Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024

Ο πατέρας τής AI είναι ο Hume Μέρος πρωτο

του Francesco Gisci

Είναι κοινή γνώμη στη λεγόμενη «επιστημονική κοινότητα» (1 ), ότι ο θεωρητικός πατέρας της τεχνητής νοημοσύνης είναι ο Άγγλος μαθηματικός Άλαν Τούρινγκ (1912-1954), ο οποίος, τη δεκαετία του 1950, πρότεινε ένα τεστ, γνωστό ως Τεστ Τούρινγκ , σύμφωνα με το οποίο μια μηχανή θα μπορούσε να θεωρηθεί ευφυής εάν παρατηρούμενη η συμπεριφορά της. από έναν άνθρωπο, δεν ήταν διακριτή από αυτή ενός προσώπου (2 ).
Εβδομήντα χρόνια αργότερα βρισκόμαστε όχι πια στο χείλος του γκρεμού, αλλά ήδη μέσα στην άβυσσο μιας κοινωνίας που αντικαθιστά εκθετικά, αντιπροσωπευτικά, τον άνθρωπο με τη μηχανή.

Μπροστά σε αυτήν την παρακμή, μπορούμε να υιοθετήσουμε δύο στάσεις: αδιαφορία ανάμεικτη με περιέργεια, την ίδια που θα είχε ένας σκύλος ή ένα άλογο μπροστά σε ένα γκόλεμ ορυκτών, μετάλλων και πλαστικών που παράγονται στην Καλιφόρνια ή στο Γκουανγκντόνγκ, ή απόγνωση (ή και τα δύο).

« Και οι άνθρωποι αγάπησαν το σκοτάδι καλύτερα από το φως· επειδή τα έργα τους ήταν πονηρά » (3 ). Ωστόσο, έχουμε πίστη στις θεϊκές υποσχέσεις και συνειδητοποιούμε ότι ο Θεός, ο οποίος κυβερνά την ιστορία, μας δοκιμάζει: επιτρέπει στον Διάβολο να μας βάλει σε πειρασμό, ώστε να μπορούμε να δείξουμε, παρ' όλες τις αδυναμίες μας, ότι θέλουμε να τον απορρίψουμε αντί να τον αποδεχθούμε και ότι αξίζουμε τον Παράδεισο (4 ).

Τώρα, πώς είναι δυνατόν κάποιοι άνθρωποι να θεωρούν τους συνανθρώπους τους ως συνδέσμους σε μια γραμμή συναρμολόγησης που πρέπει να αντικατασταθούν με άλλους τεχνητούς συνδέσμους, στερώντας τους την ελάχιστη υλική βάση πάνω στην οποία θα χτίσουν τη ζωή τους;
Είναι προφανές ότι αυτό μπορεί να εξαρτηθεί μόνο από τους πόθους γιά ικανοποίηση(σεξουαλικής) που έχουν γίνει το μέτρο και το κριτήριο της κοινωνικής δράσης, αντικαθιστώντας τις Δέκα Εντολές Καί τόν κανόνα τού θεού,Αλλος σπέρνει καί Αλλος θεριζει, ο οποίος συγκροτεί τήν Παράδοση, τήν κληρονομιά.Από τόν ορθολογικό νόμο τού πολιτισμού τής αιτίας καί τού αποτελέσματος

Αυτή η άβυσσος στην οποία έχει βυθιστεί η ψυχή των ανθρώπων βρίσκει μια σαφή θεωρητική προέλευση στις (δι)αξίες που θεμελιώνουν τη σκέψη του Σκωτσέζου φιλόσοφου και διπλωμάτη Ντέιβιντ Χιουμ (1711-1776).
Ας αναλογιστούμε τι είπε. «Η ψυχή, όπως μπορούμε να τη συλλάβουμε, δεν είναι παρά ένα σύστημα ή μια σειρά από διαφορετικές αντιλήψεις, ζέστης και κρύου, αγάπης και θυμού, σκέψεων και αισθήσεων, όλα ενωμένα μαζί. […]. Η ουσία του νου δεν είναι η σκέψη ή η διάνοια, αλλά το σύνολο των ατομικών και διακριτών ιδιαίτερων αντιλήψεων που συνθέτουν το μυαλό» (5 ). […]. Αυτό που ονομάζεται συλλογισμός, ή συμπέρασμα, δεν είναι τίποτα άλλο από μια δραστηριότητα μνήμης και φαντασίας που απομνημονεύει, συσχετίζει και επεξεργάζεται μέσω της εμπειρίας και της συνήθειας (6 ), όλες οι φυσικές εντυπώσεις των εξωτερικών αισθήσεων.

Αυτή η εμπειρική προοπτική, που άρχισε να διαπερνά τη σύγχρονη αγγλοσαξονική σκέψη ήδη από τον 17ο αιώνα (7 ), και που εκείνη την εποχή θα μπορούσε ακόμη να θεωρηθεί μια ριζοσπαστική, προκλητική αλλά και απίστευτη σύλληψη, έχει αποδειχτεί τρομερός (σήμερα θα λέγαμε «λαμπρός») οιωνός.
Η περιγραφή του Hume για την ανθρώπινη φύση είναι συγκρίσιμη με εκείνη της λεγόμενης «τεχνητής νοημοσύνης» (ένα οξύμωρο εξ ορισμού, σαν να λέει «ένας τετραγωνισμένος κύκλος») όπως παρουσιάζεται από τα ινστιτούτα τεχνολογίας πληροφοριών. Σύμφωνα μάλιστα με την εμπειριστική θεωρητική αντίληψη, σύμφωνα με την οποία η λογική και η ευφυΐα του ανθρώπου και η ικανότητα λήψης αποφάσεων συνίστανται στην ποσοτική απομνημόνευση φυσικών και υλικών αντιλήψεων και εντυπώσεων και στην επεξεργασία τους μέσω της επανάληψης, δηλαδή της εμπειρίας. και τής συνήθειας, κατά τον ίδιο τρόπο, η αυτόματη και σε βάθος εκμάθηση των μηχανών και η ικανότητα λήψης αποφάσεων συνίσταται στην ποσοτική αποθήκευση δεδομένων, στην αλγοριθμική επεξεργασία τους, μέσω της προσαρμογής μοτίβων σε προηγούμενα παραδείγματα.(8 ).Τής αναλογίας.

Οι ιδεολόγοι του τρανς και του μετα-ανθρωπισμού, για να κάνουν τον άνθρωπο αντικαταστάσιμο με τη μηχανή, χρειάζονται και τα δύο να είναι συγκρίσιμα, διαφορετικά η αντικατάσταση δεν θα έφερνε κανένα πλεονέκτημα. Και εφόσον είναι «καθαρή» επιστημονική φαντασία να ανυψώνει τη μηχανή στην λογική και πνευματική φύση του ανθρώπου, τότε ο άνθρωπος θα πρέπει να υποβαθμιστεί μέσω της θεωρίας του Humean σύμφωνα με την οποία «όλες οι ιδέες μας προέρχονται από εντυπώσεις ή ισχυρές αντιλήψεις» (9 ). Το θεωρητικό λάθος στο οποίο βασίζεται η ισότητα (αλλά ήδη μιλάμε για την «ανωτερότητα της μηχανής») και η εναλλαξιμότητα, βασίζεται στη θεωρία της προέλευσης και της καταγωγής των ιδεών όπου, «ενάντια σε όλα τα δεδομένα,
επιβεβαιώνεται  η οργανική προέλευση λεπτών πνευματικών εκδηλώσεων» (10 ). Σήμερα, πριν από περισσότερα από τριακόσια χρόνια, η φυσική σύλληψη της νόησης έχει υποβαθμιστεί δυναμικά και συμβατικά και συνδέεται με «νευρολογικές δομές στις οποίες μπορούν να αποδοθούν όλες οι λειτουργίες που κανονικά αποδίδονται στη διάνοια».(11 ). Δομές που η σύγχρονη μηχανική θα μπορούσε να αναπαράγει τεχνητά. Αλλά τόσο οι τεχνητές όσο και οι ανθρώπινες δομές «διαφέρουν [από τη διάνοια] για το θεμελιώδες γεγονός ότι δεν έχουν ελευθερία και δημιουργικότητα (12) που χαρακτηρίζουν  ειδικά το πνεύμα. Στην πραγματικότητα, στη συνένωση γεγονότων που ενυπάρχουν σε μια φυσική δομή, έστω και πολύ περίπλοκη, μπορεί να υπάρχει μόνο ένα προκαθορισμένο αποτέλεσμα, και μόνο αυτό» (13 ).

Η νόηση είναι οργανική σκέψη, όχι επειδή προέρχεται από την ύλη, αλλά επειδή είναι ικανή να εκφράσει άυλες ιδέες και έννοιες χρησιμοποιώντας σωματική οργανική ύλη, δηλαδή τα αισθητήρια όργανα, από τα οποία διακρίνεται αλλά δεν χωρίζεται (ο άνθρωπος είναι μια ενότης ψυχής και σώματος ). «Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι η πιο δομημένη και πολύπλοκη ύλη που είναι γνωστή ακριβώς επειδή είναι ένα όργανο ελευθερίας και δημιουργικότητας του νου» (14 ). Η διάνοια δεν αποτελείται από αντιλήψεις όπως θα ήθελε να μας μπερδέψει ο Χιουμ (15 ) και οι τρανς και μετα-ανθρωπιστές. Στην πραγματικότητα, «ενώ ο εγκέφαλος είναι ενσωματωμένος στην [αισθητή] φύση, ο άνθρωπος τον ξεπερνά μέσω της νόησης» (16 ) που είναι απαλλαγμένη από σωματική ύλη, από την οποία είναι υποκειμενικά (17 ) ανεξάρτητη, αλλά διατάζει και  διατάζει κάθε εθελοντική χειρονομία, όπως μια απλή κίνηση ή τήν εκφορά μιας λέξης (18 ). Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο άνθρωπος είναι ικανός να διεξάγει και να διαλογίζεται δραστηριότητες απαλλαγμένες από κάθε σωματική και περιορισμένη ανάγκη, όπως η καλλιτεχνική δραστηριότητα και η πνευματική πρακτική: ο εγκέφαλος του ανθρώπου, με όλο το σώμα στο οποίο ανήκει, δεν είναι όργανο της νόησης. , αλλά ως αντικείμενο και όργανο για την αφαίρεση των κατανοητών ουσιών τους από τα πράγματα ξεκινώντας από αισθητές εικόνες (19 ). Η διανοητική ικανότητα είναι άυλη επειδή το όργανό της, ή η ψυχή (20 ), είναι πνευματική και επομένως δεν μεταβιβάζεται: είτε είναι εκεί είτε δεν είναι. Η ορθολογική ικανότητα για προβληματισμό, διαλογισμό και περισυλλογή, η οποία αυτή καθαυτή στοχεύει να αντλήσει εντατικά την ύπαρξη , δεν οφείλεται σε ποσοτικούς παράγοντες, όπως ο αριθμός των νευρικών κυττάρων και οι συνδέσεις τους, αλλά σε εγγενείς ποιοτικούς παράγοντες. Επομένως, αν και η «τεχνητή νοημοσύνη» μπορεί να εξοπλιστεί με σημαντικό όγκο πληροφοριών, δεν μπορεί ποτέ να εξοπλιστεί με την πράξη της συνείδησης (21 ) που δεν είναι σωματικά μεταβιβάσιμη ή εμφυτεύσιμη, γιατί είναι πνευματική και επομένως άυλη. Στο δεύτερο μέρος αναλύουμε τις πρόσφατες εξελίξεις της κυρίαρχης εμπειρικής ιδεολογίας στον τομέα του γνωστικού πολέμου .


ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ


1 - Η οποία έχει τους προδρόμους της στην Αγγλική Βασιλική Εταιρεία που ιδρύθηκε στο Λονδίνο το 1662, εμπνευσμένη από τον Σερ Φράνσις Μπέικον (1561-1626) και τη μαγική-καβαλιστική επιστήμη, που ανυψώθηκε σε μια νέα θρησκεία, η οποία εξαπλώθηκε ξεκινώντας από και με τη θέληση της Βασίλισσας Ελισάβετ Α' (1533-1603).
2 - Στο https://redirect.cs.umbc.edu/courses/471/papers/turing.pdf .
3 - Ευαγγέλιο Σύμφωνα με τον Ιωάννη 3, 19 , ιταλική έκδοση από το λατινικό κείμενο της Βουλγάτας του Mons, αναθεωρημένο, διορθωμένο και σχολιασμένο από τον P. Marco M. Sales OP, Edizioni Effedieffe, Viterbo, 2015, σελ. 36.
4 - HE Mons. RN Williamson, Σχόλια eleison , διάφορα.
5 - David Hume, Απόσπασμα από την Πραγματεία για την ανθρώπινη φύση , στο Philosophical Works , Editori Laterza, Bari, 1987, pp. 5-6 μ.μ.
6 - Ibidem , σελ. 12 και 14.
7 - «Φαίνεται ότι αυτό το βιβλίο γράφτηκε με την ίδια πρόθεση με πολλά άλλα έργα που είχαν πρόσφατα ευρεία διάδοση στην Αγγλία. Το φιλοσοφικό πνεύμα που έχει τόσο εξελιχθεί σε όλη την Ευρώπη τα τελευταία ογδόντα χρόνια, έχει μεταφερθεί τόσο μπροστά σε αυτό το βασίλειο όσο σε οποιαδήποτε άλλη χώρα. Πράγματι, φαίνεται ότι οι συγγραφείς μας έχουν ξεκινήσει ένα νέο είδος φιλοσοφίας που υπόσχεται να φέρει τόσο ψυχαγωγία [την διαφοροποίηση του Γάλλου μαθηματικού και φιλόσοφου Blaise Pascal (1623-1662)] όσο και να ωφελήσει την ανθρωπότητα περισσότερο από κάθε άλλο γνωστό μέχρι στιγμής», ό.π. , σελ. 5.
8 - « Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελείται από «μηχανές» εξοπλισμένες με δυνατότητες αυτόματης μάθησης και προσαρμογής που εμπνέονται από ανθρώπινα μοντέλα μάθησης. […]. Η Μηχανική Μάθηση ( ML ) είναι η υποπεριοχή του AI που εστιάζει στην ανάπτυξη αλγορίθμων που επιτρέπουν στους υπολογιστές να μαθαίνουν από δεδομένα και να βελτιώνουν την απόδοσή τους με την πάροδο του χρόνου, χωρίς να προγραμματίζονται ρητά για κάθε συγκεκριμένη εργασία.
Η MLχρησιμοποιεί μια ποικιλία στατιστικών τεχνικών για να επιτρέψει στους υπολογιστές να «μάθουν» από δεδομένα, εντοπίζοντας μοτίβα και λαμβάνοντας αποφάσεις με βάση παλαιότερα παραδείγματα . […]. Το Deep Learning ( DL ) είναι ένα πιο συγκεκριμένο υποσύνολο της Machine Learning που χρησιμοποιεί βαθιά νευρωνικά δίκτυα (αποτελούμενα από πολλαπλά επίπεδα) για να μάθει από δεδομένα. […].
AI είναι ένας τύπος Τεχνητής Νοημοσύνης που χρησιμοποιεί αλγόριθμους Μηχανικής Μάθησης για να δημιουργήσει νέο περιεχόμενο που στο παρελθόν βασιζόταν στην ανθρώπινη δημιουργικότητα. Αυτό το περιεχόμενο μπορεί να είναι, για παράδειγμα, κείμενο, ήχος, εικόνες, βίντεο και κώδικας υπολογιστή», από https://blog.observatori.net/it_it/intelligence-artificiale-associazione-applicazioni , του Πολυτεχνείου του Μιλάνου - Τμήμα Διοίκησης Μηχανική.
9 - David Hume, Απόσπασμα από την Πραγματεία για την ανθρώπινη φύση , στο Philosophical Works , Laterza Editors, Bari, 1987, σελ. 7.
10 - Giuseppe Maria, Η ψυχανάλυση είναι μια ψευδής επιστήμη , στο Ennio Innocenti, Critique of psychoanalysis , Editore Sacra Fraternitas Aurigarum, Ρώμη, 2011, σελ. 97
11 - Ibid .
12 - Ικανότητα παρόμοια με αυτή του Θεού, συνέπεια της δημιουργίας του ανθρώπου που έγινε κατ' εικόνα και καθ' ομοίωσή Του: «στην εικόνα του μάλιστα δείχνει τον έξυπνο και τον ελεύθερο» (βλ. Η Βίβλος που σχολιάστηκε από τους Πατέρες , Παλαιά Διαθήκη 1/1 , Genesis 1-11 , Editrice Città Nuova, Ρώμη, 2003, σελ. 63, cit . Ο άνθρωπος «δημιουργεί» ξεκινώντας από ένα προϋπάρχον υλικό: μέσω της επεξεργασίας και της μετατροπής των διαθέσιμων υλικών, ο άνθρωπος παράγει ένα νέο αντικείμενο ως προς την εμφάνιση, αλλά όχι ως προς τις λειτουργίες: η τηλεόραση είναι προέκταση της όρασης , το τηλέφωνο της ακοής. , το αυτοκίνητο της κίνησης, ο υπολογιστής του υπολογισμού... Μόνο ο Θεός μπορεί να δημιουργήσει ελεύθερα από το τίποτα (Συνόδους IV του Λατερανού και Βατικανό Ι).
13 - Ό.π.​
14 - Ibidem , σελ. 104
15 - Βλ. σημείωση 4.
16 - Ibidem , σελ. 104.
17 - Curzio Nitoglia, Commentary on the XXIV Theses of Thomism , Εκδόσεις Effedieffe, Viterbo, 2015, σελ. 113.
18 - Giuseppe Vattuone, Η πρόκληση των φαινομένων στον ψεύτικο άνθρωπο του Φρόυντ , στο Ennio Innocenti, Κριτική της ψυχανάλυσης , Editore Sacra Fraternitas Aurigarum, Ρώμη, 2011, σελ. 187.
19 - Curzio Nitoglia, Commentary on the XXIV Theses of Thomism , Effedieffe Editions, Viterbo, 2015, pp. 113-123.
20 - Ό.π.​
21 - P. Parente, A. Piolanti, S. Garofalo, Dictionary of dogmatic theology , Εκδόσεις Effedieffe, Viterbo, 2018, σελ. 141.


ΕΔΩ ΟΜΩΣ ΣΚΟΝΤΑΨΑΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ.
ΑΝΤΙ-ΠΡΟΣΩΠΟΣ Ο ΠΑΠΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΙΕΡΑΤΕΙΟ. ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ.
 ΠΡΟΣΩΠΟ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΤΕΡΝΟΣ ΣΑΝ ΘΕΟΣ. 
 ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΜΑΣ ΠΟΥΛΗΣΕ Η ΝΕΟΟΡΘΟΔΟΞΙΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: