Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024

Ήπια Χριστούγεννα. Παρέα με τον «Μικρό Πρίγκιπα»

του Paolo Gulisano

Ο Μικρός Πρίγκιπας

Ένα από τα πιο όμορφα χριστουγεννιάτικα κάλαντα, το Astro del Ciel , ορίζει Αυτόν που γεννήθηκε στη σπηλιά της Βηθλεέμ ως « ήπιο αρνί, λυτρωτή ».

Μεταξύ των οκτώ μακαρισμών που αναφέρονται στο Ευαγγέλιο, η πραότητα είναι μία από τις πιο σημαντικές.
Ήταν και είναι η αρετή των μαρτύρων, που δεν πεθαίνουν φωνάζοντας ή βρίζοντας, αλλά προσευχόμενοι και συγχωρώντας. Δεν είναι τυχαίο ότι η σοφία των αρχαίων λειτουργών της Εκκλησίας τοποθετούσε στο ημερολόγιο, μετά τη Γέννηση του Πράου Αρνίου, τη γιορτή του πρωτομάρτυρα, του πράου Στεφάνου.

Η πραότητα είναι μια ευδαιμονία, και είναι πρωτίστως τρόπος ζωής, και σχεδόν ψυχική κατάσταση. Πρέπει να έχουμε μια δυνατή σκέψη, αλλά και μια ήπια σκέψη. Η πραότητα είναι μια ιδιότητα που μαθαίνεται από αυτούς που την έχουν βιώσει, αλλά και από αυτούς που την έχουν περιγράψει. Από αυτή την άποψη υπάρχουν κάποια κείμενα που πρέπει να ξαναβρεθούν, ειδικά με αφορμή τα Χριστούγεννα. Στίχοι που αγγίζουν τις βαθιές χορδές της καρδιάς. Δεν πρέπει να εκπλήσσει ότι αυτά τα κείμενα είναι παραμύθια. Το βαθύ νόημα των παραμυθιών είναι αυτό που υπέδειξε ο μεγάλος Gilbert Chesterton: τα παραμύθια δεν χρησιμεύουν για να κάνουν τα παιδιά να πιστεύουν ότι υπάρχουν δράκοι, επειδή τα παιδιά γνωρίζουν πολύ καλά ότι υπάρχουν. Τα παραμύθια διδάσκουν στα παιδιά ότι οι δράκοι μπορούν να νικηθούν. Συχνά, όταν διαβάζει κανείς παραμύθια ή καλές ιστορίες, νιώθει να αναφωνήσει: πόσο υπέροχο θα ήταν αν ο κόσμος ήταν έτσι!

Λοιπόν, ο κόσμος μπορεί και πρέπει να είναι καλύτερος, πιό αγαθός, πιο όμορφος. Από αυτή την άποψη, τα Χριστούγεννα είναι ένα παραμύθι που έχει γίνει πραγματικότητα, και γι' αυτό πολλά παραμύθια είναι παιδαγωγικά για το Όμορφο, το Καλό, το Αληθινό, όπως το Χριστουγεννιάτικο Καντίλι του Ντίκενς ή το Χριστουγεννιάτικο Παραμύθι του Τζιοβανίνο Γκουαρέσκι ή Ο Μικρός Πρίγκιπας, το αριστούργημα του Γάλλου συγγραφέα Αντουάν ντε Σεντ-Εξυπερύ, που ήταν επίσης αεροπόρος, που πέθανε το 1944 κατά τη διάρκεια πολεμικής πτήσης. Ανήκοντας σε οικογένεια ευγενικής καταγωγής, ο Αντουάν έχασε τον πατέρα του σε ηλικία τεσσάρων ετών, αλλά παρόλα αυτά πέρασε μια ευτυχισμένη παιδική ηλικία, χάρη στη μητέρα του, που του μετέδωσε την αγάπη του Θεού και την αγάπη για την ομορφιά.

Το σκηνικό του Μικρού Πρίγκιπα δεν είναι χριστουγεννιάτικο, αλλά θα πρέπει να διαβαστεί αυτή την περίοδο γιατί είναι ένα πραγματικό σύμβολο ευγένειας και τρυφερότητας. Ναι, ένας καλύτερος κόσμος είναι δυνατός, γιατί αυτόν τον κόσμο τον επισκέφτηκε ο Χριστός. Ένας ήπιος κόσμος, σαν τους πρωταγωνιστές του βιβλίου του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ.

Η πλοκή είναι γνωστή: ένας πιλότος συντρίβει το αεροπλάνο του στην έρημο και συναντά τον μικρό πρίγκιπα που του λέει ότι έρχεται από το διάστημα και ότι έχει κάνει ένα ταξίδι για να φτάσει στη Γη, περνώντας από επτά πλανήτες, στους οποίους συνάντησε περίεργους χαρακτήρες, που υπογραμμίζουν την αστεία έως και γελοία πλευρά των ανθρώπινων ανησυχιών. Ο μικρός πρίγκιπας, από τον αστεροειδή Β-612, χρειαζόταν ένα πρόβατο για να βοσκήσει στους θάμνους μπαομπάμπ προτού μεγαλώσουν πολύ και πνίξουν τον πλανήτη του. Τελικά φτάνει στη Γη και ξεκινά να αναζητήσει ανθρώπους. Συναντά μια αλεπού που θέλει να εξημερωθεί, να δημιουργήσει μια φιλία με τον μικρό πρίγκιπα, του οποίου ο τρόπος που φροντίζει το τριαντάφυλλό του εκτιμά. Η φροντίδα του τριαντάφυλλού του τον έκανε να υποφέρει πολύ, γιατί συχνά έδειχνε δύσκολο χαρακτήρα. Τώρα που είναι μακριά, ανακαλύπτει σιγά σιγά ότι τό αγαπούσε και ότι τον αγαπούσε κι εκείνο, αλλά ότι δεν καταλάβαιναν ο ένας τον άλλον.
Ο πρίγκιπας, μαζί με τον πιλότο, αναζητούν ένα πηγάδι όπου μπορεί να αντλήσει νερό. Εδώ ο πρίγκιπας βρίσκει ένα φίδι, το οποίο σε προηγούμενη συνάντηση του είχε εκμυστηρευτεί ότι είχε την ικανότητα να πάει οποιονδήποτε πολύ μακριά. Το παιδί πρίγκιπας νοσταλγεί  τον πλανήτη του. Γνωρίζοντας ότι έχει «δαμάσει» τον πιλότο, όπως λέει και ο ίδιος, ξέρει ότι θα τον λυπήσει φεύγοντας και τον καλεί να κοιτάξει τον ουρανό και να τον θυμάται κάθε φορά που παρατηρεί τα αστέρια, που θα του γελούσαν. γνωρίζοντας ότι ένας από αυτούς ήταν ο πλανήτης του μικρού πρίγκιπα. Τότε το φίδι τον δαγκώνει στον αστράγαλο και ο μικρός πρίγκιπας πέφτει άψυχος στην άμμο. Την επόμενη μέρα ο πιλότος δεν μπορεί να βρει το σώμα του παιδιού, οπότε φαντάζεται ότι ο μικρός πρίγκιπας κατάφερε να φτάσει στον πλανήτη του και να φροντίσει το αγαπημένο του τριαντάφυλλο.

Ο μικρός πρίγκιπας είναι το πορτρέτο του ευγενικού ανθρώπου. Μας αποκαλύπτει ότι η ευτυχία πηγάζει από την υπομονή, το δώρο και τη σχέση. Η αλεπού λέει: «Αν έρθεις στίς τέσσερις, από τις τρεις θα αρχίσω να χαίρομαι. Όσο περνάει η ώρα, η ευτυχία μου θα αυξάνεται. Όταν είναι τέσσερις η ώρα, θα αρχίσω να είμαι ταραγμένη και ανήσυχη. Θα ανακαλύψω το τίμημα της ευτυχίας! Αλλά αν έρθεις, δεν ξέρουμε πότε, δεν θα μάθω ποτέ τι ώρα να ετοιμάσω την καρδιά μου».

Ο μικρός πρίγκιπας είναι ένας ευγενικός άνθρωπος που συχνά συγκινείται και κλαίει επειδή είναι σε θέση να νιώσει αυτό που νιώθει ο άλλος. Είναι κάτι που ονομάζεται ενσυναίσθηση, το οποίο συνίσταται στην κατανόηση ενός ατόμου υιοθετώντας την άποψή του αντί της δικής σας: την ικανότητα να ακούτε, να κατανοείτε, να μοιράζεστε. Όλα αυτά είναι μέρος μιας ήπιας σκέψης. Καθώς και φροντίδας. Ο πρίγκιπας είναι πιστός στο μικρό και αγαπημένο του τριαντάφυλλο, με όλα τα ελαττώματα και τό φροντίζει. Με τη μαρτυρία του ωθεί άλλους να το κάνουν. Ο πιλότος γράφει στο κεφάλαιο XXIV: «Εδώ είναι αυτό που με συγκινεί περισσότερο σε αυτόν τον μικρό κοιμισμένο πρίγκιπα: είναι η πίστη του σε ένα λουλούδι, είναι η εικόνα ενός τριαντάφυλλου που λάμπει μέσα του σαν τη φλόγα μιας λάμπας, ακόμα κι όταν κοιμάται
».

Ο ευγενικός πρίγκιπας διαθέτει μια άλλη θεμελιώδη ιδιότητα: είναι υπομονετικός, δεν βιάζεται, ξέρει πώς να φαίνεται, ξέρει πώς να απολαμβάνει όμορφα πράγματα με μάτια γεμάτα έκπληξη. Στο κεφάλαιο XXII μιλά με έναν ελεγκτή σιδηροδρόμων: «Όλοι βιάζονται, τι ψάχνουν; Ο ίδιος ο μηχανοδηγός το αγνοεί, είπε ο αγωγός. Ένας δεύτερος φωτισμένος ορμητικός συρόμενος. Επιστρέφουν ήδη; Δεν ήταν ευχαριστημένοι εκεί που ήταν; ρώτησε ο μικρός πρίγκιπας. Ποτέ δεν είσαι ευτυχισμένος εκεί που είσαι. Κοιμούνται εκεί μέσα ή το πολύ χασμουριούνται. Μόνο τα παιδιά πιέζουν τη μύτη τους στο γυαλί. Ναι, όσοι είναι τυχεροί».

Ο μικρός πρίγκιπας μας δείχνει έναν διαφορετικό τρόπο ζωής και σχέσης με τον κόσμο, με μεγάλη φυσικότητα.

Ιδιαίτερα συγκινητικό είναι το τελευταίο κεφάλαιο, που αφηγείται τη δύσκολη στιγμή κατά την οποία ο πρίγκιπας αφήνει τον εαυτό του να τον δαγκώσει το φίδι. Ο πράος -όπως ο Χριστός- αφήνει τον εαυτό του να συντρίβεται όχι επειδή είναι δειλός, φοβισμένος, παραιτημένος. Ο πράος θυσιάζεται για ένα μεγαλύτερο καλό. Ο πρίγκιπας είναι αποφασισμένος να επιστρέψει για να φροντίσει το τριαντάφυλλό του, γνωρίζοντας ότι πρέπει να αφήσει κάτι πίσω του και ότι θα πρέπει να υποφέρει. Στη σιωπή. Χωρίς να ξεχνάμε να δώσουμε στον πιλότο το γαλήνιο και χαρούμενο γέλιο των αστεριών στη μνήμη.

Η πραότητα είναι δύσκολο να τή ζήσει κανείς, δεν είναι εύκολος δρόμος, αλλά αξίζει τον κόπο, γιατί διακυβεύεται η ψυχή του.

Ένας άλλος μεγάλος Γάλλος συγγραφέας, ο Charles Peguy , είχε γράψει: «Υπάρχει κάτι χειρότερο από το να έχεις μια κακιά ψυχή: είναι να έχεις μια εθισμένη ψυχή».
Ενάντια στο έθιμο, ενάντια στην εξοικείωση της ψυχής, ενάντια στην κακία που είναι η συνέπειά της, ενάντια σε κάθε πνευματική νωθρότητα, το πιο αποτελεσματικό φάρμακο είναι η πραότητα με όλο της το αποτέλεσμα της προσοχής στους άλλους, της τρυφερότητας, της συμπόνιας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: