Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024

Η λογοκρισία εξαπλώνεται αλλά η κυβέρνηση δεν έχει καμία σχέση με αυτήν

του Marcello Veneziani


Στην Ιταλία της Giorgia Meloni, η λογοκρισία λειτουργεί στο έπακρο με πλήρη ισχύ. Δεν εξαρτάται όμως από τη δεξιά στην κυβέρνηση και τήν πρωθυπουργό, αλλά από άλλους πολιτικούς, ιδεολογικούς και ατμοσφαιρικούς παράγοντες. Η πρωτοχρονιάτικη λογοκρισία, που εξοργίζει τους «καλλιτέχνες», δηλαδή τους τραγουδιστές, αφορά τον αποκλεισμό του Tony Effe από τη συναυλία του τέλους της χρονιάς λόγω των υπερβολικά βίαιων στίχων των τραγουδιών του σχετικά με το σεξ, τα ναρκωτικά και τον μισογυνισμό. Τον αποκλεισμό του επιθυμεί ο Ρομπέρτο ​​Γκουαλτιέρι, δήμαρχος του Δημοκρατικού Κόμματος, στο όνομα του νέου φεμινιστικού φανατισμού. Ταυτόχρονα, ο Bruno Vespa καταγγέλλει μια παράλογη ιστορική λογοκρισία λόγω των παρανοημένων αλλά ιδεολογικά εμπνευσμένων αλγορίθμων, που εμποδίζουν τον Ogre Bruno να διαφημίσει το βιβλίο του με τίτλο Hitler and Mussolini στα social media, από το Facebook στο Instagram. Πρέπει να τους φωνάζει με το όνομά τους και αν τον πιάσουν, ίσως θα πρέπει να υιοθετήσει το ψευδώνυμο ή την αντωνυμία. Εν ολίγοις, η συγγνώμη για τον φασισμό ξεκινά ακριβώς από το όνομα. Στη νέα κοινωνική κατήχηση δεν είναι ο Θεός που δεν πρέπει να αναφέρεις μάταια αλλά ο Διάβολος. Πράγματι, μόνο ένας τύπος διαβόλου: από άλλους, ας πούμε τόν Στάλιν και τόν Μάο, αλλά θα μπορούσε κανείς να πει για τον Λένιν και χίλιους άλλους, όλα πάνε ομαλά. Ξέρω ανθρώπους που δεν μπορούν καν να υποβάλουν αίτηση με το επώνυμό τους επειδή το όνομά τους είναι Negro ή Negri, ή κάτι παρόμοιο, και ο αλγόριθμος τους απορρίπτει εξ αρχής μόλις εμφανιστούν.

Το κοινωνικό σύμπαν είναι γεμάτο λογοκρισία, ποινές, αποκλεισμούς. δεν υπάρχει μέρα που κάποιος να μην μου γράψει ότι η σελίδα του έχει κλείσει, έχει μαυρίσει ή ότι είναι γειωμένος για δεν ξέρω πόσες μέρες ή με τήν φιγούρα ενός ηλεκτρονικύ βραχιολιού για μια ακατάλληλη λέξη, μια άποψη, μια εικόνα.

Ακόμη και μια μελετήτρια και μεταφράστρια του Τολστόι λογοκρίνεται από το κύκλωμα της ρωμαϊκής βιβλιοθήκης επειδή τολμά να μιλήσει για τη Ρωσία. Και δεν είναι η πρώτη φορά.

Ο κατάλογος της λογοκρισίας θα μπορούσε να είναι ατελείωτος, η τάση εξαπλώνεται εδώ και μερικά χρόνια, επεκτείνοντας σε όλο και πιο ποικίλους και ολοένα ευρύτερους τομείς, από τη βιωσιμότητα έως τη συμπερίληψη, δημιουργώντας μη βιώσιμες καταστάσεις και κριτήρια αποκλεισμού. Αλλά για να βρούμε ένα πρόσφατο σημείο εκκίνησης, είναι με τον Covid που η λογοκρισία έκανε το αποφασιστικό άλμα και την πρόβα τζενεράλε στην οποία ανυψώθηκε σε σύστημα.

Ας αφήσουμε κατά μέρος τα επιμέρους γεγονότα, τα οποία έχει ήδη καλύψει ο Τύπος, και ας επιστρέψουμε στην υποκείμενη τάση.

Ζούμε σε μια εποχή που υμνεί την απεριόριστη ελευθερία, υμνεί την παραβίαση, υποτιμά και καταγγέλλει κάθε μορφή αυταρχισμού, περιορισμού, σεμνότητας που προέρχεται από το παρελθόν, από τη θρησκεία, από την παράδοση. Αλλά τότε, περιέργως, είναι γεμάτη από λογοκρισία, από ομάδες καλών τρόπων: αυτό δεν μπορεί να ειπωθεί, αυτό δεν μπορεί να γίνει, απαγορεύεται εδώ, απαγορεύεται εκεί. Είναι αυτό που μόλις πριν από λίγες μέρες αποκαλούσαμε τον νέο φανατισμό της υποκρισίας. Απόκρυψη της πραγματικότητας, παράλειψη της αλήθειας, χρήση ψευδούς και φαρισαϊκής γλώσσας, υιοθέτηση της μυθοπλασίας ως εθιμοτυπίας και κατήχησης, δηλαδή ως ηθικό και αισθητικό κανόνα. Μιλώντας με το στοματάκι τής κότας, για να το θέσω ωμά αλλά σωστά, και φροντίζοντας τα αυγά που μόλις γεννιούνται να βγαίνουν ήδη βρασμένα και παστεριωμένα από το στόμιο.

Ξέρουμε καλά ότι πολλά τραγούδια, πολλές ταινίες, πολλά βιβλία που κυκλοφορούσαν μέχρι πριν λίγα χρόνια δεν θα ήταν δυνατά σήμερα με τον νέο καταρράκτη της ξύπνιας (woke) λογοκρισίας. Τύφλα νάχει η λογοκρισία την εποχή τής Rai του Bernabei, των ενοριών την εποχή του Pius XII ή των επιτροπών λογοκρισίας του Scalfaro και του Andreotti. Eίναι πολύ χειρότερα. Αν είναι ήδη απαράδεκτη λογοκρισία να μην μπορείς να έχεις μια διαφορετική ανάγνωση της σύγχρονης ιστορίας, να μην μπορείς να υιοθετήσεις οποιονδήποτε αναθεωρητισμό, που είναι η ουσία της ιστορικής έρευνας, είναι πραγματικά παράλογο και εντελώς ανόητο να μην μπορείς καν να τά αναφέρεις αυτά τα ονόματα, και μόνο αυτά τα ονόματα. Υπάρχει ένα αόρατο θεώρημα που βασίζεται σε αυτήν την ακολουθία: Πρώτον, υπάρχουν μερικά κακά που είναι απόλυτα και αδιαμφισβήτητα, σε αντίθεση με άλλα. Δεύτερον, μόνο το κακό μπορεί να ειπωθεί για αυτά τα κακά. Τρίτον, δεν γίνεται καν να τους αναφέρουμε, να τους ονομάσουμε, χωρίς να τους προσθέσουμε μια προσβολή ή μια κατάρα. Αλλά τότε, τι παραφροσύνη είναι αυτή η εμμονή ότι πρέπει να κρατάμε μακριά τους πολίτες, σαν μόνιμα παιδιά, από κάθε σκηνή, κάθε τραγούδι, κάθε κείμενο ή σελίδα της ιστορίας, που θεωρούνται άσεμνα ή βίαια, για να μην ενοχλούμε το εύθραυστο μυαλό τους και τήν πολύ εύθραυστή τους συνείδηση... Είναι όμως τόσο ανεπαρκής ο κυρίαρχος λαός;

Δεν είμαι υποστηρικτής της απεριόριστης ελευθερίας, όπως πολλοί τραγουδιστές έχουν υποστηρίξει τη θεωρία για τον λογοκριμένο τράπερ. Ξέρω καλά ότι η ελευθερία είναι πολύτιμο αγαθό αλλά πρέπει να καλλιεργηθεί και να ρυθμιστεί, ένα μέτρο πρέπει να δοθεί, ένα όριο, μια ευθύνη. Και ξεκινάει από τον σεβασμό της ελευθερίας των άλλων - σεβασμός, η βασική λέξη κατά τον Treccani. Ξέρω καλά ότι οι ίδιοι οι καλλιτέχνες, δηλαδή οι τραγουδιστές, θα είχαν αποδεχτεί ότι έκαναν λάθος αμέσως μετά, αν κάποιος είχε προτείνει να τραγουδήσει κάτι που σπάει τους νοητικούς αλγόριθμους της εποχής μας, που τώρα έχουν χωνέψει και καταπιεί·  ή αν αντί για τον Tony Effe ήταν, ας πούμε, ο στρατηγός Vannacci ή η Povia που έλεγαν «ανάρμοστα» πράγματα. Αυτό που έχουν αφομοιώσει όλοι, χωρίς φυσικά να το έχουν διαβάσει ή γνωρίσει ποτέ, είναι το μάθημα του Λένιν και του Γκράμσι σύμφωνα με το οποίο υπάρχει μια οπισθοδρομική βία και δικτατορία που πρέπει να κατασταλεί ακόμη και με τη βία, και μια προοδευτική βία και δικτατορία που πρέπει να υποστηριχθεί με το ζόρι. Πώς να τα ξεχωρίσετε; Είναι ο Συλλογικός Διανοούμενος που καθιερώνει οριστικά πότε είναι το πρώτο ή πότε το δεύτερο, χθες το Party-Prince, σήμερα το Mainstream, το Establishment, το Cappa, με το σπαθί του αλγορίθμου ή τη μικρή κιθάρα του Gualtieri. (Που, παρεμπιπτόντως, δημιούργησε στη Ρώμη, μεταξύ ταυτόχρονων έργων σε εξέλιξη, όχι μόνο για το Ιωβηλαίο αλλά και δεκαετών έργων για το Μετρό στο κέντρο, με την αδυναμία ρύθμισης των οχημάτων και των οδηγών ταξί, μια πρωτοφανή λογοκρισία στο δρόμο: η Ρώμη , που ήταν πάντα δύσκολο να περπατηθεί, είναι τώρα Η Απαγορευμένη Πόλη, αβίωτη εκτός κι αν φράξετε τον εαυτό σας στο σπίτι, όπως στην εποχή του Covid, αυτό δεν έχει καμία σχέση, είναι απλώς ένα ξέσπασμα).

Ο νέος φανατισμός, σε συνδυασμό με αλγόριθμους και σύντομα με την Τεχνητή Νοημοσύνη και τους δώδεκα αποστόλους της, παραλύει τη Νοημοσύνη, την κριτική σκέψη, την ελευθερία της απόκλισης. Κάνει τη ζωή αδύνατη, εννοώ αυτή του συναισθήματος, της λογικής, των λέξεων, της πραγματικής ζωής.

Τι σχέση έχει η κυβέρνηση Μελόνι με όλα αυτά;  Δεν έχει καμία σχέση. Αλλά αυτό δεν είναι απλώς μια αθωωτική απόφαση, γιατί λέει πόσο άσχετη και ανίσχυρη είναι η πολιτική ή η κυβέρνηση σε σύγκριση με τον πραγματικό κόσμο. Η κυβέρνηση κάνει τα πράγματά της –καλά, κακά, δεν ξέρω– αλλά όλα τα άλλα στη ζωή είναι αλλού και σε άλλα χέρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: