Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024

Οι νέοι μεγαλομανείς της ορθής γλώσσας

του Marcello Veneziani


Αχ, τα κουτσομπολιά. Δεν αναφέρομαι σε κουτσομπόληδες και συκοφάντες αλλά σε αυτούς που εξακολουθούν να επιμένουν να μιλούν σύμφωνα με τα έθιμα και την κοινή λογική, σύμφωνα με την πραγματικότητα και την αλήθεια, τουλάχιστον εννοούμενα ως προφανή απόδειξη.
 Όχι, κύριοι, πρέπει να διορθώσετε τον τρόπο ομιλίας σας, να υιοθετήσετε μια "περιεκτική γλώσσα". Πρέπει να αποδεχτείτε τις αρχές για "αντιπροσωπευτική και χωρίς διακρίσεις χρήση της ιταλικής γλώσσας". Έχω στα χέρια μου ένα έγγραφο οδηγιών για τη χρήση της ιταλικής γλώσσας. Δημιουργήθηκε από τον Δήμο της Βιτσέντζα, χάρη στη δέσμευση της Isabella Sala, αντιδημάρχου με ευθύνη για ίσες ευκαιρίες, και της Martina Corbetti που προεδρεύει της επιτροπής ίσων ευκαιριών. Είναι ένα μικρό δείγμα, καθώς θα υπάρχουν χίλια άλλα στην Ιταλία, ευθυγράμμισης της γλώσσας με την πολιτική ορθότητα, με την αφυπνιστική, woke, ιδεολογία στις δημόσιες διοικήσεις.Η πρώτη εντολή αναφέρει να αλλάξουμε στο θηλυκό όλους τους ορισμούς που πάντα υιοθετούσαμε ως αρσενικούς: βοηθός, σύμβουλος, διευθύντρια, τεχνικός, επίτροπος. Το θέμα γίνεται πιο περίπλοκο όταν η αναφορά είναι πληθυντικός: μην τους λέτε πολίτες, διοικητές, δημοτικούς συμβούλους, είναι ο πληθυντικός του αρσενικού, αλλά πείτε υπηκοότητα, διοίκηση, συμβούλιο. Και αν μιλάτε για άτομο, μην χρησιμοποιείτε τον αρσενικό ορισμό του αντιπροσώπου, αιτούντος, κρατούμενου, τοξικομανής, άστεγου, αλλά χρησιμοποιείτε πάντα τον εξουσιοδοτημένο, τον αιτούντα, τον κρατούμενο, τον τοξικομανή, τον άστεγο. Και για το θέμα της αναπηρίας, μην μιλάς για ανάπηρους ή καθυστερημένους, ούτε καν για γλυκύτητα με ανάπηρο, αλλά πρέπει να πεις άτομο με αναπηρία, άτομο με γνωστική καθυστέρηση κ.λπ. Μην μιλάτε καν για άτομα που έχουν επηρεαστεί, άρρωστα ή καθηλωμένα σε αναπηρικό καροτσάκι, αλλά για ένα άτομο με ασθένεια ή ένα άτομο σε αναπηρικό καροτσάκι. Φαίνεται κακό να πούμε ότι είναι άρρωστος ή αναγκασμένος. αν είναι πραγματικά άρρωστος ή αναγκασμένος, τι σημασία έχει; Καλύτερα να μην το πω.
Τι γίνεται με τους κανονικούς ανθρώπους; Αλίμονο αν τους αποκαλείς έτσι ή αρτιμελείς, υπάρχει ο ορισμός του «ανώμαλου» που σε κάνει να νιώθεις λίγο ευχάριστα ανώμαλη ή να σε αντιμετωπίζουν σαν ταχυδρομικό δέμα, με διαστάσεις που αντιστοιχούν στον κανόνα των μορφών αποστολής.
Ποτέ μην αποκαλείτε έναν μετανάστη ή έναν αλλοδαπό μετανάστη ή αλλοδαπό (παράνομος μετανάστης σημαίνει φυλακή, και όχι για τον παράνομο μετανάστη αλλά για όσους αναφέρονται σε έναν παράνομο μετανάστη ως τέτοιο): λέγεται μετανάστης, ξένο άτομο, πρόσφυγας, το πολύ παράτυπο άτομο. Και αν είναι παιδί μεταναστών πρέπει να οριστεί ως «άτομο με μεταναστευτικό υπόβαθρο», το οποίο υποθέτω ότι μπορεί να επεκταθεί και στα αποδημητικά πτηνά. Αλίμονο αν τους αποκαλείτε πολίτες εκτός ΕΕ γιατί στον ορισμό υπάρχει μια αρνητική χροιά, μια «έντονη μεροληπτική αξία».
Ακολουθεί μια σύντομη περίληψη του φυλλαδίου οδηγιών σχετικά με τη «σωστή ομιλία» και τη «συμπεριληπτική» ομιλία. Όπως βλέπετε, μια μικρή αμελητέα ανοησία, στην οποία διαφαίνεται η πρακτική και κοινωνική αχρηστία της δημοσίευσης και η αφύσικη υιοθέτηση ενοχλητικών περιφράσεων για την αποφυγή της χρήσης της απλής και άμεσης γλώσσας της πραγματικότητας.
Αλλά αυτό το σεμνό εγχειρίδιο που τυπώθηκε από έναν ιταλικό δήμο δείχνει προσήλωση στην κατήχηση και τα μικρά δόγματά της: πρώτον, το να μην μπορείς να αλλάξεις την πραγματικότητα, αλλάζουν οι λέξεις που την υποδηλώνουν. Δεύτερον, ο λεξιλογικός φορμαλισμός, εκτός από την παραποίηση της πραγματικότητας της ζωής, διαγράφει και την αυθεντικότητα των σχέσεων, που υπόκεινται σε ένα άκαμπτο ροκοκό περιφράσεων, ευφημισμών και παραλείψεων.
Πώς να ορίσετε αυτήν την περιεκτική γλώσσα; Υποκριτικός φανατισμός.
Εδώ η συζήτηση γίνεται ενδιαφέρουσα ειδικά αν τη συγκρίνεις με το παρελθόν. Θυμάμαι μια ταινία που είδα ως παιδί, που διαδραματιζόταν στη Βιτσέντζα και στην επαρχία της: λεγόταν Επιθεωρητής Πέπε, πρωταγωνιστής ήταν ο Ούγκο Τογκνάτσι και σκηνοθέτης ήταν ο Έτορε Σκόλα. Εξιστορούσε τις υποκρισίες μιας μεγαλομανούς επαρχίας, που κάτω από την ευσεβή κουβέρτα του καθολικισμού έκρυβε προδοσίες, αμαρτίες, κακουχίες, ψεύδη. Και μετά όλοι πηγαίνουν στη μάζα. Πριν από αυτήν την ταινία υπήρχε μια άλλη ταινία του Πιέτρο Γκέρμι, Κυρίες και Κύριοι, η οποία είχε πει για τις υποκρισίες κάτω από το πέπλο του φανατισμού μιας απροσδιόριστης επαρχίας του Βένετο. Το να κατηγορείς το Βένετο ήταν κάπως αγενές, γιατί ο υποκριτικός φανατισμός ήταν ευρέως διαδεδομένος, ίσως με άλλες μορφές, ακόμη και στην υπόλοιπη Ιταλία, άκμαζε στο νότο όπως στο Πεδεμόντιο ή στην πρωτεύουσα του Χριστιανισμού. Και οι πρώτες ταινίες για αυτόν τον υποκριτικό φανατισμό διαδραματίστηκαν στη Σικελία.
Αλλά είναι περίεργο να σκεφτούμε ότι εξήντα περίπου χρόνια αργότερα, ο υποκριτικός φανατισμός άλλαξε πλευρά: δεν αφορά πλέον την καθολική και συντηρητική αστική τάξη, αλλά τη ριζοσπαστική σικ, κοσμική και προοδευτική, που προήλθε από την ασεβή διαμαρτυρία του '68. Που κατήγγειλε το υποκριτικό λεξιλόγιο, την ψεύτικη αστική σεμνότητα της εποχής.
Τι συνέβη, πώς εξηγείται αυτή η μετεμψύχωση, αυτή η μεταμόρφωση και ταυτόχρονα αυτή η συνέχεια των στάσεων;

Θα τολμήσω να κάνω μια υπόθεση: με τον καιρό πετάξαμε τον πολτό εκείνης της χριστιανικής, αφοσιωμένης και αστικής κοινωνίας και κρατήσαμε τη φλούδα, τον υποκριτικό φανατισμό. Δηλαδή, έχουμε χάσει το καλύτερο μέρος αυτού του κόσμου - την αίσθηση της σεμνότητας και των ορίων, την ταπεινοφροσύνη και την πίστη, τον δεσμό της κοινότητας - και αντίθετα έχουμε διατηρήσει το σκοτεινό πλαίσιο, την υποκρισία των σχέσεων, τα ζιζάνια της κακίας που αναπτύσσονται σε φυτά αρετής. Ισοδυναμεί με την αναγωγή της πίστης σε κληρικαλισμό. Έτσι τα εγγόνια, οι νέοι Φαρισαίοι, ευθυγραμμίζονται με τον νέο υποκριτικό και μεγαλομανή κομφορμισμό του σήμερα με τον ίδιο παθητικό αυτοματισμό με τον οποίο συμμορφώθηκαν οι παππούδες και οι γιαγιάδες τους στο κυρίαρχο πνεύμα της εποχής τους.
Ακόμη και τα εγγόνια έχασαν με τα χρόνια και στο πέρασμα των γενεών, το πρωταρχικό κίνητρο του προοδευτισμού τους και το ιδανικό πάθος για ανανέωση, αν όχι για επανάσταση. και υιοθετούν αυτή τη νέα ομιχλώδη, φορμαλιστική κατήχηση, που εφαρμόζεται στη γλώσσα. Μου θυμίζουν τις παλιές τους μητέρες που έλεγαν: δεν το λες αυτό, δεν βρίζεις, δεν χρησιμοποιείς βρισιές, μείνε ήρεμη. Ακόμη και χθες, η χρήση της σωστής γλώσσας ήταν ένας τρόπος για να συμπεριληφθείτε στην όμορφη κοινωνία των καλών τρόπων. Η ίδια «διορθωτική» και μανιεριστική ψύχωση εφαρμόζεται πλέον στις νέες «προστατευόμενες» φιγούρες και στη νέα κοινωνία.
Γι' αυτό σήμερα η πραγματική επανάσταση προσπαθεί να πει την αλήθεια, λέγοντας την πραγματικότητα χωρίς πέπλα, και η πραγματική παράβαση είναι η παράδοση. Τα υπόλοιπα είναι χνούδι, φλυαρία και υποκρισία.


Ο ΤΥΠΟΣ. ΤΟ ΜΗΤΡΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ. ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ, Η ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ. ΤΟ ΚΑΛΟ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΕ ΑΛΑΝΘΑΣΤΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΕΥΝΟΥΧΙΖΕΤΑΙ. Ο ΑΙΩΝΙΟΣ ΕΦΗΒΟΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΑΠΟΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΤΟ ΕΝΣΤΙΚΤΟ. ΟΙ ΑΠΟΛΥΤΑΡΧΙΚΟΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΙΩΝΙΑ ΑΡΧΕΤΥΠΑ ΤΟΥ ΤΥΠΙΚΟΥ. ΤΟ ΡΟΜΠΟΤ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΟΣ, ΛΥΤΡΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΥΨΕΙΣ ΤΗΣ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑΣ, ΤΟΥ ΦΑΡΙΣΑΙΣΜΟΥ. Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΙΕΡΟΕΞΕΤΑΣΤΗΣ.

"Ο Γιανναράς θεωρούσε δεδομένο (και γι’ αυτό δεν το εξέταζε διόλου) ότι θρησκεία σημαίνει ένα μονάχα πράγμα: ατομικισμό, λογιστική συναλλαγή μεταξύ ατόμου και θεού, και εκδήλωση πρωτόγονων ορμέμφυτων. Ο Γιανναράς όλους τους άλλους πολιτισμούς τους αναφέρει ως ένα πράγμα: ως μορφώματα άξεστα και αβαθή, υπαγορευμένα από τυφλά ορμέμφυτα"

Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΣΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΖΗΖΙΟΥΛΑ,ΤΟΝ ΝΕΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΟΡΕΝΤΖΑΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΤΟ ΠΡΙΓΚΙΠΑΤΟ ΤΩΝ ΚΑΘΑΡΩΝ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ.

Ανώνυμος είπε...

Αʹ Τιμ 3:1 – 13
Τέκνον Τιμόθεε, πιστὸς ὁ λόγος· εἴ τις ἐπισκοπῆς ὀρέγεται, καλοῦ ἔργου ἐπιθυμεῖ. δεῖ οὖν τὸν ἐπίσκοπον ἀνεπίληπτον εἶναι, μιᾶς γυναικὸς ἄνδρα, νηφάλιον, σώφρονα, κόσμιον, φιλόξενον, διδακτικόν, μὴ πάροινον, μὴ πλήκτην, μὴ αἰσχροκερδῆ, ἀλλ᾽ ἐπιεικῆ, ἄμαχον, ἀφιλάργυρον, τοῦ ἰδίου οἴκου καλῶς προϊστάμενον, τέκνα ἔχοντα ἐν ὑποταγῇ μετὰ πάσης σεμνότητος· — εἰ δέ τις τοῦ ἰδίου οἴκου προστῆναι οὐκ οἶδε, πῶς ἐκκλησίας Θεοῦ ἐπιμελήσεται; — μὴ νεόφυτον, ἵνα μὴ τυφωθεὶς εἰς κρῖμα ἐμπέσῃ τοῦ διαβόλου. δεῖ δὲ αὐτὸν καὶ μαρτυρίαν καλὴν ἔχειν ἀπὸ τῶν ἔξωθεν, ἵνα μὴ εἰς ὀνειδισμὸν ἐμπέσῃ καὶ παγίδα τοῦ διαβόλου. Διακόνους ὡσαύτως σεμνούς, μὴ διλόγους, μὴ οἴνῳ πολλῷ προσέχοντας, μὴ αἰσχροκερδεῖς, ἔχοντας τὸ μυστήριον τῆς πίστεως ἐν καθαρᾷ συνειδήσει. καὶ οὗτοι δὲ δοκιμαζέσθωσαν πρῶτον, εἶτα διακονείτωσαν ἀνέγκλητοι ὄντες. γυναῖκας ὡσαύτως σεμνάς, μὴ διαβόλους, νηφαλίους, πιστὰς ἐν πᾶσι. διάκονοι ἔστωσαν μιᾶς γυναικὸς ἄνδρες, τέκνων καλῶς προϊστάμενοι καὶ τῶν ἰδίων οἴκων. οἱ γὰρ καλῶς διακονήσαντες βαθμὸν ἑαυτοῖς καλὸν περιποιοῦνται καὶ πολλὴν παρρησίαν ἐν πίστει τῇ ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ.

Μκ 10:17 – 27
Τῷ καιρῷ ἐκείνῳ, ἐκπορευομένου τοῦ Ἰησοῦ εἰς ὁδὸν προσδραμὼν εἷς καὶ γονυπετήσας αὐτὸν ἐπηρώτα αὐτόν· διδάσκαλε ἀγαθέ, τί ποιήσω ἵνα ζωὴν αἰώνιον κληρονομήσω; ὁ δὲ Ἰησοῦς εἶπεν αὐτῷ· τί με λέγεις ἀγαθόν; οὐδεὶς ἀγαθὸς εἰ μὴ εἷς ὁ Θεός. τὰς ἐντολὰς οἶδας· μὴ μοιχεύσῃς, μὴ φονεύσῃς, μὴ κλέψῃς, μὴ ψευδομαρτυρήσῃς, μὴ ἀποστερήσῃς, τίμα τὸν πατέρα σου καὶ τὴν μητέρα. ὁ δὲ ἀποκριθεὶς εἶπεν αὐτῷ· διδάσκαλε, ταῦτα πάντα ἐφυλαξάμην ἐκ νεότητός μου. ὁ δὲ Ἰησοῦς ἐμβλέψας αὐτῷ ἠγάπησεν αὐτὸν καὶ εἶπεν αὐτῷ· ἕν σε ὑστερεῖ· εἰ θέλεις τέλειος εἶναι, ὕπαγε, ὅσα ἔχεις πώλησον καὶ δὸς πτωχοῖς, καὶ ἕξεις θησαυρὸν ἐν οὐρανῷ, καὶ δεῦρο ἀκολούθει μοι, ἄρας τὸν σταυρόν σου. ὁ δὲ στυγνάσας ἐπὶ τῷ λόγῳ ἀπῆλθε λυπούμενος· ἦν γὰρ ἔχων κτήματα πολλά. Καὶ περιβλεψάμενος ὁ Ἰησοῦς λέγει τοῖς μαθηταῖς αὐτοῦ· πῶς δυσκόλως οἱ τὰ χρήματα ἔχοντες εἰς τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ εἰσελεύσονται! οἱ δὲ μαθηταὶ ἐθαμβοῦντο ἐπὶ τοῖς λόγοις αὐτοῦ. ὁ δὲ Ἰησοῦς πάλιν ἀποκριθεὶς λέγει αὐτοῖς· τέκνα, πῶς δύσκολόν ἐστι τοὺς πεποιθότας ἐπὶ χρήμασιν εἰς τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ εἰσελθεῖν· εὐκοπώτερόν ἐστι κάμηλον διὰ τρυμαλιᾶς ῥαφίδος εἰσελθεῖν ἢ πλούσιον εἰς τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ εἰσελθεῖν. οἱ δὲ περισσῶς ἐξεπλήσσοντο λέγοντες πρὸς ἑαυτούς· καὶ τίς δύναται σωθῆναι; ἐμβλέψας αὐτοῖς ὁ Ἰησοῦς λέγει· παρὰ ἀνθρώποις ἀδύνατον, ἀλλ᾿ οὐ παρὰ Θεῷ· πάντα γὰρ δυνατά ἐστι παρὰ τῷ Θεῷ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αʹ Τιμ 3:1 – 13

Τέκνον Τιμόθεε, πιστὸς ὁ λόγος· εἴ τις ἐπισκοπῆς ὀρέγεται, καλοῦ ἔργου ἐπιθυμεῖ. δεῖ οὖν τὸν ἐπίσκοπον ἀνεπίληπτον εἶναι, μιᾶς γυναικὸς ἄνδρα, νηφάλιον, σώφρονα, κόσμιον, φιλόξενον, διδακτικόν, μὴ πάροινον, μὴ πλήκτην, μὴ αἰσχροκερδῆ, ἀλλ᾽ ἐπιεικῆ, ἄμαχον, ἀφιλάργυρον, τοῦ ἰδίου οἴκου καλῶς προϊστάμενον, τέκνα ἔχοντα ἐν ὑποταγῇ μετὰ πάσης σεμνότητος· — εἰ δέ τις τοῦ ἰδίου οἴκου προστῆναι οὐκ οἶδε, πῶς ἐκκλησίας Θεοῦ ἐπιμελήσεται; — μὴ νεόφυτον, ἵνα μὴ τυφωθεὶς εἰς κρῖμα ἐμπέσῃ τοῦ διαβόλου. δεῖ δὲ αὐτὸν καὶ μαρτυρίαν καλὴν ἔχειν ἀπὸ τῶν ἔξωθεν, ἵνα μὴ εἰς ὀνειδισμὸν ἐμπέσῃ καὶ παγίδα τοῦ διαβόλου. Διακόνους ὡσαύτως σεμνούς, μὴ διλόγους, μὴ οἴνῳ πολλῷ προσέχοντας, μὴ αἰσχροκερδεῖς, ἔχοντας τὸ μυστήριον τῆς πίστεως ἐν καθαρᾷ συνειδήσει. καὶ οὗτοι δὲ δοκιμαζέσθωσαν πρῶτον, εἶτα διακονείτωσαν ἀνέγκλητοι ὄντες. γυναῖκας ὡσαύτως σεμνάς, μὴ διαβόλους, νηφαλίους, πιστὰς ἐν πᾶσι. διάκονοι ἔστωσαν μιᾶς γυναικὸς ἄνδρες, τέκνων καλῶς προϊστάμενοι καὶ τῶν ἰδίων οἴκων. οἱ γὰρ καλῶς διακονήσαντες βαθμὸν ἑαυτοῖς καλὸν περιποιοῦνται καὶ πολλὴν παρρησίαν ἐν πίστει τῇ ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ.

Μκ 10:17 – 27

Τῷ καιρῷ ἐκείνῳ, ἐκπορευομένου τοῦ Ἰησοῦ εἰς ὁδὸν προσδραμὼν εἷς καὶ γονυπετήσας αὐτὸν ἐπηρώτα αὐτόν· διδάσκαλε ἀγαθέ, τί ποιήσω ἵνα ζωὴν αἰώνιον κληρονομήσω; ὁ δὲ Ἰησοῦς εἶπεν αὐτῷ· τί με λέγεις ἀγαθόν; οὐδεὶς ἀγαθὸς εἰ μὴ εἷς ὁ Θεός. τὰς ἐντολὰς οἶδας· μὴ μοιχεύσῃς, μὴ φονεύσῃς, μὴ κλέψῃς, μὴ ψευδομαρτυρήσῃς, μὴ ἀποστερήσῃς, τίμα τὸν πατέρα σου καὶ τὴν μητέρα. ὁ δὲ ἀποκριθεὶς εἶπεν αὐτῷ· διδάσκαλε, ταῦτα πάντα ἐφυλαξάμην ἐκ νεότητός μου. ὁ δὲ Ἰησοῦς ἐμβλέψας αὐτῷ ἠγάπησεν αὐτὸν καὶ εἶπεν αὐτῷ· ἕν σε ὑστερεῖ· εἰ θέλεις τέλειος εἶναι, ὕπαγε, ὅσα ἔχεις πώλησον καὶ δὸς πτωχοῖς, καὶ ἕξεις θησαυρὸν ἐν οὐρανῷ, καὶ δεῦρο ἀκολούθει μοι, ἄρας τὸν σταυρόν σου. ὁ δὲ στυγνάσας ἐπὶ τῷ λόγῳ ἀπῆλθε λυπούμενος· ἦν γὰρ ἔχων κτήματα πολλά. Καὶ περιβλεψάμενος ὁ Ἰησοῦς λέγει τοῖς μαθηταῖς αὐτοῦ· πῶς δυσκόλως οἱ τὰ χρήματα ἔχοντες εἰς τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ εἰσελεύσονται! οἱ δὲ μαθηταὶ ἐθαμβοῦντο ἐπὶ τοῖς λόγοις αὐτοῦ. ὁ δὲ Ἰησοῦς πάλιν ἀποκριθεὶς λέγει αὐτοῖς· τέκνα, πῶς δύσκολόν ἐστι τοὺς πεποιθότας ἐπὶ χρήμασιν εἰς τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ εἰσελθεῖν· εὐκοπώτερόν ἐστι κάμηλον διὰ τρυμαλιᾶς ῥαφίδος εἰσελθεῖν ἢ πλούσιον εἰς τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ εἰσελθεῖν. οἱ δὲ περισσῶς ἐξεπλήσσοντο λέγοντες πρὸς ἑαυτούς· καὶ τίς δύναται σωθῆναι; ἐμβλέψας αὐτοῖς ὁ Ἰησοῦς λέγει· παρὰ ἀνθρώποις ἀδύνατον, ἀλλ᾿ οὐ παρὰ Θεῷ· πάντα γὰρ δυνατά ἐστι παρὰ τῷ Θεῷ.