Κατηχητικός λόγος του Αγίου Συμεών του Νέου Θεολόγου σχετικά με τη σημασία της θυσίας του Ιησού Χριστού, για την ζωή του ανθρώπου.
«Ο Κύριος Ιησούς και Θεός μας χωρίς να φταίει σε τίποτε ραπίσθηκε, ώστε οι αμαρτωλοί που θα τον μιμηθούν, όχι μόνον να λάβουν άφεση των αμαρτιών τους, αλλά και να γίνουν συγκοινωνοί στη θεότητά του με την υπακοή τους.
Εκείνος ήταν Θεός κι έγινε για μας άνθρωπος. Ραπίσθηκε, φτύστηκε και σταυρώθηκε, και με όσα έπαθε ο απαθής κατά τη θεότητα είναι σαν να μας διδάσκει και να λέει στον καθένα μας:
«Αν θέλεις, άνθρωπε, να γίνεις Θεός, να κερδίσεις την αιώνια ζωή και να ζήσεις μαζί μου, πράγμα που ο προπάτοράς σου, επειδή το επεδίωξε με κακό τρόπο, δεν το πέτυχε, ταπεινώσου, καθώς ταπεινώθηκα κι εγώ για σένα– απόφυγε την αλαζονεία και την υπερηφάνεια του δαιμονικού φρονήματος, δέξου ραπίσματα, φτυσίματα, κολαφίσματα, υπόμεινέ τα μέχρι θανάτου και μην ντραπείς.
Αν όμως εσύ ντραπείς να πάθεις κάτι χάρη των εντολών μου, καθώς εγώ ο Θεός έπαθα για σένα, θα θεωρήσω κι εγώ ντροπή μου το να είσαι μαζί μου κατά την ένδοξη έλευσή μου και θα πω στους αγγέλους μου:
Αυτός κατά την ταπείνωσή μου ντράπηκε να με ομολογήσει και δεν καταδέχθηκε να εγκαταλείψει τον κόσμο και να γίνει όμοιός μου. Τώρα λοιπόν που απογυμνώθηκε από τη φθαρτή δόξα του Πατέρα μου, θεωρώ ντροπή μου ακόμη και να τον βλέπω. Πετάξτε τον λοιπόν έξω: «αρθήτω ο ασεβής, ίνα μή ίδη τήν δόξαν Κυρίου» (Ησ. 26:10) (διώξτε τον ασεβή για να μη δει τη δόξα του Κυρίου).
Φρίξετε, άνθρωποι, και τρομάξετε, και υπομείνετε με χαρά τις ύβρεις που ο Θεός υπέμεινε για τη σωτηρία μας… Ο Θεός ραπίζεται από έναν τιποτένιο δούλο… και εσύ δεν καταδέχεσαι να το πάθεις αυτό από τον ομοιοπαθή σου άνθρωπο; Ντρέπεσαι να γίνεις μιμητής του Θεού, και πώς θα συμβασιλεύσεις μ’ αυτόν και θα συνδοξασθείς στη βασιλεία των ουρανών, αν δεν υπομείνεις τον αδελφό σου; Αν και ’κείνος δεν καταδεχόταν να γίνει άνθρωπος για σένα και σ’ άφηνε να κείτεσαι μέχρι τώρα στην πτώση της παραβάσεως, δεν θα βρισκόσουν τώρα στον πυθμένα του Άδη, άθλιε, με τους άπιστους και τους ασεβείς;
Αλλά τί θα πούμε προς αυτούς πού δήθεν εγκατέλειψαν τα πάντα κι έγιναν φτωχοί για την βασιλεία των ουρανών;
— Αδελφέ, φτώχυνες και μιμήθηκες το Δεσπότη Χριστό και Θεό σου. Βλέπεις λοιπόν ότι τώρα ζει και συναναστρέφεται μαζί σου, αυτός που βρίσκεται υπεράνω όλων των ουρανών. Να, βαδίζετε τώρα οι δυο μαζί– κάποιος σας συναντάει στο δρόμο της ζωής, δίνει ράπισμα στον Δεσπότη σου, δίνει και σε σένα. Ο Δεσπότης δεν αντιλέγει και συ αντεπιτίθεσαι; «Ναι», λέει, γιατί είπε σε εκείνον που τον ράπισε: «ει κακώς ελάλησα, μαρτύρησον περί του κακού– ει δε καλώς, τί με δέρεις;» (Ιω. 18,23). (Αν είπα κάτι κακό, πες ποιο ήταν– αν όμως μίλησα σωστά, γιατί με χτυπάς;)».
Αυτό όμως δεν το είπε αντιμιλώντας, όπως φαντάστηκες, αλλά επειδή εκείνος «αμαρτίαν ουκ εποίησεν, ουδέ ευρέθη δόλος εν τω στόματι αυτού» (δεν έκανε αμαρτία, ούτε βρέθηκε δόλος στο στόμα του).
Και για να μη νομισθεί, ότι, επειδή τάχα αμάρτησε, δίκαια τον χτύπησε ο δούλος λέγοντάς του: «ούτως αποκρίνει τω αρχιερεί;» (Ιω. 18,22)– (έτσι αποκρίνεσαι στον αρχιερέα;), για να αποδείξει λοιπόν ανεύθυνο τον εαυτό του, είπε τον παραπάνω λόγο. Δεν είμαστε όμως όμοιοί του εμείς οι υπεύθυνοι για πολλές αμαρτίες.
Έπειτα, μολονότι υπέμεινε πολύ χειρότερα απ’ αυτό, δεν μίλησε καθόλου, αλλά μάλλον προσευχήθηκε για τους σταυρωτές Του.
Εκείνος, αν και τον περιέπαιζαν, δεν αγανακτούσε, και σε γογγύζεις;
Εκείνος ανέχεται φτυσίματα, κολαφίσματα και φραγγελώσεις, και σε δεν ανέχεσαι ούτε ένα σκληρό λόγο;
Εκείνος δέχεται σταυρό και την οδύνη των καρφιών κι ατιμωτικό θάνατο, και συ δεν καταδέχεσαι να εκτελέσεις τα ταπεινά διακονήματα;
Πώς λοιπόν θα γίνεις συγκοινωνός στη δόξα, αφού δεν καταδέχεσαι να γίνεις συγκοινωνός στον ατιμωτικό του θάνατο; Μάταια στ’ αλήθεια εγκατέλειψες τον πλούτο, αφού δεν δέχθηκες να σηκώσεις τον σταυρό, δηλ. να υπομείνεις πρόθυμα την επίθεση όλων των πειρασμών – έτσι απόμεινες μόνος στον δρόμο της ζωής και χωρίσθηκες δυστυχώς από τον γλυκύτατο Δεσπότη και Θεό σου!»
(από το βιβλίο «Σταυροαναστάσιμα», έκδοσις Ι.Μ. Αγίου Συμεών Νέου Θεολόγου)
(Πηγή ηλ. κειμένου: xfe.gr)
(Πηγή ηλ. κειμένου: xfe.gr)
17 σχόλια:
Εγώ δεν κατάλαβα ακόμη πώς εμείς οι ορθόδοξοι έχουμε ξεπεράσει το γεγονός της σωτηρίας τόσων και τόσων στα χρόνια της Παλαιάς Διαθήκης όπου εκεί δεν είχαμε τα καμίνια των θλίψεων με λογιών λογιών προσβολές των εχθρών!!
Σωτηρία είχαμε και τότες ποιος ο λόγος να αλλάξει ριζηδόν ο τρόπος απόκτησής της.
Εν ολίγοις μπορείτε να μου πείτε έτσι έναν καλό λόγο που να αποδεικνύει το απαραίτητο της ενανθρωπήσεως χωρίς να αφήνει ουδεμια αμφιβολία;;
Νίκος Δασκαλάκης
Κρατήσου. Κανείς δέν σώθηκε στήν Π.Δ. Ακόμη καί οι σημερινοί Αγιοι περιμένουν τήν Ανάσταση όλων. Η αμφιβολία είναι αυθύπαρκτη. Αυτοάνοσο.Ποτέ κανένα παιδί δέν αμφέβαλλε γιά τούς γονείς του ακόμη καί άν κακοπερνούσε.Η αμφιβολία είναι ο σκύλος πού φυλάει τό φτωχό μας εγώ γαυγίζοντας. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ.
Δηλαδή πώς αντιλαμβάνεσαι την τωρινή κατάσταση του Αβραάμ και των άλλων πατριαρχών, του Μωϋσέως και των άλλων προφητών όπως του πρ. Ηλία ...τι έτι λέγω, που λέει κι ο απόστολος, περὶ Γεδεών, Βαράκ τε καὶ Σαμψὼν καὶ Ἰεφθάε, Δαυΐδ τε καὶ Σαμουὴλ καὶ τῶν προφητῶν!!!?
Υπάρχει περίπτωση κάποιος από τους Πατριάρχες να μη πίστεψε στον Κύριο όντας στον Άδη!;;;
Τα θεμέλια της σωτηρίας τίθενται όσο είμαστε με σώμα !
Άρα σωτηρία υπήρχε και στην παλαιά Διαθήκη και μένει το ερώτημα, γιατί ήταν αναγκαία η ενανθρώπηση;;;
Αν έχεις απάντηση καλό θα ήταν να μας την πεις!
Καλή Ανάσταση
Νίκος Δασκαλάκης
Συγγνώμη πού επανέρχομαι, χάριν τών φίλων μας. Η μεγαλύτερη απόδειξη τής ανάγκης, όπως τό θέλει η γλώσσα μας,είναι ο θάνατος.Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ζούμε στό κέντρο τού θανάτου. Οτι καί η διαιώνιση τού είδους είναι θάνατος. Οπως τό αποκαλύπτει ο όχλος πού καταδικάζει τόν Κύριο αποδεχόμενος τήν συνέπεια της αποφάσεώς τους καί στά παιδιά τους. Η τυφλή μας επίγνωση ότι δέν μάς αξίζει ο θάνατος είναι μιά αχνή απόδειξη. Μιά δεύτερη τραγική επιβεβαίωση μάς έρχεται από τήν Δύση. Η οποία, σβήνοντας κάθε της ελπίδα, απεδέχθη τόν ανακοινωθέντα θάνατο τού θεού. Καί διελύθη.Τήν ουρά τής οποίας ζούμε σήμερα. Καί από τήν τραγική μας αδυναμία νά επαναφέρουμε στό κέντρο τής ύππαρξής μας, μετανοώντας, τήν ζωή, αρνούμενοι τόν μοιραίο θάνατο.
Οι προφήτες προφήτεψαν τόν ερχόμενο Κύριο. Δέν γνώρισαν Τόν ενσαρκωθέντα , ούτε τόν Αναστάντα Κύριο. Τούς μάζεψε από τόν Αδη. Αυτό φανερώνει τό Θαβώρ. Η σωτηρία διά τής μετανοίας υφίσταται γιά τόν καθένα μας μέσα στά πεπερασμένα όρια πού θέτει η φθορά τού θανάτου. Φυσικά δέν μετανοεί τό σώμα. Πεθαίνουμε πορνόγεροι εάν δέν βρούμε θέση στήν σύντομη ύπαρξή μας γιά τήν χαμένη λόγω τής πτώσεως δύναμη τής ψυχής μας, τόν νού. Καί άν δέν ασκήσουμε το σώμα μας νά υποταχτεί στήν πίστη τής ψυχής. Τό σώμα πιστεύει μόνο στό φαί καί στόν ύπνο. Δέν μπορώ νά σού ευχηθώ μέ αυτά τά δεδομένα καλή ανάσταση.Μπορεί νά βρεθείς πρό εκπλήξεων.
Δε βλέπω να απαντάτε στο ερώτημά μου.
Νίκος Δασκαλάκης
"Οι προφήτες προφήτεψαν τόν ερχόμενο Κύριο. Δέν γνώρισαν ... τόν Αναστάντα Κύριο."
Μα τι λετε;;
Όλοι οι άλλοι άκουσαν τον Κύριο να κηρύττει στον Άδη εκτός από τους Πατριάρχες; ;;
Πού τα διδάσκουν αυτά;;
Καλή Ανάσταση και στους εχθρούς μας λέμε τέτοιες μέρες!
Μ'απογοητεύσατε πάλι!
Νίκος
Θέλουν διόρθωμα οι χρόνοι φίλε.
6.39. ΔΕΝ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑ ΚΑΝ ΦΙΛΕ. ΓΡΑΦΩ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΟΧΙ ΓΙΑ ΣΕΝΑ. ΣΕ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΜΑΙ.
Μπορείτε να φανταστείτε τον κόσμο χωρίς την Ενανθρώπιση του Κυρίου (την ανάδειξη των δύο Φύσεων Του στον κόσμο), την Διδασκαλία Του και την Ταπείνωσή Του (τόσο άγνωστη ανά τους αιώνας), την Σταύρωσή Του, την κατάβασή Του στον Άδη, την Ανάστασή Του, την Ανάληψή Του και την αντιπροσφορά Του της Χάρης του Αγίου Πνεύματος στους αγαπώντας Αυτόν;;;
Μεγάλη η προσφορά και μέγιστη η ταπείνωση της Ενανθρωπίσεως Χριστού για τον Άνθρωπο!!!!
Αλλά η αχαριστία και ο εγωϊσμός πάντοτε περίσσευαν και επικρατούν μέχρι σήμερα, τότε στους Εβραίους (αγνώμονες και δύσπιστοι παρά τις ευεργεσίες του Θεού παρέμειναν μια κλειστή κοινωνία έως της σήμερον) και τώρα σε ολόκληρη πλέον την ανθρωπότητα, η οποία συνεχίζει να "διαμοιράζει τα ιμάτιά Του" κατά το δοκούν ξεφαντώνοντας μέσα σε ένα πλήθος ψυχαγωγικών αιρέσεων.... ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ, ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ Ο ΚΥΡΙΟΣ!!!!
Χριστός Αληθώς Ανέστη. Πότε ακουσαν οι της ΠΔ το ευαγγέλιο. Στη γη Χαναάν ασ πούμε η κατά την κάθοδο;
Αυτό ήταν τό έργο τών Προφητών. Νά παρουσιάσουν τόν αναμενόμενο Μεσσία καί ελευθερωτή έως τού Αγίου Προδρόμου.
Χριστός Ανέστη
Άφεση αμαρτιών είχαμε και στην Παλαιά Διαθήκη άρα και αγιασμό άρα και σωτηρία.
Αρκεί να διαβάσει κανείς το λεϋιτικό και θα δει πολλές φορές την έκφραση "ἀφεθήσεται αὐτοῖς ἡ ἁμαρτία" μετά τη θυσία κάποιου ζώου!
"Λευ. 4,20 καὶ ποιήσει τὸν μόσχον, ὃν τρόπον ἐποίησε τὸν μόσχον τὸν τῆς ἁμαρτίας, οὕτω ποιηθήσεται· καὶ ἐξιλάσεται περί αὐτῶν ὁ ἱερεύς, καὶ ἀφεθήσεται αὐτοῖς ἡ ἁμαρτία."
Το πρόβλημα εδώ είναι και το πώς ο απόστολος Παύλος ακυρώνει πλήρως την άφεση αμαρτιών μετά από θυσίες ζώων στην Παλαιά Διαθήκη:
"Εβρ. 10,4 ἀδύνατον γὰρ αἷμα ταύρων καὶ τράγων ἀφαιρεῖν ἁμαρτίας"
Ενώ γνώριζε πως υπάρχει άφεση αμαρτιών κι όμως φέρνει τα πάνω κάτω!
Απίστευτο;;;
Κι όμως αληθινό!!!
Ο απόστολος ακυρώνει τα όσα είπε ο Κύριος στον Μωϋσή!!!
Πέτρος Τυριντζης
Απίστευτο! Πώς τό πρόσεξες! Είσαι ανεβασμένος. Αυτός ο Παύλος κυνηγός καί διώκτης πάντα τών ανιχνευτών τής αλήθειας σάν καί του λόγου σου. Βγές στό κήρυγμα.
Δε πιστεύω να σε σόκαραν ολα αυτά και μιλας τοιουτοτρόπως.
Δες τι εκαναν με το αιμα ταυρων:
Λευ. 8,15 καὶ ἔσφαξεν αὐτόν, καὶ ἔλαβε Μωυσῆς ἀπὸ τοῦ αἵματος καὶ ἐπέθηκεν ἐπὶ τὰ κέρατα τοῦ θυσιαστηρίου κύκλῳ τῷ δακτύλῳ καὶ ἐκαθάρισε τὸ θυσιαστήριον· καὶ τὸ αἷμα ἐξέχεεν ἐπὶ τὴν βάσιν τοῦ θυσιαστηρίου καὶ ἡγίασεν αὐτό, τοῦ ἐξιλάσασθαι ἐπ᾿ αὐτοῦ.
Και
"Λευ. 16,18 καὶ λήψεται ἀπὸ τοῦ αἵματος τοῦ μόσχου καὶ ἀπὸ τοῦ αἵματος τοῦ χιμάρου καὶ ἐπιθήσει ἐπὶ τὰ κέρατα τοῦ θυσιαστηρίου κύκλῳ
Λευ. 16,19 καὶ ῥανεῖ ἐπ᾿ αὐτὸ ἀπὸ τοῦ αἵματος τῷ δακτύλῳ ἑπτάκις, καὶ καθαριεῖ αὐτὸ καὶ ἁγιάσει αὐτὸ ἀπὸ τῶν ἀκαθαρσιῶν τῶν υἱῶν Ἰσραήλ.
Αγίαζαν το θυσιαστήριο, ε;! Ποιο; Το θυσιαστήριο !!
Ματθ. 23,18 καί· ὃς ἂν ὀμόσῃ ἐν τῷ θυσιαστηρίῳ, οὐδέν ἐστιν, ὃς δ᾿ ἂν ὀμόσῃ ἐν τῷ δώρῳ τῷ ἐπάνω αὐτοῦ, ὀφείλει.
Ματθ. 23,18 Και πάλιν λέγετε· όποιος τυχόν ορκισθή στο θυσιαστήριον, είναι σαν να μη έχη κάμει όρκον, όποιος όμως ορκισθή στο δώρον, που έχει προσφερθή επάνω στο θυσιαστήριον, οφείλει να τηρήση τον όρκον του,
Ματθ. 23,19 μωροὶ καὶ τυφλοί! τί γὰρ μεῖζον, τὸ δῶρον ἢ τὸ θυσιαστήριον τὸ ἁγιάζον τὸ δῶρον;
Φαντάσου ε! Το αίμα ταυρων αγίαζε το θυσιαστηριο που αγίαζε το δώρο..
Καθώς φαίνεται το αίμα τούτο ήταν μείζον κι απ'αυτο το θυσιαστήριο κι ομως τι μας λεει ο απ. Παύλος ; ;
"Εβρ. 10,11 Καὶ πᾶς μὲν ἱερεὺς ἕστηκε καθ᾿ ἡμέραν λειτουργῶν καὶ τὰς αὐτὰς πολλάκις προσφέρων θυσίας,
αἵτινες οὐδέποτε δύνανται περιελεῖν ἁμαρτίας·"
Και
"Εβρ. 10,4 ἀδύνατον γὰρ αἷμα ταύρων καὶ τράγων ἀφαιρεῖν ἁμαρτίας"
Μη θυμώνεις μαζί μου, αυτά έτσι έχουν...
Πέτρος Τυριντζής
Οπότε; Τώρα πού θά ξαναρχίσουν τίς θυσίες τρέξε νά λυτρωθείς μέ τό αίμα τών τράγων φίλε. Μαζί μας τέλειωσες.
Οι Εβραίοι είναι ένα πτώμα που όζει δύο χιλιάδες χρόνια τώρα
Μικρή σημασία έχει αν εγώ τελείωσα για σένα
Σημασία έχει που ο κορυφαίος Απόστολος μας τελείωσε λέγοντας στην ουσία πως δεν υπήρχε αφεση αμαρτιών στις θυσίες των Εβραίων στα αρχαία χρόνια..
Και τι κάνανε οι Εβραίοι με τόσο αίμα από τα σφαγμενα ζώα;
Απλό καθαρισμό του σώματος κατά τον αποστολο! :
"Εβρ. 9,13 εἰ γὰρ τὸ αἷμα ταύρων καὶ τράγων καὶ σποδὸς δαμάλεως ῥαντίζουσα τοὺς κεκοινωμένους ἁγιάζει πρὸς τὴν τῆς σαρκὸς καθαρότητα"
Πέτρος Τυριντζής
Δημοσίευση σχολίου