Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024

Φυλάξου από την εμπαθή αγάπη ή το μίσος από κάθε πράγμα, το οποίο δεν ερεύνησες καλά με το φως της χάριτος…

   (Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

               Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτη
                          Αόρατος Πόλεμος

                             Κεφάλαιο Η’
      Γιατί δεν διακρίνουμε σωστά τα πράγματα και

      με ποιoν τρόπο μπορούμε να τα γνωρίζουμε.                                          

           Συνέχεια από εδώ: http://www.pemptousia.gr/?p=393352

Η αιτία που δεν διακρίνουμε ορθά όλα αυτά τα πράγματα που είπαμε και άλλα πολλά, είναι γιατί δεν τα σκεφτόμαστε στο βάθος τους ποια είναι, αλλά πιάνουμε την αγάπη ή το μίσος σε αυτά, αμέσως από μόνη την εξωτερική τους μελέτη και εμφάνισι.

Έτσι όταν, η αγάπη τους ή το μίσος προλαβάνουν και σκοτίζουν το νού μας και γι’ αυτό δεν μπορεί να τα διακρίνη σωστά, όπως είναι στην αλήθεια (14). Λοιπόν, εσύ αδελφέ μου, εάν θέλης να μην βρη τόπον η πλάνη αυτή στο νου σου, πρόσεχε καλά· και όταν, ή βλέπης με τα μάτια ή μελετάς με το νου κανένα πράγμα, κράτα όσο μπορείς την θέλησί σου και μη την αφήσης να το αγαπήση ή να το μισήση, αλλά παρατήρησέ το με το νου μοναχά.

Πριν απ όλα, όμως, σκέψου φρόνιμα, ότι αν αυτό είναι οδυνηρό και αντίθετο στην φυσική σου κλίσι, παρακινείσαι από το μίσος να το αποστρέφεσαι.

Αν όμως σου προξενή ευχαρίστησι, παρακινείσαι από την αγάπη να το θέλης. Γιατί, τότε που ο νους σου δεν είναι ζαλισμένος από το πάθος, είναι ελεύθερος και καθαρός και μπορεί να γνωρίση την αλήθεια και να διαπεράση μέσα στο βάθος του πράγματος, που το κακό είναι κρυμμένο κάτω από την ψεύτικη ευχαρίστησι ή που το καλό είναι σκεπασμένο κάτω από την επιφάνεια του κακού.

Αν όμως η θέλησις πρόλαβε να το αγαπήση ή να το μισήση, δεν μπορεί πλέον ο νους να το γνωρίση καλά, καθώς πρέπει· διότι εκείνη η διάθεσις, ή καλύτερα να πω, εκείνο το πάθος που μπήκε στο μέσο, σαν τείχος, ζαλίζει το νου τόσο, που νομίζει το πράγμα άλλο από εκείνο που είναι στην αλήθεια και το περνά ως τέτοιο στην επιθυμία, η οποία όσο πηγαίνει μπροστά και περισσότερο αγαπά ή μισεί το πράγμα εκείνο, τόσο και ο νους σκοτίζεται περισσότερο και έτσι σκοτισμένος, κάνει πάλι να φαίνεται στην επιθυμία το πράγμα εκείνο περισσότερο όσο ποτέ αγαπητό ή μισητό.

Έτσι όταν δεν τηρήται ο παραπάνω κανόνας που είπα, (ο οποίος είναι πολύ αναγκαίος σε όλη αυτή την εκγύμνασι), δηλαδή, το να κρατάς την επιθυμία σου από την αγάπη ή το μίσος του πράγματος, αυτές οι δυο δυνάμεις της ψυχής, ο νους δηλαδή και η θέλησις, προχωρούν πάντα κακώς, σαν σε κύκλο, από το σκοτάδι σε βαθύτερο σκοτάδι και από το σφάλμα σε μεγαλύτερο σφάλμα.

Λοιπόν, φυλάξου, αγαπητέ, με κάθε είδους προσοχή, από την εμπαθή αγάπη ή το μίσος του κάθε πράγματος, το οποίο δεν έφθασες να ερευνήσης καλά πρότερα με το φως του νου και του ορθού λόγου, με το φως των θείων Γραφών, με το φως της χάριτος και της προσευχής και με την κρίση του πνευματικού σου πατρός για να μην κάνης λάθος και να υπολογίζης το αληθινά καλό για κακό και το αληθινά κακό για καλό.

Καθώς αυτό συμβαίνει να γίνεται, ως επί το πλείστον, σε κάποια έργα, τα οποία φαίνονται μεν καθ’ εαυτά πως είναι καλά και άγια, για μερικές όμως περιστάσεις· δηλαδή γίνονται ή παράκαιρα ή σε σχετικό τόπο ή με ανάλογο μέτρο, προξενούν όμως μεγάλη βλάβη σε εκείνους που τα επιχειρούν, καθώς γνωρίζουμε πολλούς που κινδύνευσαν σε παρόμοια επαινετά και αγιώτατα έργα.


Από το βιβλίο του οσίου Νικοδήμου του Αγιορείτου, «Αόρατος πόλεμος», απόδοση στη νέα ελληνική, Ιερομόναχος Βενέδικτος, έκδοση Συνοδείας Σπυρίδωνος Ιερομονάχου, Νέα Σκήτη, Άγιον Όρος.

18 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όλα τα του αοράτου πολέμου είναι γραμμένα από τον αιρετικό ρωμαιοκαθολικό καλόγερο Scupoli το 1589
Ο άγιος Νικόδημος απότι φαίνεται απλώς πρόσθεσε παραπομπές
Δε νομίζω πως είναι πρέπον να βασιζόμαστε σε γραπτά αιρετικών όσο αναφορά τα πνευματικά
Και η υπενθύμιση του γεγονότος ότι ο άγιος Νικόδημος προώθησε ως δικό του βιβλίο άλλου, ακόμη κι αν δε γνώριζε ότι ήταν πόνημα αιρετικου, χωρίς καμία αναφορά εαυτό το γεγονός δεν είναι και ότι το καλύτερο

Κυριάκος Γεωργάκης

amethystos είπε...

Αν νομίζεις τότε φαίνεται.Μάλλον έπρεπε νάχε πληρώσει πνευματικά δικαιώματα. Απλώς μπορείς νά μάς δείξεις τίς αιρέσεις σ' αυτά πού διάβασες; Γιά δές τίς ημερομηνίες καλύτερα. ΛΈΓΕΤΑΙ ΩΣ ΕΞΗΣ. Ο,ΤΙ ΚΛΥΤΕΡΟ ΕΧΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΜΟΥ, ΤΟ ΠΑΙΡΝΩ ΠΙΣΩ.Υποθέτεις φίλε ότι γνωρίζεις τά πνευματικά αλλά τά κρύβεις. Τό ίδιο έκανε καί ο Γιανναράς καί κατέληξε νά αρνηθεί τό Ευαγγέλιο.

Ανώνυμος είπε...

Αν τα πνευματικά είναι τόσο εύκολα τότε τα γράφει ο οποιοσδήποτε
Έτσι καταντούν σαν Άρλεκιν αρκεί να μη έχουν δογματικά λάθη
Προφάσεις το "παίρνω τα καλά κι αφήνω τις σαβούρες" έτσι μπαίνουν κ λογισμοί ότι η αρχαία ελληνική φιλοσοφία μπορεί να μετονομάστηκε σε χρόνο ρεκόρ σε "πατερικα κείμενα"
Χωρία ολόκληρα του Ωριγένη παρουσιάζονται ως κείμενα πατερων και δεν ανοίγει μύτη;;

Κυριάκος Γεωργάκης

amethystos είπε...

Σέ πείραξε καί ο Ωριγένης; Ακολουθείς τόν Λουδοβίκο; Νομίζεις ότι κατανοείς ότι διαβάζεις. Σέ πήρε ήδη ο κατήφορος. Υποτίθεται ότι γνωρίζεις τούς Πατέρες; Οι σαβούρες ανήκουν στήν δημιουργική σου φαντασία. Δέν υπάρχει η έκφραση στήν απάντηση. Δέν μπορώ νά πώ ότι μάς ενθουσιάζει νά βρίσκουμε μπροστά μας πρωί-πρωί έναν μπαρουτιασμένο ξερόλα. Πάντως έχεις δίκαιο. Οι ιδεολογίες είναι παγίδες.

Ανώνυμος είπε...

Τι να με πειράξει ο Ωριγένης;
Με πειράζει όμως που ο Ιερός Χρυσόστομος μεταφέρει χωρία του Ωριγένη στα κείμενά του χωρίς φυσικά παραπομπή
Και δεν είναι ο μόνος
Τελικά τα πατερικά κείμενα είναι βιώματα πατερικά ή απλώς πολλά από αυτα τα έγραψε ο πρώτος κι οι επόμενοι απλώς τα αναπαράγουν αφαιρώντας τυχόν σφάλματα;;

Κυριάκος Γεωργάκης

amethystos είπε...

Φίλε είσαι ανώτερος από τόν Χρυσόστομο. Θές καθαρά πράγματα. Εξω από τήν παράδοση Η γλώσσα, οι έννοιες έχουν ιδιοκτησία γιά τού λόγου σου. Μητρική γλώσσα δέν υπάρχει. Ούτε Πατ(ε)ρική.Οι Πατέρες δέν είχαν υποκειμενικά βιώματα. Είχαν εμπειρίες επέκεινα τού νού τίς οποίες πάλευαν στήν συνέχεια νά εννοήσουν καί νά εκφράσουν στήν κοινή ΠΑΤΕΡΙΚΉ ΓΛΏΣΣΑ.Μάλλον είσαι πειραγμένος φίλε. Θά προτιμήσουμε τόν ΑΓΙΟ ΧΡΥΣΌΣΤΟΜΟ ,τόν Γρηγόριο Νύσσης καί τόσους άλλους οι οποιοι διδάχθηκαν τήν θεολογία από τόν Πατέρα της, τόν Ωριγένη.Μάλλον δέν κατέχεις τήν σημασία τού όρου Θεολογία.Τρείς είναι οι Θεο-λόγοι τής Εκκλησίας από τούς οποίους τρέφονται , όσοι μπορούν. Εσύ βρές κάτι τού χεριού σου.

Ανώνυμος είπε...

Μάλιστα,!! η θεολογία έχει τον πατέρα της...τον Ωριγένη , τον αναθεματισμένο υπό Οικουμενικής Συνόδου... Η πηγή απ'την οποία όλοι αρδεύουν δίχως φόβο..
Μπάχαλον!
Τιμάς τον Ωριγένη ως πατέρα της θεολογίας και γράφεις στα παλαιά σου υποδήματα την Οικουμενική Σύνοδο!
Ο Απόστολος Παύλος με τέτοια βιώματα/εμπειρίες μια χαρά τα έλεγε δίχως να αναπαράγει έτοιμα Κείμενα από εδώ κι από εκεί!

Κυριάκος Γεωργάκης

χαλαρωσε είπε...

Με πειράζει όμως που ο Ιερός Χρυσόστομος μεταφέρει χωρία του Ωριγένη στα κείμενά του χωρίς φυσικά παραπομπή
Και δεν είναι ο μόνος
Τελικά τα πατερικά κείμενα είναι βιώματα πατερικά ή απλώς πολλά από αυτα τα έγραψε ο πρώτος κι οι επόμενοι απλώς τα αναπαράγουν αφαιρώντας τυχόν σφάλματα;;

ΕΣΥ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙΣ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΩΡΙΓΕΝΗ; ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΕ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ....ΤΙ ΛΕΜΕ ΡΕ ΦΙΛΕ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ. ΤΕΣΠΑ. ΝΑ ΤΟ ΔΩΣΕΙΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΤΡΟΦΗ ΣΤΟΥΣ ΠΙΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΙΣΤΟΤΗΤΑ ΣΟΥ; ΝΑ ΤΑ ΑΦΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΛΟΓΟΜΑΧΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΤΟ ΑΛΗΘΕΣ;

ΦΙΛΕ..ΕΙΧΑΝ ΗΔΗ ΠΙΣΤΩΘΕΙ ΣΤΟ ΝΟΥ ΤΟΥΣ ΤΑ ΑΛΗΘΗ ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΓΙ ΑΥΤΟ ΟΙ ΠΑΤΕΡΕΣ ΤΑ ΠΗΓΑΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΚΑΥΜΕΝΕ. ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ ΚΑΝΕΙ Ο ΜΑΡΤΖΕΛΟΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΛΑΝΘΑΣΤΟΣ..ΛΕΜΕ ΤΩΡΑ.. ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΠΙΣΤΩΝΕΤΑΙ ΕΝΑ ΠΛΗΘΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΠΟΥ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟ ΑΛΗΘΙΝΟ. ΕΣΥ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΣΕΙΣ ΣΦΑΛΜΑΤΑ;

amethystos είπε...

Δέν καταδικάστηκε ποτέ ο Ωριγένης μάγκα. Αλλο καταδίκασε ο φανατισμένος Επιφάνιος Κύπρου. Σέ εκμεταλλεύομαι φίλε επειδή στήν υστερία σου συμπίπτεις μέ τά βαρειά χαρτιά τής νεοορθοδοξίας.Δέν έχει ενδιαφέρον η κλάψα σου.

Ανώνυμος είπε...

Κανών Α' της Πενθέκτης

"...Ἀλλά γε καὶ τὰς εὐσεβεῖς φωνὰς τῶν ἑκατὸν ἑξήκοντα πέντε Θεοφόρων Πατέρων, τῶν κατὰ ταύτην τὴν βασιλίδα συναγηγερμένων πόλιν, ἐπὶ Ἰουστιανιανοῦ, τοῦ τῆς εὐσεβοῦς λήξεως γενομένου ἡμῶν βασιλέως, ὡς ὑπὸ τοῦ Πνεύματος ἐξενεχθείσας γινώσκομεν, καὶ τοὺς μεθ᾿ ἡμᾶς ἐκδιδάσκομεν. Οἳ Θεόδωρον τὸν Μοψουεστίας, τὸν Νεστορίου διδάσκαλον,
Ὠριγένην τε,
καὶ Δίδυμον, καὶ Εὐάγριον, τοὺς τὰς ἑλληνικὰς ἀναπλασαμένους μυθοποιΐας, καὶ σωμάτων τινῶν, καὶ ψυχῶν ἡμῖν περιόδους, καὶ ἀλλοιώσεις ἀναπεμπάσαντας ταῖς τοῦ νοῦ παραφοραῖς τε, καὶ ὀνειρώξεσι, καὶ εἰς τὴν τῶν νεκρῶν δυσσεβῶς ἐμπαροινήσαντας ἀναβίωσιν· τά τε γραφέντα παρὰ Θεοδωρήτου κατὰ τῆς ὀρθῆς πίστεως, καὶ τῶν δώδεκα κεφαλαίων τοῦ μακαρίου Κυρίλλου, καὶ τὴν λεγομένην Ἴβα ἐπιστολήν,

συνοδικῶς ἀνεθεμάτισάν τε καὶ ἐβδελύξαντο. .. "
Συνοδικώς αναθεματισαν...

Δλδ η 5η Οικουμενική επί Ιουστινιανού αναθεμάτισε τον Ωριγένη ... τι δε καταλαβαινεις;;

@Χαλάρωσε
Όσο ψηλά κι αν έχεις κάποιον, όπως και να το κάνουμε, αν δεις ότι κάποια από όσα έγραψε τα είχε κάνει αντιγραφή/επικόλληση ε! παθαίνεις κάτι...εκτός κι αν είσαι φανατίλας κι ο φανατισμός σου σε έχει τυφλώσει!

Κυριάκος Γεωργάκης

amethystos είπε...

Η Σύνοδος καταδίκασε το πρόσωπο και τα συγγράμματα του Ωριγένη. Η Ζ΄ Οικουμενική Σύνοδος αναθεματίζει τα συγγράμματα Ωριγένη: «….. μεθ’ ων και τα Ωριγένους, Ευαγρίου τε και Διδύμου μυθεύματα αναθεματίζομεν, ως και η εν Κωνσταντινουπόλει συγκροτηθείσα πέμπτη Σύνοδος». Παρατηρείται, ότι εδώ αναθεματίζονται τα συγγράμματα του Ωριγένη και όχι το πρόσωπό του. Επίσης, παρατηρείται, ότι έργα του Ωριγένη περιλαμβάνονται στην 1η Φιλοκαλία των Μ. Βασιλείου κ΄ Γρηγορίου Θεολόγου.

amethystos είπε...

φΊΛΕ είσαι κοσμικος, ίσως διαβασμένος, ίσως σταλμένος, αδιάφορος. Ατύχησες διότι αδιαφορούμε γιά τίς συνόδους τήν ουσία τών οποίων γευθήκαμε στήν σύνοδο τής Κρήτης. Φαντάσου δέν αναγνωρίζουν τίς συνόδους τού Αγίου Γρ. Παλαμά αλλά λατρεύουν τή σύνοδο τού ανώμαλου Ζηζιούλα.Εμείς ακολουθούμε τούς Πατέρες τής Εκκλησίας χωρίς τούς οποίους δέν υπάρχει Εκκλησία.
Χαρήκαμε γιά τήν γνωριμία. Τά λέμε.

χαλαρωσε είπε...

αμεθυστε αυτό το οποίο καταδικάστηκε ήταν οι ωριγενιστικες εριδες και όχι ο Ωριγένης. Κανείς δεν μπορεί να φανταστεί Καππαδόκες χωρίς Ωριγένη. Αναρωτιέται κανείς και γιατί οι Καππαδόκες δεν τον έστησαν στα έξι μέτρα μιας και η εγγύτητα και το ύψος του φωτισμού τους θα δικαιολογούσε μια τέτοια κίνηση;

amethystos είπε...

Αδελφέ τόχουμε χάσει τό παιχνίδι.Κι'εγώ αυτό γνωρίζω. Αλλά οι Ελληνες θέλουν νά βρούν ένα θύμα, ένα αντικείμενο νά μισήσουν. Χωρίς έρευνα θύματα τών συναισθημάτων μας όπως μάς προειδοποιεί ο Αγιος Νικόδημος.Καί απαιτούν καί τόν σεβασμό μας.Δύσκολη κατάσταση. Καί η αλεπού ο Περιστερίου τούς δουλεύει όλους. Δέν πιάνουν τήν κρυφή πρόθεση οι Ελληνες. Νά ανταλλάξουν τόν Σταυρό τού Κυρίου μέ τήν Εσχατολογία. Καί αντιδρούν σάν φοιτητές στό προαύλιο.

Ανώνυμος είπε...

Σε καλο δρομο ειμαστε . Ζητανε ο Χρυσοστομος που εζησε τον 4ο αιωνα μΧ να βαλει παραπομπες σε κειμενα του 2ου αιωνα μΧ . Ειχε βλαβη στο google ο Χρυσοστομος για αυτο δεν εβαλε παραπομπες . Κατι τετοιο ακουσα και στον ποδοσφαιρικο χωρο . Σου λεει αφου ο Μιχελς προτοεπαιξε το 4 3 3 ο Γκουαρδιολα να ουμε ειναι υπερτιμημενος . Και αλλοι στον χωρο του εκ προχειρου ιστορικου βγαζουν υπερτιμημενους πχ ο μεγας και πολυς Τραιανου τους Μεγα Κωσταντινο Κολοκοτρωνη [ εγραψε επι λεξη οτι και ταβλαδωροι να εκαναν την επανασταση θα ειχε πετυχει ] και τον Ελευθεριο Βενιζελο που επι πτρωθυπουργιας του διπλασιαστηκε η Ελλαδα . Βεβαια εδω ο συγκεκριμενος βγαζει και τον Ωριγενη μετριοτητα και δη αιρετικο . Λες και τον 2ο αιωνα μΧ επι διωγμων ειχε αποκρυσταλωθει το δογμα . Ουτε η εννοια του δογματος δεν υπηρχε . [ εγω Ωριγενη δεν εχω διαβασει ουτε γραμμη αλλα εχω μαθει να σεβπμαι αυτο που σεβαστηκαν οι αιωνες ] . Γενικα ολοι αυτοι που κανουν ενα τεραστιο αλμα απο τον Χριστο στην τρεχουσα χρονολογια και τους ενδιαμεσους τους βγαζουν απο αιρετικους εως και ψιλοειδωλολατρες ο Πατριαρχης Γενναδιος Σχολαριος τους ονομασε εχθρους της Εκκλησιας . ΑΜ

amethystos είπε...

[ εγω Ωριγενη δεν εχω διαβασει ουτε γραμμη αλλα εχω μαθει να σεβομαι αυτο που σεβαστηκαν οι αιωνες ] Μάς χόρτασες φίλε.

Ανώνυμος είπε...

@ΑΜ
(Εγω Ωριγενη δεν εχω διαβασει ουτε γραμμη αλλα εχω μαθει να σεβομαι αυτο που σεβαστηκαν οι αιωνες)

Αυτό κι αν είναι παπαρδέλα!!!
Ο άλλος σου λέει ότι οι χριστιανοί αναθεματισαν τον Ωριγένη κι εσύ στον κόσμο σου
Επικοινωνείτε;;;;

amethystos είπε...

Οι Καππαδόκες ευτυχώς γιά μάς δέν πολυασχολούνται μέ τό επισκοπικό σώμα τών ποιμένων τού κάθε ορφανού αμνού. Ο Ωριγένης συγκρούστηκε κατά μέτωπο μέ τούς επισκόπους καί αρχιεπισκόπους τής εποχής του όπως καί ο Μέγας Αθανάσιος καί οπωσδήποτε έπρεπε νά πάρουν τό αίμα τους πίσω. Τό ίδιο καί μέ τόν Ευάγριο τά κείμενα τού οποίου ζούν καί βασιλεύουν στήν ασκητική γραμματεία.Χωρίς τούς Καππαδόκες Πατέρες σύνοδος δέν υφίστατο, όπως σήμερα. Οσοι πολέμησαν επισκόπους , πατριάρχες καί λοιπούς μωροφιλόδοξους σέ όλη τήν διάρκεια τής ορθοδοξίας μαρτύρησα ή κυνηγήθηκαν. Ακόμη καί ο Αγιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος. Ο Ωριγένης πέθανε βασανιζόμενος στόν διωγμό τής εποχής του. Τίς ενστάσεις σου νά τίς βάλεις εκεί πού ξέρεις. Τέλος.