Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018

Το Άγιο Πνεύμα στην Αμερική (3)


Το Άγιο Πνεύμα στην Αμερική
Του Ernst Benz, 1970 Eugen Diederichs Verlag

Κεφάλαιο Ι: Το πεντηκοστιανό κίνημα στις ΗΠΑ (γ)

Image result for πεντηκοστιανοιΑν μιλήσει κανείς με κάποιον Αμερικανό που έχει δίπλωμα κολεγίου ή πανεπιστημίου, για τους πεντηκοστιανούς, θα λάβει συνήθως την απάντηση: «Αυτοί είναι αμόρφωτοι, μη διανοούμενοι Αμερικανοί». Αυτό ίσως να ίσχυε όταν το κίνημα εξαπλωνόταν μεταξύ τών απόκοσμων και στις φτωχογειτονιές των μεγαλουπόλεων. Σήμερα όμως το κίνημα ξεπέρασε αυτή την φάση. Η απόδειξη είναι ο Oral Roberts, που μαζί με τους Billy Graham και Α.Α. Allen, είναι ο γνωστότερος κήρυκας τής αφύπνισης στις ΗΠΑ. 
O Oral Roberts είναι ινδιάνικης καταγωγής. Ο πατέρας του ήταν ένας Ινδιάνος μιγάς και κήρυκας σε μια μικρή κοινότητα, την Pentecostal Holiness-Church στην Οκλαχόμα. Η μητέρα του έγραφε κωμικές μπαλάντες στηλιτεύοντας τον μπακάλη που πουλούσε πολύ ακριβά τα τρόφιμα στους καλλιεργητές βαμβακιού. Όσοι τον επισκέπτονταν στο κρεβάτι του πόνου, προσπαθούσαν να τον πείσουν πως η ασθένεια του ήταν θέλημα Θεού. Ο Oral θύμωνε με αυτή την σκέψη. Ξαφνικά του ήρθε η επίγνωση πως ο Θεός είναι καλός και πως δεν ήθελε την αρρώστια αλλά την υγεία του- και θεραπεύτηκε. Αυτή ήταν αρχή τής εξέλιξης του σε κήρυκα τής αφύπνισης, που σήμερα περιοδεύει με την σκηνή του, που χωράει 12000 άτομα, σε όλη την Αμερική, κηρύττει και θεραπεύει ασθενείς μέσω προσευχής και χειροθεσίας. Όσες θεραπείες γίνονται στις λειτουργίες του, τις ελέγχουν γιατροί και δημοσιεύει μόνο τις μαρτυρίες θεραπειών που έγιναν κάτω από ιατρικό έλεγχο και που διατηρούνται για καιρό μετά την θεραπεία δια της προσευχής.
Στην θετική αυτή τοποθέτησή του προς την μοντέρνα ιατρική επιστήμη αντικατοπτρίζεται η γενική του στάση προς τον σημερινό τεχνολογικό πολιτισμό. Ο Oral Roberts τον χρησιμοποιεί με τρόπο άκρως υπολογισμένο και προγραμματισμένο. Δημιούργησε μια σειρά ιδρυμάτων που επιδεικνύουν τον ύψιστο βαθμό τεχνικής τελειότητας στο πεδίο τής οργάνωσης τής διοίκησης και των παιδαγωγικών μεθόδων. Στην Tulsa, Oklahoma, o Oral Roberts έκτισε ένα κτήριο διοίκησης με την μορφή ενός μεγάλου, πολύχρωμου μαρμάρινου κύβου, έχοντας ως πρότυπο την ουράνια Ιερουσαλήμ, όπως περιγράφεται στην Αποκάλυψη του Ιωάννου. Το κτίριο αυτό δεν έχει παράθυρα και ο αερισμός γίνεται με τεχνικά μέσα. Γραφομηχανές συνδεδεμένες με «ηλεκτρονικούς εγκεφάλους» απαντούν καθημερινά σε πάνω από 30000 γράμματα. Η χαρούμενη ατμόσφαιρα τών πρεσβευτών ενός καλού Θεού επηρεάζει την εξωτερική εμφάνιση τών εργαζομένων: οι «υπάλληλοι του Θεού», από τον διευθυντή και την γυναίκα του μέχρι την κοπέλα για τα θελήματα, φορούν μοντέρνα ρούχα. Οι κυρίες δεν είναι υποχρεωμένες να έχουν ένα τέλειο βάψιμο, αλλά  να εκπέμπουν ευτυχία. Το «keep smiling» είναι εδώ έκφραση μιας εντολής τής Πεντηκοστής.
Το πανεπιστήμιο Oral-Roberts-University επιδεικνύει στο έπακρο την ύψιστη τεχνολογική επίδοση. Περιλαμβάνει όλες τις σχολές, ακόμα και την ιατρική. Αποτελείται από ένα μοντέρνο κτιριακό σύμπλεγμα με μεγάλους κήπους, που συγκεντρώνεται γύρω από έναν πύργο, τον Prayer-Tower, στην κορυφή του οποίου καίει διαρκώς μια φλόγα, ως σύμβολο της αδιαλείπτου προσευχής και της φωτιάς του Αγίου Πνεύματος. Τα κτίρια έχουν τον πιο μοντέρνο εξοπλισμό, π.χ., ένα εργαστήριο φωνητικής με τα πιο μοντέρνα μηχανήματα. Κάθε φοιτητής μπορεί από την θέση εργασίας του να ζητήσει μέσω ενός πληκτρολογίου όποια ηχητική ταινία χρειάζεται για την μελέτη του. Μπορεί επίσης στην οθόνη που βρίσκεται στην θέση εργασίας να διαλέξει και να δει τις διαφάνειες ή ταινίες που χρειάζεται. Ο καθηγητής διαθέτει τα πιο μοντέρνα μέσα διδασκαλίας. Από την καθέδρα του, που μοιάζει με κέντρο ελέγχου επιχειρήσεων, μπορεί να προβάλλει ταυτόχρονα σε διάφορες οθόνες ταινίες ή διαφάνειες,  τις οποίες λαμβάνει αμέσως ηλεκτρονικά από το πλήρως αυτοματοποιημένο ερευνητικό κέντρο.
Αυτή η τεχνολογικά τελειοποιημένη εκπαίδευση δεν είναι απομονωμένη και άσχετη από την πεντηκοστιανική βάση της πνευματικής ζωής, πάνω στην οποία εδράζεται το πανεπιστήμιο αυτό- δεν είναι τυχαίο που ο πύργος με την φλόγα βρίσκεται στο κέντρο του. Στο ιδρυτικό κείμενο αυτού «του μεγαλύτερου πανεπιστημίου που θεμελιώθηκε στον λόγο του Θεού», γράφει: «Όλοι οι λέκτορες του πανεπιστημίου πρέπει να έχουν ένα διδακτορικό τίτλο ή κάτι αντίστοιχο και να είναι βαπτισμένοι με το Άγιο Πνεύμα». Η δεύτερη συνθήκη βέβαια είναι δύσκολο να εκπληρωθεί, καθώς τον διδακτορικό τίτλο μπορεί κανείς να αποκτήσει μέσω της επιστημονικής του επίδοσης, αλλά η παροχή της βάπτισης του Αγίου Πνεύματος ανήκει αποκλειστικά στην χάρη του Θεού. Η απαίτηση αυτή διαφοροποιήθηκε, και οι λέκτορες πρέπει απλώς να έχουν μια θετική στάση προς την γλωσσολαλιά. Αν δηλαδή δεν έχουν οι ίδιοι λάβει το βάπτισμα του Πνεύματος, να το αναγνωρίζουν τουλάχιστον σε αυτούς που το έλαβαν.
Αυτή η συνεργασία χαρισματικής δωρεάς τού Πνεύματος με την σύγχρονη επιστήμη, δεν εκφράζεται μόνο στο εν λόγω πανεπιστήμιο, αλλά και στην θεραπεία δια του Πνεύματος. Ο Oral Roberts παραμένει πιστός στην διδασκαλία και πράξη τής θεραπείας δια της πίστεως, την οποία εφαρμόζει και σε τηλεοπτική μορφή, αν και όπως ο ίδιος παραδέχεται, μόνο 25% των ανθρώπων με τους οποίους προσευχήθηκε θεραπεύτηκαν ή βοηθήθηκαν. Την εμπειρία του αυτή διατύπωσε με μια πια κλασσική πρότασης: «Κανένας στον κόσμο, σε σύγκριση με εμένα, δεν προσευχήθηκε με περισσότερους ασθενείς που δεν θεραπεύτηκαν». Ο τόμος που εκδίδει ο Oral Roberts με θέμα την παγκόσμια αποστολή τής εκκλησίας του, καθίσταται εντυπωσιακός από τις έγχρωμες φωτογραφίες που παρουσιάζουν την πράξη της θεραπείας δια της χειροθεσίας σε μεγάλο πλήθος ανθρώπων όλων των φυλών, στην Αμερική, Αφρική και Ασία.

Ο χειρισμός της μοντέρνας τεχνολογίας από μέρους του εκφράζεται και στην χρήση των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Ο Oral Roberts μιλά κάθε Κυριακή για μισή ώρα σε πάνω από 500 σταθμούς ραδιοφώνου και τηλεόρασης, σε ένα τεράστιο ακροατήριο, που περιλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος του αμερικάνικου πληθυσμού και φτάνει σε όλο τον κόσμο μέσω μιας καλά οργανωμένης εκδοτικής δραστηριότητας, με περιοδικά και βιβλία. Ο ίδιος γνωρίζει βέβαια πως η κοινωνική άνοδος του κινήματος Pentecostal Holiness οφείλεται στην δραστηριότητα του, και δεν άφησε την ευκαιρία να επιδείξει αυτή την άνοδο με ένα πολύ συμπαθητικό τρόπο: στα εγκαίνια του πανεπιστημίου του, που τιμήθηκε με την παρουσία του διοικητή της Οκλαχόμα και της αφρόκρεμας της τοπικής κοινωνίας, κάλεσε στο βάθρο τον πατέρα του, μιγά Ινδιάνο και κήρυκα της κοινότητας Pentcostal Holiness, και τον παρουσίασε στο κοινό που ζητωκραύγαζε.

Συνεχίζεται

ΣΧΟΛΙΟ: Ας δώσουμε λίγη προσοχή στίς έννοιες τής εκκλησίας οι οποίες υποκατέστησαν τήν θεολογία, ανάμεσα σέ άλλες, στίς μέρες μας. Νά δούμε ίσως τόν τόπο καταγωγής τους καί τί επικίνδυνα περιεχόμενα μπορεί νά ντύνουν μέ ορθόδοξο ένδυμα. Η Εκκλησία θεραπευτήριο, ο ιερεύς ιατρός καί η οδός τού Κυρίου κάθαρση, φωτισμός, θέωση. Καί τήν πρωτόγνωρη σχέση Πεντηκοστής, Θ. Ευχαριστίας καί Εκκλησίας η οποία απορρέει από αυτές τίς έννοιες.
Αμέθυστος

Δεν υπάρχουν σχόλια: