυχώς απέτυχε προς το παρόν αλλά είναι διαρκώς παρούσα η απειλή- είναι η συνέχεια των Ελληνικών μνημονίων. Δηλαδή, η συνθηκολόγηση του 2015, ο έλεγχος της χώρας από τους πιστωτές σε ένα οικονομικό επίπεδο, αλλά και από τον άξονα των λεγόμενων ναυτικών δυνάμεωντων Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας και του Ισραήλ σε ένα στρατηγικό επίπεδο. Διότι αυτοί διοικούν γεωπολιτικά την Ελλάδα, είναι πάνω από τους οικονομικούς νταβατζήδες, απόδειξη ότι ο κ. Δραγασάκης, θυμάστε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ευχαρίστησε την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών αμέσως μετά την συνθηκολόγηση. Και θυμάστε ότι και στην ‘Καθημερινή’ 15 Σεπτεμβρίου του 2015, υπήρξε ένα πολύ αποκαλυπτικό ρεπορτάζ με μία έκθεση (ένα τηλεγράφημα μεγάλο) του Έλληνα πρέσβη στην Ουάσινγκτον, στο οποίο έγινε σαφές ότι η διαπραγματευτική και όχι μόνο τακτική της κυβέρνησης τότε ήταν απολύτως υπό την καθοδήγηση της Ουάσινγκτον. Δηλαδή, υπάρχει το οικονομικό ζήτημα, υπάρχει αν θέλουμε αυτά που περιλαμβάνουν τα μνημόνια κτλ, υπάρχει η αποικία χρέους, αλλά υπάρχει και γεωπολιτικός διευθύνων τη διαδικασία, και ο οποίος βρίσκεται εκεί που σας είπα. Αυτός είναι που εμφανίστηκε και στην Κύπρο αφού τελείωσε με το θέμα του Ελληνικού κράτους (της κυριαρχίας της Ελληνικής), τουλάχιστον για μία περίοδο. Μετά το οικονομικό πείραμα προσπάθησε να προχωρήσει και σε ένα γεωπολιτικό πείραμα. …
… Οι συνομιλίες οδηγούσαν με βεβαιότητα, μαθηματική βεβαιότητα χωρίς καμιά αμφιβολία, στην καταστροφή του Κυπριακού κράτους. … με τις θέσεις δηλαδή που είχαν υποστηρίξει τόσο ο πρόεδρος της Κύπρου όσο και ο υπουργός εξωτερικών της Ελλάδας. Μ’ αυτές τις θέσεις το Κυπριακό κράτος κατεστρέφετο. Και νομίζω ότι μία τέτοια ρύθμιση εκτός των άλλων θα άνοιγε ξανά πάρα πολύ άσχημα το Κυπριακό, δηλαδή θα ήταν μία συνταγή καταστροφής και της ειρήνης. Και επειδή ίσως οι ακροατές σας δεν είναι ακριβώς εξοικειωμένοι διότι έχουν και ένα σύστημα ενημέρωσης το οποίο είναι φτιαγμένο για να παραπλανά απολύτως, σας θυμίζω ότι οι θέσεις με τις οποίες προσήρχοντο και ο κ. Αναστασιάδης και ο κ. Κοτζιάς σ’ αυτές τις διαπραγματεύσεις ήταν:
1ον. Η κατάργηση του κανόνα της πλειοψηφίας. Που βεβαίως, ξέρετε ότι έτσι ορίσαμε την δημοκρατία ήδη εμείς οι Έλληνες από τον 5ο αιώνα προ Χριστού. .. Να κάνουμε βεβαίως παραχωρήσεις για να διευκολύνει κανείς μία μειονότητα, δεν είπε [όμως] να την εξισώνει απολύτως καταργώντας το δικαίωμά του να αυτοκυβερνάται (δηλ. την δημοκρατία). ..
2ον. Προέβλεπαν ένα κράτος το οποίο θα είχε αφοπλιστεί. Οι Κυπριακές ένοπλες δυνάμεις θα διαλύονταν. … Αυτοί όλοι οι άνθρωποι οι οποίοι ενδιαφέρονται για την αποστρατικοποίηση του νησιού, είναι τόσο ειρηνόφιλοι! .. έχουν θέσει ζήτημα διαλύσεως των ενόπλων δυνάμεων που έχει νομίμως ο πληθυσμός, όχι όμως αυτό των βάσεων οι οποίες στην πιθανή περίπτωση ενός μεγάλου πολέμου στη Μέση Ανατολή θα ήταν και στόχος. Παρ’ ολίγο να πάμε σε μία πυρηνική σύγκρουση τον περασμένο Απρίλιο με αφορμή τη Συρία.
3ον. Το κράτος αυτό θα ετίθετο -όπως είπε και ο ίδιος ο κ. Κοτζιάς στο Γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων στις 21 Ιανουαρίου του 2017- θα ετίθετο υπό τον έλεγχο και την κυριαρχία μίας διεθνούς αστυνομικής δύναμης. Όπως εδώ έχουμε την ΤΡΟΙΚΑ την διεθνή οικονομική δύναμη, στην Κύπρο θα είχαμε μία διεθνή αστυνομική δύναμη.
Αυτά είναι απερίγραπτα πράγματα να συζητούνται καν το 2017. Απ’ αυτήν την άποψη, άθελά της, τουλάχιστον προσωρινά, η Τουρκία έσωσε το Κυπριακό κράτος. Και να σας πω και κάτι; Δεν είναι ολότελα τυχαίο αυτό. … Η Τουρκία δεν ήθελε να σώσει την Κύπρο, ήθελε να προστατεύσει τις δικές της βλέψεις στην Κύπρο, αλλά τι συμβαίνει; Δείτε το υπο-σύστημα Ελλάδα, Κύπρος, Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Η μεν Ελλάδα έχει καταλυθεί και τυπικώς, η ανεξαρτησία και η κυριαρχία της, δια των μνημονίων και των δανειακών. Είναι αποικία χρέους κατά την έκφραση του ίδιου του υπουργού εξωτερικών, δεν είναι δική μου έκφραση. Η Κύπρος είναι τυπικά ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος αλλά μόνο τυπικά. Σε πολύ μεγάλο βαθμό οι ενέργειές της καθορίζονται από την Ουάσινγκτον και τους συμμάχους της. Η Τουρκία είναι το μόνο κράτος που διατηρεί μία σχετική ανεξαρτησία και κυριαρχία και είναι, αν θέλετε, στο στόχαστρο αυτή τη στιγμή, ανεξαρτήτως το τι καθεστώς είναι .. Ο λόγος που της επιτίθενται δεν είναι αυτός, διότι επί δεκαετίες ήταν ένα πολύ αυταρχικό καθεστώς η Τουρκία, κανέναν δεν ενοχλούσε, ούτε το ΝΑΤΟ, ούτε τις Ηνωμένες Πολιτείες κτλ. Ο λόγος που της επιτίθενται και πιθανώς προκάλεσαν και το περυσινό βεβιασμένο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν, είναι ο ίδιος για τον οποίον θέλουν να ‘λύσουν’ το Κυπριακό: η προετοιμασία ενός πολύ μεγάλου πολέμου σε Συρία, Λίβανο, Ιράν. Αυτή είναι η πορεία και ενδεχομένως θα είναι και μία πυρηνική σύγκρουση αυτή. Και θέλω να πω από αυτήν την άποψη ότι ο Μίκης Θεοδωράκης που μου έκανε την τιμή να μου προσφέρει ως πρόλογο στο βιβλίο ένα κείμενο γι’ αυτό το θέμα, συνδέει κατά κάποιον τρόπο και είναι από τους λίγους που συνδέουν αυτήν την πραγματικότητα, ότι εδώ δηλαδή έχουμε μία βαριά γεωπολιτική ατζέντα: τον έλεγχο της Ελλάδας και της Κύπρου και της Τουρκίας, ενόψει ενός πολύ μεγάλου πολέμου στη Μέση Ανατολή, όπως και στο παρελθόν άλλωστε. …
.., Το πρόβλημα με την Κύπρο, με την Ελλάδα και με την Τουρκία είναι το εξής, ότι είναι απαραίτητο, εάν μιλάμε και για την ανάσχεση της Ρωσσίας και για νέους πολέμους στη Μέση Ανατολή, είναι απαραίτητο και επιδίωξή τους να ολοκληρώσουν αυτήν την περιοχή σε μία ζώνη. Άλλωστε πάντα αυτό ήταν το πρόβλημα. Το πρόβλημα της Τουρκίας για τον Ελληνισμό είναι το ευκολότερο, το λιγότερο επικίνδυνο. Πρέπει ο ταύρος να βλέπει και τον ταυρομάχο, να μην βλέπει μόνο το κόκκινο πανί για να επιβιώσει. Σας θυμίζω ότι εδώ και έναν αιώνα όλες οι Ελληνοτουρκικές κρίσεις και συγκρούσεις, το σενάριό τους έχει γραφτεί εκτός. Δεν έχει γραφτεί στην Αθήνα και στην Άγκυρα, εκτελέσθηκε στην Αθήνα και στην Άγκυρα. Τραβήξαμε μέχρι το Σαγγάριο για να μην πάρει ο Κεμάλ τη Μοσούλη και πληρώσαμε το κόστος. Οι Εγγλέζοι βάλανε στη συνέχεια την Τουρκία να κάνει το πογκρόμ των Ελλήνων στην Πόλη για να πιέσουνε την Ελλάδα για το Κυπριακό και την εισήγαγαν επίσης στην Κύπρο. Ο Κίσινγκερ δεν έκανε ότι έκανε το ’74, δηλ. το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή, για να πάρει η Τουρκία την Κύπρο. Της έδωσε τη μισή, αλλά ο σκοπός ήταν να εξαφανιστεί η δυνατότητα των Ελλήνων να ασκούν κυριαρχία όπως είχαν το δικαίωμα δεδομένης της πληθυσμιακής τους κατίσχυσης στο νησί. Είχε πει μάλιστα λέγεται μία φορά σε μια συνάντηση: όποιος ελέγχει το Γιβραλτάρ, τη Μάλτα, την Κρήτη και την Κύπρο, βασιλεύει στον κόσμο.
Είναι απαραίτητος ο έλεγχος λοιπόν, ιδιαίτερα της Κύπρου, δεύτερον της Κρήτης, τρίτον της μητροπολιτικής Ελλάδας. Η Τουρκία υπήρξε πάντα ένας κατάλληλος μοχλός πίεσης σ’ αυτήν την κατεύθυνση. Και πρέπει να πω ότι για πρώτη φορά ίσως εμφανίζεται και μια νέα συνθήκη που δεν συνέβαινε παραδοσιακώς, διότι στην διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου η Δύση χρειαζότανε και την Ελλάδα. Το ΝΑΤΟ την χρειαζότανε την Ελλάδα έστω και ως ημι-προτεκτοράτο, όπως υπήρξαμε στους δύο αιώνες της τυπικά ανεξάρτητης εθνικής μας ύπαρξης. Τώρα ίσως έχει κάτι αλλάξει διότι είναι πολύ ριζική η επίθεση που γίνεται στο κράτος και στο έθνος. Και το ‘πε μάλιστα αυτό ο επικεφαλής του Stratfor το 2010, ο Φρίντμαν, ότι οι Έλληνες δεν έχουν καταλάβει τι άλλαξε, δεν έχουν καταλάβει δηλαδή ότι δεν τους χρειαζόμαστε. Πηγαίνουμε σταδιακά σε μία κατεύθυνση Ελλάδας και Κύπρου χωρίς Έλληνες. Μακροχρόνια δηλαδή. Θέλουν να αφαιρέσουν την κυριαρχία.
.. Για παράδειγμα στο Σχέδιο Ανάν δεν έπαιρνε η Τουρκία την Κύπρο, την Κύπρο την έπαιρναν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και το Ισραήλ αλλά δεν θέλουν να το πουν αυτό γιατί ενοχλεί. Δεν θέλουν να τα βάλουμε με αυτούς γι’ αυτό και εστιάζεται όλη η κριτική στο ζήτημα της Τουρκίας που πουλάει κιόλας. Δεν πουλάει να πεις στην Ελλάδα ότι πάνε να σου πάρουνε τη χώρα οι Αμερικανοί, οι Εγγλέζοι και οι Εβραίοι. Πουλάει το άλλο πράγμα. Τώρα έχουμε και διάφορους επίδοξους εθνικούς σωτήρες. Δεν αποκλείω καθόλου και στην Ελλάδα, αφού παίχτηκε αυτή η παρωδία Αριστεράς να μας πουλήσουν τώρα πατριωτισμό και δήθεν εθνικισμό κτλ. Μέχρι τώρα ό,τι πουλάνε πάντως είναι το αντίστροφο από την πραγματικότητα. Οπότε αν κανένας δει κανέναν Λεωνίδα να εμφανίζεται στην πολιτική σκηνή σημαίνει ότι είναι Εφιάλτης, σύμφωνα με την εμπειρία που έχουμε γιατί όλα είναι τα ανάποδά τους.
Για να ξαναγυρίσω στο θέμα. Η δομή του Σχεδίου Ανάν ποια ήτανε; … Κάνουν το εξής: εξισώνουν την πλειοψηφία με την μειοψηφία, αφοπλίζουν βεβαίως την πλειοψηφία και όλα αυτά τα πράγματα. Επειδή αυτό το πράγμα δεν μπορεί να λειτουργήσει, πρέπει κάποιος να παίρνει τις αποφάσεις -50-50 δεν υπάρχει καμία δομή, πολύ περισσότερο αν είναι Έλληνες και Τούρκοι που θα αποφασίζουνε. Στο Σχέδιο Ανάν προβλεπότανε να υπάρχουνε τρεις ξένοι δικαστές που τους διόριζε ο Κόφι Ανάν προσωπικά ο ίδιος, ούτε καν το Συμβούλιο Ασφαλείας, και μία σειρά από ξένοι αξιωματούχοι. Μα ποιες δυνάμεις έχουν επιρροή πάνω στον Κόφι Ανάν; … Αυτές οι δυνάμεις λοιπόν είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία. Οι Ισραηλινοί έχουνε και μία επιρροή σ’ αυτές τις δύο δυνάμεις. Ενδιαφέρονται πάρα πολύ για το νησί.
Και να σας πω και κάτι; Υπάρχει και ένα ζήτημα. Και μόνοι μας έχουμε προκαλέσει το ενδιαφέρον των ξένων, διότι .. έχουμε πολιτικές ηγεσίες οι οποίες ψάχνονται να πουληθούνε όπως καμιά φορά συμβαίνει με τα κορίτσια που έχουνε βγει στο δρόμο στην οδό Αθηνάς και ψάχνουνε πελάτη. Ο Ζακ Μεϊνό, ένας από τους διαπρεπέστερους μελετητές του Ελληνικού πολιτικού συστήματος, βιογράφος του Καραμανλή, έχει γράψει ένα δίτομο σπουδαίο έργο για την μελέτη των Ελληνικών πολιτικών δυνάμεων, έχει πει το εξής: Δεν είναι λέει ότι οι Έλληνες -μιλούσε για την περίοδο την προ-δικτατορική ας το πούμε- δεν είναι ότι οι Έλληνες πολιτικοί εξυπηρετούν, κάνουν αυτά που τους λένε οι Αμερικάνοι. Αγχώνονται όλη την ημέρα να βρούνε καινούρια πράγματα να κάνουνε, πως δηλαδή θα μπορούσανε να κάνουνε άλλα πράγματα να τους εξυπηρετήσουνε.
Το Κυπριακό επομένως, όπως και το ζήτημα των μνημονίων και των δανειακών, είναι πρωτογενώς ένα κρυμμένο αποικιακό πρόβλημα στο οποίο ήρθε και επικάθησε και η δευτερογενής Ελληνοτουρκική διαφορά. Αλλά ήταν και παραμένει αποικιακό πρόβλημα γι’ αυτό και ενδιαφέρονται. Όπως ενδιαφέρθηκαν να κάνουν πόλεμο το ’74 για να το ‘λύσουν’, έτσι ενδιαφέρθηκαν το 2002 με το Σχέδιο Ανάν και τώρα πάλι με τη Διάσκεψη της Γενεύης να κάνουν την ‘ειρήνη’. Και τον πόλεμο και την ειρήνη το κάνουνε για τον ίδιο λόγο. Χρειάζονται, τους είναι απαραίτητη η Κύπρος και η Ελλάδα για τα μεγάλα σχέδιά τους. Και η Τουρκία όμως, γιατί η Τουρκία παρεμβάλλεται μεταξύ της Ρωσσίας και των Ρωσσικών στρατευμάτων στη Συρία. Έχει κρίσιμο ρόλο και δεν είναι διατεθειμένοι να ανεχθούν έναν Ερντογάν με τον σημερινό βαθμό ανεξαρτησίας να παίζει με τον Πούτιν, να κάνει να φτιάχνει. Γι’ αυτόν τον λόγο κάνανε και το πραξικόπημα το 2016 και ήταν και βιαστικό μάλιστα. …
.. Το βιβλίο γράφτηκε για έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο, επειδή έγινε όλη αυτή η προσπάθεια μέσω της Γενεύης. Η ίδια η Διάσκεψη της Γενεύης είναι ένα πραξικόπημα και το έχει πει ο εγκυρότερος ο διαπρεπέστερος από τους συνταγματολόγους που έχουμε, ο Γιώργος ο Κασιμάτης. Δεν είναι δύσκολο άλλωστε, για να μην πάμε και σε μία νομική συζήτηση .. αλλά μπορεί να καταλάβει κι ένα μικρό παιδί ότι αυτή η διάσκεψη είναι παράνομη και εξωφρενική. .. Σ’ αυτή τη διάσκεψη ποιος συμμετέχει; Συμμετέχει η Βρετανία, η Τουρκία, η Ελλάδα και οι λεγόμενες ‘δύο κοινότητες’ της Κύπρου. [όχι η Κυπριακή Δημοκρατία, λέει ο δημοσιογράφος]
Οι ‘κοινότητες’ είναι ένα υπόλειμμα της Βρετανικής αποικιακής ορολογίας η οποία έλκει την καταγωγή της από το Οθωμανικό σύστημα των Μιλλέτ [Μιλλιέτ το προφέρει] και μάλιστα πρέπει να πω ότι το Οθωμανικό σύστημα των Μιλλέτ είναι πιο έντιμο από το Βρετανικό σύστημα των κοινοτήτων, γιατί οι Βρετανοί πάντα βάζουν την υπουλία μέσα στο σύστημα οργάνωσης. Δηλαδή, τρεις μήνες αφ’ ότου ήρθαν στην Κύπρο το κόλπο που έκαναν ήτανε ότι έφτιαξαν ένα συμβούλιο διακυβέρνησης, αύξησαν την εκπροσώπηση των μουσουλμάνων -της μειονότητας στην Κύπρο- και μείωσαν την εκπροσώπηση των χριστιανών. Το αποτέλεσμα ήτανε ότι οι μουσουλμάνοι δένονται στον αποικιοκράτη για τα κάποια προνόμια που τους δίνει, και από την άλλη μεριά οι χριστιανοί τα βάζουνε με την μειονότητα πολύ φυσιολογικά λόγω της συνεργασίας της με τον αποικιοκράτη. Το αποτέλεσμα είναι δεν μπορούν να ενωθούν ποτέ οι υποκείμενοι και να δημιουργήσουν ένα πρόβλημα στην αποικιακή δύναμη. Αυτό είναι, το γνωστό διαίρει και βασίλευε.
Αυτό το σύστημα λοιπόν των κοινοτήτων είναι πίσω από τους ελληνοκύπριους και τους τουρκοκύπριους και μάλιστα το αστείο είναι το εξής. Φωνάξανε τους ελληνοκύπριους και τους τουρκοκύπριους αλλά αν το πάμε στις κοινότητες γιατί δεν έχουν δικαίωμα οι Αρμένιοι της Κύπρου, οι Λατίνοι της Κύπρου, οι Μαρωνίτες της Κύπρου, ακόμη και οι Ρώσσοι και οι Άγγλοι που είναι δεκάδες χιλιάδες. Γιατί; Σε ποια βάση; [ιστορικότητας ίσως; ρωτάει ο δημοσιογράφος] .. Τι θα πει ιστορικότητας και ποιος αποφασίζει ποιος είναι ιστορικός; Γιατί οι Αρμένιοι και οι Λατίνοι και οι Μαρωνίτες δεν είναι αιώνες .. Δεν υπάρχει τίποτε το ιστορικό σε αυτό. Υπάρχει η προσπάθεια να μην υπάρχει ιστορία, να ξεχαστεί ότι το 82% του πληθυσμού της Κύπρου είναι Έλληνες.
Αν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση, γιατί δεν εφαρμόζει τα συστήματα που προτείνει για την Κύπρο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ; Να πει ο Τσακαλώτος να έχει -όπως λέει ο κ. Κοτζιάς για τους Τουρκοκύπριους 18%- να πει και για τον κ. Τσακαλώτο και την τάση των 53 να έχουνε βέτο σε όλα τα σημαντικά ζητήματα του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί να μην έχει η ΝΔ, που είναι μεγαλύτερο ποσοστό απ’ ότι οι Τουρκοκύπριοι στην Κύπρο, να [μην] μπορεί να μπλοκάρει τις αποφάσεις της κυβέρνησης;
Πλάκα κάνουμε; Μόνο στην Ελλάδα και στην Κύπρο έχουνε βρεθεί πολιτικοί ηγέτες οι οποίοι μάλιστα παριστάνουνε και τους εθνοσωτήρες ταυτόχρονα, οι οποίοι αποδέχονται τόσο εξωφρενικά πράγματα. Είμαστε στην πρωτοπορία της κατάπτωσης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας στον πλανήτη. Διότι υπάρχουνε άλλες χώρες οι οποίες μπορεί να έχουνε υποστεί μεγάλες καταστροφές, το Ιράκ, η Συρία, η Σερβία παλαιότερα και λοιπά αλλά είναι άλλο να σε βομβαρδίζουνε και να υφίστασαι απώλειες και να υποτάσσεσαι και άλλο το εθελόδουλο. Αυτή η πληθώρα από Εφιάλτες και από Αλκιβιάδες οι οποίοι μας έχουν παρουσιαστεί εδώ, φορώντας μάλιστα και τη στολή του Λεωνίδα. ..
Τώρα συγκροτείται αυτή η διάσκεψη στην οποία συμμετέχει η Βρετανία, η Τουρκία και η Ελλάδα ως κράτη, και οι επικεφαλείς των δύο κοινοτήτων. [δημοσιογράφος: αυτό σημαίνει μια ντε γιούρε αποδοχή το ότι στην Κύπρο δεν υπάρχει δημοκρατία αλλά υπάρχουνε δύο κοινότητες;] Όχι. Είναι μία επιστροφή της Κύπρου στο καθεστώς της αποικίας, διότι αλλιώτικα δεν θα μπορούσε .. Για φανταστείτε για παράδειγμα -έχει η Ισπανία εθνικά προβλήματα όπως ξέρετε- φανταστείτε τώρα μία διάσκεψη για τα εθνικά προβλήματα της Ισπανίας στην οποία θα καλούσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ την Πορτογαλία, τη Γαλλία, την Ιταλία και τις διάφορες Ισπανικές εθνότητες, τους Βάσκους, τους Ανδαλούσιους, τους Καταλανούς κτλ. να συζητήσουνε στο Κρανς Μοντάνα για τα προβλήματα της Ισπανίας. Εάν κάποιος το πρότεινε αυτό θα τον κλείνανε στο τρελλοκομείο.
Εδώ δεν είναι όμως αυτό το σωστό παράδειγμα, γιατί ποιοι είναι αυτοί που εκλήθησαν και έγιναν αποδεκτοί από την κυβέρνηση Κοτζιά-Τσίπρα στην Αθήνα και από τον Αναστασιάδη στην Κύπρο -υπό διεθνή εν τω μεταξύ γνωστό εκβιασμό ο Αναστασιάδης με δημοσιεύματα για την υπόθεση Levedev, γι’ αυτό το σκάνδαλο. .. Λοιπόν, συγκαλούνε αυτοί και συμμετέχουν σε μία διάσκεψη, [αλλά] ποια είναι αυτά τα κράτη; Ακόμη και αν βγάλω από τη μέση την Ελλάδα θεωρώντας ότι το 1974 ήταν στα χέρια των Ηνωμένων Πολιτειών που είχανε επιβάλει την δικτατορία ακριβώς για το Κυπριακό. Έχουμε τη Βρετανία η οποία ορέγεται το νησί από την εποχή του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου, όχι εδώ και 3 χρόνια, από την εποχή του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου, η οποία έχει βάλει την Τουρκία στο Κυπριακό. Ο ηθικός αυτουργός των εγκλημάτων στην Κύπρο δεν είναι η Τουρκία, είναι η Βρετανία. Η Βρετανία καθοδήγησε, έφτιαξε ακόμη και τα σχέδια τα οποία χρησιμοποίησαν οι Τούρκοι στο πογκρόμ της Κωνσταντινούπολης και στη βόμβα στο σπίτι του Ατατούρκ. Χρησιμοποίησε τους τουρκοκύπριους στην εφεδρική αστυνομία, τους έβαλε να σκοτώσουν Έλληνες. Έκανε ό,τι μπορούσε. Χρηματοδότησε την Ελληνική και την τουρκοκυπριακή ακροδεξιά, την ΕΟΚΑ Β και το ΤΜΤ, για να τινάξουνε στον αέρα την Κύπρο και να προκαλέσουνε αυτές τις συγκρούσεις. Κρεμάγανε 20αχρονα παιδιά και δεν δίνανε ούτε καν τα σώματά τους στους γονείς να τα θάψουνε στη διάρκεια του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα. Λοιπόν, αυτή είναι η Βρετανία, το ένα μέρος που φωνάξανε και το δεύτερο μέρος που φωνάξανε είναι η Τουρκία που ξέρουμε πάρα πολύ καλά τον απολογισμό της. Δηλαδή, είναι σα να έχουμε εδωπέρα δύο κράτη δολοφόνους σε ό,τι αφορά την Κύπρο -η Βρετανία έχει αιματοκυλήσει και όλον τον πλανήτη- είναι λοιπόν δύο κράτη δολοφόνοι και τα φωνάζουνε αυτά τα δύο κράτη να λύσουνε το Κυπριακό! Δηλαδή τι μπορούνε να κάνουνε αυτοί; Να αποτελειώσουνε το θύμα τους. Και θα το αποτελείωναν αν για δικούς του λόγους και υπερασπιζόμενος τα δικά του εθνικά συμφέροντα ο Ερντογάν δεν σταματούσε τη διαδικασία κι έλεγε ‘δεν βαριέστε, αν δεν γδυθείτε κιόλας να περπατάτε γύρω από τον γενικό γραμματέα χωρίς ούτε καν τα εσώρουχα’ .. όπου εκεί βεβαίως και η Αθήνα και η Λευκωσία δεν μπορούσαν να το κάνουν γιατί σκέφτηκαν πως θα περπατάμε εμείς γύρω από τον γενικό γραμματέα χωρίς εσώρουχα. Σ’ αυτό το σημείο βρέθηκαν να αντισταθούνε, διότι όλα τ’ άλλα τα είχανε δώσει.
Και πρέπει να σημειώσουμε ότι τελείωσε, αλλά έχουνε μείνει τώρα τα κεκτημένα της διαδικασίας. .. Έχουμε μία διεθνή διάσκεψη η οποία κάνει τη δουλειά που κάνει μία συντακτική συνέλευση. Συζητούσαν για το Σύνταγμα της χώρας, πως θα είναι, εάν θα έχουν εκ περιτροπής πρόεδρο, τέτοια πράγματα δηλαδή τα οποία είναι αδιανόητο. Για φανταστείτε μία διεθνή διάσκεψη η οποία να συζητήσει εμείς εδώ στην Ελλάδα πως θα ψηφίζουμε, πως θα είναι το εκλογικό μας σύστημα. Τέτοιες λεπτομέρειες είναι μέσα στις συζητήσεις του Κρανς Μοντάνα. Όλες οι ιδέες είναι εξωφρενικές, απλώς έχει γίνει ιδιαίτερη προσπάθεια να καλυφθούν πίσω από μία δήθεν εθνική, πατριωτική ή φιλειρηνική ρητορεία η οποία δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Θα ξεσηκωνόντουσαν και οι πέτρες, στο βαθμό που και οι Έλληνες δεν έχουμε πάθει τώρα ένα εθνικό εγκεφαλικό, αν γνώριζαν για παράδειγμα ότι στην Κύπρο συζητάνε σταθμισμένη ψήφο, που σημαίνει ότι ένας μειονοτικός θα ψηφίζει και θα έχει τέσσερις φορές παραπάνω βάρος η ψήφος του από τον πλειονοτικό. Φανταστείτε να το εφαρμόζαμε στη Θράκη αυτό, να τετραπλασιάζαμε την ισχύ της ψήφου των μουσουλμάνων. ..
***
Απομαγνητοφώνηση Φαίη για το ιστολόγιο ΑΒΕΡΩΦ