Συνέχεια από: Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2025
Giovanni Reale
ΠΛΑΤΩΝ
V
Η Γραφή Δεν Μπορεί Να Υποκαταστήσει την Διαλεκτική Προφορικότητα
Ο Φιλόσοφος, ως τέτοιος, πρέπει να επικοινωνεί τα ανώτερα μηνύματά του όχι γράφοντάς τα σε ρολά χαρτιού αλλά στις ψυχές των ανθρώπων.
Οι δομικοί περιορισμοί των γραπτών, όπως συζητούνται στις αυτομαρτυρίες στο τέλος του "Φαίδρου" και της "Επιστολής VII", και οι δομικές συνδέσεις μεταξύ των γραπτών και των «άγραφων δογμάτων» του Πλάτωνα.
Οι Κύριες Ιδέες της Αυτομαρτυρίας που περιέχονται στο Τέλος του "Φαίδρου"
Το πρόβλημα που τίθεται και λύνεται στις καταληκτικές σελίδες του "Φαίδρου" είναι κρίσιμο: δεν αρκεί η υπεράσπιση της γραφής, καθορίζοντας τους κανόνες που πρέπει να τηρούνται για να γράφει κανείς σωστά (δηλαδή τους κανόνες που, όπως έχουμε δει, βασίζονται στη διαλεκτική), αλλά είναι επίσης απαραίτητο να τεθεί και να επιλυθεί το ζήτημα της σκοπιμότητας της γραφής, καθορίζοντας πότε είναι κατάλληλη και πότε όχι.
Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι αυτή είναι η πιο ευαίσθητη και, από ορισμένες απόψεις, καθοριστική πτυχή στην κρίσιμη καμπή της μετάβασης από τον πολιτισμό της προφορικότητας στον πολιτισμό της γραφής. Με άλλα λόγια, ο Πλάτωνας θέτει το ερώτημα αν η γραφή μπορεί ή όχι να αντικαταστήσει πλήρως την προφορικότητα, ή αν οι τομείς της γραφής και της προφορικότητας πρέπει να παραμείνουν σαφώς διακριτοί και, αν ναι, για ποιους λόγους αυτή η διάκριση είναι αξεπέραστη.
Η συλλογιστική που αναπτύσσεται για την επίλυση αυτού του ζητήματος είναι αποτελεσματικά διαρθρωμένη και πολύ καλά οργανωμένη (Φαίδρος, 274 B-278 ). Ο Πλάτωνας ξεκινά παρουσιάζοντας έναν μύθο που δημιούργησε ειδικά για αυτόν τον σκοπό, τοποθετημένο στην Αίγυπτο. Ο θεός Θευθ παρουσίασε στον βασιλιά Θαμούν, στη Θήβα της Αιγύπτου, μεγάλη πόλη στον Νείλο, μια σειρά από τέχνες που είχε ανακαλύψει: την αριθμητική, τη γεωμετρία, την αστρονομία, το παιχνίδι με τους πεσσούς και τους κύβους και τη γραφή, επεξηγώντας τα οφέλη που θα έφερναν αυτές οι τέχνες, και ιδιαίτερα εξυμνώντας τη γραφή, η οποία θα καθιστούσε τους Αιγύπτιους πιο σοφούς και πιο ικανούς να θυμούνται. Αλλά ο βασιλιάς απάντησε ότι, στην πραγματικότητα, η γραφή θα παρήγαγε όχι «σοφία», αλλά «φαινομενική σοφία», δηλαδή θα δημιουργούσε όχι ανθρώπους «σοφούς» αλλά «φορείς γνώμης», στερούμενους πραγματικής γνώσης. Επιπλέον, η γραφή θα αποδεικνυόταν όχι μέσο δημιουργίας μνήμης, αλλά μόνο μέσο για να ανακαλεί κανείς στη μνήμη πράγματα που έμαθε με άλλον τρόπο.
Πρέπει να προστεθεί ότι η γραφή είναι άψυχη και δεν είναι σε θέση να απαντήσει σε καμία ερώτηση, όπως οι εικόνες της ζωγραφικής που παραμένουν πάντα βυθισμένες σε απόλυτη σιωπή. Επιπλέον, το γραπτό κυλά στα χέρια όλων, ακόμη και εκείνων που δεν ενδιαφέρονται για αυτό που λέει ή δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν τα μηνύματά του. Έτσι αν το γραπτό επικριθεί, δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να προσφέρει βοήθεια στον εαυτό του.
Πολύ ανώτερος και ισχυρότερος από τον γραπτό λόγο είναι ο προφορικός λόγος, καθώς είναι ζωντανός και εμψυχωμένος, ενώ ο γραπτός είναι άψυχος και αποτελεί απλώς μια «εικόνα», μια ξεθωριασμένη και αδρανής απομίμηση του προφορικού λόγου. Ο προφορικός λόγος γνωρίζει σε ποιον πρέπει να απευθυνθεί και πότε να σιωπήσει, ενώ είναι σε θέση να απαντά σε ερωτήσεις και να υπερασπίζεται τον εαυτό του.
Η γραφή, στην πραγματικότητα, περιέχει σε μεγάλο βαθμό το στοιχείο του παιχνιδιού, ενώ η προφορικότητα απαιτεί σημαντική αφοσίωση και σοβαρότητα. Στη γραφή κυριαρχεί ο «μύθος» σε μεγάλο βαθμό, ενώ στην προφορικότητα επικρατεί η «διαλεκτική τέχνη», μέσω της οποίας μεταδίδονται με επιστημοσύνη λόγοι που απευθύνονται σε ψυχές κατάλληλες να τους δεχτούν και επομένως ικανές να τους υπερασπιστούν, όταν χρειαστεί, με τον κατάλληλο τρόπο.
Ο Πλάτωνας, λοιπόν, συνοψίζει τους τρεις κανόνες του ορθού λόγου, τους οποίους έχουμε παρουσιάσει στο προηγούμενο κεφάλαιο. Αλλά επισημαίνει ότι, σε κάθε περίπτωση, ακόμα και με την παραγωγή γραπτών σύμφωνα με τους κανόνες της τέχνης, θα ήταν λάθος να πιστεύουμε ότι σε αυτά υπάρχει «σταθερότητα» και «σαφήνεια», καθώς στα γραπτά λείπουν εκείνα τα θεμέλια του λόγου που μπορούν να επιτευχθούν μόνο στο πλαίσιο της διαλεκτικής προφορικότητας: ακόμα και τα καλύτερα γραπτά είναι απλώς μέσα για να υπενθυμίζουν σε αυτούς που ήδη γνωρίζουν εκείνα τα θέματα για τα οποία αυτά αναφέρονται.
Η αυτομαρτυρία καταλήγει με μια πραγματικά ανατρεπτική δήλωση: φιλόσοφος είναι μόνο εκείνος που δεν καταθέτει στα γραπτά όλα όσα έχει να πει, αλλά διατηρεί για την διαλεκτική προφορικότητα όσα θεωρεί «πιο σημαντικά», εκείνα τα πράγματα που είναι γι' αυτόν «μεγαλύτερης αξίας». Αληθινός συγγραφέας και φιλόσοφος είναι εκείνος που έχει συνθέσει έργα, γνωρίζοντας την αλήθεια, και που επομένως είναι σε θέση να υποστηρίξει και να υπερασπιστεί όσα έχει γράψει, αποδεικνύοντας, συνεπώς, ότι τα γραπτά είναι «μικρότερης αξίας» σε σχέση με εκείνα που θεωρεί «μεγαλύτερης αξίας» και τα διαφυλάσσει για την προφορικότητα, αφού μπορούν να μεταδοθούν κατάλληλα μόνο μέσω της διαλεκτικής προφορικότητας.
Τώρα που έχουμε σκιαγραφήσει ένα περίγραμμα του περιεχομένου της τελικής αυτομαρτυρίας του "Φαίδρου", πρέπει να δούμε πώς, μακριά από το να είναι έννοιες που δημιουργήθηκαν εξ ολοκλήρου και εκ νέου από τον Πλάτωνα – και περιορισμένες αποκλειστικά στον χώρο της σκέψης του, ίσως αποτέλεσμα ενός εκκεντρικού ειρωνικού παιχνιδιού και επομένως μόνο εν μέρει συνδεδεμένες με τη βασική του σκέψη – είναι, αντίθετα, έννοιες στενά συνδεδεμένες με πεποιθήσεις που, από τον πέμπτο αιώνα και μετά, διαδίδονταν όλο και περισσότερο με διάφορους τρόπους. Πρόκειται, επομένως, για έννοιες που έχουν συγκεκριμένες ιστορικές ρίζες και μπορούν να κατανοηθούν σωστά μόνο αν εξεταστούν στην προοπτική εκείνης της πολιτιστικής επανάστασης, η οποία, ενώ ο Πλάτωνας έγραφε τον "Φαίδρο", είχε πλέον φτάσει σε πλήρη ωριμότητα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου